- Katılım
- 21 Ağustos 2011
- Mesajlar
- 131
- Reaction score
- 0
Yaklaşık 50 yaşında olan fare gittikçe daha da gelişmiş özelliklerle donanıyor
Bilgisayarla kullanıcının arasını bulan "fare" (mouse) yaklaşık yarım asırlık bir geçmişe sahip. Her ne kadar son yıllarda dokunmatik cihaz teknolojileriyle aradan çıkarılmaya çalışılsa da, yeni özellikler edinen fare, bilgisayar kullanıcılarının hala en önemli araçlarından biri. Üstelik multimedya özellikleriyle daha fazla dikkat çekmeye başlayan yeni nesil fareler, dokunmatikten özel ışık sistemlerine, kişiselleştirilebilir hafızadan kaydırma ve dokunma gibi yeni fonksiyonları da kullanıcılara sunabiliyor.
1 - Microsoft Arc Touch Mouse: Dokunmatik teknolojisini bünyesinde barındıran Microsoft'un son nesil bilgisayar faresi, 3 adet temel tuşa ve 2.4 GHz'lik kablosuz iletişim teknolojisine sahip. Kontrol tuşları ile kaydırma tekerleği dokunmaya duyarlı olarak tasarlanan ürün, taşınırken düzleşebiliyor, kullanırken de kavislenerek avuca oturacak bir şekil alıyor.
Tekerlek yerine dokunmaya duyarlı sezgisel kaydırma bandı kullanılmış. Pil (6 aylık pil ömrü) durumu göstergesi ve yüzey ayrımı gözetmeyen "Blue Track" teknolojisi gibi özelliklerle dikkat çeken üründe, Apple'ın Mac'ler için geliştirdiği farelerin tasarımından izler bulmak mümkün. Fiyatı 135 TL.
2- Apple Magic Mouse: Dokunmatik kavramını ilk olarak mouse'lara taşıyan Apple'ın son "sihirli faresi"nde tuş veya düğme bulunmuyor (aç-kapa anahtarı hariç). Bluetooth üzerinden kablosuz olarak çalışan fare, "dünyanın ilk multi-touch faresi" olarak adlandırılıyor.
Cihazın kendisi bir düğme olarak kullanılabilen Apple Magic Mouse'un yüzeyinde herhangi bir alanda tıklama veya çift tıklama yapılabiliyor.
Bilgisayarlara kaydırma, dokunma ve çoklu dokunma gibi hareket kabiliyetleri kazandıran ürün, tuşsuz ve tekerleksiz yapısıyla klasik fare kullanıcılarına ilk başta zorlayabiliyor. Fiyatı 224 TL.
3 - Logitech MX Air Mouse: İsviçre merkezli bilgisayar aksesuarları üreticisi Logitech'in fareye farklı bir boyut kazandıran "Air Mouse"u, hem klasik fare gibi düz bir zemin üzerinde, hem de hareket algılayabilen oyun "joystick"leri gibi havada gezdirerek kullanılabiliyor.
Serbest hareket algılama, özel hareketlere tepki verme ve uzaktan kumanda gibi özellikleri olan bu fare ile bilgisayarın ses seviyesi, ses düğmesine basıp fareyi havada yukarı doğru hareket ettirerek artırılabiliyor.
Cihaz, 2.4 GHz kablosuz iletişim teknolojisiyle bilgisayara 10 metreye kadar uzaktan erişim sağlayabiliyor. Fiyatı 172 TL.
4 - Razer Tron Mouse: Merkezi ABD California'da olan Razer firmasının "Tron" filmi temalı yeni faresi, yüksek hassasiyetli (Hyperesponse) 7 adet programlanabilir butona sahip. Bilgisayar bağlantısını USB ara birimi üzerinden gerçekleştiren ve 2 metre kablo uzunluğuna sahip olan oyun faresi, 61.3 x 110 x 33.5 mm boyutlarında.
5600 dpi'ye kadar algılayabilen lazer sensörü bulunan fare, özel tasarımlı "mat"ı ile birlikte karanlıkta Tron filmindeki otomobillerin görünümünü alıyor. Tasarımı, hem sol hem de sağ el kullanımına uygun olan Razer Tron Mouse'un kablosuz modeli bulunmuyor. Fiyatı 320 TL.
5 - Roccat Kone Max: Oyun tutkunlarının yakından takip ettiği aksesuar geliştiricisi Roccat Studios'un bu oyun faresinin 8'i özelleştirilebilir 10 düğmesi, 4 yönlü tekeri ve optimum tutuş için ergonamik hibrid tasarımı ile dikkat çekiyor.
Farenin ışık sistemi, tam renk skalası verme yeteneğine sahip olan 5 LED ışıktan oluşuyor. Bu özellikle oyuna ve oyunların seviyesine özel ışık efektleri yaratabiliyor. 118 gram ağırlığındaki fare, 1 milisaniyelik tepki süresine sahip. Farenin hafızasında 5 oyun profili saklanabiliyor. Fiyatı 179 TL.