Lokal SEO günümüzde özellikle küçük ve orta işletmeler için vazgeçilmez bir hal almaya başladı. Bunun sebebininse günümüzde işletmeler hakkında bilgiye anlık olarak internet üzerinden öğrenmemizdir. İşletmeniz için lokal SEO (yerel SEO) çalışmalarına başlamadıysanız anlık veriye ulaşmak isteyen müşteri potansiyelini kullanamıyorsunuz demektir. Lokal SEO’da özellikle yakındaki işletmeleri hedef alan mobil aramalar gün geçtikçe artmakta ve kullanıcılar tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. Dolayısıyla da bu tarafta ki rekabet git gide artmaktadır.
Yerel SEO Nedir?
Arama sonuçlar sayfasında coğrafi sonuçlara yer veren her türlü aramaya yerel aramalar olarak tanımlayabiliriz. Yerel SEO ise arama sonuçlar sayfasında ki alakalı yer arama sonuçlarından elde edilen trafiği artırmak için sitenize yapacağınız optimize etme sürecidir. Bu sonuçlar kullanıcıya lokasyon bazlı da sunulabildiğinden ürün veya hizmetinizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Üstelik bu işlemi Google veya diğer arama motorlarında gerçekleştirebilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki Google’ın lokal SEO çalışmalarındaki Türkiye pazar payı yaklaşık %83 olduğu biliniyor. Google’a en yakın rakibin yaklaşık %16 ile Yandex olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
okal SEO İçin Yapılması Gerekenler
Google My Business Optimizasyonu
My Business ile Google’ı işletmeniz hakkında bilgilere boğun. Google My Business ile ürün veya hizmetlerinizi kullanıcılara ücretsiz bir şekilde sunabilirsiniz. Brandmuscle tarafından hazırlanan rapora göre yerel işletmelerin %56’sının hala Google My Business hesabı bulunmuyor. Burada oluşturduğunuz Google My Business kısmının web sitenizin yerine geçmeyeceğini hatırlatmak isteriz. İşletmeniz hakkında yer vereceğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz. Çünkü bu bilgiler haritalar ve arama sonuçlar sayfasında kullanıcılara sunulacaktır.
Google My Business hesabınızı nasıl oluşturacağınıza göz atalım. Öncelikle My Bysiness hesabınızın olup olmadığını anlamak adına bir arama gerçekleştirelim. Sitenizin adını arama çubuğuna girerek aramanızı gerçekleştirin. Sağ tarafta bir kutu içerisinde işletme profiliniz gelmeyecekse My Business hesabınızın olmadığını anlayabilirsiniz. Bu durumu kontrol etmemizin sebebi işletmenizin bir veya iki yıldan fazla süredir Google’da yer alması durumunda kendiliğinden oluşabiliyor. Google My Business sayfasına gidin işletme adınızı ve adres bilgilerini girin.
Açıklama kısmında bağlantılar içeren uzun içerikli bir tanıtım yazısına yer verin. İşletmenizin uygun olduğu kategoriyi seçin. Türkiye’de hizmet veriyorsanız yerel telefon numaranızı ekleyin. Açılış saati, çalışma günleri veya özel günlerdeki tatil durumunuzu belirten verilere yer verin. Profil resmi eklerken yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat edin. Mümkün olduğunca fazla fotoğraf yükleyerek kullanıcılara işletmeniz hakkında bilgi verin. İşletme adresinize yer verin. Müşterilerinizin yorum yapması için ilgili alanları ekleyin.
Yukarıdaki tüm detayları eksiksiz bir şekilde doldurursanız Google My Business hesabınız hazır olmuş olacak. Bu alan tam anlamıyla yayına alınca size posta ile postcode gelecek ve bu kodu girdikten sonra işletmeniz Google My Business’a dahil olacak. İşletmenizi kullanıcılara kolaylıkla sunabilirsiniz. Bu adımları ve SEO çalışmalarınızı tamamladıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor. İyi bir hizmet sunup memnun müşterileri pozitif yorumlar almak.
NAP (Name, Address, Phone Number) Düzenlenmesi
Web sitenizin bilgilerinin doğruluğu önemlidir. Sitenizin adı, adresi ve telefon numarası bilgilerinin doğru bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Arama motoru botları doğru girdiğiniz bilgileri arama sonuçlar sayfasında bazı sorgu sonuçlarında da kullanabilir. Burada Schema.org ile kullanılacak işaretleme belirlenir. Ayrıca sitenize yerleştirebileceğiniz kod aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki şablonu sadece kalın olarak belirtilmiş yerleri değiştirerek web sitenize uygun halde kullanabilirsiniz. NAP ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Lokal İncelemelerin Düzenlenmesi
Lokal incelemelerin hem kullanıcı tarafında hem de yerel arama sonuçlar sayfasındaki sıralamaya etkisi oldukça fazladır.
Lokal incelemelerde ki iyileştirmeleri öncelikle ilgili sektörle iletişimde olan yani hedef kitleniz tarafından incelenerek yorumlarda bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Bu durum sitenizin mevcut durumunu olumlu yönde etkileyerek arama yapan kullanıcının sitenize güven duymasını sağlayacaktır.
Lokal SEO İçin Anahtar Kelime Analizi
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmalarını yapabilmek adına öncelikle anahtar kelime çalışmanızı yapmalısınız. Burada içeriğinizde hangi anahtar kelimeleri ve türevlerini belirleyerek, hangi kelimeleri kullanacağınızı bilmelisiniz. Örneğin Ahrefs, Keyword Planner, Kw Finder gibi araçları kullanabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcısı(Keyword Planner) aracını kullanacağız. Örneğin Kartal temizlik şirketi aramasına bakalım. Burada aylık türev anahtar kelimeler, aranma hacmi ve rekabet düzeyi bilgilerini araştırmalısınız.
Ayrıca anahtar kelime önerilerini direkt Google’ın kendisinden de alabilirsiniz. Arama sonuçlar sayfasına ilgili kelimenin türevlerini görebilirsiniz. Bu kelimeler ile oluşturacağınız içeriğinizin de size yararı olacaktır.
Lokal SEO İçin Site İçi Optimizasyon
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmaları standart bilinen yöntemlerdir. Burada olabildiğince içerik tarafından verim alınmalıdır.
Site içi optimizasyon başlığı altında değinebileceğimiz çok sayıda konu bulunuyor. Bu konulara geçmeden önce kullanıcılarımız tarafından gelen sorulara verdiğimiz yanıtları görmek için https://www.seohocasi.com/soru-cevap/site-ici-seo-nedir/ adresini inceleyebilirsiniz.
Yahoo Lokal Kaydı: Yahoo Local aracılığıyla işletmenizin telefon, adres, mail ve diğer iletişim bilgileri ile kaydını oluşturabiliyorsunuz. Burada işletme bilgilerinizi Türkiye sonuçları için ekleyemeseniz de incelemenizi tavsiye ediyorum. İşletmenizin çalışma saatleri, ödeme yöntemleriyle birlikte işletmenize dair fotoğraflar ekleyebilirsiniz.
Bing Lokal Kaydı: Bing arama motoru aracılığıyla da işletmenizi hedef kitlenize sunabilirsiniz. İşletmenize dair en fazla 9 fotoğraf, genel bilgileri içeren metine yer verebilirsiniz.
Sayfa Başlığı (Title) ve Açıklaması (Description)
Her sayfanın birbirinden farklı ve kullanıcıyı bilgilendiren bir başlığa sahip olması gerekir. Bu başlık en az 35 en fazla 70 karakter aralığında olursa başlık amacına uygun hazırlanmış olacaktır.
Başlık Etiketleri (Headings)
Bir sayfada anahtar kelime optimizasyonunun kusursuz bir şekilde kurgulanabilmesi için Url, Title ve Description etiketlerinden sonraki en önemli kriter Heading tagleridir. Heading tagleri, Url, Title, Description etiketleri gibi organik arama sonuçlarında görünmez. Ancak SEO çalışmalarından maksimum fayda sağlamak için sayfa içerisinde mutlaka hiyerarşik bir yapıda kullanılması gerekmektedir.
Heading tagleri, html kodlama dilinde H1 ile H6 kodları arasında yazılan kelimelerin punto olarak H1 en büyük, H6 en küçük punto olacak şekilde sayfa içerisinde görünmesini sağlar.
URL Yapısı
Ziyaretçiler tarafından okunabilen, semantik doğru bir URL, hedef sayfanın ne olduğuyla ilgili net bir fikir verir ve sayfada ne olduğunu açıkça belirterek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Tıklama olasılığını yükseltir.
Sıralama faktörleri arasında yer alır. URL içerisinde anahtar kelimeye yer vermek sıralamada daha iyi konumlarda yer almanıza yardımcı olur.
Harita Bilgisi
İşletme konumunuzu içeren bir Google haritasını açılış sayfasına eklemeye çalışın. Google Map’te adres bilginizin girişini yaparak işletmenizin konumunu işaretleyin. Sonra tarafınıza iletilen harita kodunu sitenizin iletişim sayfasına entegre etmelisiniz.http://teknovol.com.tr/wp-content/uploads/2014/07/google-maps.jpg
Rehber Siteleri ve Yerel Arama Sonuçları
İşletmenizi duyuracağınız kitlenin artması için rehber sitelere işletme bilgilerini ekleyebilirsiniz. Bu durum yerel arama sonuçlarında işletmenizin daha fazla yer almasını sağlayacaktır. Bu bağlantılar sizin ilgili anahtar kelimede yükselmenizi ve sitenizi ön plana çıkartmanızı sağlayacaktır.
Mobil Uyumluluk Testi
Her geçen gün öneminin arttığını hepimiz biliyoruz. Kullanıcıların her geçen gün mobilden yaptığı aramaların artmasıyla birlikte Google bu tarafa çok önem verdiğini belirtmişti. Sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcıların karşısına çıkan aramalarda sizin sitenizinde yer alması ve daha fazla tıklanmaya sahip olabileceği gerçeğini hatırlatıyor.
Sitemiz arama sonuçlarında mobil uyumlu (Mobile – friendly) olarak listeleniyor. Sitenizin mobil uyumlu hale nasıl getireceğinize dair en güncel bilgilerin yer aldığı Mobil SEO Rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Robots.txt ve Site Haritası Dosyaları
Site haritası, sitedeki sayfaların ve görsellerin doğru bir şekilde taranmasının belirtildiği dosyadır. Site haritasının doğru kullanımı ile oluşturulan sayfalar saniyeler içerisinde taranıp indeks almaya başlayabilir. Kullanımı ve arama motoru botlarının ulaşması son derece kritik öneme sahiptir. Bu dosyalar arama motoru botlarının sağlıklı tarama yapmasını sağlar.
Robots.txt ise arama motoru botlarının bir siteyi ziyaretinde ilk baktığı dosyadır.Bu dosyada arama motoru botlarına site içerisinde ziyaret etmesi ya da etmemesi, index alması ya da almaması gereken komutlar verilebilmektedir. Yanlış kullanımı tüm indexleri kaldırabileceği gibi, doğru kullanımında ise arama motoru botlarının siteyi daha hızlı taraması için yol gösterebilmektedir. Robots.txt dosyanız içinde sitemap.xml adresinizi belirtirseniz arama motoru botları kolaylıklar site haritanızı da inceleyecektir. Robots.txt dosyanızı oluşturduktan sonra düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için Google Search Console hesabınızı kullanın.
https://www.seohocasi.com/yerel-seo-nasil-yapilir/
Yerel SEO Nedir?
Arama sonuçlar sayfasında coğrafi sonuçlara yer veren her türlü aramaya yerel aramalar olarak tanımlayabiliriz. Yerel SEO ise arama sonuçlar sayfasında ki alakalı yer arama sonuçlarından elde edilen trafiği artırmak için sitenize yapacağınız optimize etme sürecidir. Bu sonuçlar kullanıcıya lokasyon bazlı da sunulabildiğinden ürün veya hizmetinizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Üstelik bu işlemi Google veya diğer arama motorlarında gerçekleştirebilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki Google’ın lokal SEO çalışmalarındaki Türkiye pazar payı yaklaşık %83 olduğu biliniyor. Google’a en yakın rakibin yaklaşık %16 ile Yandex olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
okal SEO İçin Yapılması Gerekenler
Google My Business Optimizasyonu
My Business ile Google’ı işletmeniz hakkında bilgilere boğun. Google My Business ile ürün veya hizmetlerinizi kullanıcılara ücretsiz bir şekilde sunabilirsiniz. Brandmuscle tarafından hazırlanan rapora göre yerel işletmelerin %56’sının hala Google My Business hesabı bulunmuyor. Burada oluşturduğunuz Google My Business kısmının web sitenizin yerine geçmeyeceğini hatırlatmak isteriz. İşletmeniz hakkında yer vereceğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olunuz. Çünkü bu bilgiler haritalar ve arama sonuçlar sayfasında kullanıcılara sunulacaktır.
Google My Business hesabınızı nasıl oluşturacağınıza göz atalım. Öncelikle My Bysiness hesabınızın olup olmadığını anlamak adına bir arama gerçekleştirelim. Sitenizin adını arama çubuğuna girerek aramanızı gerçekleştirin. Sağ tarafta bir kutu içerisinde işletme profiliniz gelmeyecekse My Business hesabınızın olmadığını anlayabilirsiniz. Bu durumu kontrol etmemizin sebebi işletmenizin bir veya iki yıldan fazla süredir Google’da yer alması durumunda kendiliğinden oluşabiliyor. Google My Business sayfasına gidin işletme adınızı ve adres bilgilerini girin.
Açıklama kısmında bağlantılar içeren uzun içerikli bir tanıtım yazısına yer verin. İşletmenizin uygun olduğu kategoriyi seçin. Türkiye’de hizmet veriyorsanız yerel telefon numaranızı ekleyin. Açılış saati, çalışma günleri veya özel günlerdeki tatil durumunuzu belirten verilere yer verin. Profil resmi eklerken yüksek çözünürlüklü olmasına dikkat edin. Mümkün olduğunca fazla fotoğraf yükleyerek kullanıcılara işletmeniz hakkında bilgi verin. İşletme adresinize yer verin. Müşterilerinizin yorum yapması için ilgili alanları ekleyin.
Yukarıdaki tüm detayları eksiksiz bir şekilde doldurursanız Google My Business hesabınız hazır olmuş olacak. Bu alan tam anlamıyla yayına alınca size posta ile postcode gelecek ve bu kodu girdikten sonra işletmeniz Google My Business’a dahil olacak. İşletmenizi kullanıcılara kolaylıkla sunabilirsiniz. Bu adımları ve SEO çalışmalarınızı tamamladıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor. İyi bir hizmet sunup memnun müşterileri pozitif yorumlar almak.
NAP (Name, Address, Phone Number) Düzenlenmesi
Web sitenizin bilgilerinin doğruluğu önemlidir. Sitenizin adı, adresi ve telefon numarası bilgilerinin doğru bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Arama motoru botları doğru girdiğiniz bilgileri arama sonuçlar sayfasında bazı sorgu sonuçlarında da kullanabilir. Burada Schema.org ile kullanılacak işaretleme belirlenir. Ayrıca sitenize yerleştirebileceğiniz kod aşağıdaki gibidir.
<div itemscope itemtype="http://schema.org/LocalBusiness">
<p itemprop="name">COMPANY NAME</p>
<p itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
<p itemprop="streetAddress">ADDRESS LINE 1</p>
<p itemprop="addressLocality">CITY</p>,
<p itemprop="addressRegion">REGION</p>
<p itemprop="postalCode">POSTCODE/ZIP</p.
<p itemprop="telephone">PHONE NUMBER</p>
<meta itemprop="latitude" content="LATITUDE" />
<meta itemprop="longitude" content="LONGITUDE" />
</div>
<p itemprop="name">COMPANY NAME</p>
<p itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
<p itemprop="streetAddress">ADDRESS LINE 1</p>
<p itemprop="addressLocality">CITY</p>,
<p itemprop="addressRegion">REGION</p>
<p itemprop="postalCode">POSTCODE/ZIP</p.
<p itemprop="telephone">PHONE NUMBER</p>
<meta itemprop="latitude" content="LATITUDE" />
<meta itemprop="longitude" content="LONGITUDE" />
</div>
Yukarıdaki şablonu sadece kalın olarak belirtilmiş yerleri değiştirerek web sitenize uygun halde kullanabilirsiniz. NAP ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Lokal İncelemelerin Düzenlenmesi
Lokal incelemelerin hem kullanıcı tarafında hem de yerel arama sonuçlar sayfasındaki sıralamaya etkisi oldukça fazladır.
Lokal incelemelerde ki iyileştirmeleri öncelikle ilgili sektörle iletişimde olan yani hedef kitleniz tarafından incelenerek yorumlarda bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Bu durum sitenizin mevcut durumunu olumlu yönde etkileyerek arama yapan kullanıcının sitenize güven duymasını sağlayacaktır.
Lokal SEO İçin Anahtar Kelime Analizi
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmalarını yapabilmek adına öncelikle anahtar kelime çalışmanızı yapmalısınız. Burada içeriğinizde hangi anahtar kelimeleri ve türevlerini belirleyerek, hangi kelimeleri kullanacağınızı bilmelisiniz. Örneğin Ahrefs, Keyword Planner, Kw Finder gibi araçları kullanabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcısı(Keyword Planner) aracını kullanacağız. Örneğin Kartal temizlik şirketi aramasına bakalım. Burada aylık türev anahtar kelimeler, aranma hacmi ve rekabet düzeyi bilgilerini araştırmalısınız.
Ayrıca anahtar kelime önerilerini direkt Google’ın kendisinden de alabilirsiniz. Arama sonuçlar sayfasına ilgili kelimenin türevlerini görebilirsiniz. Bu kelimeler ile oluşturacağınız içeriğinizin de size yararı olacaktır.
Lokal SEO İçin Site İçi Optimizasyon
Lokal SEO için site içi optimizasyon çalışmaları standart bilinen yöntemlerdir. Burada olabildiğince içerik tarafından verim alınmalıdır.
Site içi optimizasyon başlığı altında değinebileceğimiz çok sayıda konu bulunuyor. Bu konulara geçmeden önce kullanıcılarımız tarafından gelen sorulara verdiğimiz yanıtları görmek için https://www.seohocasi.com/soru-cevap/site-ici-seo-nedir/ adresini inceleyebilirsiniz.
Yahoo Lokal Kaydı: Yahoo Local aracılığıyla işletmenizin telefon, adres, mail ve diğer iletişim bilgileri ile kaydını oluşturabiliyorsunuz. Burada işletme bilgilerinizi Türkiye sonuçları için ekleyemeseniz de incelemenizi tavsiye ediyorum. İşletmenizin çalışma saatleri, ödeme yöntemleriyle birlikte işletmenize dair fotoğraflar ekleyebilirsiniz.
Bing Lokal Kaydı: Bing arama motoru aracılığıyla da işletmenizi hedef kitlenize sunabilirsiniz. İşletmenize dair en fazla 9 fotoğraf, genel bilgileri içeren metine yer verebilirsiniz.
Sayfa Başlığı (Title) ve Açıklaması (Description)
Her sayfanın birbirinden farklı ve kullanıcıyı bilgilendiren bir başlığa sahip olması gerekir. Bu başlık en az 35 en fazla 70 karakter aralığında olursa başlık amacına uygun hazırlanmış olacaktır.
Başlık Etiketleri (Headings)
Bir sayfada anahtar kelime optimizasyonunun kusursuz bir şekilde kurgulanabilmesi için Url, Title ve Description etiketlerinden sonraki en önemli kriter Heading tagleridir. Heading tagleri, Url, Title, Description etiketleri gibi organik arama sonuçlarında görünmez. Ancak SEO çalışmalarından maksimum fayda sağlamak için sayfa içerisinde mutlaka hiyerarşik bir yapıda kullanılması gerekmektedir.
Heading tagleri, html kodlama dilinde H1 ile H6 kodları arasında yazılan kelimelerin punto olarak H1 en büyük, H6 en küçük punto olacak şekilde sayfa içerisinde görünmesini sağlar.
URL Yapısı
Ziyaretçiler tarafından okunabilen, semantik doğru bir URL, hedef sayfanın ne olduğuyla ilgili net bir fikir verir ve sayfada ne olduğunu açıkça belirterek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Tıklama olasılığını yükseltir.
Sıralama faktörleri arasında yer alır. URL içerisinde anahtar kelimeye yer vermek sıralamada daha iyi konumlarda yer almanıza yardımcı olur.
Harita Bilgisi
İşletme konumunuzu içeren bir Google haritasını açılış sayfasına eklemeye çalışın. Google Map’te adres bilginizin girişini yaparak işletmenizin konumunu işaretleyin. Sonra tarafınıza iletilen harita kodunu sitenizin iletişim sayfasına entegre etmelisiniz.http://teknovol.com.tr/wp-content/uploads/2014/07/google-maps.jpg
Rehber Siteleri ve Yerel Arama Sonuçları
İşletmenizi duyuracağınız kitlenin artması için rehber sitelere işletme bilgilerini ekleyebilirsiniz. Bu durum yerel arama sonuçlarında işletmenizin daha fazla yer almasını sağlayacaktır. Bu bağlantılar sizin ilgili anahtar kelimede yükselmenizi ve sitenizi ön plana çıkartmanızı sağlayacaktır.
Mobil Uyumluluk Testi
Her geçen gün öneminin arttığını hepimiz biliyoruz. Kullanıcıların her geçen gün mobilden yaptığı aramaların artmasıyla birlikte Google bu tarafa çok önem verdiğini belirtmişti. Sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcıların karşısına çıkan aramalarda sizin sitenizinde yer alması ve daha fazla tıklanmaya sahip olabileceği gerçeğini hatırlatıyor.
Sitemiz arama sonuçlarında mobil uyumlu (Mobile – friendly) olarak listeleniyor. Sitenizin mobil uyumlu hale nasıl getireceğinize dair en güncel bilgilerin yer aldığı Mobil SEO Rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Robots.txt ve Site Haritası Dosyaları
Site haritası, sitedeki sayfaların ve görsellerin doğru bir şekilde taranmasının belirtildiği dosyadır. Site haritasının doğru kullanımı ile oluşturulan sayfalar saniyeler içerisinde taranıp indeks almaya başlayabilir. Kullanımı ve arama motoru botlarının ulaşması son derece kritik öneme sahiptir. Bu dosyalar arama motoru botlarının sağlıklı tarama yapmasını sağlar.
Robots.txt ise arama motoru botlarının bir siteyi ziyaretinde ilk baktığı dosyadır.Bu dosyada arama motoru botlarına site içerisinde ziyaret etmesi ya da etmemesi, index alması ya da almaması gereken komutlar verilebilmektedir. Yanlış kullanımı tüm indexleri kaldırabileceği gibi, doğru kullanımında ise arama motoru botlarının siteyi daha hızlı taraması için yol gösterebilmektedir. Robots.txt dosyanız içinde sitemap.xml adresinizi belirtirseniz arama motoru botları kolaylıklar site haritanızı da inceleyecektir. Robots.txt dosyanızı oluşturduktan sonra düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için Google Search Console hesabınızı kullanın.
https://www.seohocasi.com/yerel-seo-nasil-yapilir/