marasli-baskan
Onaylı Üye
Dünyanın ikinci en büyük arama motoru olan YouTube, markanızın dijital pazarlamasında değerlendirebileceğiniz en önemli mecralardan biri olma potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda hedef kitlenize görsel ve işitsel olarak ulaşmanızın en kestirme yoludur. Peki YouTube nasıl kullanılır ve incelikleri nelerdir? En önemlisi YouTube SEO stratejinizi nasıl hayata geçirebilirsiniz? Gelin sizler için oluşturduğumuz YouTube SEO ve Kanal Optimizasyonu rehberine hep birlikte göz atalım.
Arama motorlarıyla ilgili hep söylediğimiz bir şey vardır; “Güncel ve kaliteli içerik hayat kurtarır”. Bu her arama motoru için geçerlidir, Google tüm dünyayı domine etse de, kullanılmakta olan başka arama motorları da var. Google dışında Bing, Yandex, Yahoo gibi arama motorları küçük paylarla da olsa kullanılmakta. Bir de, pek arama motoru olarak kabul etmediğimiz YouTube platformu var. Yola video paylaşım sitesi olarak çıkan YouTube, sahip olduğu benzersiz içerikle dünyanın en büyük ikinci arama motoru konumunda. Google gibi YouTube’da da SEO söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken birçok konu var.
SEO’nun beslendiği platformlardan biri de YouTube. Aşağıda yazacağımız yazı bir çeşit “YouTube SEO Rehberi” niteliği taşıyacak ve YouTube SEO hakkında bildiğimiz her şeyi detaylıca anlatmaya çalışacağız.
YouTube, hem geniş kitlelere hitap etmenizi sağlayan, hem de geçmiş tecrübelerinizi kullanabileceğiniz bir platform. Görsel ve işitsel temelli olması sebebiyle etkileşimi en yüksek düzeyde tutabiliyor olması en büyük avantajı. Başlangıçta sadece videolarınızı yükleyip başka insanlarla paylaşmanızı sağlayan YouTube, şimdi habercilerin, sinemacıların, müzisyenlerin, TV kanallarının ve hatta özel ve resmi kurumların bir televizyon kanalı gibi kullandığı bir numaralı platform haline geldi. Canlı yayınlar, interaktif videolar, arşivler, eğlence, sanat, kişisel içerik; kısacası aklınıza gelebilecek her şey mevcut.
Bu kadar büyük bir platformda yer almamak size ne kaybettirir? Bu sorunun ciddi cevapları var. Fakat bu noktaya değindiğimizde yazımız çok farklı noktalara gidecek ve gereksizce uzayacak, o yüzden biz, var olmanın yollarına göz atmaya çalışalım.
YouTube Hakkında Kısa Bilgiler:
Bir videonun nasıl “güzel” hale getirileceği konusunda size parlak bir fikir veremeyiz ancak bu konuda tavsiye edebileceğimiz tek şey, videonuzu mümkün oldukça ilgi çekici hale getirmeniz. İnsanların ilgisini çekecek, merak uyandıracak, kullanıcıların paylaşma içgüdüsünü harekete geçirecek bir video, istatistiklerinize tavan yaptıracaktır. Bu sebeple eğer bir videonun nasıl ilgi çekici hale getirileceği konusunda bilginiz veya fikriniz yoksa, profesyonel destek alabilirsiniz.
Bu konuda içeriklerini ilgiyle takip ettiğimiz Barış Özcan‘ın yöntemini sizinle paylaşmak isteriz:
Peki, videonuzu hazırladınız ve YouTube’a yüklemeye hazırsınız. Şimdi ne yapmanız gerekir? Aşağıdaki yolları izleyerek videonuzun görünürlüğünü maksimuma çıkarmanız daha olasıdır:
Videonuzun Çözünürlüğü
Görsel kalitesi, her zaman ön planda olan bir etkendir. Yüksek kalite fotoğraflarda, videolarda, ses dosyalarında büyük fark yaratmaktadır. Günümüzde YouTube, “4K” şeklinde ifade edilen “4096 x 2160” çözünürlüğe sahip videolara ev sahipliği yapabilmektedir. Peki bu ne anlama gelir? Yükleyebileceğiniz en yüksek kalitedeki görüntü kalitesi şu an “4K” büyüklüğündedir. “4K”, “2160p” şeklinde de ifade edilebilir ve sıklıkla duyduğumuz 1080p formatındaki videolardan 2 kat, 720p formatındaki videolardan ise 3 kat daha yüksek kalitelidir.
Sadece çözünürlük olarak değil, saniye başına gösterilen kare bakımından da Youtube öncü bir platformdur ve saniyede 60 kare ile çekilmiş videoları oynatabilmektedir. “60 fps” ya da “60” olarak ifade edilen bu videolar, görüntünün daha akıcı olmasını sağlar.
Peki bu neyi etkilemekte ya da neyi değiştirmektedir?
Kullanıcılar yüksek kaliteyi tercih etmektedirler. Bir video araması yaptığınızda eğer karşınıza biri normal, biri yüksek kaliteli iki video çıkıyorsa, (özel şartlarınız yoksa) yüksek kaliteli olanını tercih ederdiniz değil mi? Bu açıdan mümkün olan en yüksek çözünürlüğü sağlamaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Özel şartlara sahip olan kullanıcılar (kotalı veya yavaş internet gibi) video kalitesini düşürebilmekte ve yüksek miktarda veri transferinden kaçınabilmektedirler. Kotasız ve yüksek hızlı internet kullanıcıları ise yüksek kaliteli videoların keyfini sürebilirler.
Video görüntüleme kalitesini değiştirmek için “Ayarlar”a tıklayın.
Video boyut ve kalite yönergeleri için YouTube Yardım Sayfasına göz atın:
“Önerilen Yükleme Kodlama Ayarları (Gelişmiş)”
Videonuza Özel İsim Verin
Videonuzu yüklemeden önce, videonuzun dosya ismini hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde değiştirin:
Yükleme Ekranındaki Detaylara Dikkat Edin
Videonuz hazırlandıktan sonra, yükleme yaparken karşınıza çıkan her detayı dikkatlice kullanmanız büyük önem taşımaktadır. Aşağıdaki ekran görüntülerinde yer alan her alan, doğru kullanıldığında videonuzun performansına olumlu katkıda bulunacaktır:
Temel Bilgiler
Gelişmiş Ayarlar
Video Başlığını ve Açıklamanızı Dikkatlice Oluşturun
Videonuz yüklenirken, başlığın otomatik olarak dosya isminden oluştuğunu göreceksiniz. Yüklediğiniz video dosyasının ismi “Firma ismi – ürün ismi – ürün modeli” şeklindeyse, başlık da aynı olacaktır. Tavsiyemiz, hedef kelimeleriniz arasında yer alan kelimelerle alternatif ve daha ilgi çekici bir başlık seçmenizdir.
Ayrıca, yaptığımız testte eğer videonuzun ismi 50 karakterden fazlaysa, YouTube “Bu başlık çok uzun görünüyor. Daha kısa bir açıklama yazmak ister misiniz?” diye ufak bir uyarı vermekte. Bu sebeple mümkünse videonuzun başlığını 50 karakterden düşük tutmaya çalışın. Video başlığının üst sınırı ise 100 karakterdir.
Gireceğiniz açıklamanın da makul cümlelerden oluşan ve çok uzun olmayan bir açıklama olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Açıklama bölümündeki üst sınır 5.000 karakter olsa da, bu kadar uzun bir açıklama sonuna kadar okunmayacaktır. O yüzden açıklamanızı en optimize ve en minimal boyutta, cümleler halinde girin. Geçmiş yıllarda tarihe karışan “meta keyword” mantığıyla hareket ederek kelimeleri ard arda sıralamak “spam” algısına yol açabilir.
Örneğin, aşağıdaki açıklama “spam” olarak algılanabilir:
“Bu videomuzda YouTube SEO rehberinden bahsedeceğiz. YouTube SEO Rehber İnternet Google Arama Arama Motoru Video SEO Google Plus Kalite Çözünürlük 1080p…”
*Yazdığımız açıklamanın ikinci kısmı makul bir cümle gibi görünmüyor, onun yerine seçtiğimiz anahtar kelimelerin art arda sıralanmasından ibaret.
Etiketlerinizi Özenle Seçin
YouTube’a yüklediğiniz video, web sitenizde oluşturduğunuz içeriğin görsel hali gibidir. İnsanları görsel ve işitsel olarak yakalamak için hazırladığınız video, YouTube’da nasıl görünür olacak? Görünürlüğü sağlamak için doğru etiketleri seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Ancak Youtube’da etiket kullanımı resmi olmasa da bir noktaya kadar sınırlandırılmıştır. Önerilen etiket sayısı 10 adettir. Bazen 10’un üzerinde bazen de altında etiket girebilirsiniz ancak daha fazla etiket girişi yapmak “spam” algısına sebep olabilir. Ayrıca hedefiniz dışında ilgi çekeceğini düşündüğünüz diğer anahtar kelimeleri etiketlerde kullanmak, söz konusu anahtar kelime aracılığıyla videonuzu izlemeye gelen kullanıcının aradığını bulamamasına sebep olabilir. Bu da istatistiki anlamda olumsuz etki yaratır.
Doğru Kategoriyi Seçin
Videonuzun doğru kategoriye yüklendiğinden emin olun. Bir video yüklerken seçtiğiniz kategori eğer yanlışsa izleyicilerinizde kafa karışıklığı yaratabilirisiniz. Bu yüzden videonuzu yüklerken doğru kategoriyi seçmeye çalışın.
Önizleme (Küçük Resim) görselinizi seçin
Videonuz yüklendikten sonra Temel Bilgiler altında “Video Küçük Resimleri” bölümünü göreceksiniz. Normal şartlarda videodan rasgele seçilmiş 3 adet görselden birini seçebilirsiniz. Ancak doğrulanmış hesaplar (bkz: YouTube Hesap Doğrulama) kendilerine özel bir dosyayı yükleyerek video küçük resmi olarak seçebilirler. Seçtiğiniz küçük resim olabildiğince videonuzla ilgili ve dikkat çeken bir görsel olmalı.
Açıklayıcı Notlar ve Kartlar
YouTube’da bir video izlerken karşınıza çıkan açıklamaları görmüşsünüzdür. Kimi zaman kenarda ufak bir not, kimi zaman da tüm ekranı kaplayan rahatsız edici kocaman bir eylem çağrısı. Peki hangisi hangi amaca hizmet ediyor? Büyük olanı dikkat çekmeye, küçük olanı rahatsız edici olmamaya mı? Her ikisini tek bir defada yapmaya ne dersiniz?
Güncelleme: “Ek Açıklamalar” özelliği, 2 Mayıs 2017 tarihinde kullanımdan kaldırıldı. Gerekçe olarak ise ek açıklamaların, YouTube trafiğinin %60’ına sahip olan mobil cihazlarda çalışmaması gösterildi.
Video yöneticisindeki düzenleme ekranında bulunan “Bitiş ekranı ve ek açıklamalar” bölümüne gelerek videonuza istediğiniz türden bir bitiş ekranı ekleyebilirsiniz. Bitiş ekranları, videonuzun sonunda yer alması planlanan, diğer videolarınızı gösterebileceğiniz küçük kutu ekranlardan ibarettir. Bu yeni özellik her platformda çalışmakta ve kullanıcılara en iyi video sonu deneyimini yaşatmayı amaçlar.
Ayrıca “Kartlar” bölümünde yer alan seçenekleri kullanarak ister kendi ister diğer YouTube kanalınıza ya da Web sitenize link verebilir, bağış toplama sitelerinde projenize destek isteyebilir, ürünüzü öne çıkarabilir veya videonuza ya da oynatma listenize link verebilirsiniz:
Altyazıları İhmal Etmeyin
Videonuz farklı lisanları konuşan insanlarca izlenebilir. İlk olarak işitme engelli kullanıcılar için kendi dilinizde alt yazı oluşturmayı ihmal etmeyin. Sonrasında da yabancı uyruklu kullanıcılar için yabancı dilde alt yazı yüklemenizi tavsiye ederiz. Alt yazılar hem videonuzun ve mesajınızın daha iyi anlaşılmasını sağlayacak hem de görsel iletişimi güçlendirecektir. Alt yazı açmak ve kapatmak kullanıcının kendi tercihine bağlı olduğu için mümkün olduğunca alt yazı yüklemeye dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
YouTube’a eklenen yeni bir özellik sayesinde artık alt yazısı olmayan bir videonuz için topluluğunuz size alt yazı gönderebilecek. Geçmiş dönemde yüklediğiniz ancak alt yazısı olmayan bir videonuz varsa ve kullanıcılarınız bu video için gönüllü olarak alt yazı hazırlamışsa, size göndermeleri ve gönderilen alt yazıyı kontrol ettikten sonra kabul etmeniz yeterli olacaktır. Bu özellikten yararlanmak için “Topluluk Katkıları” ekranındaki ayarlarınızı gözden geçirin ve alt yazı gönderimini aktif hale getirin.
Alt yazılarla ilgili YouTube yardım sayfasına göz atabilirsiniz:
Youtube Videolarına AltYazı Ekleme
Alt yazıyla ilgili not: Bazı çevrelerde, alt yazılarda yer alan kelimelerin de arama sonuçlarına etki ettiği iddia edilmektedir. Bu konuda herhangi bir test veya herhangi bir doğrulama olmamakla birlikte, herhangi bir yalanlama da yoktur. Ancak söyleyebiliriz ki alt yazılarda bulunan kelimelerin arama sonuçlarına etkisi çok büyük değildir.
Paylaşım Seçeneklerini ve Görünen Veriyi Dikkatlice Seçin
YouTube’a yükleyeceğiniz videoların görünürlüğünü denetleme imkanınız var. Yüklediğiniz videonun üç farklı görünürlük seçeneği vardır:
–Herkese açık, videonuzun hem linkte hem de arama sonuçlarında görünür olması demektir.
– Liste Dışı, videonuz arama sonuçlarında listelenmez, sadece izleme linkine sahip olan kullanıcılar tarafından izlenebilir.
– Özel, videonuz sizden başka kimseye görünür değildir, sadece siz izleyebilirsiniz.
Görünürlük dışında paylaşım ve yerleştirme seçeneklerini de belirleyebilirsiniz, yükleme sırasında veya sonrasında düzenleme sırasında “Dağıtım seçenekleri” altında yer alan ” Yerleştirmeye izin ver” seçeneği seçildiyse, bir kullanıcı videonuzu kendi sitesinde kullanabilir. Bir örnek vermek gerekirse, aşağıdaki video yerleştirme kodu kullanılarak bizim sayfamızda yer almaktadır:
Yerleştirmeye izin vermediğiniz taktirde, videonuz başka Web sitelerinde izlenemeyebilir. Video yerleştirme seçeneğinin kapalı olması, videonuzun izlenme sayısında gözle görülür düzeyde düşüklüğe sebep olabilir.
Yerleştirme seçenekleri hakkında genel bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Video ve Oynatma Listesi Yerleştirme
Oynatma Listeleri Oluşturun
Videonuzu yükledikten sonra, benzer niteliğe sahip olan diğer videolarınızla gruplamak, kullanıcı deneyimini maksimum düzeye çıkaracaktır. Belli bir konuyu ele alan benzer tipteki videolarınızı aynı oynatma listesine ekleyerek kullanıcılarınıza kolaylık sağlayın.
Youtube Kanal Optimizasyonu
Video yüklerken dikkat etmeniz gereken noktalara göz attık. Peki kanalınız ne durumda?
Büyük ilgi gören videonuz izlendikten sonra kanalınızı görmek isteyen bir kullanıcı, kanalınıza genel olarak göz attığında memnun olacak mı? YouTube kanalınızı optimize etmek için aşağıdaki noktaları gözden geçirmek çok faydalı olacaktır:
Profil ve Kanal Resmi Oluşturun
Bir kullanıcı kanalınıza geldiğinde, profil resminizi ve kanal resminizi görmüyorsa, aklında soru işareti oluşacaktır. Bazı kullanıcılar kanalın gerçekten size ait olup olmadığı konusundan emin olamayacaktır, bu sebeple onları doğru şekilde karşılamanız çok önemlidir.
Profil ve Kanal resmi hem bu açıdan, hem de görsel çeşitlilik açısından büyük öneme sahiptir.
Kanal Açıklamanızı Dikkatle Optimize Edin
Kanal açıklamanız, kanalınızın misyonunu ve içeriğini özetleyecek şekilde, çok uzun olmayan ve makul cümlelerle belirlenmiş olmalıdır. Boş bırakılan ya da gereğinden uzun açıklamalar, kanalınızın görünürlüğünü doğrudan etkiler. Genel olarak 140 karakter uzunluğunda ve “meta keyword” mantığından uzak bir açıklama, kanalınızın daha şık görünmesini sağlayacaktır.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Atlamayın
Kanalınızın “Hakkında” bölümünde yer alan “Özel Bağlantılar” bölümüne sosyal medya hesaplarınızı eklemeyi unutmayın.
Takip Ettiğiniz Kanalların ve Beğendiğiniz Videoların Görünümü
Kullanıcılar, eğer izin verirseniz takip ettiğiniz diğer YouTube kanallarını ve beğendiğiniz diğer YouTube videolarını görebilirler. Firmanızın veya markanızın amacına ve misyonuna göre, takip ettiğiniz kanalları ve beğendiğiniz videoları kullanıcılara göstermeyi tercih edebilirsiniz. Böylece kullanıcı için farklı kapılar açmanız mümkün olabilir. Bu bölümde seçtiğiniz kanallar ve videolar arasında sadece kendi sektörünüze ait kanal ve videolar olmamasını tavsiye ederiz. Farklı sektörlerde, farklı şeyler ifade eden videoları kullanıcılarınızın da görmesini sağlayabilirsiniz.
Konu hakkında daha farklı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Youtube Kanal Optimizasyonu
Kanal ve Video Optimizasyonu Bitti. Şimdi Ne Var?
Kanalınızı gerektiği gibi optimize ettiniz, videonuzu da eksiksiz şekilde yüklediniz ve kullanıcılar videonuzu izlemeye başladı. Şimdi ne yapacaksınız? Youtube, dahili bir analiz sistemine sahip. Bildiğiniz gibi bu istatistikler video sayfasında özet olarak gösteriliyor. “Analytics” aracı ile videolarınız hakkında genel bilgi alabilirsiniz.
Yukarıda özet olarak göreceğiniz istatistik sayfası, oldukça ayrıntılı analizler yapmanızı sağlayabilir. Hangi videonuzun ne kadar izlendiğini ve beğenildiğini, videolarınızın ortalama kaç dakika görüntülendiğini, dönemsel farklılıklar gibi kapsamlı verileri alabildiğiniz Analytics sayfası, sonraki videolarınızı hazırlarken size fikir verebilir. Yaptığınız analizler aracılığıyla daha iyi işler çıkarmak için çabalayabilirsiniz.
Sonuç:
YouTube, İnternet dünyasının en büyük görsel hafızası ve en büyük ikinci arama motoru olarak hayatına devam ediyor. Yıllardır üstünlüğünü başka video sitelerine kaptırmayan Youtube, görsel iletişimin en büyük kozu. Eğer bir YouTube kanalınız yoksa veya mevcut kanalınız yeterince optimize edilmemişse, bir an önce çalışmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha çok ziyaretçi çekebilir, daha çok izlenen videolarla daha fazla insana ulaşabilirsiniz.
Kaynak: stradiji.com
Arama motorlarıyla ilgili hep söylediğimiz bir şey vardır; “Güncel ve kaliteli içerik hayat kurtarır”. Bu her arama motoru için geçerlidir, Google tüm dünyayı domine etse de, kullanılmakta olan başka arama motorları da var. Google dışında Bing, Yandex, Yahoo gibi arama motorları küçük paylarla da olsa kullanılmakta. Bir de, pek arama motoru olarak kabul etmediğimiz YouTube platformu var. Yola video paylaşım sitesi olarak çıkan YouTube, sahip olduğu benzersiz içerikle dünyanın en büyük ikinci arama motoru konumunda. Google gibi YouTube’da da SEO söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken birçok konu var.
SEO’nun beslendiği platformlardan biri de YouTube. Aşağıda yazacağımız yazı bir çeşit “YouTube SEO Rehberi” niteliği taşıyacak ve YouTube SEO hakkında bildiğimiz her şeyi detaylıca anlatmaya çalışacağız.
YouTube, hem geniş kitlelere hitap etmenizi sağlayan, hem de geçmiş tecrübelerinizi kullanabileceğiniz bir platform. Görsel ve işitsel temelli olması sebebiyle etkileşimi en yüksek düzeyde tutabiliyor olması en büyük avantajı. Başlangıçta sadece videolarınızı yükleyip başka insanlarla paylaşmanızı sağlayan YouTube, şimdi habercilerin, sinemacıların, müzisyenlerin, TV kanallarının ve hatta özel ve resmi kurumların bir televizyon kanalı gibi kullandığı bir numaralı platform haline geldi. Canlı yayınlar, interaktif videolar, arşivler, eğlence, sanat, kişisel içerik; kısacası aklınıza gelebilecek her şey mevcut.
Bu kadar büyük bir platformda yer almamak size ne kaybettirir? Bu sorunun ciddi cevapları var. Fakat bu noktaya değindiğimizde yazımız çok farklı noktalara gidecek ve gereksizce uzayacak, o yüzden biz, var olmanın yollarına göz atmaya çalışalım.
YouTube Hakkında Kısa Bilgiler:
- YouTube, 2005 yılında 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur.
- Kuruluşundan bir buçuk yıl sonra, 2006’da Google tarafından satın alınmıştır.
- YouTube, dünyanın ikinci en büyük arama motorudur.
- Her ay 1 milyardan fazla ziyaretçisi vardır.
- Bu izleyiciler her ay 6 milyar saatin üzerinde video izlemektedirler.
- Görsel iletişim açısından dünyanın en bilinen sitesidir.
- YouTube, ölçülebilir istatistikler verdiğinden, yüklenen video hakkında ihtiyacınız olan bilgiyi size verebilmektedir.
- Günümüzde özel veya tüzel kişiliğe sahip herkes, görsel iletişim aracı olarak YouTube’u kullanmaktadır
Bir videonun nasıl “güzel” hale getirileceği konusunda size parlak bir fikir veremeyiz ancak bu konuda tavsiye edebileceğimiz tek şey, videonuzu mümkün oldukça ilgi çekici hale getirmeniz. İnsanların ilgisini çekecek, merak uyandıracak, kullanıcıların paylaşma içgüdüsünü harekete geçirecek bir video, istatistiklerinize tavan yaptıracaktır. Bu sebeple eğer bir videonun nasıl ilgi çekici hale getirileceği konusunda bilginiz veya fikriniz yoksa, profesyonel destek alabilirsiniz.
Bu konuda içeriklerini ilgiyle takip ettiğimiz Barış Özcan‘ın yöntemini sizinle paylaşmak isteriz:
Peki, videonuzu hazırladınız ve YouTube’a yüklemeye hazırsınız. Şimdi ne yapmanız gerekir? Aşağıdaki yolları izleyerek videonuzun görünürlüğünü maksimuma çıkarmanız daha olasıdır:
Videonuzun Çözünürlüğü
Görsel kalitesi, her zaman ön planda olan bir etkendir. Yüksek kalite fotoğraflarda, videolarda, ses dosyalarında büyük fark yaratmaktadır. Günümüzde YouTube, “4K” şeklinde ifade edilen “4096 x 2160” çözünürlüğe sahip videolara ev sahipliği yapabilmektedir. Peki bu ne anlama gelir? Yükleyebileceğiniz en yüksek kalitedeki görüntü kalitesi şu an “4K” büyüklüğündedir. “4K”, “2160p” şeklinde de ifade edilebilir ve sıklıkla duyduğumuz 1080p formatındaki videolardan 2 kat, 720p formatındaki videolardan ise 3 kat daha yüksek kalitelidir.
Sadece çözünürlük olarak değil, saniye başına gösterilen kare bakımından da Youtube öncü bir platformdur ve saniyede 60 kare ile çekilmiş videoları oynatabilmektedir. “60 fps” ya da “60” olarak ifade edilen bu videolar, görüntünün daha akıcı olmasını sağlar.
Peki bu neyi etkilemekte ya da neyi değiştirmektedir?
Kullanıcılar yüksek kaliteyi tercih etmektedirler. Bir video araması yaptığınızda eğer karşınıza biri normal, biri yüksek kaliteli iki video çıkıyorsa, (özel şartlarınız yoksa) yüksek kaliteli olanını tercih ederdiniz değil mi? Bu açıdan mümkün olan en yüksek çözünürlüğü sağlamaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Özel şartlara sahip olan kullanıcılar (kotalı veya yavaş internet gibi) video kalitesini düşürebilmekte ve yüksek miktarda veri transferinden kaçınabilmektedirler. Kotasız ve yüksek hızlı internet kullanıcıları ise yüksek kaliteli videoların keyfini sürebilirler.
Video görüntüleme kalitesini değiştirmek için “Ayarlar”a tıklayın.
Video boyut ve kalite yönergeleri için YouTube Yardım Sayfasına göz atın:
“Önerilen Yükleme Kodlama Ayarları (Gelişmiş)”
Videonuza Özel İsim Verin
Videonuzu yüklemeden önce, videonuzun dosya ismini hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içerecek şekilde değiştirin:
Yükleme Ekranındaki Detaylara Dikkat Edin
Videonuz hazırlandıktan sonra, yükleme yaparken karşınıza çıkan her detayı dikkatlice kullanmanız büyük önem taşımaktadır. Aşağıdaki ekran görüntülerinde yer alan her alan, doğru kullanıldığında videonuzun performansına olumlu katkıda bulunacaktır:
Temel Bilgiler
Gelişmiş Ayarlar
Video Başlığını ve Açıklamanızı Dikkatlice Oluşturun
Videonuz yüklenirken, başlığın otomatik olarak dosya isminden oluştuğunu göreceksiniz. Yüklediğiniz video dosyasının ismi “Firma ismi – ürün ismi – ürün modeli” şeklindeyse, başlık da aynı olacaktır. Tavsiyemiz, hedef kelimeleriniz arasında yer alan kelimelerle alternatif ve daha ilgi çekici bir başlık seçmenizdir.
Ayrıca, yaptığımız testte eğer videonuzun ismi 50 karakterden fazlaysa, YouTube “Bu başlık çok uzun görünüyor. Daha kısa bir açıklama yazmak ister misiniz?” diye ufak bir uyarı vermekte. Bu sebeple mümkünse videonuzun başlığını 50 karakterden düşük tutmaya çalışın. Video başlığının üst sınırı ise 100 karakterdir.
Gireceğiniz açıklamanın da makul cümlelerden oluşan ve çok uzun olmayan bir açıklama olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Açıklama bölümündeki üst sınır 5.000 karakter olsa da, bu kadar uzun bir açıklama sonuna kadar okunmayacaktır. O yüzden açıklamanızı en optimize ve en minimal boyutta, cümleler halinde girin. Geçmiş yıllarda tarihe karışan “meta keyword” mantığıyla hareket ederek kelimeleri ard arda sıralamak “spam” algısına yol açabilir.
Örneğin, aşağıdaki açıklama “spam” olarak algılanabilir:
“Bu videomuzda YouTube SEO rehberinden bahsedeceğiz. YouTube SEO Rehber İnternet Google Arama Arama Motoru Video SEO Google Plus Kalite Çözünürlük 1080p…”
*Yazdığımız açıklamanın ikinci kısmı makul bir cümle gibi görünmüyor, onun yerine seçtiğimiz anahtar kelimelerin art arda sıralanmasından ibaret.
Etiketlerinizi Özenle Seçin
YouTube’a yüklediğiniz video, web sitenizde oluşturduğunuz içeriğin görsel hali gibidir. İnsanları görsel ve işitsel olarak yakalamak için hazırladığınız video, YouTube’da nasıl görünür olacak? Görünürlüğü sağlamak için doğru etiketleri seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Ancak Youtube’da etiket kullanımı resmi olmasa da bir noktaya kadar sınırlandırılmıştır. Önerilen etiket sayısı 10 adettir. Bazen 10’un üzerinde bazen de altında etiket girebilirsiniz ancak daha fazla etiket girişi yapmak “spam” algısına sebep olabilir. Ayrıca hedefiniz dışında ilgi çekeceğini düşündüğünüz diğer anahtar kelimeleri etiketlerde kullanmak, söz konusu anahtar kelime aracılığıyla videonuzu izlemeye gelen kullanıcının aradığını bulamamasına sebep olabilir. Bu da istatistiki anlamda olumsuz etki yaratır.
Doğru Kategoriyi Seçin
Videonuzun doğru kategoriye yüklendiğinden emin olun. Bir video yüklerken seçtiğiniz kategori eğer yanlışsa izleyicilerinizde kafa karışıklığı yaratabilirisiniz. Bu yüzden videonuzu yüklerken doğru kategoriyi seçmeye çalışın.
Önizleme (Küçük Resim) görselinizi seçin
Videonuz yüklendikten sonra Temel Bilgiler altında “Video Küçük Resimleri” bölümünü göreceksiniz. Normal şartlarda videodan rasgele seçilmiş 3 adet görselden birini seçebilirsiniz. Ancak doğrulanmış hesaplar (bkz: YouTube Hesap Doğrulama) kendilerine özel bir dosyayı yükleyerek video küçük resmi olarak seçebilirler. Seçtiğiniz küçük resim olabildiğince videonuzla ilgili ve dikkat çeken bir görsel olmalı.
Açıklayıcı Notlar ve Kartlar
YouTube’da bir video izlerken karşınıza çıkan açıklamaları görmüşsünüzdür. Kimi zaman kenarda ufak bir not, kimi zaman da tüm ekranı kaplayan rahatsız edici kocaman bir eylem çağrısı. Peki hangisi hangi amaca hizmet ediyor? Büyük olanı dikkat çekmeye, küçük olanı rahatsız edici olmamaya mı? Her ikisini tek bir defada yapmaya ne dersiniz?
Güncelleme: “Ek Açıklamalar” özelliği, 2 Mayıs 2017 tarihinde kullanımdan kaldırıldı. Gerekçe olarak ise ek açıklamaların, YouTube trafiğinin %60’ına sahip olan mobil cihazlarda çalışmaması gösterildi.
Video yöneticisindeki düzenleme ekranında bulunan “Bitiş ekranı ve ek açıklamalar” bölümüne gelerek videonuza istediğiniz türden bir bitiş ekranı ekleyebilirsiniz. Bitiş ekranları, videonuzun sonunda yer alması planlanan, diğer videolarınızı gösterebileceğiniz küçük kutu ekranlardan ibarettir. Bu yeni özellik her platformda çalışmakta ve kullanıcılara en iyi video sonu deneyimini yaşatmayı amaçlar.
Ayrıca “Kartlar” bölümünde yer alan seçenekleri kullanarak ister kendi ister diğer YouTube kanalınıza ya da Web sitenize link verebilir, bağış toplama sitelerinde projenize destek isteyebilir, ürünüzü öne çıkarabilir veya videonuza ya da oynatma listenize link verebilirsiniz:
Altyazıları İhmal Etmeyin
Videonuz farklı lisanları konuşan insanlarca izlenebilir. İlk olarak işitme engelli kullanıcılar için kendi dilinizde alt yazı oluşturmayı ihmal etmeyin. Sonrasında da yabancı uyruklu kullanıcılar için yabancı dilde alt yazı yüklemenizi tavsiye ederiz. Alt yazılar hem videonuzun ve mesajınızın daha iyi anlaşılmasını sağlayacak hem de görsel iletişimi güçlendirecektir. Alt yazı açmak ve kapatmak kullanıcının kendi tercihine bağlı olduğu için mümkün olduğunca alt yazı yüklemeye dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
YouTube’a eklenen yeni bir özellik sayesinde artık alt yazısı olmayan bir videonuz için topluluğunuz size alt yazı gönderebilecek. Geçmiş dönemde yüklediğiniz ancak alt yazısı olmayan bir videonuz varsa ve kullanıcılarınız bu video için gönüllü olarak alt yazı hazırlamışsa, size göndermeleri ve gönderilen alt yazıyı kontrol ettikten sonra kabul etmeniz yeterli olacaktır. Bu özellikten yararlanmak için “Topluluk Katkıları” ekranındaki ayarlarınızı gözden geçirin ve alt yazı gönderimini aktif hale getirin.
Alt yazılarla ilgili YouTube yardım sayfasına göz atabilirsiniz:
Youtube Videolarına AltYazı Ekleme
Alt yazıyla ilgili not: Bazı çevrelerde, alt yazılarda yer alan kelimelerin de arama sonuçlarına etki ettiği iddia edilmektedir. Bu konuda herhangi bir test veya herhangi bir doğrulama olmamakla birlikte, herhangi bir yalanlama da yoktur. Ancak söyleyebiliriz ki alt yazılarda bulunan kelimelerin arama sonuçlarına etkisi çok büyük değildir.
Paylaşım Seçeneklerini ve Görünen Veriyi Dikkatlice Seçin
YouTube’a yükleyeceğiniz videoların görünürlüğünü denetleme imkanınız var. Yüklediğiniz videonun üç farklı görünürlük seçeneği vardır:
- Herkese Açık
- Liste Dışı
- Özel
–Herkese açık, videonuzun hem linkte hem de arama sonuçlarında görünür olması demektir.
– Liste Dışı, videonuz arama sonuçlarında listelenmez, sadece izleme linkine sahip olan kullanıcılar tarafından izlenebilir.
– Özel, videonuz sizden başka kimseye görünür değildir, sadece siz izleyebilirsiniz.
Görünürlük dışında paylaşım ve yerleştirme seçeneklerini de belirleyebilirsiniz, yükleme sırasında veya sonrasında düzenleme sırasında “Dağıtım seçenekleri” altında yer alan ” Yerleştirmeye izin ver” seçeneği seçildiyse, bir kullanıcı videonuzu kendi sitesinde kullanabilir. Bir örnek vermek gerekirse, aşağıdaki video yerleştirme kodu kullanılarak bizim sayfamızda yer almaktadır:
Yerleştirmeye izin vermediğiniz taktirde, videonuz başka Web sitelerinde izlenemeyebilir. Video yerleştirme seçeneğinin kapalı olması, videonuzun izlenme sayısında gözle görülür düzeyde düşüklüğe sebep olabilir.
Yerleştirme seçenekleri hakkında genel bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Video ve Oynatma Listesi Yerleştirme
Oynatma Listeleri Oluşturun
Videonuzu yükledikten sonra, benzer niteliğe sahip olan diğer videolarınızla gruplamak, kullanıcı deneyimini maksimum düzeye çıkaracaktır. Belli bir konuyu ele alan benzer tipteki videolarınızı aynı oynatma listesine ekleyerek kullanıcılarınıza kolaylık sağlayın.
Youtube Kanal Optimizasyonu
Video yüklerken dikkat etmeniz gereken noktalara göz attık. Peki kanalınız ne durumda?
Büyük ilgi gören videonuz izlendikten sonra kanalınızı görmek isteyen bir kullanıcı, kanalınıza genel olarak göz attığında memnun olacak mı? YouTube kanalınızı optimize etmek için aşağıdaki noktaları gözden geçirmek çok faydalı olacaktır:
Profil ve Kanal Resmi Oluşturun
Bir kullanıcı kanalınıza geldiğinde, profil resminizi ve kanal resminizi görmüyorsa, aklında soru işareti oluşacaktır. Bazı kullanıcılar kanalın gerçekten size ait olup olmadığı konusundan emin olamayacaktır, bu sebeple onları doğru şekilde karşılamanız çok önemlidir.
Profil ve Kanal resmi hem bu açıdan, hem de görsel çeşitlilik açısından büyük öneme sahiptir.
Kanal Açıklamanızı Dikkatle Optimize Edin
Kanal açıklamanız, kanalınızın misyonunu ve içeriğini özetleyecek şekilde, çok uzun olmayan ve makul cümlelerle belirlenmiş olmalıdır. Boş bırakılan ya da gereğinden uzun açıklamalar, kanalınızın görünürlüğünü doğrudan etkiler. Genel olarak 140 karakter uzunluğunda ve “meta keyword” mantığından uzak bir açıklama, kanalınızın daha şık görünmesini sağlayacaktır.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Atlamayın
Kanalınızın “Hakkında” bölümünde yer alan “Özel Bağlantılar” bölümüne sosyal medya hesaplarınızı eklemeyi unutmayın.
Takip Ettiğiniz Kanalların ve Beğendiğiniz Videoların Görünümü
Kullanıcılar, eğer izin verirseniz takip ettiğiniz diğer YouTube kanallarını ve beğendiğiniz diğer YouTube videolarını görebilirler. Firmanızın veya markanızın amacına ve misyonuna göre, takip ettiğiniz kanalları ve beğendiğiniz videoları kullanıcılara göstermeyi tercih edebilirsiniz. Böylece kullanıcı için farklı kapılar açmanız mümkün olabilir. Bu bölümde seçtiğiniz kanallar ve videolar arasında sadece kendi sektörünüze ait kanal ve videolar olmamasını tavsiye ederiz. Farklı sektörlerde, farklı şeyler ifade eden videoları kullanıcılarınızın da görmesini sağlayabilirsiniz.
Konu hakkında daha farklı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Youtube Kanal Optimizasyonu
Kanal ve Video Optimizasyonu Bitti. Şimdi Ne Var?
Kanalınızı gerektiği gibi optimize ettiniz, videonuzu da eksiksiz şekilde yüklediniz ve kullanıcılar videonuzu izlemeye başladı. Şimdi ne yapacaksınız? Youtube, dahili bir analiz sistemine sahip. Bildiğiniz gibi bu istatistikler video sayfasında özet olarak gösteriliyor. “Analytics” aracı ile videolarınız hakkında genel bilgi alabilirsiniz.
Yukarıda özet olarak göreceğiniz istatistik sayfası, oldukça ayrıntılı analizler yapmanızı sağlayabilir. Hangi videonuzun ne kadar izlendiğini ve beğenildiğini, videolarınızın ortalama kaç dakika görüntülendiğini, dönemsel farklılıklar gibi kapsamlı verileri alabildiğiniz Analytics sayfası, sonraki videolarınızı hazırlarken size fikir verebilir. Yaptığınız analizler aracılığıyla daha iyi işler çıkarmak için çabalayabilirsiniz.
Sonuç:
YouTube, İnternet dünyasının en büyük görsel hafızası ve en büyük ikinci arama motoru olarak hayatına devam ediyor. Yıllardır üstünlüğünü başka video sitelerine kaptırmayan Youtube, görsel iletişimin en büyük kozu. Eğer bir YouTube kanalınız yoksa veya mevcut kanalınız yeterince optimize edilmemişse, bir an önce çalışmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede daha çok ziyaretçi çekebilir, daha çok izlenen videolarla daha fazla insana ulaşabilirsiniz.
Kaynak: stradiji.com