İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Yazılım projelerinde kaynak kullanımı

abuz89

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Mart 2010
Mesajlar
3,400
Reaction score
34
Yazılım sektöründe bir türlü bitmeyen projeler, artan maliyetler, yoğun çalışma mesaileri, kaçan fırsatlar ve mutsuz müşteriler gibi kavramlar sık tekrarlanıyor. Yapılan araştırmalar, yazılım projelerinde üretilen isteklerin aslında sadece yüzde 35'inin gerçek kullanıcı istekleri olduğunu ve projelerde cevaplanan isteklerin yüzde 65'inin kullanıcılar tarafından neredeyse hiç kullanılmayan yazılım özellikleri olduğunu ortaya koyuyor. Bir benzetme yapmak gerekirse, üretilen üç arabadan ikisi çöpe atılıyor. ACM Yönetici Ortağı Mehmet Yitmen'e göre, bu durum ciddi bir üretkenlik problemine işaret ediyor ve "Yazılım projelerinde kaynakları doğru kullanabiliyor muyuz?" sorusunu akla getiriyor.

Yazılım projelerinde kaynakları doğru yönlendirebilmenin anahtarı, müşteri taleplerini iyi okumak ve bu doğrultuda projeyi öncelikli taleplere göre planlamak oluyor. Proje ekibinin, öncelikle kullanıcı için değeri yüksek taleplere odaklanması ve müşteriyi proje sürecine mümkün olduğunca dahil ederek onların yorumları doğrultusunda ilerlemesi gerekiyor. Yitmen bu sayede ilk başta müşterilerin istekleriymiş gibi görünen ancak aslında hiç kullanılmayacak olan taleplerle kaynak israfının önüne geçilebildiğini söylüyor.

Yitmen şöyle devam ediyor: "Öncelikli isteklerin belirlenmesi için birçok yaklaşım geliştirilebilir. Mesela, isteklerin yaratacağı iş değeri ve yatırım getirisi hesaplanabilir, hatta bunun için çeşitli tahmin geliştirme metotları kullanılabilir. Ancak, işe hızlı bir şekilde başlayabilmek için müşterilerle direkt konuşmayı ve onların görüşlerini almayı deneyebiliriz. Müşterilerin ileteceği bilgiler ışığında yapacağımız planlarla birlikte belirli aralıklarla müşterilerle iletişimimizi sıcak tutarak projenin o anki durumu üzerinden planlarımızı revize ederek ilerleyebiliriz. Sadece bu basit yaklaşımın bile ciddi farklar yaratarak maliyetleri kıstığını ve daha mutlu müşteriler yarattığını birçok projede gözlemlemekteyiz."

Basın bülteninden derlenmiştir.
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
56
Bu çoook uzun zamandır böyle bir kaç yıldır çözümünü buldum, uyguluyorum ve iki tarafta mutlu oluyor artık :)
 

Hakan Damar

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Haziran 2011
Mesajlar
740
Reaction score
6
Konum
USA
Açık konuşmak gerekirse;
Mehmet Yitmen biraz boş konuşmuş. Bilinmeyen bir şeyler söyleymiş daha faydalı olabilirmiş. Bu dediği konular yıllardır biliyor ve bir çok firma bunun önüne geçmek için Project Management uygulamaları bile geliştirdi.

Örneğin; Microsoft Project, SAP v.s.

Bence asıl çözüm bireysel gelişim gösterebilmek. Ben sana altından programda yapsam sen kullanmadıktan/kullanamadıktan sonra ne işe yarayacak?

Derin konular detaylandırılırsa onlarca sayfa uzar bu konu :)
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst