İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Çeviri işi

bilgi

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Eylül 2004
Mesajlar
6,835
Reaction score
171
Konum
►∞
Mesajları okurken http://forum.iyinet.com/ceviriler/82718-surekli-tercumanlar-ariyorum.html sayfası gözüme çarptı. Sonuç ne oldu merak ediyorum açıkcası.
Şimdi bende kendime göre bir kaç öğrenci arkadaşla (Üniversite Öğrencisi ve İzmir'de + ilave kişilerde olsun istedim) bu çeviri işine gireyim istedim.

Tabii bazı sorularım olacak dava sonucuna göre, iyi niyetli olduğundan şüphe duymadığım kişilersiniz ve yol göstereceğinizden eminim. http://www.ogrenci.tk site adresim ve dolayısıyla bana ulaşılması zor yada imkansız değildir ve hatalarımı da söylerseniz sevinirim bu arada.

Neyse:
1. drstranger isimli arkadaş eminim daha iyisini biliyordur; dava nasıl neticelendi?
2. İntoko gibi seriilan sitelerinde 3YTL ve altına fiyatlar belirten seriilan sitelerine dava açtınız ve kazandınız mı? Benzer şekilde özel tüm himetler bir kapsama girmelidir.
3. A liraya yaptığınız çevirinin, (A*0,18) YTL vergisi ve [A+(A*0,18)]*0,20 stopajıyla %40 daha fazla miktara geldiğini biliyoruz. Eğer herhangi bir konuda çeviride 1 kişi yetersizse ve o kişi sizin ücretli çalışanınız değilse ona ayrı bir makbuz kesmek de gerekiyor vs vs. Acaba bir öğrenci geçinmek isterse, deneyim kazanmak isterse sadece amerikan mcdonalds'ında mı iş bulsun, yada sizin o kişiye vereceğiniz ücret ne olur çevirisi için? Verecekmisiniz 5YTL o kişiye?
4. Yok eğer sadece örnek teşkil etmesi açısından yada göz korkutmak amacıyla hedef olarak iyinet'i mi seçtiniz? Bir sonraki hedefiniz ben olabilir miyim? Öyle olursa benden daha önceden bu şekilde hizmet verenleri dava etmeyip, kişisel olarak algılayıp, size karşı dava açarsam (ki yılanın kuyruğuna basmak olur yapılan) zararlı çıkan kimler olur?
5. Ben bir noter onaylı ama baştan savma (nede olsa aynı diye) tercüme için 50YTL vereceğime (noter onayı fiyatı ayrı) gider canla başla bu işi iyi yaparsam daha çok iş yapabilirim mantığında olan kişiye 30-40 ytl bağış yaparım, o da bana bu bağışımdan memnun olduğu için bir çeviri yapar. Bunun önüne nasıl geçebilirsiniz?
6. Pek çok internet cafede de benzer şekilde tez, ödev, çeviri hizmeti yapıldığı söyleniyor ve onların da vergi vs'den bihaber olduklarından eminim. Acaba amacınız pastadaki payınızın küçülmesini istememek mi?
...

Özel ders vermek, özel bir hizmet sunmak yasallığının sınırını karşılıklı olarak mutlaka zorlarız ve zarar gören hepimiz oluruz.

Vereceğiniz yanıtlara göre siteyi düzenleyecek yada tamamen yayından kaldıracağım.


___________________

Aklıma gelmişken, paranın geçtiği her yerde vergilendirilme olmalıdır. Buna forumlardaki 2.el satış ,paypal bozdurma, reklam vs vs hepsini yetkili kişiler/kurumlar yapmalıdır. Dava edenin tüm bunları göz önünde bulundurması gerekir
 

drstranger

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Kasım 2003
Mesajlar
467
Reaction score
0
Değerli Arkadaşım,
ben sözkonusu olayda zaten davacı vs. değilim, olsa olsa konumum bu noktada "meydana gelen gelişmelerden etkilenen, kalitesiz, ucuz çeviriler yüzünden insanlarda çeviri zaten kolaydır o kadar para etmez algılatmasından müzdarip, vb sebeplerden şikayetçi biriyim"

Ve en doğal hakkımı kullanarak kaygılarımı dile getiren bir dilekçeyi ilgili olabilecek makamlara gönderen lisanslı olarak çalışan bir TC vatandaşıyım.

Ben son durumu bilmiyorum, ancak ülke gündemindeki mezkur olaylar tartışılmazken, bu bağlamda benim ve benim gibi arkadaşların sesini duyurabilmek için başvurduğumuz makamlar, ciddi olarak işin peşinde olduklarını tarafıma bildirdiler. Meclis te çok ciddi bir hareket olacağını belittiler.

Bu noktadan hareketle, sorunuza cevap verebildim mi bilemiyorum ancak, konu hakkında da konusmak istemiyorum.

PS. kişisel gorusum bu işin meslek erbabı olarak sizinde çeitli burolarla çalısıp deneyim kazanabileceğiniz yönündedir. Ben ve benim gorusumde olan pek cok arkadaş en azından ulu orta komik rakamların kamuya mal olmus alanlarda zikredilmemesi yonundedir. Zaten bu gibi girişimlerin oldugunu biliyoruz en azından aleni yapılmasın istiyoruz. Önemli değil gibi gelecekse bile fiyatların komik derecelere 1 liralara kadar inmesi ile sizde kendinizi baltalamış ol muyor musunuz?

konu kapsamında şu yazıyı sizinle paylaşmıstım ;

http://forum.iyinet.com/ceviriler/82791-cevirmenlik-yasa-tasarisi-mecliste.html
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst