İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Böbrek Taşı, böbrek taşı tedavisi, böbrek taşı tanısı nasıl yapılır?

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Böbrek taşı oluşumunun genetik olarak yatkınlığı olduğu bilinmektedir. Bu hastalık oldukça sık görülmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan fazladır.

Böbrekte bazı maddeler çoğalarak çöküntüye yol açabilir. Bu çöküntüler ileriki devrelerde taş halini alır. Bunlar idrar yoluyla atılabilir. Fakat idrar yolunda tıkanırsa şiddetli ağrılar meydana getirebilir ve bu çok tehlikelidir.
Böbrek Taşının Oluşma Nedenleri
Ürik asit, sistin, kalsiyum gibi maddeler böbrek taşı oluşumuna neden olur. Aynı şekilde bazı maddelerin idrarda yüksek miktarda bulunması böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Bazı hastalıklar, ilaçlar böbrek taşının oluşmasında etkilidir. Gut hastalığı olanlarda böbrek taşının görülmesi daha fazladır. Bunlar böbrek taşını aldırsa bile ilk 10 yılda tekrar böbrek taşı oluşması olasılığı %80 civarlarındadır. Beslenme şekli de böbrek taşının oluşumunda etkilidir. Asitli yiyeceklerin uzun süre tüketilmesi böbrek taşının oluşumuna neden olur. Liften uzak bir beslenme şekli de böbrek taşının oluşumuna sebep olabilmektedir.
Böbrek Taşının Belirtileri
Belirtisi genelde böbrek taşı hareket ettikçe oluşan bir ağrıdır. Bazılarında bu ağrı çok olurken bazılarında çok hafif bir düzeyde hatta bazılarında hiç belli etmeden böbrek taşı olabilir. Ağrı genelde küçük böbrek taşının idrar kanalına geçmesiyle oluşur. Eğer ağrı böğür denilen yerdeyse böbrek taşı üst idrar yollarındadır. Ama ağrı farklı bir yerdeyse nerde olduğunu tam olarak kestirmek çok zordur. Bu hastalığın en kolay yanı doktora gidildiği zaman basit yöntemlerle taşın nerede olduğu bulunmaktadır.
Böbrek Taşının Tanısını Koymak
Böbrek taşının tanısını koymak basittir. Tomografi, röntgen filmi ve idrar yollarına verilen ilaçlarla böbrek taşının yeri saptanabilmektedir. Özellikle hamilelerde radyasyondan dolayı idrar yollarına gönderilen bir sıvıyla sıvının geçtiği yerler çizilerek taş bulunur.
Tedavisi
Böbrek taşının oluşmaya başladığı ilk dönemde doktorun ilk amacı taşın kendi kendine düşmesini sağlamaktır. Bu dönemde hastanın bol su içmesi önerilir ve ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler kullanılır.
Çok ağrılı bir böbrek taşında taş kırma metoduyla yüksek enerjili dalga gönderilerek taş parçalanır ve idrar yolundan atılması sağlanır. Ama bu yöntem hepsinde uygulanmaz diğer yöntem ise böbrek çıkışına bir tüp bağlanarak taşın alınması sağlanır.
Üreteroskopi ile idrar yoluna girilerek küçük parçalar çıkartılabilir.
Tedavi sonrasında hasta 1 yıl izlenir. Tekrarlama olasılığı çok fazladır. Bu yüzden asitli yiyecekler yasaklanır. Tuzu azaltması sağlanır. Alkol de yasaklanır. Ayrıyeten limon suyunun içilmesi böbrek taşının azaltılmasına yardım eder.
 

AyhanBoz

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Temmuz 2013
Mesajlar
18
Reaction score
0
böbrek taşı kırma günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.daha detaylı bilgi almak ve diğer böbrek taşı tedavisi yöntemlerini öğrenmek için böbrek taşı nasıl düşürülür adresini ziyaret edebilirsiniz
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst