BİR DOSTTAN BİR ANI...
Değerli bir dostun bana anlatığı bir anısını noktasına dokunmadan size anlatacağım...
Bu dostumuz Kahraman Maraşın Elbistan ilcesinin bir köyündendir...
Altmışlı yılların başlarında Almanyaya gider, oradan Amerikaya derk...en beş altı yıl içerisinde Avrupa ülkelerinin birçogunu gezer..
Şimdi kendisinden dinleyelim..
Yıl 1966.
Almanyada bir Türk meyhanesine gider oturur eğlenirdik..
Meyanenin sahibinin baş ucundada Maraşal ünüformalı bir Atatürk resmi asılıydı.
O resim pekte dikkatımızı çekmezdi, çünki alışıla gelmiş bir durumdu bizim için.!
Gene bir gün arakadaşlarla otururken, iki Alman bey ile bir bayan içeri girdiler. Tam oturdular ki, bayan birden yerinden fırladı dört beş adım ileri gitti, Atatürk resiminin önüne iki adım kala, esas duruşa geçti ve saygı duruşuna başladı. O arada iki beyde ayaga kalkarak saygı duruşuna geçtiler..!!! Biz beş arkadaştık, bir anda ne yapacağımızı şaşırdık. Ayaga kalmak aklımıza gelmediği gibi, utancımızdan masanın altına girmek bile aklımıza gelmedi..!!! Bir anda içtiğimiz içkininde tehsiri geçmiş gözlerimiz doldu..! İnanın ki O bir dakika bana bir ömür gibi gelmişti. Babam aklıma geldi O anda, babamın eline su dökerken, her sabah defalarca Allah Muhammet ya Ali dediğini hatırladım.!! Ve bayan geldi masasına oturdu, ben utanarak ayaga kalktım yanlarına gittim. Almanca selam verdikten sonra dedim ki.
Siz Atatürk ü nereden tanıyorsunuz.? Bayan sakin bir dille, siz Türkmüsünüz ? dedi. Evet dedim. Peki siz tanımıyormusunuz Atatürk ü dedi..? Tabiki tanıyorum dedim, ama siz nereden tanıyorsunuz peki..? Bayan gene sakin ve güler yüzlü bir şekilde, madem merak ettiniz buyurun oturun anlatayım dedi..
Müsade isteyerek oturdum yanlarına. Ve diğer iki beyede merhaba dedikten sonra,bayan anlatmaya başladı..
Ben Mustafa Kemal Atatürk ü dedemden dinleyerek tanıdım, dedem Çanakkalede Mustafa Kemalin yanında teymenmiş, ama altı defada Türkiyeye gittim Atatürk ü okudum araştırdım, ne yazık ki Türkiyede gördüm ki siz Atatürk ü tanımıyorsunuz. Diğer arkadaşlarada dönerek dedi ki beyler. Siz Türkler Atatürk ün anlayıp tanımamanın cezasını çok ama çok ağır ödeyeceksiniz..!!!!
İşte dostumuz Hüseyin beyin anlatıkları.! Kaç yıl olmuş 1966 dan buyana kırk beş yıl..!!? Ödüyormuyuz. ? Evet dahada ödeyeceğiz bu daha iyi günlerimiz..!!!!!
Uyumayan Kuvvacı: İzzet Özel: (09.12.2010)