tabi ki yollayayım bir tane
- - - -Güncellendi - - - - - -
DİSLEKSİ HASTALIĞI
Öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi hastalığı, kelimeleri harfleri ve rakamları algılayamama olarak bilinir. Bu tür hastalar gördükleri rakam ve harf gibi sembolleri hafızalarına kayıt edemez.
Disleksi hastalığı doğuştan gelen bir durum olsa da, en erken çocuğun okul çağına gelmesi ile birlikte ortaya çıkar. Disleksik bir çocuk, yaşıtlarına göre daha geç okuma yazmayı öğrenir ve dersleri kavramakta güçlük yaşar. Öğrendiklerini hatırlamakta güçlük çeker ve sıralama yapamazlar. Örneğin ayları ya da günleri sıralamak bu tür hastalar için kâbus gibidir. En son okuduklarını unuturlar, bu yüzden aynı yazıyı defalarca okudukları olur. Bir yazıyı okurken sesli ve sessiz harflerin yerini karıştırabilirler.
Nörolojik bir hastalık olan disleksi, elektronik görüntüleme teknikleri ile incelendiğinde, hastanın bilgiyi farklı biçimde algıladığı, bu algılama aşamasında görsel zekâsını kullandığı tespit edilmiştir.
Disleksi hastaları bilgiyi farklı algıladıkları için yapılan espriyi anlayamaz ve bu yönü ile toplumdan dışlanabilir. Ancak bu hastalar öğrenme güçlüğü yaşarken farkında olmadan diğer yeteneklerini geliştirirler. 3 boyutlu düşünebilme, mekânsal muhakeme ve görsel zekâları normal insanlara göre oldukça öndedir. Bu yüzdendir ki, disleksi hastası birçok sanatçı bilim adamı ve siyasetçi bulunmaktadır.
Ünlü Disleksi hastaları sıralamak gerekirse, Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Thomas Edison, Winston Churchill, Agatha Cristie, Tom Cruise, Dustin Hoffman ve Cher’dir. Bunların dışında daha birçok disleksi hastası ünlü bulunmaktadır.