İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Arama Motoru Optimizasyonunun Temel Kuralları

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Size altını nerede bulacağınızı anlatacağım,
Ama onu bulup çıkarmak sizin işiniz.


Yeni bir site açtığımızda domain, host konularını çözer çözmez aklımıza ilk gelen soru şüphesiz “Yeni sitenin SEO çalışması nasıl yapılır?” olacaktır.

Bu yazı sadece SEO çalışması yapmanızı kolaylaştırma açısından değil, aynı zamanda SEO’nun mantığını anlamanız açısından size yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Arama Motoru Optimizasyonunun Mantığı

Olayın asıl mantığı: Siteyi indexleyen örümcek de olsa, insan da olsa, arama sonuçlarında iyi sıralamayı elde etmek istiyorsanız yapmanız gereken bir program gibi değil, bir insan gibi düşünmek olmalıdır. Bir insanın diğer bir insana karşı mantığı, sağduyu ve nezaketi bir bilgisayar dilinden her zaman daha iyi olacaktır. Bu şekilde bilgisayarı kandırmaya çalışan birisi olmaktan vazgeçip, hit kaygısından bir nebze kurtulmuş olacaksınız. (Merak etmeyin, çaba harcarsanız eninde sonunda istediğiniz hite ulaşacaksınız.)

Burada örümceklerin kullanabileceğimiz zayıf yönleri olmadığını söylemeye çalışmıyorum. Ama bu yönleri bir artı olarak kullanabilmek için, örümcekleri daha iyi tanıyarak gizli yazı tarzı yöntemleri kullanmanın ne kadar gereksiz olduğunu anlamalıyız. Bu konuyu anlamanız size bütün rakipleriniz karşısında büyük bir avantaj sağlama fırsatı verecektir.

Size Altını Nerede Bulacağınızı Anlatacağım

Bu yazımda SEO’da Bob Massa kurallarına yer verecem. Kendisi konu ile ilgili ”İpuçlarımı takip eden herkesin başarılı olması gerekir.” der. Arama sonuçlarında iyi yerler elde etmek için kullanılan teknikler hakkında herhangi bir konuşma, genellikle ateşli bir tartışmaya dönüşür, her katılımcı kendi yöntemlerinin başarılı olduğunu ıspatlamaya çalışır. Bunu da dikkate alarak aşağıdaki kuralları tamamen tarafsız, sadece okuyuculara yararlı olabilecek bir şekilde ele almaya çalıştım.

1-Tüm arama motorları daima aramanın sonucu olarak veritabanında bulunan en ilgili bilgileri yansıtmaya çalışır. Bu arama motoru varlığının temel amacıdır.

2-Zaman ve isteği olan en aptal insan bile en zeki bilgisayarı yenmeyi başarır.”Jurassic Park” izleyenler tam da bu konu ile ilgili Jeff Goldblum’un söylediği “Hayat bir yolunu bulur.” sözlerini hatırlayacaklardır. (Life will always find a way) Bir arama motorunun algoritması ne kadar değişken ve zor olsa da her zaman bir insanın anlayabileceği bir şekle sahiptir. Örümcek/botlar sadece birer programdırlar. Onlar canlı değiller. Onların kuşku ya da tereddütleri yoktur. Sezgi gücüne sahip değildirler. Korkamazlar ve yorulamazlar. Sevdikleri için deli olamazlar Doğru programlandıkları takdirde şüpheye yer bırakmayacaklardır. Tam olarak ne emredildiyse onu yapacaklar. Onlar araçlardan fazlası değiller.

Bu yazdıklarımı dikkatli bir şekilde okuyup anladınız mı? Cevabınız evetse, makineler üzerinde çok büyük avantaja sahip olduğunuzu anlamışsınızdır. Öyleyse makinenin ne yaptığını tahmin ederek hareket etmeye başlayabilirsiniz. Hızlı bir şekilde, kendi teorilerini kontrol edebilir ve onları değiştirebilirsiniz, makineninse algoritmasını değiştirmesi için zamana ihtiyacı olacaktır.

3-Optimizasyon yöntemlerini kullananlar en iyi siteleri en iyi sıralarda çıkarmaya değil, belki de tam tersi en kötü siteleri en iyi sıralarda çıkarmaya çalışırlar. Öncelikle “en iyi” siteleri en üstte çıkarmaya çalışabilirsiniz. Bir süre sonra anlayacaksınız ki “en iyi” kavramı subjektif bir kavramdır. Bana göre “en iyi” olan size göre öyle olmayabilir, arama motoruna göre de “en iyi” olmayabilir. Bunu anladığınıza göre arama motoruna göre “en iyi” nedir? sorusunun cevabını aramalısınız. Düşüncelerinizi tamamen değiştirmelisiniz. O üzerinde emek harcayıp size göre “dünyanın en güzel sitesi” olan site hiç de zannettiğiniz durumda olmayabilir. İlk sıralarda çıkan siteleri analiz ederseniz, bunlardan bazılarının en “korkunç” siteler olduğunu görebilirsiniz. Bu doğal bir sonuçtur. Bir robota” sempatik” siteleri seçmesi için komut verebilir misiniz? Ama tekrarlanan kelimeler için siteleri cezalandırma komutu verebilirsiniz.

Forumları takip ediyorsanız size SEO için “en iyi” siteyi yapmanız gerektiğini söyleyen yüzlerce post bulabilirsiniz. Gerçekte ise olay bu yazılıp çizilenden farklıdır. Burada anlamanız gereken nokta şudur: “En iyi” sitenizin değerlendirmesi için 2 kullanıcıya ihtiyacınız var – siz ve arama motoru. Daha da aza indirgeyecek olursak tek kullanıcı - arama motorudur. Eğer bu kullanıcı sitenizi beğenirse siz kazanırsınız.

4-Arama motorunu bir şey yapması için zorlamanın sonu – başarısızlık. Arama morundan bir şey sakladığınızı göstermenin sonu da – başarısızlıktır. Arama sonuçlarında daha iyi sıralama elde etmenin yolu daha akıllıca davranmaktan geçiyor. Arama motorunun çalışma mantığını anlamak için zaman ve çabaya ihtiyaç vardır. Algoritmaları çok karmaşık olabilir. Derinlere inmek sadece sizin elinizdedir. Kazananlar ve kaybedenler arasındaki fark budur. Şunu belirtmeliyim, zeka seviyenizin olayla ilgisi yok Her şey belirli özellikleri incelemek için ne kadar istekli olduğunuza, ne kadar zaman ayıracağınıza bağlıdır. Bu yolda başarı başarıyı getirir. Siteniz sıralamada yükseldikçe doğru hareket ettiğinizi anlayıp daha bağımsız davranmaya başlayacaksınız.

SEO ile ilgili yapılan tüm tartışmaları gereksiz buluyorum. Yazılanları okuyarak ne yapacağınıza kendiniz karar vereceksiniz. Bu kuralların anlaşılması ve benimsenmesi tarafımdan istenen tek şeydir.

5-Önceki kuralları okuyup anladıysanız bu kuralı da kolayca benimseyeceksiniz. Bilmenizi istediğim şey, sizi herhangi bir konuda ikna etmeye çalışmıyorum. İstediğinize inanmakta serbestsiniz.

“İçerik – en önemli şeydir.” diye defalarca duymuşsunuzdur. Bu konuya amaçsızca ve körü körüne inandığınız sürece yanlış yoldasınız. Eğer belli hedefiniz yoksa oluşturduğunuz içerik size tek bir ziyaretçi bile kazandırmayabilir. Amaç belli anahtar kelimelerde arama motorlarında iyi sıralama elde etmektir. Burada tek önemli soru şudur: “Anahtar kelime hangisidir?” Ve mükemmel bir sorudur. Kendinize bir strateji belirleyin, anahtar kelimenizi seçip içerik oluşturun. Stratejinizin çalışıp çalışmadığını görmek için sonuçları kontrol edin.
Buradan anlamanız gereken “İçerik kral değil” ve “İçerik en önemli şey değil“, önemli olan AMAǒtır. Amaçsız içerik oluşturmak sizi başarısızlığa götürür.

6- “İlgili içerik” konusundan sanki bizim görebileceğimiz ve dokunabileceğimiz bir şeymiş gibi bahsediliyor. Bu sadece bir kavramdır. Tamamen subjektif bir kavramdır. Önemli olan analizi kimin yaptığıdır. Arama motorları gerçek anlamda “ilgili içerik” analizi yapamazlar. Burada kullanacakları tek faktör var – insan. Bağlantılar. Arama motorları burada insan verilerini kullanmaktadırlar. Doğru siteden doğru bağlantı almak işin sırrıdır.

7- Riske değmez. Sıralamanızın arama motorunun bir lütfu olmadığını unutmayın. Sorun beklemiyorsanız riske girin. Aksi halde bir sonraki güncellemeyi beklemek zorunda kalırsınız.

Sonuç olarak, arama motoru sıralaması tek başına hiç bir şey ifade etmez. Sadece satışları arttırdığı zaman gerçekten değerli olur. Arama motorunda iyi bir sıralama elde etmek sadece doğru planlama, amaç belirleme, starteji belirleme ve amaca ulaşmaktan oluşur. Ama eğer siz amaçlarınıza arama motorunda üst sıralarda olmadan da ulaşabiliyorsanız, o zaman işinizi yapın ve kafanızı bu iş için fazla yormayın

Bu yazımızda paylaştıklarımız arama motoru optimizasyonunun temel ilkeleri ile ilgili konulardı. Benzeri konularda daha fazla bilgi elde etmek ve başarılı olmak için ve ilerileyen dönemlerde paylaşacağımız konuları kaçırmamak için bizi sık kullanılanlarınıza ekleyin. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Not: serdarca (serdarca.net) için yazdığım yazılardan biriydi. Umarım tekrar açılır.

[onay]Eif[/onay]
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Teşekkür ediyorum. Devamı gelecek :)
 

BarışBey

1
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
17 Eylül 2010
Mesajlar
2,107
Reaction score
51
EO ile ilgili yapılan tüm tartışmaları gereksiz buluyorum. Yazılanları okuyarak ne yapacağınıza kendiniz karar vereceksiniz.
İnsanlar okadar çok şey okuyor ki kafalarının karışması doğal...

Kendinize bir strateji belirleyin, anahtar kelimenizi seçip içerik oluşturun. Stratejinizin çalışıp çalışmadığını görmek için sonuçları kontrol edin.
Ben yazı yazarken popüler aramalardan ziyade yazımda en çok hangi kelimeleri kullanmışsam ona göre anahtar kelime belirliyorum.Sizce bu iyi midir kötü müdür?

Zaman ve isteği olan en aptal insan bile en zeki bilgisayarı yenmeyi başarır.”Jurassic Park”
Bence az zamanda çok iş yapılabilir.Her insan zekidir.Adli dengesi olan her birey başarabilir.


Algoritmaya göre mi yoksa insanlara göre mi içerik oluşturmalıyız?Şahsen ben Google'da yükselicem diye içerik oluşturmam,yapamam da...
 
X

Xman

Misafir
Optimizasyona yeni başlayanlara ve kendini geliştirmek isteyenlere önemli bir kaynak olacak temel bir paylaşım olmuş..
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst