İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Bir CMS'ye Wordpress tarzı plugin entegre sistemi mantığı nedir?

husmen73

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
Evet aynen öyle. Eklentilerin çalışabileceği alanları düzenlemek gerekiyor. Biz ne kadar çok alan girersek, geliştiriciler o kadar çok fazla eklenti yazabilir.

Şu an kafam çalışmıyor, sen yorum yazarsan bende daha sonra yazarım.

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Genelde bir çok CMS, modülleri dizin bazlı saklıyor, veritabanında performans düşmemesi açısından. Genel olarak konu ileri düzey programlama bilgisi gerektiren bir konu, tam anlamıyla ileri düzeye gelmeden yapmaya çalışmanız pek başarılı sonuç vermeyecektir. Heves kırmak gibi bir amacım yok, sadece koşmadan önce yürümekte fayda var. :)

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
Genelde bir çok CMS, modülleri dizin bazlı saklıyor, veritabanında performans düşmemesi açısından. Genel olarak konu ileri düzey programlama bilgisi gerektiren bir konu, tam anlamıyla ileri düzeye gelmeden yapmaya çalışmanız pek başarılı sonuç vermeyecektir. Heves kırmak gibi bir amacım yok, sadece koşmadan önce yürümekte fayda var. :)
estağfirullah hocam konuya müdahil olmanız hevesimi kırmaz aksine hevesimi kamçılar :)
hocam modüler programlama olmayınca da çok kısıtlı oluyor,php'i html gibi kullanmaya benziyor.kullanıcıya nasıl verirsen script o haliyle kalıyor.bu modüüler programlamaya biryerden başlamak gerekiyordu onun için 5 gündür arıyorum :) siz ve diğer hocalarımızda bildiklerini ve görüşlerini paylaşırsa ortaya en azından ortak bir fikir çıkar.

husmen73

0
İyinet Üyesi
Reaction score
1
(Kendim için konuşuyorum) Konu, ileri düzey bilgi ve mantık gerektirdiği için pes edecek halimiz yok. Heves kırılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bir şeyler öğrenmek isteyen zorluklarla da baş etmesini bilir veya öğrenir.

Tabi ki burada kendimizi geliştirmek için bilgi alışverişinde bulunuyoruz, her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Yoksa başka türlü gelişim gösteremeyiz, kimse de gösteremez.

Hiç zaman kendim için her ne kadar bilsemde; php, html, css veya ajax uzmanıyım demedim. Çünkü dediğim gibi her gün yeni mantıklar ortaya çıkıyor, gelişim gösteriyor.

~umit_agdeniz, bu konuya cevap vermemiş olsaydı bu konuşmalar hiç olmazdı. Bu sebeple tartışma da geçen bilgiler bence bir çok kişiye yol gösterici veya fikir verici olacaktır.

Konu hakkında bilginiz, fikriniz var ise paylaşmanızı beklerim.

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
bu eklenti sistemini nasıl yazabileceğimizin mantığını kurabilen var mı? kod olmasına gerek yok görüşlerinizi söyleseniz yeterli arkadaşlar

T

trgy

Misafir
evet bu konuda sadece ikimiz tartıştığımız halde şahsen bana çok faydası oldu,en azından birileri de benim istediğimi istiyor diyebiliyorum.şuan bir wordress eklentisi yazacak olsak eminim bir çok arkadaşımız konuya katılır görüşlerini söylerdi.ancak biz sizlerden balık istemiyoruz balık tutmayı öğretin biz kendi balığımızı tutalım diyoruz.illaki kodlama olması gerekmiyor ki görüşlerinizi söyleyin en azından angelo hocam gibi zor bir konu deyin onun bile faydasını gördüm.zorsa neden zor?şundan şundan dolayı zor o halde o sebeleri ortadan kaldırdığımız da zorlukta ortadan kalacaktır.o sebeplerden birtanesi de ;biz yazmak istiyoruz mantığı bilmiyoruz (şimdilik) mantığını bilenlerde yazmak istemiyor (şimdilik) foruma ilk üye olduğum sıralar neden google,facebook,msn he yabancıların neden bizim yok öyle projelerimiz demiştim şimdi daha iyi anlıyorum neden yok.onlar yazsın biz kullanalım onlar yazsın biz kullanalım nereye kadar?bu anlayışla sonsuza dek dışarıya bağlı kalacağız :( :(

Mantığını bilmiyorsan araştırmalısın. Mantığını bilmiyorsan izleyip öğrenmelisin. Yabancılar bu işi yapıyor çünkü video ile adamlar blog kodlamayı göstermişler. Bizde de var böyle anlatımlar ama yeterli değil. Kısacası bu işi iyi bilenlerin adım atması lazım ki bilmeyenler birşeyler yapabilsin. Türkiye'de bilgili kişi çok var ama bildiğini paylaşmama gibi bir adetimiz var bizim. Söz de paylaşımcı milletiz ama altın yumurtlayan tavuğu riske atmak istemiyoruz.

Örneğin Angelo;

Angelo yani Aras abimizin bilgisinin olduğunu biliyorum oldukça bilgisi var ve bilgisini paylaşıyor da. Aras abi kadar bilgisi olmayan adamlar buralarda takılmak paylaşım yapmak istemiyorlar. Kendilerini üst düzey görüyorlar. Bizde de paylaşımcılık olmaya başladı ama hala yetersiz. Sana çok güzel internet siteleri önereceğim oraları dikkatlice takip et. İngilizce bilgin olmasa bile takip et.

Türkçe video anlatımlı dersler;

blog.izleogren.com
webteders.com
turkekip.com ( özellikle öneririm, parasını ödeyip cdsini al. her ne kadar düzgün kodlamasalar da sana mantığını öğretiyor.)
vidobu.com

İngilizce video anlatımlı dersler;

Bunu bulması basit php video tutorials yazdığında bir çok sonuç ile karşılaşıyorsun. Özellikle takip etmeni önerdiğim ise nettuts.com php bölümü.

Verdiğim kaynaklar karışık kaynaklardır, sadece durumu anlatmak için verdim.

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
Mantığını bilmiyorsan araştırmalısın. Mantığını bilmiyorsan izleyip öğrenmelisin. Yabancılar bu işi yapıyor çünkü video ile adamlar blog kodlamayı göstermişler. Bizde de var böyle anlatımlar ama yeterli değil. Kısacası bu işi iyi bilenlerin adım atması lazım ki bilmeyenler birşeyler yapabilsin. Türkiye'de bilgili kişi çok var ama bildiğini paylaşmama gibi bir adetimiz var bizim. Söz de paylaşımcı milletiz ama altın yumurtlayan tavuğu riske atmak istemiyoruz.

Örneğin Angelo;

Angelo yani Aras abimizin bilgisinin olduğunu biliyorum oldukça bilgisi var ve bilgisini paylaşıyor da. Aras abi kadar bilgisi olmayan adamlar buralarda takılmak paylaşım yapmak istemiyorlar. Kendilerini üst düzey görüyorlar. Bizde de paylaşımcılık olmaya başladı ama hala yetersiz. Sana çok güzel internet siteleri önereceğim oraları dikkatlice takip et. İngilizce bilgin olmasa bile takip et.

Türkçe video anlatımlı dersler;

blog.izleogren.com
webteders.com
turkekip.com ( özellikle öneririm, parasını ödeyip cdsini al. her ne kadar düzgün kodlamasalar da sana mantığını öğretiyor.)
vidobu.com

İngilizce video anlatımlı dersler;

Bunu bulması basit php video tutorials yazdığında bir çok sonuç ile karşılaşıyorsun. Özellikle takip etmeni önerdiğim ise nettuts.com php bölümü.

Verdiğim kaynaklar karışık kaynaklardır, sadece durumu anlatmak için verdim.

Turgay,adamlar blog kodlamayı gösteriyolar doğru diyorsun ancak bu tarz da kodlama değil yaz bırak müşteri kullansın mantığında kodluyorlar.Bizim aradığımız ise eklenti mantığı.Malesef yabancılar da bunun videolu anlatımı yok yazılı kaynaklar üzerinde duruyoruz.

Tavsiye ettiğin siteleri inceleyecem

Angelo hocam destek bekliyoz :D

Angelo

0
İyinet Üyesi
Reaction score
111
Basit bir örnek veriyim. Diyelim ki bir shopping cart uygulamanız var. Değişik ödeme yöntemlerini destekleyecek bir plugin yapısı kurmak istiyorsunuz. Dizin bazlı yapmak için

plugins/payments/

diye bir dizin açarsınız. Uygulamanız bu dizin altındaki dizinleri tarayarak pluginleri arar. (www.php.net/opendir www.php.net/readdir )

Örneğin:
plugins/payments/paypal
plugins/payments/authorize-net
plugins/payments/orbital

Plugin yapısı istediğiniz özelliklere göre değişik fonksiyonlara sahip olsun.

plugins/payments/paypal/processor.php

PHP:
function odeme_yap(fatura_no,data) {
/*
paypal odeme islemleri
....

*/

if ($success) {
	return TRUE;
	}
	else {
	return FALSE;
	}

}

Bu yaptığınız işlemlerden sonra başarılı ise dogru, başarısız ise yanlış değeri gönderiyorsunuz.

Sitenin ana yapısında hangi modül seçiliyse onun plugin dosyasını include edersin.

PHP:
include('plugins/payments/'.$mymodule.'/processor.php');
/* $mymodule bir şekilde db de veya dosyada kayıtlı */

if (odeme_yap('102',$array)) {
	echo 'Odeme basarili';
	}
	else {
	echo 'Odeme basarisiz';
	}

Böylece isteyen plugins/payments altına bir dizin yaratır. Kendi odeme_yap() fonksiyonunu olusturur. Scriptin tek yaptığı seçilen modüle göre bu fonksiyonu çağırıp, TRUE/FALSE değerini kontrol etmektir.

Bu ödeme sistemi için bir örnekti. Diğer bölümlere de kolaylıkla eklenebilir, ancak bu tarz bir yapıyı oluşturabilmek için uygulamanın tüm bölümlerinin modüler bölümlere ayrılması gerekli. Include edilecek plugin uygulamanın detaylarına erişebilmeli. En büyük başlangıç template sistemi kurup html ile php yi birbirinden ayırmak olabilir.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.