İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Blog Nedir?

Blow

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Eylül 2012
Mesajlar
22
Reaction score
0
Yeni tanıştığım insanlar bana ne iş yapıyorsun diye sorduklarında hiç çekinmeden blog yazarıyım diyorum. Sadece yeni tanıştığım insanlar mı, ailem dahil herkesten aynı sorular geliyor. Blog nedir? Eğer sizde bu yazıyı okuyorsanız,blog nedir sorusunu merak ediyor olmalısınız.

Aslında çok basit bir soru, ama cevabı maalesef soru kadar basit değil. Herkesin blog tutma amacı farklı olduğu için, cevabı da çok çeşitli oluyor ister istemez.

Bazı kişilerin ”blog nedir” sorusuna verdiği cevaplar…

” Bir web günlüğüdür, internet üzerinde yayın yapan bir dergidir.Sürekli güncellenen bir yapıdadır ve blogger diye tabir edilen kişiler tarafından yayınlanır”

”Kişisel düşüncelerini kronolojik bir yapıyla internette yayınlamaktır”

”İnsanlarla etkileşim kurmanın yeni yoludur”

” Blog aslında temelde internet üzerinden yayın yapan dijital bir dergidir. Sürekli yapılan güncellemelere bloglama,blog yazan kişiye ise blogcu denir.”

”Blog sürekli güncellenen ve ters kronolojik yapıyla yayın yapan bir web sitesidir.”

”İnternette marka oluşturmanın, müşterilerle sürekli etkileşim halinde olmanın ve müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap vermenin yoludur.”

Yani blog nedir?

Biraz aklınız karıştı değil mi? Çok fazla karışmasın,eğer yorumları dikkatli okursanız aslında hepsinin birbirine benzediğini göreceksiniz. Yukarıda yazılanlardan yola çıkarak bir tanım yapmamız gerekirse;

Blog genellikle eski yayınlar sayfanın en sonunda yeni yayınlar ise en üstünde olacak şekilde sıralanan bir web sitesidir.

Bloglar genellikle bir kişi tarafından yazılan ve sürekli güncellenen ( her zaman değil ) bir yapıdadır.Genellikle bloglar belirli bir konu üzerinde yazılır.İnternette biraz araştırma yaptığınızda göreceksiniz ki hemen her konuda yazılmış bir blog vardır.Yemek siteleri, spor, film, kitap, seyahat aklınıza gelebilecek her şey. Zamanla bu blog bir topluluk halini alır ve sizinle aynı fikirde olan yada fikirlerini paylaşmak isteyen insanlarla etkileşim kurarak arkadaşlıklar geliştirebilir,sizinle aynı konuya ilgi duyan kişilerle sağlam dostluklar oluşturabilirsiniz.

Eğer yararlı bir blog oluşturmak ve sadık bir okuyucu kitlesi oluşturmak istiyorsanız bilmeniz gereken blogunuzda uygulamanız gereken bazı şeyler var.

Arşivler; Bloglar eski yayından yeni yayına doğru giden bir yapıya sahip oldukları için sitenize yeni gelen bir okuyucu sadece tek sayfadan oluşan bir web sitesinde olduğunu düşünebilir. Siteninzin bu bölümünü bir kütüphanenin tozlu rafları olarak düşünebilir yada bir kitapçının eski tarihli yayınlarının bulunduğu arka sırada ki raflar gibi düşünebilirsiniz. Okuyucunuzun buraya yönlendirerek aradığı konuda daha geniş bilgilere ulaşmasını sağlayabilir. Yararlı bir blog oluşturabilirsiniz.

Yorumlar; Bana göre yorum kısmı blogların en güzel, en keyifli yeridir. Hemen hemen her bloga yorum bırakabilirsiniz. Okuduğunuz yazının altında ki yorum kısmına tıklayabilir, aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. Blog hakkında ki yorumlarınızı, düşüncelerinizi, fikirlerinizi, eleştirilerinizi aklınıza gelebilecek her şeyi. Bunu şimdi, hemen deneyin.Sayfanın en altına gidin,gördüğünüz küçük formu doldurun ve aklınızda ki soruları sorun.

