- Katılım
- 31 Mayıs 2009
- Mesajlar
- 195
- Reaction score
- 12

Bilişsel psikolojinin, güçlenmesi ve hemen arkasından türeyen istediğini başarabilirsin ekolonün ağzından düşürmediği bilinç ve bilinçaltı kavramından söz etmek istiyorum. Bilinç sandığımız şeyin aslında neden bilinç olmadığını bilmek belkide bilinci deneyimlemeye giden bir yol olabilir.
Benim deneyimlerimde her düşünür gibi kendi deneyimlerimden, normal ya da psikolojik takıntıları olan insanlarla deneyimlerimden, toplumsal psikoloji üzerinde çıkarımlarımdan oluşmaktadır. Benim bildiklerimi indirgiyebileceğim basit bir formül yoktur. Zaten kimsenin olmamalıdır. Ne Yapmalıyım cıların zihinsel kesinlik arayışı, bütüne bağlı keşfedeceğimiz bir çok şeyi de engeller. Bende zihinsel etkinliklerden söz ederken Bilinç, bilinçaltı, ruh gibi terimleri kullanmaya gayret edeceğim. Bunun nedeni kesin olan tanımlar değil, anlatmak istediklerimi anlatabilmem açısındandır.
Bu hayata dair öğrendiklerimiz, hayatımızı sürdürdüğümüz aha bak bilinçli yaptım dediğimiz olaylar tümüyle bilinci oluşturmamaktadır. Bilinçli yaptım sözü sonradan öğrenilmiş bir deyimdir. Ortada bir eylem varsa, bunun nedeni dürtülerdir. Bu düşünce Freudunda bilinci tanımlarken esinlendiği düşüncelere çok benzemektedir.
Beğenmediğimiz ya da yüzleşemediğimiz duyguları bastırırız. Bastırma olayı o duyguya karşı dikkatimizin dağılması ve saklanan duygulara çıkış yolu sağlamamak anlamına da gelebilir. Bu yolla uzaklaşan duygu ve düşüncelerimizi hatırlamayacak konuma geliriz. İnsanların yanılgılarından biride zamanla geçer yanılgısıdır. Yüzleşilmeyen herşey tüm yaşam boyunca sıcaklığını korur ve dışarıdan aldığı çapalanmalarla her seferinde daha fazla yoğunlukla ortaya çıkabilme yapısına sahiptir.
Bastırma dediğimiz olay, her seferinde aynı değildir. Kimi duygular ömür boyu bastırılır. Kimileri ise denetimli bastırılma dediğimiz olayla ara ara hatırlayacağımız periyodik bir zamana yayılır. Bu öylesine bilinçdışı bir hal alır ki, düşüncelerimizi hayatın gerçeği zannederiz. Çekim enerjimizin de etkisiyle bize fikirlerimizi kanıtlayan dış dünya ile bir uyum içinde oluruz. Bu bizim ilizyonumuzdur.
Takıntılı duygu ve düşüncelerimizi gerçek zannedeceğimiz için egomuz bunu kullanarak bizi bilinçli olduğunu sandığımız bir takım eylem planlarına sokar. Duygu temelimizle kurulu bir mantık anlayışına gireriz. Bunu tam olarak anlayabilmeniz için Duygumu kazanır mantık mı? konulu yazımı okumanızı öneririm.
Bilinçaltı kavramı, kişinin kendine özgü bir kavramdır. Çocuklukta bastırılmış dürtü ve arzularından, sayısız anılardan, unutulmuş duygulardan oluşur. Bunlar bilinçli zamanda keşfedilmesi zor şeyler gibi görünseler de, bunlar bazı zamanlarda; mesela rüyalarda ortaya çıkma eğilimi taşıyabilirler. Rüyalardaki fanteziler, öfkeler, kabuslar hepsi bastırdığımız gerçeklerimizdir.
Peki rüyalar dışında bunları keşfedebildiğimiz durumlar varmıdır ?
Deneyimlerime göre bu tür takıntıların ortaya çıktığı özel durumlar vardır Örneğin ikili ilişkiler Çoğu kişi takdir eder ki, insanın fıtratıyla doğrudan alakalı olan Aşk ilişkileri kendimizde ve karşımızda anlam veremediğimiz davranışların türediği ortamlar oluştururlar. Kişi normal hayatında sergilemediği, çocukluğu, kıskançlığı, öfkeyi ve suçluluk duygularını ilişki içinde ortaya çıkarabilir.
Ben bunları yazarken çoğu kişinin zihninde o zaman ne yapmalı sorusunun canlanması çok doğaldır. Bu egonun bir takıntısıdır. Çünkü hala bilinçli sandığımız bir şekilde bilinçaltımızı kontrol etmenin yollarını aramaktayız. Bu çok karmaşıktır. Çünkü Kollektif bilinçdışı davranış diye bir şeyden söz etmiştim. Bu davranışlar sadece bastırılmış bilinçaltıyla değil, Aile dizimleri ile bize genetik olarak taşınan takıntılarıda içerir. Hepimiz anlamadan aynı şeyleri düşünebiliriz. Aynı tür rüyalar görebiliriz. Aynı şeyleri yaşamak ister aynı şeye öfke duyabilir ve aynı şeylerden hoşlanabiliriz. Ve bilinçli olduğunu sandığımız bir rüyanın içinde oradan oraya gider geliriz.
Zihninizdeki bu gerçeklere sizin canınızın istediğinden daha öte sürecin canının istemesiyle ulaşmanız mümkündür. Ha İlizyondan her çıktığınızda ne mi olur ? Anlaşılmazı anlamaya ve çözmeye başlayabilirsiniz..

[URL="http://akinberk.net/bilinc-yanilgisi.html]
