İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Adım Adım Wordpress Seo - Site içi Seo Optimizasyonu

Bityavrusu

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Temmuz 2013
Mesajlar
182
Reaction score
0
adim-adim-wordpress-seo-site-ici-seo-optimizasyonu.png


Bir önceki Adım Adım WordPress için SEO – Yapılmaması Gerekenler adlı makalemde, SEO adına yapılan yanlışlardan ve yapılmaması gerekenlerden bahsettim. Bu yazımda ise, site içi seo optimizasyonundan bahsedeceğim ve bu optimizasyonlar için kullanabileceğiniz Wordpress eklentilerden bahsedeceğim.

Yapılmaması gerekenler adlı makalem de demiştim ya "Google hepimizden akıllı ve bizi çok iyi takip ediyor" , heh bunu yine aklımızdan çıkarmıyoruz.

Önce yanlış kalıplaşmış klişeleşmiş seo taktiklerinden bahsedeyim.

Özgün Makale

Makalenin, arama motoru optimizasyonu ile alakası yok, ama malasef özgün makale = Seo olarak düşünülüyor, arama motoru optimizasyonu denilen şey, senin makalenin Google'da sırasını belirleyen kriterdir, kaliteli makale dolaylı olarak etkiler bu sırayı. Cidden özgün makale çok önemli, hatta en önemli şeylerin başında geliyor. Şimdi burada gelip te size önemli kelimeyi bold yapın, imla kurallarına dikkat edin demeyeceğim. Bunları zaten herkes biliyor zaten, dış seo optimizasyonunda da sosyal medya ve paravan siteler oluşturup bunların kullanılması hakkında bilgi vereceğim ama şimdi özgünlüğün yanlış anlaşılmasından bahsedeceğim. Özgün makale kavramını çok yanlış biliyoruz be abi ! Özgün makale dediğin "Wordpress Nasıl Kurulur?" diye cümleleri değiştirip makale yazmak değildir, bu konuda binlerce makale yüzlerce resimli anlatım bir o kadar da videolu anlatım var. Kısacası özgünlük farklı cümlelerle aynı konuları anlatmak değildir, az değinilmiş konulara, senin içerik dilinde makale olmayan bir konuda veya hiç değinilmemiş konularda yazmaktır Özgünlük. Evirip çevirip, üstüne binlerce makale yazılmış konularda süslü cümlelerle makale yazsan ne olucak ? SEN GOOGLE AMCAYI SÜSLÜ LAFLARLA KANDIRABİLECEĞİNİ Mİ SANIYORSUN ? Demedik mi Google hepimizden akıllı diye, belki kandırdığınıza inanıyorsunuzdur, bu inancın sebebi, site yaşınızın fazla olduğundan dolayı, eski makalelerden dolayı, Google' da tavan yapmış içeriklerinizden dolayı Google'ın sizi kırmayıp o makalede de yukarı çıkarmasıdır. Kısacası önceden yaptığın şeyler sayesinde Google'ın gözünde değerlisindir, o da seni kırmamak için yapar böyle bir iylik o makaleni de çıkarır yukarı, ama bu çok sürmez. Bu yalancı özgünlük elbet bir gün söner. Webmaster forumların da görüyoruz ki herkes bu aralar "%80 hit düşüşü yaşıyorum" "Google da kayboldum" "Hit te düştü gelirde düştü" tarzında konular tavan yapmış durumda. Buda söndüğünün kanıtı arkadaşlar. Adam böyle böyle yükseliyor, soruyorlar nasıl oldu ya bu yükseliş, e diyor özgün makale girdim abi, diğerleri giriyor giriyor bir şey olmuyor. Neden? ne nedeni bir saattir ne anlatıyorum ben !

Yeni siteler için ince eleyip sık dokuyacaksın, e tabi mümkün değil bu kadar el değmemiş konu bulmak, bulduğun kadar yazacaksın. Özgün konu bulamadıkça, faydalı olacak makaleler yazacaksın, Wordpress kurulumunu herkes anlatıyor değil mi ? Peki güvenliği yüksek tutacak şekilde bir wordpress kurulumunu anlatan var mı ? Yok mu ya da az mı var ? Var ama senin içeriğinin dilinde mi yok ? Bu konuda yaz o zaman. Hit getirsin diye yazmayacaksın, faydalı olsun diye yazacaksın, kendini değil okuru düşüneceksin.



Hazır makalelerden bahsediyorken, makalelerle devam edelim, diğer konulara sonra değiniriz.

Makalelerde kullandığımız görseller, makalenin konusu ile adlandırılmalı ve alt etiketli, width-height değerli olmalı. (Örnek: Wordpress kurulumu anlatılan bir makalede kullanılan resimlerin ismi wordpress-kurulum.jpg şeklinde olmasında fayda var) Görsellerden hit çekebilmek adına, resimleri böyle adlandırdıktan sonra, Resimler için site haritası kullanmak büyük bir artı sağlayacaktır. Resim haritasınıda bu eklentiyi kullanarak yapabilirsiniz. Wordpress Sitemap for Images ek olarak burada ki Robots.txt makalemi okuyarak, arama motorlarının robotlarının işini kolaylaştırarak, makale ve makalede kullandığınız resimlerin indexlenme hızını yükseltebilirsiniz. Ek olarak index hızınızı artırmak istiyorsanız, Wordpress'in otomatik pinglemesi efsanedir burada ki yazımdan da güncel ve faydası olacak ping listesine sahip olabilirsiniz. Ek olarak Jetpack by Wordpress eklentisinin Enhanced Distribution özelliğini kullanarak sitenizde yayınlanmış içerikleri arama motorları vb. üçüncü parti servislere gönderir ve sitenize gelen trafiği artırabilirsiniz. Google,bing ve yandex webmaster araçlarına site haritalarınızı eklemeyi kesinlikle unutmayın, daha önce bahsettiğim robots.txt bu araçlara gönderiyor site haritalarınızı fakat eklemekte fayda var. Paylaştığınız tüm içerikleri Google webmaster araçlarında Google gibi getir diyerek dizine ekleyin, bingte de bu özellik URL EKLE olarak var. İçeriklerinizi yayınladıktan hemen sonra dizine eklemek hızlı indexlenmenizde büyük bir etken. Malasef yandexin böyle bir özelliği yok yada ben bulamadım.

İçeriklerimizi hazırladık, index hızımızı arttırdık, peki site gezinme oranı ? Bu oranı da içeriğe yakın kısımlarda kategorileri, son yazıları ve benzer yazıları göstererek ve site hızını yükelterek arttırabilirsiniz. Bunun için Seo hocasının hazırladığı Önceki Yazı Linki veya benim şuanda kullandığım nrelate Related Content eklentisini kullanarak yapabilirsiniz, bu tarzda yüzlerce eklenti var fakat ben bunları kullandım şimdiye kadar sizlere de tavsiye ederim. Açıkcası bunları sunduktan sonra, site gezinme oranı artacaktır, ama dikkat ve ilgi çekici başlıklar kullanmadıktan sonra bunlar tamamen görsel şeyler olarak kalacaktır. ( tabi seo içinde uyumlu olacak alakasız şeyler yazmayın)

Index hızımızı yükselttik, site haritalarımızı ayarladık, diğer makalelerimize dikkat çektik şimdi ne yapalım ? Google web fonts kullanalım, Google bey amcaya kendimizi sevdirelim. Ben bunu nasıl çok basit bir şekilde halledeceğinizi burada ki makalemde anlatmıştım.

Google bizi iyice sevdi he. Sayfalarımızın Seo sunu hallettik, ne yapalım ? Genel bir SEO için kafamızda ki Yoast mı All in one Seo mu ? sorusunu silelim. İstediğinizi kullanın arkadaşlar, 89 dolarlık seo eklentileri de var, istiyorsanız onu kullanın hiç biri size bir fark yaratmaz, sitenizin açıklamasını, etiketlerini başlığını doğru girdikten sonra hepsi aynı. Başlığınız 70'i geçmesin, açıklaması 160' ı geçmesin anahtar kelimeler 260'ı geçmesin ve saçma şekilde doldurulmasın. (Bkz.: uçak,kanatlı uçak,uçan uçak,acayip uçak Ne uçakmış arkadaş !) Bunlar makalelerinizde de böyle, açıklamanızın 160' ı geçmesinin bir anlamı yok zaten, arama sonuçlarında gözükmüyor tamamı, anahtar kelimeyi dediğim gibi düzgün bir şekilde girdikten sonra fazla abartmadan istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Başlığınız 60 karakter olmalı vs. bunları hepimiz biliyoruz ama yinede belirtmek istedim. Ama başlık konusun da dikkat etmemiz gereken kısım şu, Arama sonuçlarında maksimum başlık boşluklar dahil 80-90 harf olarak gözükür, buna sitenizin genel başlığı dahil, sizin yaptığınız ayarlara göre arama sonuçlarında başlık İÇERİK BAŞLIĞI | SİTE BAŞLIĞI şeklinde veya tam tersi gözükür. Eğer içerik başlığı sonda gözüküyorsa, başlığın uzunluğundan dolayı dikkat çekemezsiniz, site başlığı sonda ise de bu sefer sitenizin başlığında kullandığınız anahtar kelime gözükmez ve o kelimede yükselmeniz gecikebilir. Ben bunları pek önemsemiyorum, çünkü ben bu blogu tamamen sizlere destek ve stres atmak amaçlı kurdum onun için içerik başlığının gözükmesi bana yetiyor, sitemin anahtar kelimelerinde yükselmesem de olur diye düşünüyordum fakat önünü alamadım yükseldi gitti :)

Ne yaptık, sitemizin optimizasyonunu yaptık, sayfalarımızın optimizasyonunu yaptık, gerekli eklentiler ile site haritamızı ve index hızımızı arttırdık, Google fontlarını kullanarak kendimizi Google a sevdirdik, robotların işini kolaylaştırarak robotlara kendimizi sevdirdik. Header tagları (h1,h2,h3,h4) , iframe etiketi kullanmama v.s bu tip şeylerden niye hiç bahsetmedin diyeceksin, bahsetmedim çünkü hiç dikkat etmedim. Eğer bunlar ciddi şekilde önemli olsaydı, benim sitem filtre yerdi be abi, indexte 44 tane h3 tagı var, neden çünkü sağ taraf sidebarda ve indeximde ki yazıların başlıklarının hepsi h3 etiketli, yazılarınızın içinde dikkat edilmesi istediğiniz başlıklara önem sırasına göre h1,h2,h3 tagları verebilirsiniz, bu gerçekten faydalı ama klasik seo analizlerinde çıkan bu tag hatalarına önem vermeyin ben vermiyorum en azından sizin bileceğiniz iş.



Daha fazla aklıma gelen bir şey yok site içi optimizasyon hakkında, eğer aklınıza takılan bir şey varsa sitemin yorum kısmından sormaya çekinmeyin, yorum ve paylaşımlarınızı kaynak göstererek yapmaktan çekinmeyin çünkü neden ? Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Kaynak: Bityavrusu.com
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst