İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Yardım Edermisiniz

disconnect

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
5
Bir sitenin mysql kullanımını %90-95 lere çıkarması için aşırı sql kullanması gerekir.
Siteyi incelediğimde işi bilen bir programcının pek fazla sql sorgusu kullanabileceğini sanmıyorum.

Normal kodlamayla yapıldığını farzedersek, popüler bay ve bayanlar için 2 sorgu kullanılsa, haftanın üyeleri için 2 sorgu, istatistikler içinde ayrı ayrı 4 sorgu kullanılırsa serverin cpu kullanımını fırlatması normaldir.

Sql sorgusu ne kadar az olur, ne kadar işlevsel olursa o kadar hızı ve performansı artırır.
uye tablosundan 30 bin üyenin tüm bilgilerini sorguda açmaktan sa, sadece 5 uyenin bilgilerine bakıp sadece isim ve nick kısmını almak her zaman performansı arttıracaktır.
Öncelikle kodlamasını gözden geçirmesini daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Çünkü ilerde tekrar serverin yetersiz kalma durumu söz konusu olabilir.

tiva

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
server test için bechmarking (ölçüm) sistemlerinden yararlanılabilir veya test için bir script hazırlanır, data ekleme, okuma vs. açısından server test edilebilir, serverda yazılımsal veya donanımsal bir sorun olup olmadığı konusunda daha hızlı bir çözüm olur. Diğer açıdan amd 3200, 4 sene öncesinin işlemcisi bence daha yüksek bir işlemciye geçmekte de fayda var.

TurkdNs

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
Bu tür programlar yapılırken programcı ileriyi düşünmez ve olabildiği kısa yollardan mysql e yüklenir. Site ilerledikçe mysql sorunu ortaya çıkar. Bu herkesin başına geliyor. Yapacak bir şey varsa oda programı başından sonuna tüm mysql sorgularını en aza indirmek. İyi bir mysql optimizasyonu yapmak. Güçlü bir server kullanmak.

Birde SCI hdd ler var onuda incele istersen.

Server içinden mail attırma. Mail içi,n başka server kullan.

Ana sayfadaki Haftanın üyeleri, Popüler bayanları, Baylar. Bunları program ile asp de nasıl html yaparsın bilmiyorum ama bunları seçerken bir dosyaya yazdırabilirsin sonra ana sayfadan yazdırdığın programı include edersin siteye, her kişi tarafından mysql sorgusu olmadığı için en azından ana sayfa biraz hızlı olur.

Online Bayan : 105
Online Bay : 531
Toplam Üye : 30277
Bugün Katılan Üye : 0

Bu 4 sorgudanda kurtulabilirsin pek işe yaradığını sanmıyorum. Veya sadece üye girişi yapanlara görünebilir.

İç sayfalarını gezmedim.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Bir çok site var dediğine göre, Ram'in -en az- 2 GB'a çıkmasını tavsiye ederim.

Arkadaşın da dediği gibi bu tür sitelerde herşeyi anlık mysql'de yaptırmak yerine, 10'ar dakika aralıklı statik sayfa ürettirmek, bir nevi cache, daha hayırlı olur.

NeFuSa

0
İyinet Üyesi
Reaction score
15
Uzun lâfın kısası aynı düzen ile daha hızlı devam etmek istiyorsan server almalısın. Yada daha tenha bir server ile devam etmelisin.

favorites

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
hepinize tşk ler
programcı arkadaşa da bu linki verip okumasını sağlayacağım
fikirlerden yola çıkarak bir düzenleme getireceğiz inşallah

qdin

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Merhaba,
Favorites anlık 500 kişi online olması günlük nereden baksanız 75k trafige denk gelir bunuda 1 GB ramle eger saglıyorsanız öpünüz başınıza koyunuz çok saglammış sunucu :) Bana soracak olursanız su an elinizde bulunan sunucuyu SQL server yapınız yeni server alınız 4 gb madem bu işi yapıyorsunuz rahatınızdan birşey kaybetmemiş olursunuz.

ploop

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
favorites, her programcı isimi iyi yapıyorum der. ama herkesin kulağı tutusu farklıdır. ben ne programcılar gördüm kodlamamda problem yok diyen. tamam senin istediğini yapıyordur ama nasıl yaptığı önemli. bilmem anlatabildim mi :)

favorites

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
programcımız iyidir ya:)2-3 senedir beraber çalışıyoruz
ya elbette fikir fikirden üstündür. o yüzden buraya yazıp fikir alalım dedik:)
ya arkadaşlar bu işi kesin çözmek istiyoruz. gerekirse 2 sunucu daha alıp dediğiniz şekilde yaparız ama önce sorunun kaynağını bulmak istiyorum
ama bulacağız inşallah.

NeFuSa

0
İyinet Üyesi
Reaction score
15
Sorunun kaynağı daha öncede farklı kişilerin defalarca söylediği gibi SERVER!

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
bir kaç soruda ben sormak isterim
- öncelikle neden Mysql ?
- server sizinmi ?
- makine özellikleri nedir ?
- üstünde çalışan sistem (2000 20003 vsvs gibi) nelerdir.
ve Asp ile kodlama yapılırken gereginden fazla "session" kullanılıyor olabilirmi

favorites

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
bir kaç soruda ben sormak isterim
- öncelikle neden Mysql ?
- server sizinmi ?
- makine özellikleri nedir ?
- üstünde çalışan sistem (2000 20003 vsvs gibi) nelerdir.
ve Asp ile kodlama yapılırken gereginden fazla "session" kullanılıyor olabilirmi

- sistem Mysql üzerine kuruldu. programcımızın iyi olduğu bir konuydu
- evet bizim
- AMD 3200 1 gb ram
- windows 2300
- son sorunuzu bilmiyorum. anlasam cevap vereceğim ama ı - ıhh:)

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
- sistem Mysql üzerine kuruldu. programcımızın iyi olduğu bir konuydu
- evet bizim
- AMD 3200 1 gb ram
- windows 2300
- son sorunuzu bilmiyorum. anlasam cevap vereceğim ama ı - ıhh:)

küçük bir açıklama yapayım
bu tür çok kullanıcılı sistemlerde (deneyimlerimden) ASP + dll + mssql daha iyi sonuçlar veriyor.
örnek 2 cpu Scsi p III 1000 makine ile 3k online user taşıdık.
ama şu şekilde ayarlanmıştı.
tüm sorguları bir DLL Halledip asp ye sonucları bildiriyordu ve bu şekilde de IIS çok fazla yorulmamış oluyordu.

biliyorumki bu yazdıklarım size bir anlam ifade etmeyecek Fakat kodu yazan arkadaşımıza okutmanızı rica edecegim.

Asp + dll için örnek bir başlık verebilirim daha önceden bir arkadaşıma fikir vermesi amaçlı yazmıştım.

http://forum.iyinet.com/asp-net/43781-scriptin-calinmasini-engelleme-2.html#post349394
bu link yeterli açıklamayı bünyesinde barındırıyor.
demem şu ki;
server degiştirmeden önce kodlarınız ve yapınızı inceleyiniz.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5