Bloglar hakkında bilgi sahibi olmanın en etkili yolu,okuduğunuz bloglara yorum bırakmak ve sorular sormaktır. Daha iyi bir yol ise kendi blogunuzu oluşturmaktır. Blog hakkında hiç bir şey bilmiyor olabilirsin, hatta bana şuanda kızıyor olabilirsin. Nereden başlayacağını bilmiyor musun? Sorun değil, bloglar ile tanıştığımda bende senin gibiydim.Şimdi sana bir sır vereceğim.

Benim sırrım

Bundan 3 yıl önce bende bloglar hakkında hiç bir şey bilmiyordum.Okuduğum sürekli takip ettiğim bir kaç site vardı. Daha önce gördüğüm duygusuz, ne zaman girsem aynı şeylerle karşılaştığım sitelerden çok farklıydı. Her siteye giriş yaptığımda yeni şeylerle karşılaşırdım.Bana sürekli güncellenen haber sitelerini anımsatıyordu.İnternet hakkında klasik herkesin bildiği e-pota,sörf,caht dışında pek bir şey bilmiyordum. Daha sonra blog kavramıyla tanıştım ve hemen diğer blogcularla iletişime geçmeye çalıştım.O zamanlar internette bu kadar fazla kaynak yoktu ve en güzel yol bu işi yapan yada daha önce yapmış olan kişilerle iletişime geçmekti. Bazı kişilerle görüştüğümde blog yazmanın çok zor olmadığını hemen herkesin yapabileceğini öğrendim. Hemen işe koyularak kendi blog sitemi kurmanın yollarını aramaya başladım. Gerçekten de o kadar basitti ki. Görüştüğüm herkes hemen bir kaç dakika içerisinde ücretsiz olarak kurulumunu yapabileceğini söyledi. Alan adımı aldığım şirketten tutun, host firmasına kadar herkes. Gerçekten bu kadar basit. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın yaptığı şeyi artık bende yapıyordum.Bloglama. Gerekli olan tek şey sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı.

İşte bu kadar basit sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı ile sende bloglama yapabilirsin.Bilmen gereken sadece başarılı bir blog sahibi olmak için yapacağın düzenlemeler.Yazının devamında onları da bulabilirsin.

Güncelleme; Başarılı bir blog sahibi olmanın olamazsa olmazlarından birisidir.Sadık okuyucu kitlesi oluşturmak istiyorsanız eğer insanlara sürekli yeni bir şeyler sunmalısınız.En kötüsü rakiplerinizle başa çıkmak için bunu yapmalısınız. Bu sizi biraz sıkabilir, zamanla yazacak şeyler bulamayabilirsiniz. Ancak buna kendinizi hazırlamalı, düzenli olarak blogunuza güncel bir şeyler eklemelisiniz. Blogkamaya ilk başladığınız zamanlarda hemen her gün yazmaya özen gösterin.Yeterli sayıda içeriğe ulaştıktan sonra ise artık haftada bir yada iki yazı size yeterli olacaktır.

Kaynak: www.extrapara.org
 

Troypc

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Eylül 2010
Mesajlar
849
Reaction score
7
Konum
Ankara
Blog kelimesinin etimolojisini de eklerseniz eksiksiz bir yazı olur.

Blog, web + log kelimelerinin birleşmesiyle oluşan weblog kelimesinin zamanla başındaki we- ekinin düşmesiyle oluşmuş. Kelime olarak web (internet) log (girisi, kaydısı), yani kabaca türkçesi "internet kaydısı"... (Kaynak : http://www.etymonline.com/index.php?term=blog)

Yani siz türkçe olarak internet kaydıcısısınız:D
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst