İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Dolandırılmamak için mutlaka okuyun!

gifted

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Ocak 2005
Mesajlar
2,122
Reaction score
1
Konum
NeverLand
Arkadaşlar formumuzda bu sıralar sık sık dolandırıcılık ile ilgili konular açılmaktadır.Bu açılan konulara birşey yapamadığımız gibi kimin haklı olduğunu anlayamayacağımız için konuları kapatmak zorunda kalıyoruz.Size bu duruma düşmemeniz için birkaç öneride bulunmak istiyorum;

1-Forumda alışveriş yaptığınız kişinin itrade notu,mesaj sayısı,rep puanı kaç olursa olsun,bu size kesin bir bilgi değil, sadece o kişi hakkında ön bilgi vermiş olmalıdır.Siz önlemlerinizi almaya devam etmelisiniz.

2-Forumda itrade notu,rep puanı (-) veya %20'nin altı üyelerle alışveriş yapmayabilir yada çok dikkatli olabilirsiniz.

3-Banka,Posta Çeki,Paypal tüm gönderimlerinizde açıklama kısmına,kendi adınızı,ödemenin ne için yapıldığını açık ve net olarak yazınız.Bu açıklama ilerde dava açarsanız.Elinizdeki delil olacaktır.Bu madde çok önemlidir.

4-Alışveriş yapacağınız kişinin adını,soyadını,sabit ve cep telefon numaralarını,adresini alınız.Sabit numaradan arayarak telefonun doğruluğunu ispatlayınız.

5-Yapacağınız ticaret 1000 YTL üstü ise mutlaka yüz yüze geliniz.Buluştuktan sonra bir cafe aracılığıyla işlemlerinizi hallediniz.

6-Kişiden eğer bir site satın alıyorsanız.O sitenin whois bilgileri ile size verdiği bilgiler arasında bir farklılık var mı? kontrol ediniz.

7-Kişinin adını ve nickname mutlaka Google'da aratarak kişi hakkında bilgi sahibi olmaya çalışınız.

8-Eğer karşı taraf hakkında şüpheleriniz oluştu ise sedo,gittigidiyor gibi aracı kullanınız.Unutmayın oraya vereceğiniz komisyon,kaybedeceğiniz bedelin çok ufak bir kısmıdır.

9-Eğer kişiyi çok iyi tanımıyorsanız.Kişiden referans isteyiniz.Verdiği referanstan kişi hakkında bilgi isteyiniz.Bilgi isterken bu alışverişten bahsetmeniz ve referans olarak gösterildiğini belirtmeniz yararınıza olacaktır.

10-İnternette zorunda kalmadıkça sabit bir telefon,adresi olmayan firmalardan alışveriş yapmamaya özen gösteriniz.

11-Alışveriş için para göndereceğiniz kişinin adı ve soyadı ile banka hesap adının aynı olmasına özen gösteriniz.Bu şekilde kişinin bilgileri banka kayıtlarında olduğu için her hangi bir istenmeyen durumda kişiye ulaşmanız daha kolay olacaktır.

Yukarıdaki önlemleri aldıktan sonra dolandırılma riskinizi çok düşük oranlara çekmiş olursunuz.Bu tür olayların hiç bir zaman yaşanmaması dileklerimle... Gifted.ib
 

Batux

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Kasım 2007
Mesajlar
1,662
Reaction score
0
Konum
Fenerbahçe
Gifted.ib - Tşkler güzel döküman olmuş.
eklemek istiyorum.
cepbankla ödeme yapmayın - bankamatikten kişinin direk hesabına para yatırmayın
+ kişinin tc numarasını mutlaka alıp kontrol edin. vermek istemeyen kişiyle alışverişde etmeyin.
 

FRO

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
0
Reaction score
0
Konum
BURSA
teşekkürlerimi sunarım Gifted.ib güzel bir açıklama olmuş
 

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
20 Mayıs 2007
Mesajlar
6,382
Reaction score
86
12- Fazla iyiniyetli olmayın.
 

...::LorD::...

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
2,109
Reaction score
1
Konum
cHeteM
13. alışverişlerde msn loglarını kaydedin screen alın hatta video çekme programıyla görüşmeyi videoya çekin.
Gifted.ib döküman için teşekkürler
 

C3LL0C4N

0
İyinet Üyesi
Katılım
11 Mayıs 2008
Mesajlar
22
Reaction score
0
teşekkürler....çok iyi bi yazı olmuş yeni başlayanlar içinde faydalı bi kaynak.....:)
 

aXzel

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Mayıs 2007
Mesajlar
1,310
Reaction score
0
teşekkürler güzel makale olmuş elinize saglık
 

forsercenk

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Mayıs 2008
Mesajlar
420
Reaction score
0
Bilgilendirme için Tşk.

kötü ve iyi niyetli kişilerin dikkatle okuması gerekli.?
 

webabi

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Haziran 2005
Mesajlar
254
Reaction score
0
Konum
İstanbul
İlave Bilgiler

Alttaki yazıyı hemen hemen 2002 yılından beri bir çok yerde yazmışızdır... Fakat hala bazı arkadaşlar ders çıkarmamaktadır....

Amaç bir sunucu alıp, HDD yi bölüp 100 lerce kişiye satmaktan ibaret değildir. Dünyada her ürünün bir maliyeti ve satış fiyatı olduğu gibi hosting ve reseller satışında da bir maliyet ve cost hesabı vardır...

1-Sunucu giderleri
2-Ofis giderleri
3-Personel giderleri ve bunlara benzer hesaplar yapılır, ondan sonra,satış gercekleştirilir...

Yoksa rasgele fiyat belirleyip hosting satmak iş değildir.... Eğer size ucuz sunulan bir hosting hizmeti varsa, siz bunu alırken peşinen bazı şeyleri kabul etmiş sayılırsınız....

Kısa bir örnek verecek olursak : Çin malı 150 cc bir motosiklet alıyorsunuz... 1700 YTL Aynı özelliklerde italyan malı bir Vespa motosiklet alıyorsunuz, 7-8 Bin YTL.... Tercihinizi hangi motosikletten yana kullanırsınız ?

HOSTİNG ALIRKEN DİKKATLİ OLUN


Hizmet sağlayıcının ciddi bir firma olmasına dikkat etmelisiniz. Web sitesinde açık adresini belirtmeyen, iletişim için sadece bir mail adresi ya da cep telefon numarası belirten, muhtemelen bir evden/kafeden yönetilen firma olamamış satıcılardan uzak durmalısınız!
*
Kullanıcılarına, gerçekleştirilmesi imkansız vaatlerde bulunan firmalardan uzak durmalısınız! Web sunucular da, evinizdeki bilgisayarlardan çok farklı değildir. Size sunulan web alanı bir hard disk üzerinde barındırılmaktadır. Sınırsız bir hdd olmadığına göre sınırsız bir web alanı tanımlama da, müşteriyi bilinçli olarak kandırmaktan başka birşey değildir!

Bandwidth(bant genişliği) miktarı, bir webhosting planı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliktir.
Satın alınandan fazla bandwidth kullanılması durumunda ya siteniz kapatılır ya da extra her GB için sunulandan çok daha yüksek bir bedel ödemeniz istenir! Hosting firmaları, kullanıcılarının bandwidth konusundaki eksik bilgilerinden yararlanarak çeşitli kafa karıştıran planlar sunabilmektedir! Bu nedenle bir hosting planı seçerken web alanından çok size ayrılan bandwidth miktarına dikkat etmenizi öneririz. Bandwidth miktarını planlarında belirtmeyen, ya da "SINIRSIZ" gibi gerçekleştirmesi mümkün olmayan ifadeler kullanan firmaların samimi olmadığını unutmamalısınız!
******************************************************
Söyleki : Size vaat edilen 500 tonluk bir havuz, fakat elinize verilen bir çeşme hortumu ve size bu hortumla bu havuzu doldurun diyorlar, Fakat çeşme hortumu ile havuz doldurulmaz.

Bandwidth; web sitenizin, ziyaretçilerine sunduğu ve aldığı aylık data miktarı olarak tanımlanabilir. Bir ziyaretçi, sadece download ederken değil, web sayfalarınızda gezerken de bandwidthinizi kullanmaktadır.
Örneğin; web sitenizin giriş sayfasının adı index.html olsun. Bu index.html'nin diskteki boyutunun 75kb ve bu index sayfası üzerindeki resimlerin toplam boyutunun da 50kb olduğunu kabul edelim. Bu durumda index.html sayfasını görüntüleyen her ziyaretçi toplam 125 kb data almış olmaktadır. Bandwidth limitiniz içerisinde, ziyaretçinin browserının sunucuya yolladığı data miktarı da yer almaktadır. Bu miktarın genelde 1/5 oranında olduğunu düşünürsek; 125kb + 125/5kb = 150 kb bir karşılıklı data transferi olmuştur. Bu sayfanın günde 1000 kez ziyaret edilmesi durumunda = 150kb x 1000 = 150.000kb data, ve ayda da 150.000kb x 31 =4,650,000kb bandwidth kullanılmış olacaktır(yaklaşık 4,5GB). Üstelik bu rakam sadece tek bir sayfanız için hesaplanmıştır. Web alanınıza ftp ile dosya yüklerken ya da e-mail yollayıp alırken bile bandwidth harcarsınız.

Not: Aynı ziyaretçinin sitenize tekrar gelmesi durumunda bazı resim ve dosyalar, ziyaretçinin bilgisayarının cashe inden (önbellek) açıldığı için hesaplamalarda kesin bir sonuca varmak mümkün değildir. Yukarıdaki örnek tekil 1000 ziyaretçi geldiği kabul edilerek sunulmuştur.
*
Saygılarımızla
 

hidonet

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mayıs 2008
Mesajlar
74
Reaction score
0
Amaç bir sunucu alıp, HDD yi bölüp 100 lerce kişiye satmaktan ibaret değildir.

Orhan abiye katilmamak imkansiz...

Hatta ekleme de yapmak lazim... Sunucu alip diosun ama "Turkiyenin en buyuk" hosting firmasi oldugunu iddia eden meslektaslarimizin bir cogunun reseller kullanmakta oldugunu da bilmek lazim...

Durustluk en buyuk erdemdir...
 

gf8

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
28 Ocak 2008
Mesajlar
1,686
Reaction score
2
Güzel ve Aydınlatıcı bilgiler Teşekkürler.
 

domainkulubu

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Ekim 2007
Mesajlar
216
Reaction score
1
Konum
Mersin
...

gerçekten aynen sizlerin söylediği gibi Gifted.ib
teşekkürler..
eline sağlık..

saygıyla
bulent
 

Efsane

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Ekim 2007
Mesajlar
1,553
Reaction score
1
Konum
bilecen (:
Hepsi Güzelde 5. maddeyi anlamadım :) Bu koskoca ülkede herkes aynı şehirdemi yaşıyor ?
 

gf8

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
28 Ocak 2008
Mesajlar
1,686
Reaction score
2
Daha öncede Güzel bilgiler demiştim..
bu sefer bu konu burda sabitlense iyi olacağini düşünüyorum..
 
X

Xman

Misafir
çok açıklayıcı ve güzel bilgiler, her üyenin okuması lazım, elinize sağlık.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst