İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Cuil ve Google Arama Motoru Karşılaştırması

ugrboz

0
İyinet Üyesi
Katılım
2 Eylül 2009
Mesajlar
364
Reaction score
4
Cuil ve Google Arama Motoru Karşılaştırması


cuil.png



Geçen hafta Cuil.com adında çok iddialı yeni bir arama motoru faaliyete geçti. Cuil kelimesi eski irlanda dilinde "cool" kelimesinin değişik bir söylenişiymiş. Acaba gerçekten cuil.com google kadar cool bir arama motoru olabilecekmi. ya da diğer bir deyişle google seo yerine cuil seo mu yapmaya başlayacağız, Acaba SEO'nun sonu mu geliyor?

Cuil.com u özel yapan nedir?
Son birkaç yıldır sayısız arama motoru google'u tahtından etmek için uğraştı durdu. ancak hiçbirisi bunu başaramadı. Bu arama motorlarıyla cuil arasındaki en büyük fark elbette cuil.com un ekibinin seçkinliğinde yatmaktadır:

Anna Patterson: Google.com arama index bölümünün eski çalışanlarından.
Russell Power: Google.com arama index bölümünde çalıştı
Louis Monier: AltaVista arama motorunun kurucusu
Tom Costello: IBM şirketinin WebFountain projesinde çalışmalarda bulundu.
Cuil arama motorunun tasarımının arka planında bulunan bu takım arama kelimesinin felsefesini tüm teknik detaylarıyla bilmekte ve google.com aşarısında önemli pay sahibi olan teknik uzmanlardır.

Cuil.com takımı neden google'dan daha iyi olduklarını düşünüyorlar?

Cuil çalışanları kendi arama motorlarnın 4 ana eksende Google arama motorundan daha iyi olduklarını iddia ediyor:

1. Cuil.com en büyük indekse sahip olduklarını iddia ediyor.

Cuil.com çalışanları Google dan daha fazla indekse sahip olduğunu iddia ediyor ve google tarafından indekslenmeyen az popüler sayfaların da kendi arama sonuçlarında gösterildiğini belirtiyorlar. Ancak yapığım arama denemelerinde google.com kadar derin bir indeks arşivine sahip olmadığını gördüm. ayrıca yeni yazıları indeksleme süresi de malesef google ile kıyaslanmayacak kadar uzun..

2. Cuil mantığına göre popülarite Google'un önemsediği kadar da fark yaratıcı birşey değildir.

Şayet cuil indeksleme kavramı başarıya ulşaırsa bu durumda PageRank ve link alışverişi gibi kavramlar tarih olacak. Cuil arama motorunun algoritmasına göre site popülaritesi yani diğer bir deyişle siteye verilen link sayısının arama motoru sonuçlarını belirlemede kullanışlı bir araç olmasına rağmen arama sonuçlarını köklü bir biçimde etkilememesi gerekmektedir.

Cuil.com un asıl amacı sitelerin içeriğini analiz edip bunların içerik kalitesine göre arama sonuçlarında sıralanmasıdır.

3. Cuil.com yeni bir arama sonuç sayfası formatı deniyor.

Çok uzun listeler oluşturmak yerine, Cuil sonuçlara resim de ekleyerek 3 sütunlu bir yapıda sayfa ergonomisden de maksimum bir biçimde faydalanarak sonuçları kullanıcının bilgisine sunuyor. Ana sayfanın siyah renkli oluşu kullanıcıları uzun dönemde yoran bir özelliğe sahip olmasına neden oluyor. Cuil.com safya yapısının en büyük handikabı bu olsa gerek.

Cuil aynı zamanda aramalarınızı yeniden adlandırarak ve ......mu demek istemiştiniz? şeklinde aramaları yuvarlayarak bizlere daha rafine bir sonuç sağlamaya çalışıyor.

4. Cuil kullanıcıların arama verilerini depolayıp kullanmıyor

Google.com un aksine cuil kişisel veri gizliliğine ve kişi mahremiyetine aygı göstererek arama geçmişimizi ve IP adreslerimizi, kullandığımız işletim sisteminin özelliklerini v.b. bilgileri depolayarak tutmuyor. Aynı zamanda bilgisayarımıza cookie denen çerezlerden de yerleştirmiyor.


5.Arama sonuçları Google'unkinden daha rafine mi?

Yaptığım arama denemelerinde cuil.com un bazı eksikliklerine rağmen oldukça isabetli sonuçlar verdiğini söyleyebilirim. Ancak yine de özellikle aranılan her şeyin google kadar isabet ve içerik kalitesi yüksek sitelerle verildiğini söylemek zor olacak. Sİtenin özellikle kaliteli siteleri arama sonuçlarının ilk sayfasında göstermesi için biraz daha çalışması gerektiği kanaatindeyim.

Cuil'in bir kelimenin değişik anlamlarını da aramalara dahil ettiğini görmekteyiz. Mesela, "lion" kelimesini arattığımızda her ne kadar fazla türkçe sonuca ulaşamasak ta hem marka isimleri lion olan ürünleri hem de burçları, hayvan olarak bildiğimiz aslanı, aslan kral çizgi filminin kahramanını ilk safya sonuçlarında görebilmekteyiz.

Cuil.com un google'un tahtına son verip vermeyeceğini şimdiden tahmin edebilmek oldukça güç bir mesele olarak görünüyor. Ancak iyi bir arama motoru hizmeti sunabilmek için çok geniş indekse sahip olmaktan daha fazla özelliklerin de bulunması gerektiği kanısındayım. Şayet indeks sayısı iyi bir ölçüt olsaydı yahoo.com un şu anda en büyük pazar payına sahip olması kaçınılmaz olurdu.

Zamanla cuil.com un gerçek bir ticari başarı mı yoka diğer arama motorları gibi google.com karşısında eriyen balmumundan bir canavar mı olduğunu göreceğiz
http://www.cuil.com/
alıntıdır
 

GNeRaL

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Şubat 2005
Mesajlar
2,869
Reaction score
18
Konum
Samsun
Hm, bu sponsor reklamları Google'inkiler ile aynı gibi geldi bana..
 

osahin

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Ekim 2006
Mesajlar
4,978
Reaction score
34
Konum
kalbinizden :p
Google' nin yavru civcivi bile değil, olamazda. Arama sonuçlarında çok kalitesiz sonuçlarla karşılaşıyorum.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Google yerellikten çok kazanıyor. Microsoft da Yahoo da bunu atlıyor. Zamanında yerel servislerini iyi oluşturdular ki bu konuda tektiler. Cuil'in henüz Türkçe karakter desteği bile yok. Cuil'in yapabileceği en iyi şey yerelleşmek olmalıdır. Örneğin benim için tantuni aramasında Google'dan daha başarılı sonuçlar döndürmeli. Yahut Osahin için "tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan?" Türkçe araması için sağlam yanıtlar döndürmeli :)

Uzun sözün özü; başarı yerelleşmekten geçiyor.
 

LitmuS

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
591
Reaction score
9
:D çorba gibi olmuş arama sonuçları alakasız ama alexaları yüksek ziyaretcilerimi çok yoksa işin kurnazlığı ilemi böyle prsi 7 2001 yılında kurulmuş ama 2001 yılı acılısı yapmasına rağmen çok kötü bir site
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst