İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Bilen arkadaşlar lütfen yardım

buark9

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
1,101
Reaction score
8
merhaba arkadaşlar programcii.com un sahibiyim ve bana şöyle bir mail geldi. programci.com.tr sitesinin sahibi programci ismini tescil ettiğini söylüyor. programci tescilliyse programcii nin haklarıda mı onun oluyor?


“Programcı” ibaresi T.C. Türk Patent Enstitüsü’nce tarafımıza tescili yapılmış TESCİLLİ BİR MARKADIR.
556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin marka sahibine verdiği tüm haklar artık tarafımızca kullanılacaktır.
Bilgi için TPE’nin http://www.turkpatent.gov.tr/dosyalar/mevzuat/MarkaKhk.pdf adresine bakabilirsiniz.

Söz konusu Programcı ™ marka haklarımızın ihlalini 7 gün içerisinde sonlandırmanızı önemle bildiririz.
Aksi takdirde ilgili kişi ve kurumlara karşı yasal haklarımızı korumak ve almak için yasal işlem başlatılacaktır.

İyi çalışmalar dileriz.



Mustafa AKCA
Yazılım Mühendisi
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
hiç bişey yapamazlar, senin domain farklı, fazladan 1 i var, eğer arkadaş onuda patentlerse ozaman kapatırsın siteyi, istersen tpe ye sor, cevap vereceklerdir mutlaka
 

xclever

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Kasım 2010
Mesajlar
1,101
Reaction score
45
Konum
Antalya
xclever <---- bu işe yaramayan az kullanılmış nicki ne kadara tescillerler ?
 

buark9

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
1,101
Reaction score
8
mailin başlığında da Programcii.com'da Programcı T Marka Hakları‏ yazıyor :S
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
sen tpe ye sor hemen şimdi sor
 

K1R1A1LM1AS

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
126
Reaction score
9
Konum
Antalya
Domain adresleri için T.C. patent enstitüsünün herhangi bir yaptırım gücü yok içiniz rahat olsun. .com.tr gibi TR tabanlı bir adres olsa belki mahkeme emri falan çıkarabilirlerdi ama, uluslar arası bir uzantı için bunu yapmaları mümkün değil. Domainin sahibi parayı bastırıp ilk yerleşen ve ödemelerini aksatmayan kişidir. Domaininizi sizden almaları için, ancak ya domaininizin düşmesi yada ilgili adresi sizin bilinçli olarak karşı tarafa satmanız ile gerçekleşebilir.
 

buark9

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
1,101
Reaction score
8
cevap olarak şöyle bir mail gönderdim.
Merhabalar. Bu konuda pek bir bilgim yok yalnız
iki şey söyleyeceğim. Benimki programcii.com sizinki programci bu nedenle bir sorun teşkil ediyor mu ayrıca ben sadece domaini aldım dükkanım yok başka ticari bir kuruluşum yok Ve de bu ismin sizin tescil ettiğinizi nasıl bilebilirim yani size ait olduğuna dair sizin tescillediğinize dair bir belgeniz var mı varsa bunu da göndermenizi rica ediyorum. Eğer sizin adınıza tescilli olduğunu kanıtlarsanız siteyi boşaltır isterseniz domaini size satabilirim. Saygılar iyi çalışmalar

gelen cevapta şöyle yazıyor:
“Programcı” ibaresini T.C. Türk Patent Enstitüsü’nün resmi sitesi www.tpe.gov.tr adresinden marka araştırma menüsünden sorgulayabilirsiniz.

Programcii ibaresi markamızın arkasına 1 harf ek getirilerek oluşturulduğu için haklarımızı kesin ihlal ediyor.
 

K1R1A1LM1AS

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
126
Reaction score
9
Konum
Antalya
Boşuna endişeleniyorsun. Cevap olarak alan adlarının dağıtımıyla ile ilgili yetkinin ICANN'da (icann.org) olduğunu, Türk patent enstitüsü gibi dandirik bir kurumun, uluslar arası alan adlarının dağıtımı konusunda herhangi bir yetkiye sahip olmadığını, ilgili alan adınında tamamen yasal olarak ismine kayıtlı olduğunu, eğer alan adı ile ilgili bir şikayetleri varsa, şikayetlerini ICANN'a yapabileceklerini söyle. Domainin yasal sahibi olarak, herhangi bir kuralı ihlal etmediğin sürece (ki bahsi geçen konu tamamen alakasız), domainini elinden kimse alamaz, patent matent hikaye.
 

buark9

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
1,101
Reaction score
8
yardım eden arkadaşlara teşekkür ederim fakat mevzuatı okudum internet alan adları da patent kısmına giriyor o yüzden isim hakkın programci.com.tr de olduğu için programcii.com'u 15.10.2011 tarihine kadar kapatıp yeni bir domainle yeni bir site açıp programcii.com'un anasayfasına gerekli bilgilendirmeyi yazdıktan sonra yeni siteyi açacağım. Gelen maili istek doğrultusunda burada paylaşıyorum.

Yazışmalarınızdan elde ettiğim izlenim sizin genç bir bilişimci olduğunuz kanaatı uyandırdı. Bu sebeple üzerime vazife değil ama size biraz bilgi vereyim.



1 – E-Postalar kişiye özeldir, özel iletişim bilgileri dahil aynen internette yayınlanamaz. Bu bir kötü niyet göstergesi ve ilgili yasalar önünde suçtur.



2 – Markaların benzerlik hükümleri ve şartlarını TPE’den veya Marka Tescil Ofislerinden öğrenebilirsin. Örneğin “Fiat” otomobil markasını “Fıat” diye “ı” harfi ile taklit edemezsin veya “Fiatt” diye bir “t” harfi ilave ederek taklit edemezsin. Yaşanmış bir örnek vardır : Alman “Volkswagen” markası “Volkswagen Touran” otomobilini ürettiği için adı Turan olan “Touran” markasının sahibine milyon euro’lar ödemek zorunda kalmıştır.



3 - 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin marka sahibine verdiği tüm hakları TPE’nin http://www.turkpatent.gov.tr/dosyalar/mevzuat/MarkaKhk.pdf adresine bulabilirsiniz. Burada özellikle 9. Madde E bendinde (9/e) ifade aynen şöyledir : “İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılması.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere artık Türkiye’de internet alemi eskisi gibi ben aldım oldu veya ben yaptım oldu şeklinde gitmeyecektir.



4 – Forumda bilgi paylaşmak, tecrübe paylaşmak elbette çok iyidir. Ancak memleketimizde AKIL VERMEK BEDAVA olduğu için bilgisi olmadan akıl verenler çoktur. 2. Maddede de belirttiğim gibi konuyu uzmanına sormak lazım veya sorulara uzman arkadaşların cevap vermesi daha doğru olur diye düşünüyorum. Ayrıca Atalarımız ne güzel söylemiş : “Her koyun kendi bacağından asılır.” Burada konu sizin sorumluluğunuzdadır.
 

K1R1A1LM1AS

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
126
Reaction score
9
Konum
Antalya
Sana "akıl vermeye çalışan" bu zatın gerçeklerden haberi yok malesef. Öyle dandirik patent enstitülerinden isim kaydedip, ulusal alan adlarını taşıyan (.com vb..) sitelere konmak kolay olsaydı, milyon dolarlık siteleri kapatmak için millet sıraya girerdi.

Ekleme: O kanunları çok iyi bildiğini zanneden "akıl verme meraklısı" arkadaşa iletirsin bunu da, seninkine benzer bir konuda tarkan tarafından açılmış bir dava ve sonucu.

j) Tarkan Tevetoğlu v. Deep.Net Corp[113]

22 Mart 2002 tarihinde Divan önüne gelen ilginç olayda, ‘tarkan.com’ alan adının devri talep edilmiştir. Davacılar ünlü sanatçı Tarkan ve H.I.T.T Şirketi, Amerika’da yaşayan Nejat Aksoy’un ‘administrative contact’ olarak gösterildiği, Deep.Net.Corp. adına tescil edilmiş ‘tarkan.com’ alan adının kendilerine devredilmesini talep etmişlerdir. Davacı taraf taleplerini şu gerekçeklere dayandırmışlardır. Tarkan’ın ilk albümünü 1993 senesinde çıkarttığını, değişik ülke ve yerlerde birçok konserler verdiğini, 1997 senesinde Sezen Aksu ile birlikte çıkartılan üçüncü albümün 3,5 milyon sattığını, ardından Avrupa’da konserler verildiğini, birçok ülkede Altın Plak ödülü aldığını, sanatçının daha sonra kurduğu HITT şirketi vasıtasıyla ismini markalaştırdığını, bunu da Türk patent Enstitüsünde tescil ettirdiğini; davalının tescil ettirdiği alan adının sanatçının adı ile aynı olduğunu, tescil yaptırırkenn davalının bunu bildiğini, bu nedenle common law ve tescil edilen isimden doğan haklarının ihlal edildiğini, alan adı sahibinin bunu tescil ettirmekte herhangi bir menfaatinin olmadığını, tescil ve kullanmanın iyi niyetle yapılmadığını; davalının, alan adının kendilerine devredilmesi yönündeki talepleri, alan adının satılık olmadığı, daha yüksek meblağlar verenlerin olduğunu veya 100.000 USD karşılığında satılık olduğu gibi değişik cevaplarla karşıladığını, ileri sürmüştür. Davalı taraf ise, Deep.Net şirketinin web alanında faaliyet gösteren küçük bir şirket olduğunu, bu alan ismi ile tıp ve ve mesleklerde kariyer alanlarında bilgi içeren, Amerika’da ve Türkiye’de yaşayan Türklere yönelik bir site kurulmasının planlandığını, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler karşısında bu planlarını ertelediklerini;

ayrıca sanatçının adını 25 Kasım 1997 tarihinde Patent Enstitüsüne tescil ettirdiğini, oysa kendisinin alan adını 1 Kasım 1996’da tescil ettirdiğini, sanatçı Tarkan’in ünlenmesinin de alan adının tescilinden sonra olduğunu, davacı tarafın aksi yöndeki görüşlerini desteklemek için ileri sürdüğü gazete kupürlerinin en eskisinin 1 Aralık 1997 tarihini taşıdığını, Türkiye’deki ilk ödülünü 1997’de, uluslararası alandaki ilk ödülünü ise 1999 tarihinde aldığını, Tarkan adının Türkçe’de ad ve soyad olarak kullanıldığını, telefon rehberlerinde yüzlerce bu isme rastlamanın mümkün olduğunu, Tarkan isminin ayrıca ev hayvanlarına isim olarak da verildiğini, bu isimde bir de çizgi roman kahramanının olduğunu, ‘tarkan’ adının eşinin köpeğinin ismi olduğunu ve onun hatırasına bu ismi tercih ettiğini, aslında bu sitenin başlangıçtaki amacının kayıp ev hayvanları için bir website açmak olduğunu, ama daha sonra bu amacın gençlerin yararına olabilecek ev hayvanlarının bakımı da dahil belirli konuları içeren bir site kurulması şeklinde değiştiğini, bu alan adını satmak gibi bir niyetinin olmadığını, davacı tarafın bahsettiği yüksek rakamlı satış tutarını, alan adını satın almak isteyen diğer ilgili kişileri caydırmak amacı ile söylediğini, zaten başka herhangi bir ünlü kişinin adını da satmak amacı ile tescil ettirmediğini, Tarkan’ın kendisinin de ‘tarkantevetoglu.net’ adı altında websitesi olduğunu, bu ad altındaki diğer gTLDs ve ccTLDs ise hala alınmasının mümkün olduğu görüşlerini dile getirmiştir.

Tek kişilik panelist tarafından 6 Haziran 2002 tarihinde verilen kararda, davalı tarafın, davacının adı ve markası ile aynı olan bir ismi tescil ettirdiğini, bu ismi kullanmakta herhangi bir hak ve menfaatinin olmadığını, eşinin köpeğinin hatırasına bu ismin verilmesinin bu anlamda ‘menfaat’ olarak değerlendirilmesinin zor olduğunu; ancak davalının alan adını tescil ettirirken ve kullanırken kötü niyetli olduğunun davacı tarafından ispatlanamadığı gerekçesiyle, ‘tarkan.com’ alan adının davacı tarafa ddevredilmesi talebini reddetmiştir.

Kaynak: hukukcu.com/bilimsel/kitaplar/domain_names.htm
 

NeFuSa

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Aralık 2006
Mesajlar
1,414
Reaction score
15
Konum
İstanbul
Kralmas'ın verdiği örnek gayet yerinde olmuş. Eğer bu şekilde bir domain sahiplenme tarzı olsaydı sanatçılar reglenmiş domainlerini tek tek geri alırlardı. Kaldı ki icann yapısını da incelemek gerekirse:

http://www.hukukcu.com/bilimsel/kitaplar/domain_names.htm

UDRP’ye göre, cins ve meslek isimleri marka hakkına tecavüz teşkil etmez. Özellikle taraflar ve hakemler aynı anadile sahiplerse bu geçerlidir. Missouri’de ‚City Utilities[50]‘ adı altında yıllardır enerji ve taşımacılık hizmetleri veren bir şirketin, başkası tarafından tescil edilen ‘cityutilities.com’ alan adının devri talebini (alan adını kendi adına tescil ettiren, bunu 75.000 USD satmak için kuruma teklif etmiş, yani böyle bir durum domain adının kötü niyetle kullanıldığına açık bir delil teşkil etmesine rağmen) reddetmiştir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst