İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

3G'ye Az kaldı - Fiyatler ne olursa kullanırsınız ?

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Ben merakle bekliyorum be bir araştırma yaptım. Limitsiz paketler olmasa da bazı firmalar fiyatları açıkladılar.

Mesela TURKCELL 4GB internet paketini aylık 39 liraya verecekmiş.
KKTC de Telsim ( vodafone ) 3 GB 44,99 TL, 5 GB 64,99 TL ve Limitsiz 84,99 TL'ye veriyormuş. Limtsizde galiba "adil kullanım hakkı" diye de bir uygulama varmış. Yani tam limitsiz değilmiş galiba.

Türkcell 4GB'yi 39 veriyorsa "limitsizin" fiyatları galiba 70 85 arası olur.
Bu civarlarda olursa TTNET'e elveda der misiniz ?

Şahsen ben eğer fiyat bütçeme göre uygun olursa hiç düşünmeden geçmeyi düşünüyorum. İstediğin yerden laptop ile bağlanma kolaylığından dolayı.

Az bir zaman kalmışken bu bağlamda siz nasıl davranırdınız, onu çok merak ediyorum ?

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
TTNET ile 3G farklı bir durum , karşılaştırılmamalı bence. 3GB kota işinize yarıyorsa birşey diyemem.

Bakalım 3G gelince hız konusunda nasıl olacak.. Ben bir ara kıbrısta test ettim download-da 20 kb/sn-i zor görüyordu. :) Ertesi gün oda gitti zaten..

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
3 5GB bizlere zaten yaramaz. Ben daha çok sınırsız paketleri merak ediyorum.

sepulchral TTNET ile 3G farklı, karşılaştırılmamalı demişsiniz. Pek anlayamadım !
Sonuçta her ikisinde de internet bağlantısı sağlanmıyor mu ? Acaba yanlış bildiğim birşey mi var ?
Tabiki teknolojiyi karşılaştırmıyorum. :D

Permission

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
3G cogunluk benim bildiğim cep telefonu agırlıklı hizmet verecek gibi tabi dizüstü pc lerdende internet hizmeti olucak ama zaten istediğin yerde internete baglantı olayı var zaten hatta gecen lerde forumda satıyordu turkcellden aldıgı bir cihaz..

3G cok abarttılar bence bas konuş yok cep msn vs bunalrda abartılmıştı ama verdikleri fiyatlarla kullanan kişi sayısı az.

maçları izlemek mümkünmüş ayda 40-80 verdikten sonra kimse ufacık ekranda maç izleme hele maç hastaı kişi hayır evine makine alır orada rahatca izler.

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
3 5GB bizlere zaten yaramaz. Ben daha çok sınırsız paketleri merak ediyorum.

sepulchral TTNET ile 3G farklı, karşılaştırılmamalı demişsiniz. Pek anlayamadım !
Sonuçta her ikisinde de internet bağlantısı sağlanmıyor mu ? Acaba yanlış bildiğim birşey mi var ?
Tabiki teknolojiyi karşılaştırmıyorum. :D

Birisi sürekli sınırsız ve belirli bir hızın üstünde direkt hizmet veriyor. 3G ise sınırsız olsa dahi kotalı olacaktır. Mesela yüksek hızlı olan bir yer ele alırsak(3G Her yerde aynı hızda çekmeyecektir.Örneğin bir merkezi yerde çok hızlı ise merkezi yerin dışına çıkıldığında oldukça yavaşlayabilir.)Kullanım olarakda sınırsız paket dahi alsanız sistem download-ı aşırı yaptığınızı fark ettiği anda hızınızı düşürecektir..

Bekleyelim çıksın. Uygulamada çok daha net sonuçlar alacağız..

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Permission TurkcellConnect kartları diyorsunuz galiba.
Onlar çok pahalı.

Mesela
İnternet XXL Paket (3 GB) 59 TL Kota aşım/MB = 0,13 TL

sepulchral evet, zaten ben KKTC'deki paketleri incelediğimde oradaki sınırsız denilen paketlerde bu tarz bir kota uygulandığını gördüm. Ama tam detaylara ulaşamadım.

Ancak ben bu uygulanacak hız düşmesine rağmen gene de tercih ederim. Sırf bu rahatlıktan dolayı.

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2

alorak

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Ne hız ne de fiyat olarak 3G TTnet ADSL yi geçemeyecek tek yararlı olayı istenilen yerde girilebilir olması olacaktır arkadaşlar..

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
3G operatörleri bu konuda çok net ve kesin konuşuyorlar. ADSL'den hızlı vs... gibi.

Sizler galiba bunun gerçeği yansıtmadığını söylüyorsunuz. Acaba bunu neye dayanarak söylüyorsunuz ? Çok merak ettim.

3G teknolojisinin aktif olduğu ülkeri baz alarak mı söylüyorsunuz acaba

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
3G operatörleri bu konuda çok net ve kesin konuşuyorlar. ADSL'den hızlı vs... gibi.

Sizler galiba bunun gerçeği yansıtmadığını söylüyorsunuz. Acaba bunu neye dayanarak söylüyorsunuz ? Çok merak ettim.

KKTC-de Turkcell bunu test ediyor uzun zamandır.Senin bahsettiğin operatörler sınırsız kavramınıda 3GB olarak kotalıyor.

Fazla bir beklenti olmasının sebebi aşırı reklam çılgınlığı bence:)

alorak

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1

3G sisteminin mantığında hiçbir zaman istenilen hıza ulaşılamamış. Kıbrıs örneği de zaten önümüzde. Vikipedi den okuduğum bilgilere göre de bunları söylemiştim. 3G operatörleri de ADSL'den hızlı bir teknoloji diyorlar fakat 3G yapısına göre o hız hep bölünecekmiş (hepsi yabancı vikipedi sayfasında yazmakta)

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
Ben ne yazıkki 3G için pembe hayaller kuramıyorum. Fiyat olarak makul olacağına inanmadığım gibi kalite olarakta çok randıman alınacağını sanmıyorum. Gerçi işin kalite kısmı 3-5 ayda düzelir bir şekilde. Ama kimsenin ilk başta 60-70 liraya 20mbit hızı sınırsız vereceğine inanmıyorum doğrusu. Çünkü gsm operatörleri bu konuda vampir gibiler. Yepyeni bir teknolojide insanları inek gibi sağmadan önüne saman koyacaklarını sanmam :p

alorak

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Ya alınan bilgilere göre (ki resmi açıklama yasak deniyor ama) Vodafone 1 gb sınırlı 30 lira (12 ay taahhütlü), avea 1 gb sınırlı 35 lira.. Turkcell hakkında bilgim yok ama daha pahalı olur gibi geliyor. Bunlar en düşük sınırlar olacak deniyor..

(kaynak r10:)
Turkcell için..
Faturalı 3G internet:
1GB paket 29 TL: 24 ay taahhüt ile VINN 3G modem hediye ve ilk üç ay 19 TL
4GB paket 39 TL: 24 ay taahhüt ile VINN 3G modem hediye ve ilk üç ay 19 TL
8GB paket 69 TL: 24 ay taahhüt ile VINN 3G modem hediye
Kota aşımında MB’ı 5 kuruş
Faturasız 3G internet:
Haftalık 1GB paket 19 TL
Aylık 4GB paket 49 TL
Cepten internet paketi 100 mb 9.38 TL veya 65 kontör: İlk 3 ay 3.94 veya 30 kontör
Kota aşımında MB’ı 5 kuruş.

DincerAydogdu

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
29
Bu teknolojinin Kıbrıs ya da Türkiye altyapısını ve 3G kapsama alanını bilemiyorum. Ancak daha önce bir mesajımda yine belirtmiştim. Bu teknolojiyi Portekiz'de deneme şansım oldu. Bana verdikleri modemin desteklediği üst limit 7.2mbps idi ve bu hızla internete bağlandım. Çeşitli testler yaptım. Örneğin rapidshare'den 750~800 kb/s ortalama download hızını gördüm. Ya da otelden iş yerine giderken takside rahatlıkla internet kullanıp gazetelerimi okuyabildim.

Açıkcası 3G'nin telefonlara sağlayacağı iletişim desteğiyle de ilgilenmiyorum. 3G'nin asıl amacı geniş band ağ'dır ki telefonlara sağlanan iletişim çeşitliliğini de zaten ağ&internet üzerinden sağlanacaktır.

Tabi bunlar işin pembe tarafları. Portekiz'de bu sistemin kaç yıldır kullanıldığını bilemiyorum. Artık sistemi oturtmuş olabilirler. Türkiye'ye yeni geleceği için başlangıçta çeşitli sancılar olabileceğini düşünüyorum. Aklıma gelenlerden bazıları, sinyaldeki kayıp nedeniyle kotanın çabuk tükenmesi, 3g çekim alanının dar olması vs. Eğer 3g çekim alanı dar olursa elimizdeki modemler otomatik olarak gprs ya da edge üzerinden bağlanacaklar ve bir anlamı kalmayacak. (Üst cevaplarda geçen Kıbrıs'ta yaşanan 20kb vakası kuvvetle muhtemel bu nedenden ya da internet altyapısı nedenindendir.)

Ayrıca abone çoğaldıkça operatörlerin internet yatırımları yapmaları gerekecektir. Internet çıkışlarını güçlendirmeleri gerekecektir ki bizlere bu hızları sunabilsinler. Bu açıdan bakıldığında Turkcell iştirakı Tellcomm (Dolayısıyla superonline) sayesinde bu konuda daha önde görünüyor. Bu sadece 3G için geçerli değildir. Yeterli internet alt yapısı olmazsa ADSL'de de bize verilen band genişliğinin hiç bir anlamı kalmaz.

Sonuç ve konuya şahsi cevabım olarak; Ben bir kaç ay daha bekleyip izlemek taraftarıyım. Ön gördüğüm problemler aşıldıktan sonra hiç düşünmeden telefonumu ve adsl hattımı kapatıp bu sisteme geçerim.

Darkart

0
İyinet Üyesi
Reaction score
56
3G den beklenen rapidten film indirmek, emule ile ortalığı sömürmekse eğer amaç dışı kullanım olmuş olur ve adsl ile rakip olamaz. Taşınabilir mantıgındaki aygıtlardaki kullanım amacına göre hazırlanmış bir alt yapı sonuçta. Ve uzun sürelerde bundan çıkacağını sanmıyorum. Çünkü 3g artırım yaptıkça, adsl de buna paralel artırım yapacaktır. Sonuçta gelişmiş ülkelerde bile adsl bağlantı sayısı hala açık ara öndeyse 3G beklentilrimizi makul tutmalıyız sanırım.

DincerAydogdu

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
29
3G ile sadece internet erişimi sağlamak için gsm lisansı alan firmalar olduğunu belirtmek isterim (Türkiye'de değil. - Henüz). Rapid'den film indirmek ya da p2p gibi kavramlar sadece internet'in sağladığı imkanlardan bazıları. Bu bağlamda düşünürsek wireless adsl modemimizi de mobil aygıtlarda kullanılabilir bir teknoloji diye düşünebiliriz ancak evde kablo karmaşasından kurtulmak için ben masaüstü bilgisayarımla da wireless adaptör kullanarak bağlanıyorum.

Kendi adıma 3G beklentim düşük değil. ADSL seri bir iletim teknolojisi olduğundan mesafeye ve parazitlere bağımlı bir teknoloji. Ancak maliyetler konusunda size katılabilirim. 3G maliyeti oldukça yüksek bir teknoloji. ADSL başka bir şeyi kendine rakip olarak gördüğü an ciddi bir indirime girebilecek nispeten daha ucuz bir teknoloji.

Hız olarak ise teknoloji olarak ADSL hatta VDSL şu an 3G'nin yeni jenerasyonunun (LTE - 170MBps) ulaştığı hıza henüz ulaşamadı. Türkiye'de bu çıkış kişilere sağlanabilir mi derseniz cevabım hayır. Ancak bence gelecek vaad ediyor.

Alternatiflerin ve gelişimin olması hepimiz için iyi olacak kanaatindeyim. 10 sene önce 28,8K modemlerle internete bağlanırken böyle bir diyalogun hayalini bile kuramazdık. Benim öngörüm önümüzdeki 10 yıl içinde internet iletişiminin tamamen kablosuz ortama kayacağı yönünde.

desperado64

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
bu konuda ki ilk iş gsm şirketlerinin 2 gün sonrasına yapacağı ataktır :D çünkü millet ona göre kararını verecektir :D ama sonradan mutlaka rekabet olacak hele ki TTnet'e sövüldüğü bir ortamda :D bekleyelim görelim zaman her şeyin ilacı olacaktır :D

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.