İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Canonical Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?

firatekinci

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Ekim 2013
Mesajlar
14
Reaction score
0
Bir sayfaya birden fazla URL ile erişilme durumu artık günümüzde sıklıkla kullanılan bir yapı. Evet şu an bu yapıyı nerede kullanıyoruz diye düşünüyorsunuz farkındayım, bu sorunun cevabını hemen veremeyebilirsiniz fakat farkında olmasanızda birçok yerde karşınıza çıkıyor. E-ticaret sitesinde bir ürünün farklı renklerine bakarken URL değişiyor fakat Google’da arattığınızda hep aynı sayfa karşınıza çıkıyor değil mi? Şimdi gelin bunu bir örnek ile destekleyerek kafanızda netleşmesine yardımcı olalım.

canonical-la-gi.jpg


Aşağıdaki görselde evmanya.com’a ait bebek nevresim takımı sayfasını görüyorsunuz. URL’den anlaşılabileceği gibi nevresimin rengi seçilmiş ve bu durum URL’e parametre olarak yansımış.

evmanya-ornegi.png


Aslında yukarıdaki görsel canonical URL’in nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığını açıklıyor. evmanya.com/kategori/1618-bebek-nevresim-takimi?renk_id=8 sayfasına eklenen <link href=”evmanya.com/kategori/1618-bebek-nevresim-takimi” rel=”canonical”> kodu ile Google’ın bu sayfaları farklı sayfalar olarak değerlendirmesinin önüne geçiyor, evmanya.com/kategori/1618-bebek-nevresim-takimi?renk_id=8 sayfasına verilecek olan değeri evmanya.com/kategori/1618-bebek-nevresim-takimi sayfasına aktarıyor.

Bunu nasıl kontrol edebilirim?

Canonical etiketini eklediğinizde etiketin kullanıldığı sayfalar Google dizinine eklenmez. Sadece canonical etiketinde belirtilen sayfa Google dizinine eklenir ve tüm değerler bu sayfada toplanır. Böylelikle sadece renklerin değişimi ile oluşan fakat içeriklerinin tümü aynı olan birbirinin kopyası sayfaların Google dizininde yer almasının önüne geçilir. Bu durumu test ederek canonical etiketinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Şimdi Google’a site:www.evmanya.com/kategori/1618-bebek-nevresim-takimi?renk_id=8 yazarak çıkan sonuçlara bakalım:

Screen-Shot-2014-11-29-at-11.25.44.png


Gördüğünüz gibi arama sonucunda yer alan iki sonuç var ve bu sonuçların içerisinde bizim aradığımız URL yer almıyor. Bu durum evmanya’nın kullandığı canonical etiketinin düzgün çalıştığını gösteriyor.
Canonical Nasıl Kullanılır?
Yukarıdaki örnek ile canonical etiketinin nasıl kullanılacağını açıklamış olduk aslına bakarsanız. Fakat Bilal’e anlatır gibi anlatarak makaleyi sonlandırmak istiyorum :) Google dizinine eklenmesini istemediğiniz, tüm değerlerin tek bir URL’de toplanmasını istediğiniz sayfalarda <link href=”ana-url” rel=”canonical”> kodunu kullanarak Google’ın birbirinin kopyası olan sayfaları indexlemesinin önüne geçebilirsiniz.

Kaynak: http://www.seozom.com/canonical-etiketi-nedir-nasil-kullanilir/
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst