İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Android telefon alırken nelere dikkat etmeli?

bugrahan05

0
İyinet Üyesi
Katılım
3 Temmuz 2012
Mesajlar
38
Reaction score
0
Ah şu akıllı telefonlar :) Yenisini alıyorsun bir yenisi üretiliyor.Teknoloji sürekli ve hızlı bir değişim içinde.Özellikle linux tabanlı akıllı telefonlar.Her gün bir yeni özellik ekleniyor.Bir telefon almaya karar verdiniz.Öncesinde bi yazımı okuyun derim.Sizlere akıllı telefon araştırma deneyimlerimi ve şu ana kadar yaşadığım gereklilikleri aktarmaya çalışacağım.

Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gerekn çok önemli kriterler mevcut.Bu donanım ve yazılım bunun yanında extra özellikler açısından uzun bir liste.Bu sebeple arkanıza yaslanın ve pür dikkat bu yazıyı okuyun.İşte akıllı telefon alırken bilmeniz gerekenler.

Ben bir örnek üzerinden gitmek istiyorum.Mesela HTC ONE.


- EKRAN ÖZELLİKLERİ:

htcone68,2 mm genişlik,137,4 mm yükseklik ve 9,33 mm kalınlığa sahip.Görünüm olarak gayet hoş bir telefon.4,7 inç ekranı var.Full HD 1080 p. ve 468 PPI.Peki bunlar ne anlama geliyor.Televizyonlarda olduğu gibi telefon ekranları da inç kavramı ile ifade ediliyor.Genelde akıllı telefonlar 4.7 ile 5.5 inç arasında değişiyor.HTC ONE 4.7 inç.Yani 1080-1920 çözünürlüğe sahip.PPI dediğimiz kavram da inç başına düşen pixel kaydı oluyor.Peki bu inç dediğimiz boyut ne oluyor?1 inç 2.24 cm dir.Taslak olarak düşünecek olursak normal bir kitap boyutuna 7-7.5 inç diyebiliriz.


- GÜÇ VE HIZ:

Güç deyince bakmamız gereken şey CPU yani Central Processing Unit.Kısacası telefonun beyin gücü.HTC One Qualcomm Snapdragon 600, dört çekirdekli, 1.7GHz işlemci tarafından desteklenmektedir.Snadragon 600 ve Snapdragon 801 dört işlemci çekirdeklerinde tek bir yongada büyük bir faaliyet var.İşlemci dediğimiz şey aynı bilgisayarlardaki gibi hızda aşırı derecede büyük bir etken.Şu an son üretilen modellerde 4 çekirdekli işlemci en iyisi.Ayrıca işlemci gücü ne kadar fazlaysa fiyat da o kadar fazladır diyebiliriz.Yani fiyatı belirleyen en büyük etmen işlemcidir.

RAM da hız belirlemede büyük bir etmendir.
RAM da hızını belirlemede önemlidir.HTC One 2GB.Androidi çalıştırmak için yeterli. 3GB daha iyi olurdu. 1GB RAM, size lag fark etttirmeye başlayabilir. 512MB ile bir telefon çalışır, ancak oldukça yavaş .Ve hatta donmaya bile eğilimli olabilir.

- DEPOLAMA:

Depolama alanları önemli bir detay.32 GB iken bu 28 gb kullanılabilir.Veya 16 GB depolamaya sahip bir telefonun uygulamalar ve dosyalar için kullanım alanı 12 gb olabilir.

- BATARYA/PİL ÖMRÜ:

HTC ONE da 2300mAh pil var.Burada rakamın diğer unsurlara oranı önemli.Örneğin; 1500mAh pil'e sahip bir telefon küçük işlemciye,düşük ekran çözünürlüğüne,küçük bir ekrana sahipse 2300 mAh pil ömrüne sahip telefondan 2 kat daha uzun ömürlü bataryaya sahip olabilir.Pil çok önemli bir unsurdur.Belki telefon'un pili düşükse sabah %100 olan batarya öğlen'e dayanamayabilir :) Genelde 1700-3400 mAh arasında değişir bu sayı.Pil'in en büyük düşmanı internettir.Eğer mobil üzerinde çok fazla surf eden biriyseniz pil ömrünün yüksek olmasına dikkat ediniz.

- KAMERA:

Kameradaki en büyük yanlış algı fazla megapixel daha iyi bir görünüm algısıdır.Telefonun megapixel değerinin fazla olması çok büyük bir önem değildir.Yani bu şu anlama geliyor.8 MP bir kamera ile çeklilen bir fotoğraf 4 megapixel kamera ile çekilen bir fotoğraftan daha düşük bir kaliteye sahip olabilir.Burada megapixelden çok dikkat etmeniz gerekn vurgu Telefonda kullanılan lens,otomatik odaklanma ve hız kavramlarıdır.Telefonda kullanılan lens ne kadar iyiyse o kadar iyi bir kameraya sahipsinizdir.Bu konuda en iddialı telefon markaları iphone,nokia ve samsungdur.Hız ve odaklanmada ise nokia,sony ve htc dir.Nokia Lumia 1020 hatırlarsanız 41 megapixellik kamera ile kullanıcılarını şaşırtmıştı.Bakalım kamera alanında daha şaşırtıcı nelerle karşılaşacağız.

- AĞ/NETWORK:

Bilmek istediğimiz ilk şey cihazın GSM veya CDMA olup olmadığıdır.Bu telefonunuzu hangi ağlarla çalıştırmasının gerekliliğini belirleyecek.ABDİJAPONYA VE KORE genelde CDMA kullanıyor.Eğer bu ülkelerde bulunmayacaksanız cihazınızın bu özelliği desteklemesine gerek yok.GSM bütün dünyada kullanılan veri sistemidir.HSPA+ (High Speed Packet Access) 3G kullanan mobil veri sistemidir.LTE (Long Term Evolution) ise 15-25 Mbps indirme hızına sahip 4G mobil veri sistemidir.Henüz Dünyanın her yerinde 4G mobil sistemi mevcut değil.

- DİĞER ÖZELLİKLER:

- Bluetooth:


Bu kablosuz kulaklık, otomobil, cep hoparlörler, oyun denetleyicileri, ve benzeri cihazlara bağlanmak için önemli bir sağlayıcıdır.Bluetooth 3.0 birçok şey için yeterli olacaktır, ancak bazı ürünlerin çalışması için yeni Bluetooth sistemi 4.0 gerekebilir.

- GPS:

Araç-içi navigasyon ya da kesin bulunduğun yeri saptamak için, istediğiniz uygulamaları kullanmabilmenizi sağlayacak GPS gerekiyor. Bu bilgiler genellikle yerel mağazalar, restoranlar, olayları ve benzeri bulmak,belirtmek için kullanılır. Ayrıca, doğru hava tahminleri sağlamak için kullanılabilir.

- Accelero meter/Gyro sensor: /İVME ÖLÇER/

Birçok android telefon için geliştirilmiş oyun uygulamalarında telefonu direksiyon gibi kullanabiliyorsunuz.Örneğin temple run da koşan oyuncuyu telefonu sağa ve sola oynatarak hareket ettiriyorsunuz.Burada kullanılan accelero meter sayesinde bu özelliği kullanabiliyorsunuz.Bir nevi pusulada diyebiliriz.

KAYNAK: bugrahanisbakan.com
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst