İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

chmod755 nedir ?

D

detayonline.com

Misafir
Bir kaç scripti download edip siteme gönderdim. Fakat chmod u 755 yap diye bir not vardı. Bunu nasıl yapacagım ? ACE FTP kullanıyorum. Onunlamı yapacagım yoksa nasıl yapacagım. Mail liste aldım herşey normalmiş gibi gidiyor ama yazılan maillere cevap gönderemiyorum. Bu chmod la alakalı birsey midir ?

baldor

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
chmod dosyaların ne şekilde çalıştırılacağına karar verir. mesela sadece görüntüle dersin, download edilebilir dersin, sadece adminler çalıştırsın dersin falan filan. bir nevi güvenlik amaçlı bir kimlik şeklidir. 755 dosyaların çalıştırılabilir olmasını sağlar, eğer dosyalar ( cgi dosyaları ) bu özelliğe sahip değilse sunucu bunları çalıştırmaz.

chmod ları ayarlamak için ACE FTP ne yapar bilmiyorum. ben CUTE FTP kullanıyorum, sunucuda ki dosyanın üstüne sağ tıkladığımda açılan menüde CHMOD diye bir seçenek var, ona tıklatıyom, açılan pencerede altta bir boş alan var, oraya 755 yazıyom, oluyo bitiyo... :)

öle işte... kolay gelsin...

E

Ergin2

Misafir
Chmod ile ilgili gerekli bilgileri arkadaş açıklamış. Chmod için bilmen gereken dosya için sahibi,grup ve diğerleri için oku,yaz ve çalıştır izinlerinin ayrı ayrı ayarlanabilmesini sağlar. Ayrıntılı bilgileri internette arayabilirsin..

Mail listen için mailleri görebiliyor fakat mail gönderemiyorsan ya scriptindeki sendmail programının yolu ile ilgili bir hata vardır veya sistemin mail göndermene izin vermiyordur. Sendmail yolunu host şirketinin sıkça sorulan sorular bölümünden kontrol edebilirsin. Host şirketin sendmail'i kullanmana izin vermiyorsa o zaman yapabileceğin birşey yok (başka bir host şirketine geçmekten başka). Mail gönderememenin nedeni chmod ile alakalı değil anlayacağın. Cgi sayfası görüntüleniyor fakat mail gitmiyorsa sorun yukarıda saydığım sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.

Kolay gelsin..

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.