İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

CuteFTP Kullanımı

Mertcan'K

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Nisan 2011
Mesajlar
1,219
Reaction score
19
Konum
Adapazarı
CuteFTP kullanımı

Hazırladığımız web sayfamızı internette yayınlamak için ücretsiz alan adı ve web alanı veren sitelerin birinden web alanımızı aldıktan sonra buraya hazırladığımız web sayfalarımızı, imajlarımızı, resimlerimizi, ses dosyalarımızı yani sitemizde yayınlamak istediğimiz tüm dokümanlarımızı bu siteye göndermemiz gerekiyor. (Yani kendi bilgisayarımızdaki bu bilgilerimizi Internet üzerinde 365 gün 24 saat çalışan başka bir bilgisayara yüklemek zorundayız). Bunu için bir FTP programına ihtiyacımız vardır. Günümüzde en çok kullanılan, en kolay, en popüler FTP programı olan CuteFTP ‘yi tanıyacağız.


Ülkemizde yayınlanan bir çok Bilgisayar Dergisinin verdikleri CD’lerin içinde bu programı bulabileceğiniz gibi, kendi sitesinden de deneme sürümünü çekebilirsiniz. Programı ilk açtığınızda 4 pencereye ayrılmış ara yüzünü görürsünüz. Bu pencereleri inceleyelim:

En üstteki pencere, Status Ekranıdır. Burada bağlantı durumunuzu, dosya transfer durumunuzu, bağlantının kopup kopmadığı gibi yapılan bütün işlemlerin seyir şeklini görebilirsiniz.

Ortada ve soldaki pencere, Bizim Bilgisayarımızdaki Sabit Diskimizi gösterir. winExplorer benzeri, sabit diskimizin içini gösterir. Buradan kendi bilgisayarımızdan web sitemize host edeceğimiz dosyalarımızı seçeceğiz.

Ortada ve sağdaki pencere, seçtiğimiz host üzerindeki dizinini gösterir. işte burası Internette yayınlayacağımız tüm dosyalarımızın bulunacağı kısımdır.Yani burası Internet Ortamı’dır.

En Alttaki pencere ise işlem Sıralama Ekranıdır. Burada dosyalarımızı gönderirken (upload) ve geri alırken (Download) yapılan bütün işlemleri gösterir. Transfer edilen dosya adları, hangi dizine transfer edildiği, transfer hızı, zamanı, dosyanın transfer yüzdesi vb. gibi. Burada mouse’nuzun sağ tuşunu kullanarak transfer durumuzu ayarlayabilirsiniz.

Şimdi programı kullanarak ayarlarımızı yapalım ve dosya transferini görelim;

CuteFTP yi açtığımız da en üstte açılmış kitap şeklinde bir ikon göreceksiniz. Bu “Site Manager” (Site Yöneticisi)’dir. Buna tıklayalım, açılan Site Manager Penceresinden New tuşuna basın, “Label of site:” kısmına CuteFTP’ye tanıtmak amacıyla siteniz için bir isim yazın, “FTP Host Adress:” kısmına host için seçtiğiniz sitenin ftp adresini yazın, “FTP Site User Name:” kısmına hosting yaptığınız sitenin size verdiği kullanıcı adınızı yazın, “FTP site Password:” kısmına şifrenizi yazdıktan (Internet bağlantınızı yapmayı unutmayın!) sonra alt taraftaki “Connect” tuşuna basın. Bağlantınız başladı ve ayarlarını doğru yaptıysanız “Status Penceresinde” bağlantı durumunuzu görebilirsiniz. Bağlantı sağlandıktan sonra “Hoş Geldin” mesajı alacaksınız. Buna da “OK” dedikten sonra işte artık internette ki yeni dizininiz sağ pencerede karşınızda…

Dosyalarımızı göndermek için ise, soldaki pencereye tıklayarak işlem yapacağımız yeri seçmiş oluyoruz. Kendi bilgisayarımızdaki dosyaların bulunduğu dizini seçip, açıyoruz ve göndereceğimiz dosyamızın üzerine bir kere tıklayıp CuteFTP’nin en üstünde bulunan araç çubuğundaki “Yukarı” bakan OK’a (upload) tıklayarak transferi gerçekleştirebiliriz.(Sağ tuş ile de yapılabilir.) Şayet, Internet ortamındaki dosyalarımızı sabit diskimize geri almak istersek, bu defa sağ pencereye tıklayarak bu defa işlem yapacağımız yerin seçimini değiştirmiş oluyoruz internet ortamındaki dosyamızın üzerine bir kere tıklayıp, araç çubuğundaki “Aşağı” bakan Ok’a (Download) tıklayarak dosyalarımızı geri çekebiliyoruz. CuteFTP’nin araç çubuğu yardımıyla her iki tarafta da olmak üzere ve sağ & sol pencereleri seçmek suretiyle yeni klasörler yaratma, dosya adlarını değiştirme, silme, refresh, transferleri sıraya sokma vb. birçok işlemi yapabilirsiniz.
 

birtat

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
38
Reaction score
0
Konum
rize
cuteftp içinde;
_vti_ bin
_vti_cnf
_vti_log
_vti_pvt
_vti_bt

dosyaları var. ne işe yararlar? içi ne ile dolar. googleye ne katkısı var? otomatik mi içini dolduruyor?
 

birtat

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
38
Reaction score
0
Konum
rize
cuteftp sağ tarafında duruyor.
nasıl eriştiğimi bilmiyorum.

siteyi ben başlatmadım. o şekilde aldım. yani bahsettiğim dosyalar içinde iken aldım diye zannediyorum. (yüz kocalı hürmüz gibi, sitemi elleyen bi kaç kişi var) :(
 

fRtkmR

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
9 Ocak 2011
Mesajlar
1,058
Reaction score
14
Konum
iStanbuL
Hosting firmasının size vermiş olduğu sunucudan kaynaklanan bir durum o dosyalar herhangi bir zararı yoktur puplic_html klasörü anadizininizdir işlemlerinizi oradan yapın
 

UnPoo

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
10 Mart 2008
Mesajlar
447
Reaction score
2
Konum
Dünya
Bu işlere başladığımdan beri sürekli CuteFTP Pro kullandım. Üzerine program tanımıyorum ama Windows 8 Enterprise kullanmaya başladığımdan beri zorunlu FileZilla kullanıyorum. Programın ufak sıkıntılarını GlobalSpace e bildirdim yanıt gelirse yeniden CuteFTP ile devam edeceğim.

Anlatım için teşekkür ederim.
 

Emir360

0
İyinet Üyesi
Katılım
11 Şubat 2013
Mesajlar
38
Reaction score
0
2008 den beri Cute FTP kullanıyorum dosya transferi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ancak, yerel FTP içerisinde .htaccess dosyasını görüntüleyemiyorsanız sırasıyla şu adımları uygulayın;

Site Manager bölümünde .htaccess dosyasını görüntülemek istediğiniz ftp adreslerinden birine sağ tıklayarak
> "Properties - Özellikler" ardından,

> "Actions - " sağ alt tarafta bulunan

> "Filter... " buttonuna tıklayarak,

> "Enable filtering" ve en alt tarafta bulunan "Enable server side filtering" seçeneklerini işaretliyoruz.

Son olarak;

> Remote filter : input alanını ise "-al" yazarak dolduruyoruz.

Artık FTP üzerinden .htaccess dosyalarını güvenle görüntüleyebilirsiniz.. :)

Not : Alıntı değildir.
 

Tutaste

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Kasım 2012
Mesajlar
160
Reaction score
0
Merak ettiğim için soruyorum ben yıllarca FileZila kullanıyorum ücretsiz sorunsuz dosya gönderiyorum ve indiriyorum neden para vererek Cute FTP almalıyım? artı olarak ne kazandıracak?
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst