İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Çürük ve kırık bir diş nasıl tedavi edilmeli?

haymet

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Şubat 2000
Mesajlar
1,416
Reaction score
0
Bu, belki bir kaza sonucu, beklide ilerlemiş bir çürüğün neticesinde ya da yaşla ilgili aşınmaya bağlı olabilir.
Dişinizin bir kenarını, ya da bir parçasını, ya da belki ağız içinde görünen tüm kısmını bir şekilde kaybetmeniz, ağzınızın o bölgesinin o şekilde kalacağı ya da hemen bir protez taşıyacağınız anlamına gelmez. Bu durumlarda önünüzde bu dişin tedavi edilmesi ile ilgili birçok seçenek karşınıza çıkar. Dişin bir kenarını kaybederseniz ya da bir ya da iki kenar kırılırsa: Kompozit ile dişin doldurulması gerekir.

Kompozit denilen materyal, diş rengindedir ve ışıkla sertleşerek(polimerize olarak) dişe tutunur. Bu bir seansta yapılan bir işlemdir. Bu işlem sırasında anestezi gerekebilir. Yapılan dolgudan sonra bir süre ağrı olabilir. Ancak ağrı 3 haftadan uzun sürüyorsa, çiğneme esnasında ya da soğuk-sıcak veya tatlı ile tetikleniyorsa tekrar dişhekiminize başvurmanız gerekecektir.... ya da porselen bir dolgu yapılır.


Bu işlem bir seansta yapılamaz. Normal dolguya göre daha uzun sürer. Diş porselen dolgu için hazırlandıktan sonra ölçü alınır ve porselen dolgunuz diş labaratuarında hazırlandıktan sonra özel bir yapıştırıcı ile dişe yapıştırılır.
Eğer dişinizdeki madde kaybı bir dolgu ile çözülemeyecek kadar büyükse aklınıza gelmesi gereken en ideal çözüm, dişinizin kaplanması olmalıdır. Bu durumda artık günümüz diş hekimliğinde kullanımı standart hale gelmiş olan porselen materyali en ideal çözüm olacaktır.

Porselen diş dediğimizde; tamamen gerçek diş görünümünde, dişinizin üzerine yerleştirilen bir kaplamadan; şapkadan bahsediyoruz. Sizin için üretilecek porselen kaplama diş, bir diş hekimi ile konusunda uzman bir diş teknisyeni tarafından üretilecek, ve gerek renk gerekse de fonksiyon olarak yerine konan dişe en uygun şekilde sadece sizin ağzınıza özel bir şekilde yapılacak ve yapıştırılacaktır.

Bazı durumlarda diş, diş eti seviyesinden kırılıp kopabilir. Bu durumda dişe kanal tedavisi yapılıp, diş kök kanalının içine bir destek konarak(fiberden üretilmiş minik bir çivi) üzerine kaplama ya da dolgu yapmak gerekir.
Bazı durumlarda bu durum bir seferde sonuçlandırılabilse de daha uzun bir tedavi haline dönüşebilir. İşlem dolgu ile çözümlenemez ise az 5-6 seans sürebilir. Ancak yinede dişin kaybı ile oluşan bir duruma göre hastaya daha az rahatsızlık verecektir. Aşağıda kırılmış ön dişin tek seansta fiber çivi ile onarımı gösterilmektedir

Tamamen, yani dişinizi kökü ile kaybettiğiniz durumda ya implantlar ya da köprüler sizin için çözüm olabilir. Köprü; eksik olan dişin, yada oluşmuş diş kaybına bağlı oluşmuş boşluğun her iki yanındaki dişlerden destek alarak üretilmiş birden fazla dişi kapsayan bir kaplamalar grubudur. Köprüler çok uzun yıllar ağzınızda kalabilir ancak doğru bakım yapılmadığı takdirde, ağız kokusuna ya da diş eti problemlerine yol açabilirler.

İmplant ise, çene kemiğine yerleştirilen titanyum metalinden üretilmiş yapay bir köktür ve avantajı komşu dişlerden alacağı bir desteğe ihtiyacı olmamasıdır. Yani bir diş kaybında yandaki sağlam dişlerin kesilmesi ve hazırlanması gerekmez. Daha sonra bu yapay kök üzerine tek bir kaplama yapılır, ve böylece hem yandaki dişler zarar görmez, hemde implantın çene kemiğine uyguladığı düzenli uyarılma sonucunda çene kemiğinde oluşabilecek erimenin önüne geçilmiş olur.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst