İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Backorder Nedir?

MuratS

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Mayıs 2006
Mesajlar
187
Reaction score
0
Backorder, ingilizce bir kelimeldir ve türkçe karşılığı ön ödeme demektir.

Alan Adı alanın da ise bir Alan adı'nın tescil tarihi bitimin de yenilenmemesi durumun da Alan Adı'nın "pending delete" silinme zamanını geldiğinde Alan adı'nın kayıtlı olduğu Alan Adı firması yani Registar üzerinden silinir silinmez yada silinmeden önce pre-release olarak Alan Adını yakalamak için önceden yatırılan para karşılığın da alma işlemidir.

Alan Adı düştüğünde Alan adın'nın tüm yaşı sıfırlanır.

Alan Adı için backorder talebinde bulunan kişi sayısı birden fazla ise Alan Adı backorder firması tarafından yakalandıktan sonra Alan Adı için backorder talebi veren kullanıcılar arasında ihaleye çıkarılır. İhalede en çok parayı veren kullanıcı Alan Adı'nı kazanır.

Alan Adı 'pending delete' yani silinme sürecine düşmeden Alan Adının tescil süresi bitiminde müşteri için bir yenileme süresi vardır. Bu süreç içerisinde alan adı On-Hold durumundadır ve müşteri alan adını mevcut yenileme fiyatından yenileyebilir.

Bu süreç bittiğinde ise Redemption süresine girer bu süreç de bir şans daha verilir bu süre içerisinde yenilemek ister ise Firmasına göre mevcut fiyattan da yenileyebilir , mevcut fiyatın 20 katı fiyattan da yenileyebilir bu süreçde bazı firmalar türkiye için örnek vermek gerekirse Isımtescil gibi firmalar çok acımasız olabiliyor ve sizden olan üstü faiş fiyatlar isteyebiliyorlar.

İşte bu Redemption süresinde siz aslında tam manası ile firmaların istediği müşteri olursunuz.

Bu Redemption sürecinde Backorder talebinde bulunan başka bir müşteri, Redemption süresince Alan Adı sahibi yenilemez ise backorder sistemleri alan adı bu süreç bitiminde Alan Adı yaşı sıfırlanmadan alma hakkına kavuşur.


Yani Backorder işlemi drope domainler yani dropecatching Alan Adı yakalama olarak 'pending delete' sürecine girenler ile silinme sürecine girmeyen pre-release yani Alan Adı 'pending delete' süecine girmeden yayınlanan domainleri yakalama olarak ikiye ayrılır.

Pre-release Domain ve Drope Domain


Pre-release sürecinde Backorder yapan bir kişi Alan Adını yakalayablmesi için Backorder yaptığı firmanın Alan Adı'nın kayıtlı olduğu firmanın veya alt bayilikleri veya anlaşmalı olduğu diğer firmalar ile aralarında analşamsı olması çok önemlidir.


Günümüzde en çok bilinen popüler Backorder firmaları enom firmasının sahip olduğu Snapnames, moniker firmasının NameJet dir.

Bunların yanı sıra Pool.com, Godaddy Backorder, BackorderZone, Dynadot vs. gibi yakalama oranları düşük backorder hizmeti veren firmalar vardır.

Yani Backorder yapmak istediğiniz Alan Adı moniker firması üzerine kayıtlı ise bu Alan Adı'nı pre-lease aşamasında almak isterseniz,Backorder olarak Namejet'i kullanmalısınız.

Ama Alan Adı drope yani 'pending delete' sürecinde bir Alan Adı ise Alan Adı düştüğü anda Alan Adı'nı yakalacak backorder firması Namejet olmaya bilir. Çünkü bu aşamada ICANN kuralları gereği hiç bir firma bu süreç bitene kadar bir şey yapamaz. Silinme işlemi root server'da sıra ile başlar ve uzantıya ve sırasına göre süre değişebilir. Alan Adı düşer düşmez Backorder firmasının yakalamsı bu aşamada da istastistiksel olarak Alan Adı'nın düşmeden önceki anlaşmalı olduğu firma'nın daha çok yakalama yüzdesi olduğunu ortaya koyuyor.


Yani Alan Adı moniker firmasından silindi bu Alan Adını yakalama olasılığı yüksek olan moniker firmasının backorder sistemi olan NameJet'tir ama bu oran %55 olarak düşünebilirsiniz, hemen hemen aynı teknolojiye sahip Snapnames de yakalayabilir.

Peki dropecatching de Godaddy ile Namejet yada Snapnames olsaydı ne olurdu, bu durumda Godaddy nin yakalama şansı bu firmalara göre çok çok düşük yüzde olarak belki %1 veya %2 dir bu ama şuan Dropecatching ve Pre-lease Backorder da en çok tercih edilen firmalar Snapnames ve NameJet'tir. Tabiki bu firmalar Alan Adını yakalamak için sizden bir ücret talep etmiyor iki firmaya da aynı anda başvuru yapabilirsiniz hangi firma yakalar ise o firmaya ödemeyi geçersiniz.

Ama Godaddy, Dyadot vs.. gibi alt düzey backorder sistemleri ödemeyi peşin alır.

Backorder için illa bu sistemleri kullanmak zorunda değilsiniz, drope catching için firmaların vermiş olduğu API ile de düşen Alan Adlarını yakalayabilirsiniz. Tabiki her firmasın API si dropecatching e izin vermez. Veren firmlar ise sorgu sınırı koyar. Ama API kullanan bir kişi veya kurum hiç bir şekilde Snapnames veya NameJet'in yakalama hızının yanına dahi yaklaşamaz. Çünkü bu firmalar bir çok alt firma adı altında ve anlaşmalı alt firmaları ile Alan Adı düşme süresince istek gönderirler. Karşınızdaki firmlar çeşitli server konumlarından binlerce istek gönderirken binlerce firma ile siz elinizdeki API ile sadece bir zerresinizdir

Alan Adı düşme, Alan Adı backorder ve Alan Adı ihaleleri her zaman beraber anılır konu hakkında görüş bilmek veya hatam varsa bildirmekten çekinmeyin, biraz uzun yazı oldu kontrol edemedim.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst