İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Cluster nedir ?

oruccim

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Ocak 2005
Mesajlar
178
Reaction score
0
Merhabalar...
Benim cluster hakkında sormak istediğim birkaç sorum var bilenler cevaplayabilirse sevinirim..
1) Cluster nasıl çalışır, mantığı nedir?
2) Cluster yapınca 2. serverin sadece işlemcisimi kullanılır yoksa harddisk'de 1. serverla paralel mi ilerler ?
3) Çok güçlü işlemciler, ramlar kullanmak varken neden cluster kullanırlar ?
4) Normal bir server cluster yapılabilirmi yoksa özel bir kasasımı var ?
 

zbahadir

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
2,416
Reaction score
0
Konum
Trabzon
Çok fazla işlemci desteği isteyen programlarımız var diyelim ama bunu karşılayacak donanımlı bilgisayarlarınız yoksa Cluster kullanımı ihtiyacı doğuyor.

Sistemlerimi kurduğumuzu düşünelim, ilk başlarda bu sistemi işlemcimiz kaldırıyordu ama şimdi yetmiyorsa cluster ile bir makine daha eklenerek sistemi güçlendirebiliriz.

Sistem isteği doğrultusunda ana sistemimizi bozmadan istediğimiz kadar mekine ekleyebiliriz anlamına geliyor.

Normal serverler ile ethernet kartı veya diğer bağlantılar ile cluster yapmamk mümkün.

Cluster sunucularda istekler paralel olarak karşılanır, örneğin bir istek geldiğinde sistemin biri ilgileniyorken işlem bitmeden başka nir istek gelirse diğer sistem bu isteği karşılar. Kaba olarak sistemin işleyiş mantığı bu ama cluster türlerine göre bu değişebilir.

Çok çok büyük firmalar (örneğin google) büyük sistem ihtiyaçlarını karşılamak için cluster sistemlerini kullanırlar.

Anlatabilidiğm kadarıyla anlatmaya çalıştım. Cluster sistemlerini bir zamanlar kullanıyordum ama şimdi o kadar büyük istemci güçü gerekiren uygulamalarım olmadığı için kullanmıyorum.

Konu ile ilgili olarak başka sorularınız varsa konu ile ilgili uzman olmadığımı belirterek yanıtlamaya çalışırm.
 

zbahadir

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
2,416
Reaction score
0
Konum
Trabzon
disconnect' Alıntı:
Bu makinelerin aynı dc de olması gerekirmi?
Aynı DC'de veya locasyonda olması gerekiyor. Çünkü cluster bağlantıları yüksek hızlı fireware üzerinden de yapılabiliyor.
 

disconnect

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
1 Şubat 2005
Mesajlar
3,367
Reaction score
5
aynı ülkedeki sunucuların mysqllerini birleştirebilme şansımız nedir. Ne kadar verim alabiliriz. Dc ler farklı. Yardımcı olursan sevinirim.
 

zbahadir

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mart 2006
Mesajlar
2,416
Reaction score
0
Konum
Trabzon
disconnect' Alıntı:
aynı ülkedeki sunucuların mysqllerini birleştirebilme şansımız nedir. Ne kadar verim alabiliriz. Dc ler farklı. Yardımcı olursan sevinirim.

Öyle yapmak yerine mysql sunucusunu ayrı web sayfalarını ayrı sunucularda barındırarak önemli ölçüde verim elde edilir. Her iki sunucuda aynı DC'de olursa verim %80 oranında artar.

Çünkü aynı DC'deki sunucular birbirlerine çok yakın olduklarından ortalama olarak saniyede 5-10mb veri transferi anlamına geliyor.
 

disconnect

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
1 Şubat 2005
Mesajlar
3,367
Reaction score
5
zbahadir' Alıntı:
Öyle yapmak yerine mysql sunucusunu ayrı web sayfalarını ayrı sunucularda barındırarak önemli ölçüde verim elde edilir. Her iki sunucuda aynı DC'de olursa verim %80 oranında artar.

Çünkü aynı DC'deki sunucular birbirlerine çok yakın olduklarından ortalama olarak saniyede 5-10mb veri transferi anlamına geliyor.
Bunun denemesini yaptım malesef. aynı dc olmadığı için hız çok düşüyor.
 

oruccim

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Ocak 2005
Mesajlar
178
Reaction score
0
clusterde; ikinci serverin sadece işlemcisimi kullanılıyor yoksa 1. serverdaki dosyaları kendi harddiskine alıyormu ?
 

Angelo

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Aralık 2004
Mesajlar
9,603
Reaction score
111
Konum
AZ
disconnect: Hiz duser, arti bandwidth artar, Turkiye icin ozellikle siddetle kacinilmasi gereken bir olay, farkli DC'ye mysql atmak.
 

turkkant

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
22 Haziran 2008
Mesajlar
59
Reaction score
0
Konum
Adana
cluster sistemini turkiyede turkcellin sistemlerinde kullandığını görmüştüm ama database olarak kullandıkları sistem mysql deilde mssqldi cluster sistemlerde hddler işlemciler birbirine paralel bağlanılıyor genel anlamda bir local ağ oluşturdunuz ve bu ağdaki tüm pcler cluster yapısıyla birbirine bağlı ve nete çıkış 1 den fazla port uzerinde yurt dışında
1gbps hızlar mumkun iken trde bu hızlar 1 elin parmaklarını geçmeyen bi kaç dcde vardır cluster yapılan 2 makine com çıkışlarıylada bağlanabilir sadece ağ ile yapılandırılmaz
bununla alakalı bi ingilizce makale buldum google translate ile çevirdim
yinede bazı arkadaşlara yardımı dokunacaktır bu arada cluster= küme anlamına geliyor turkçe anlamı.
Küme categorizations
[değiştir] Yüksek kullanılabilirlik (HA) kümesi
Yüksek kullanılabilirlik kümeleri (ayrıca Yerine çalışma kümeleri gibi) hizmetler küme sağlayan yer iyileştirilmesi amacıyla öncelikle uygulanmasını bilinir. Bunlar daha sonra sistem bileşenlerinin başarısız hizmet vermek için kullanılan gereksiz düğümleri, sahip suretiyle çalışabilir. Bir HA küme için en yaygın boyutu olan artıklık sağlamak için minimum gereksinimin iki düğüm vardır. HA küme uygulamaları tek bir başarısızlık noktası ortadan kaldırmak için küme bileşenleri yedekli kullanmaya teşebbüs.

Orada Yüksek birçok ticari uygulamaları-Konaklama kümeleri çok işletim sistemleri içindir. Linux-HA yaygın bir Linux işletim sistemi için ücretsiz yazılım HA paketi kullanılır.

[değiştir] Yük kümeleri dengeleme
Yük birden fazla bilgisayar birlikte tek bir sanal bilgisayar olarak hesaplamalı iş yükü veya fonksiyon paylaşmak bağlı dengeleme. Mantıklı, kullanıcı yandan, onlar çok makineleri, ancak işlevi tek bir sanal makine olarak. Kişi, kullanıcı tarafından yönetilen, başlatılan ve arasında dağıtılmış, tüm bağımsız bilgisayarları bir küme oluşturmak için. Farklı makineler arasında dengeli hesaplamalı çalışma Bu sonuç, küme sisteminin performansını artırmak.

[değiştir] Compute kümeler
Sık sık kümeler öncelikle hesaplamalı amaçlı değil, IO kullanımı çok kullanılan web hizmeti veya veritabanları gibi yönelik operasyonları. Örneğin, bir küme düştü hava veya araç simülasyonları hesaplamalı destek olabilir. Işlem kümelerinin içinde birincil ayrım nasıl sıkı-bireysel düğümleri vardır birleştirilmiştir. Örneğin, tek bir düğüm arasında sık sık iletişim gerektirebilir iş bilgi işlem - bu küme hisse özel bir ağ, yoğun bulunduğu ima ve muhtemelen homojen düğümleri vardır. Bu küme tasarım genellikle Beowulf Kümesi denir. Diğer uçta burada bir iş hesaplamak kullanır bir veya birkaç düğümleri ve düğüm arası iletişim az veya hiç ihtiyacı var. Bu ikinci kategori bazen "Grid" bilgi işlem denir. Sıkıca-işlem kümelerinin birleştiğinde, geleneksel "süper bilgisayar" olarak adlandırılan olabilecek işler için tasarlanmıştır. Middleware programları küme küme çok çeşitli taşınabilir olması hesaplamak MPI (Message Passing Interface gibi) veya PVM (Paralel Virtual Machine) izin verir.

[değiştir] Grid computing
Ana madde: Grid computing
Izgaraları genellikle bilgisayar kümeleri, ama daha çok az, sıkıca bağlantılı işlerde çalışan daha bilgisayar programı gibi çıktı üzerinde duruldu. Sık sık, ızgaraları, muhtemelen coğrafi, bazen ilgisiz kuruluşlar tarafından yönetilen dağıtılan bilgisayarların heterojen koleksiyonları dahil edecektir.

Grid computing iş yükleri için birçok bağımsız işleri ya da iş, paketlerine olan işleri arasında veri paylaştırmak için hesaplama işlemi sırasında yok oluşur optimize edilmiştir. Izgara bilgisayarlara bağımsız ızgara kümenin dinlenme çalışması yapacak işleri ayırma yönetmek için hizmet vermektedir. Kaynakları gibi depolama tüm düğümler tarafından paylaşılan olabilir, ama bir iş ara sonuç ızgara diğer düğümlerinde ilerleme diğer işleri etkilemez.

Çok büyük bir ızgara örnek @ home projesini Folding olduğunu. Bu araştırmacılar tarafından hastalıkları gibi şifa bulmak için kullanılan veri analiz olduğu Alzheimer ve kanser. Bir başka büyük projesi olan SETI en büyük varlığı olarak ızgara dağıtılmış olabilir ev proje, is @. Bu dünyada Arecibo Rasathanesi radiotelescope verileri analiz etmek, dünya dışı zeka kanıt ararken yaklaşık üç milyon ev bilgisayarları tüm kullanır. Her iki olguda hiçbir arası düğümü iletişim veya paylaşılan saklama ortamlarıdır. Bireysel düğümleri bir ana, merkezi bir yerde küçük bir işleme iş almak bağlanın. Daha sonra hesaplama yapmak ve merkezi sunucuya sonucu döner. Konut projeleri @, yazılım genelde bilgisayar aksi boşta çalıştırmak olduğu durumda. Grid kurulum bu düğümleri onlar bir oturumda edebiliyoruz ancak birçok işleri almak anlamına gelir.

[değiştir] Uygulamaları
500 en hızlı bilgisayar bilgisayarı, Top500 organizasyonun altı aylık liste genellikle birçok kümeleri içerir. Bilgisayarı, Top500 Mannheim Üniversitesi, University of Tennessee ve Ulusal Enerji Araştırma Bilimsel Hesaplama Merkezi Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda arasında işbirliği yapmakta. 18 Haziran 2008 itibariyle, en süper Bakanlığı 1.026 Teraflop Yüksek ile ölçülen-Performans Linpack benchmark performansı ile Enerji IBM Roadrunner sistemdir.

Kümelenme önemli performans avantajlarını karşı fiyat sağlayabilir. Virginia Tech, Haziran 2006 itibariyle dünyada 28. en güçlü süper [2 de süper bilgisayarı Sistem X], 1100 Apple Xserve G5 2,3 GHz çift işlemcili bir makine 12,25 Teraflop bilgisayar kümesi (4 GB RAM, 80 GB SATA HD is) çalışan Mac OS X ve birbirine InfiniBand kullanarak. Küme başlangıçta Power Mac G5s oluşuyordu; rafa XServes masaüstü Mac'ler daha kümenin toplam boyutunu azaltmak yoğun. Önceki Power Mac sisteminin toplam maliyeti 5.2 milyon, yavaş mainframe bilgisayar süper maliyetinin onda oldu. (Power Mac G5s kapalı satıldı.)

Beowulf Kümenin merkez kavramı ticari kullanım dışı-raf (COTS) bilgisayarlar geleneksel bir süper bilgisayar için düşük maliyetli bir alternatif üretmektir. Bir aşırı bu proje aldı Bir Taş Soupercomputer oldu.

Ancak dikkat çekerek bu saniyede FLOPS (kayan nokta işlemi), en iyi süper hız metrik her zaman vardır değerdir. Kümeler çok yüksek FLOPS olabilir, ancak tüm veriler bir bütün olarak küme erişemez seferde sahiptir. Bu nedenle kümeleri paralel hesaplama, fakat çok sigara paralel hesaplama de geleneksel süper daha yoksul mükemmel.

JavaSpaces Sun Microsystems, ortak bellek aracılığıyla dağıtılan bilgisayarların kümeleme sağlayan bir özelliğidir.

[değiştir] Tüketici oyun konsolları
Oyunun her nesil artan işlem gücü nedeniyle, roman kullanımı nerede HPC kümeleri içine repurposed vardır ortaya çıkmıştır konsollar. Oyunun bazı örnekler kümeleri Sony PlayStation kümeleri ve Microsoft Xbox kümeleri vardır konsolu. Bu ülkelerin süper bilgisayar teknolojileri satın askeri kullanım için bilgisayar kümeleri oluşturmak için oyun sistemleri elde olabilir kısıtlanmış öne sürülmüştür. [3]

[değiştir] Tarihçe
Küme bilgisayar tarihinin en iyi Greg Pfister's Arama Kümeleri ayında: "Neredeyse Aralık her basın açıklaması kümeleri söz 'DEC, kim küme ...' icat diyor bir dipnot tarafından ele geçirilir. IBM, ya onları icat etmedi. Gibi bir bilgisayarda, tüm işlerini uygun couldn't veya yedekleme gerekli Müşteriler, en kısa kümeleri icat etti. Ilk bilinmeyen bir tarih, ama eğer 1960'larda, hatta 1950'lerin değildi şaşırtıcı olurdu. "[4]

Herhangi bir tür paralel işler yapan bir araç olarak küme bilgisayar resmi mühendislik temeli belki Gen Amdahl IBM, tarafından icat edilmiş olan 1967 ne paralel işlenmesi ufuklar kağıt olarak kabul gelmiştir: Amdahl Kanunu yayınlandı. Amdahl Hukuk matematiksel herhangi bir başka seri paralel bir mimariye görevi yerine verilen parallelizing dan bekleyebilirsiniz speedup bir anlatılmaktadır. Bu yazı hem çok işlemcili bilgisayarlar ve nerede birincil farklılaştırıcı olup olmadığını interprocessor iletişim "dışında bilgisayar (örneğin bir özelleştirilmiş iç iletişim otobüs veya ağ) ya da" üstünde "bilgisayar" içinde desteklenmekte olduğu küme bilgisayar için mühendislik temelinde tanımlanmış bir meta ağda.

Dolayısıyla erken bilgisayar kümelerin geçmişi daha az ya da doğrudan erken ağlar tarihine gibi biri ağının gelişimi için temel motivasyon bağlıdır işlem kaynakları link, fiili bilgisayar bir küme oluşturmak oldu. Paket anahtarlama ağları kavramsal RAND Corporation tarafından 1962 yılında icat edilmiştir. Bir paket kavramını kullanarak, ARPANET projesi 1969 yılında ne muhtemelen dünyanın ilk meta-ağ tabanlı bilgisayar küme dört farklı bilgisayar merkezleri bağlayarak olarak yaratmayı başarmıştır şebeke açık (her biri bir "kümenin bir şey" kendi başına oldu ama muhtemelen bir meta küme). ARPANET projesi İnternet dönüştü-olan düşünülebilir tüm bilgisayar kümelerin "anne" olarak (neredeyse hepsi, kümeler dahil olmak üzere, bu bağlanabilir başına kaynaklar bilgi işlem of birliği olarak). Ayrıca kullanılan dünyadaki tüm bilgisayar kümeleri bugün paradigma kurulmuş paketinin kullanımını işlemci arasında interprocessor iletişim (ayarlar) aksi kesildi kare bulunan gerçekleştirmek için ağlar açık.

Müşteri geliştirilmesi inşa ve araştırma kümeleri el hem ağlar ve 1970'lerin başında gelen Unix işletim sistemi ile, hem TCP olarak el devam / IP ve Xerox PARC proje hazırlandı ve ağ için resmi bir iletişim protokolleri-tabanlı. Hydra işletim sistemi Aralık PDP bir küme için inşa edilmiş-11 minicomputers C.mmp C olarak adlandırılan-MU 1971 yılında. Ancak, yaklaşık 1983 yılına kadar bu protokol ve araçları sayesinde uzaktan iş dağılımı ve dosya paylaşımı yapmak için BSD Unix'in bağlamı (büyük ölçüde, Sun Microsystems tarafından uygulanan içinde) ve dolayısıyla genel ticari birlikte mevcut oldu tanımlanan değildi paylaşılan dosya sistemi.

Ilk ticari kümeleme ürün ARCnet, Datapoint tarafından 1977 yılında geliştirilmiştir. ARCnet ticari bir başarı ve dek Aralık 1984 yılında VAX için kendi VAXcluster ürün piyasaya başına gerçekten geri almadı kümeleme / VMS işletim sistemi değildi. ARCnet ve VAXcluster ürünler sadece paralel bilgi işlem desteklenmiyor de sistemler ve çevresel aygıtlar dosya paylaştı. Ise veri güvenilirliği ve teklik sürdürmek fikri paralel işleme avantajları sağlamak oldu. VAXcluster, şimdi VMScluster hala OpenVMS sistemleri HP ile Alpha ve Itanium tabanlı sistemler üzerinde çalışıyor.

Diğer iki kayda değer ilk ticari kümeleri Tandem Himalaya edildi (a yaklaşık 1.994 yüksek kullanılabilirlik ürün) ve IBM S/390 Paralel Sysplex (ayrıca yaklaşık 1994, öncelikle iş kullanımı için).

Emtia bilgisayar kümeleri yok geçmişi rol Paralel Virtual Machine (PVM) gelişimi tarafından 1989 yılında yazılım oynadığı belirterek olmadan tamam olacak. Bu açık kaynak yazılım tabanlı TCP / IP iletişim sanal süper bilgisayarın anlık Creation-yüksek performanslı bilgi işlem küme herhangi yapılmış TCP / IP bağlı sistemleri sağladı. Ücretsiz hızla FLOPS toplam akış elde büyük ölçüde bile en "pahalı büyük demir" süper mevcuttur aşıldı heterojen kümeler bu model üzerine inşa formu. PVM ve ucuz bağlı bilgisayarlar gelişiyle, 1993 yılında, emtia küme süper oluşturmaktır bir NASA projesi yol açtı. "Beowulf" icadı tarzı küme küme "nin belirli bir amaç için bir meta ağ üzerine kurduğu hesaplar 1995 yılında bir süper bilgisayar" sıkı paralel HPC hesaplamaları birleştiğinde performans yeteneğine sahip olmak. Ancak Izgara tarzı küme etrafında en azından uzun süredir vardı bu teslim adlı bir varlık olarak, Izgara bilgisayar bağımsız kalkınma mahmuzlu olarak Unix işletim sistemi ve Arpanet, olup olmadığına, ya da kullanılmış o kümeleri, "olarak seçilmiştir .

[değiştir] Teknolojileri
MPI paralel programlar C, Fortran, Python, OCaml ve diğer birçok programlama dilinde yazılmasını sağlayan bir yaygın mevcut iletişim kütüphanedir.

/ Linux dünyasında çeşitli küme yazılımı destekler GNU; uygulama kümeleme için, orada Beowulf, distcc ve MPICH olduğunu. Linux Virtual Sunucu, Linux-HA - yönetmen-Birden çok küme düğümleri arasında dağıtılacak hizmet için gelen istekleri izin kümeleri tabanlı. MOSIX, openMosix, Kerrighed, openSSI dolu açmış kümeler çekirdeğin içine homojen düğümleri arasında otomatik geçiş süreci sağlamak entegre. OpenSSI, openMosix ve Kerrighed tek-görüntü sistemi uygulamaları.

Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003, Windows Server platformu İş Zamanlayıcısı, MSMPI kütüphane ve yönetim araçları gibi High Performance Computing için adet sağlar dayalı. NCSA's son yüklenen Lincoln 450 Dell PowerEdge 1855 blade sunucuları Windows Compute Cluster Server 2003 çalıştıran bir kümesidir. Bu küme # 130 Haziran 2006'da bilgisayarı, Top500 listesinde numaradan giriş yaptı.

gridMathematica veri analizi, bilgisayar cebir ve 3D görselleştirme dahil kümeleri üzerinden hesaplamalar dağıtımı sağlar. It Altair PBS Professional, Microsoft Windows Compute Cluster Server, Platform LSF ve Sun Grid Engine gibi diğer teknolojileri kullanır. [5 yapabilirsiniz]

gLite katman teknolojiler devreye sokulması Izgaralar E-Science (EGEE) projesi tarafından oluşturulan bir dizi.

Oyun tüketici ürünlerinin başka örnek, yüksek performanslı bilgi işlem adapte olmanın birden fazla grafik hızlandırıcı işlemci yongaları gücünü tarafından kendi işlem gücü alır Nvidia Tesla iş istasyonu vardır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst