İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

El Oğlu Kazanıyor Ya Siz?: Mikro Sitelerle Kazanç

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Başlığı okuyunca yüz binlerce hitli bir sitenin kazanç tablosunu görmeyi düşündüğünüzü biliyorum. Ama bu yazımda böyle bir tablo görmeyeceksiniz.

Bahsedeceğim yöntemin adı mikro site çiftliği. Bu, geçerliliği kanıtlanmış; "el oğlu"nun kazandığı yöntemlerden bir tanesi.

100 Bin Hitli Bir Site Mi Yoksa 1000 Hitli 100 Site Mi?

İyinet gibi bir siteyi ne kadar sürede kurar ve günde 50-60 bin tekil hite getirirsiniz? Üyelik tarihime bakarsanız en azından bir 5 yıla ihtiyacınız var. Peki bu büyük site için masraflarınız ne olur? Ben söyleyeyim; 5 yılda binlerce, belki on binlerce lira...

Oysa 100/1000 hitli 50/100 site oluşturarak yapacağınız 1 yıllık bir çalışmayla 50/100 bin hitli bir siteden daha çok kazanırsınız. Yazımın ilerleyen bölümlerinde bunu hesaplayacağız.

Siz Bir Örümceksiniz!

orumcek.jpg


Geniş gövdeli ve yıllanmış çınarlar arasına ağ kurmak yerine yakın söğüt dallarına ağ örün! Böylece rekabeti minimize eder; küçük de olsa sineğin hepsini siz mideye indirirsiniz. Birçok sinek, ağınızı delme riski bulunan koca bir eşekarısından daha doyurucu olacaktır.


Tümden Gelelim
Genel konular için site yapmayın. Oyun, futbol, emlak gibi genel konular rekabetin çok yoğun olduğu; çok zor yükselip ziyaretçi kapabileceğiniz konulardır. Bunun yerine insanların belirli bir konuda yaptığı aramalara yönelin.

Bu alanda bazı karlı, tık başına yüksek veren kalıplar: Sağlık, kadın, turizm, hosting...

Örneğin genel konumuz Hosting olsun. PPC (tıklama başına) türü geliri hostingden yola çıkarak elde etmeyi hedefleyelim. Bunun için 40 adet Türkçe mikro site açma amacımız olsun. O halde isteğe göre belli sürelerde güncellenebilecek 40 alan adı tespit edelim.

İnsanlar Ne Arıyor?
http://www.google.com/insights/search/#q=hosting&geo=TR&date=today 3-m&cmpt=q adresine girerek insanların son 30 günde hosting konusunda ne aradığına bakalım. Buradan notlarımızı alarak Google ana sayfasına gelelim. hosting ve türevi sözcükleri yazarak nelerin çokça arandığını görebiliriz. Bunları da not alalım.

* Burada önemseyeceğiniz bir nokta; "hosting paneli nasıl açılır?" aramasını gözardı etmemiz gerektiğidir. Bunun yerine sektörün hizmet tabanına yönelin. Örneğin; "web sitesi sorgulama" kesinlikle notlarınızın arasında olmalı.

Alan Adlarını Alalım

Yukarıda "web sitesi sorgulama" gibi sektörün hizmet tabanıyla ilgili bir not almıştık. Bu tür tespitleri yüzlere çıkarmak mümkün. O halde alan adımız rekabetin neredeyse olmadığı websitesisorgulama.com olmalı.

Bu şekilde elde ettiğiniz 40 alan adını alt alta sıralayın. Toplu alan adı sorgusunu http://panel.bnd.com.tr/domainchecker.php?search=bulkregister adresinden yapabilirsiniz.

Teknik İçerik
Konuyla birebir ilgili, alt dallarını içeren html, php veya worpdress siteler kurabilirsiniz. Sitelerinizde mutlaka Copyright yazısının, hakkımızda, gizlilik politikamız, iletişim sayfalarının olması gerektiğini unutmayınız. Arama motorları sizi bu konuda alan adıyla ilişkinizle birlikte ciddi görmeliler. Sitenizde CSS/Xhtml/W3C valid tasarımla birlikte; resim ve flash kullanmanızı öneririm.

Maliyet ve Kazanç

40 alan adının size ortalama maliyeti 650 lira olacaktır. Uptime oranı yüksek bir reseller ise ortalama 200 lira maliyet getirecektir. Yani yıllık 850 lira direk olarak cebinizden çıkacak.

Arama Hacmi ve Kazanç:
Bahsi geçen alan adları, belirlediğiniz sözcüklerde Google gibi arama motorlarında 1. sıra/sayfada çıkmaya gayet müsait. Bu aramalardan gelen ziyaretçiler zamanla artmakla beraber günlük 100-300 civarı olacaktır. Her ziyaretçinizin 3 sayfa gezdiğini düşünelim. 336lık reklamların üst bölümde, arka planla uyumlu renkte olduğu bir sitede %5 tıklama oranına kolayca ulaşırsınız.

200(tekil hit)*3(sayfa gösterimi)*5/100(T.O)=30 tıklamayı tek siteden elde edebileceksiniz. Bu ise 30*0,06=1,8 $ site başına kazancınız eder. Bunu 40 siteyle çarpacak olursak günlük 72 $'lık kazancınız söz konusu. Aylık ise 2200 $ civarı. Bunun yarısını kazansanız bile kocaman bir siteye vereceğiniz zaman ve emekten daha çok karşılık alacağınızı söyleyebiliriz. Bu hesaplama 3-5 oynasa bile dünya yuvarlaktır gibi bir kesinliğe yakın sonuçta. Yerleşimleriniz, renkleriniz, reklam boyutunuzun bu noktada kritik olduğunu unutmayın. Deneyimlerime göre siteniz 1-3 aydan önce gelir getirmez.


Sonuç:


Eğer yeterince zamanınız varsa mikro sitelere eğilin. Bir siteyi 100k yapıp binlerce dolar kazanmanın üstüne üstlük onun riskini almanın zorluğunu hepimiz biliyoruz. Bunun yerine risksiz, yasal, minik sitelerle, cımbızla çektiğimiz ama arama hacmi olan sektörel konularda uğraş vermek daha karlı.

Not: Mikro site tekniği benim bulduğum bir teknik değildir. Geçerliliğini sadece ben değil elinde binlerce dolarlık Google çekleri tutan "el oğulları" da kanıtlamıştır. O nedenle "işe yaramaz" demeniz "ben ilgilenemem" demenizle eş değer olacaktır.

Bol kazançlar.
LaTenT
 

gokhans19

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Eylül 2007
Mesajlar
4,527
Reaction score
29
Konum
Ev
Bilgiler için sağol her satırını okudum. ;) El oğlu binlerce dolar kazanıyor bu doğru anca tr içerik ve tr ziyaretçi ile bu rakamları kazanmak o kadar basit değil ve kısa sürede imkansız.
Yapılan siteler ingilizce olursa bu değişir tabi.
 

cagdasizm

0
Yasakli Uye
Katılım
10 Ağustos 2008
Mesajlar
382
Reaction score
8
eline, emeğine sağlık..
bence benim açımdan tek sorun bu kadar siteyle uğraşacak zamanın olmaması..
 

JustRulz

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Ekim 2008
Mesajlar
133
Reaction score
0
: ) çok güzel bir yazı teşekkürler.Ufkunuz çok geniş olabilir fakat geniş düşüncelerinizi birden yerine getirmek yerine yavaş yavaş inşaa ederseniz sizin için daha güzel olacaktır.Hepsini geçtim tek siteniz var 100 k o kadar kasmışsınız vs bir durum oluyor googleden filtre sandbox vs derken bir anda tüm kazanç gidiyor fakat arkadasimizin anlattiği yontemde ise 1-2 si maksimum 3 ü gitsin :) yine belirli bir getiriniz olacaktır.

Bir tavsiyede benden illa bir domain reseller vs almanıza gerek yok.Blogspot bu iş için biçilmiş kaftan (bana göre) yine de sizin bileceğiniz iş.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Bence Türkçe sitelerden daha kolay kazanç elde ediliyor. Çünkü bahsedilen tutulmamış köşe başı Türkçe'de daha az. Rekabet düşük. Yine bahsettiğim şekilde oranlar da 0.04-0.1 arasında dolanıyor. Bazen tık başına 0.9 $ verdiği de oluyor. Bunlar Türkçe içerikler. 1 ay gibi bir sürede websitesorgulama.com alan adını "web site sorgulama" deyiminde 1. sıraya çıkarırız herhalde :) böylece bu domain, o sözcükten gelen trafiğin %60'ını emer. Farklı arama biçimlerini de düşünürsek trafik 3'e 5'e katlanır. Bunlar yaptığımız şeyler. O rakamları kazanmak o kadar basit :) Mutlaka dirayet göstermek gerekiyor. Yerleşimi, içeriği ve tasarımı düzgün yaparsanız gerisi kolay.

Bilgiler için sağol her satırını okudum. ;) El oğlu binlerce dolar kazanıyor bu doğru anca tr içerik ve tr ziyaretçi ile bu rakamları kazanmak o kadar basit değil ve kısa sürede imkansız.
Yapılan siteler ingilizce olursa bu değişir tabi.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
mikro siteleriniz için, basit, yüksek tık getirebilecek, botlarca hızlı okunabilen, w3c valid birkaç css template: http://www.intensivstation.ch/en/templates/

Bunların css kodlarını bir css dosyasına alıp linklerseniz sayfalarınız daha hızlı açılır ve okunur.
 

Z.YÜKSEL

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ocak 2010
Mesajlar
1,489
Reaction score
18
Mikro site yapımı çok kolay gibi gösterilmiş geldi bana lakin göründüğü kadar kolay değil bu rakam 100 altında olursa zaten pek yaptıklarınızda birşey öğrenemezsiniz bu rakam min. 100 oluncada malum yanınızda 2-3 kişi çalışması gerekiyor hergün olmasa bile iki güne bir güncel bilgiler v.s girilecek link değişimi v.s derken aşırı derecede yorucu oluyor, güzel anlatım olmuş + rep.
 

Gwindor

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Kasım 2007
Mesajlar
213
Reaction score
10
Konum
5K BLOG 15TL!
ayrıca ekleyim.site kurum aşamasında cpanel lisansı olan rv sitebuilder ile çok zahmetsizce ve google dostu siteler açabilirsiniz.

bende mikro site mantığınıza katılıyorum.çünkü artık çokbüyük bir websitesi sahibi olmak çok zor aslan payları çoktan kapıldı artık geç kaldık...
 

Z.YÜKSEL

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ocak 2010
Mesajlar
1,489
Reaction score
18
çokbüyük bir websitesi sahibi olmak çok zor aslan payları çoktan kapıldı artık geç kaldık...
Bazı sektörlerde evet dediğinize katılmamak elde değil (forum sitesi v.s) fakat henüz daha birçok sektörde büyük bir proje yok sizler bu bilinmeyen sektörlerin başı olabilirsiniz herzaman çok olanı düşünmeyin birazda olmuyanı düşününki büyük projeler ortaya çıkarın malum yakın zamandan örnek vericek olursak Avrupa da çok yaygın olan ihale sistemi bugün Türkiye ye geldi ve yakın zamanda benzeri türedi basteklifi,tamvakti tarzı site gibi 2 ay içerisinde açılan site sayısı 8-10 u buldu ve bu yaygınlaştıkta yaygınlaşacak 3-4 sene sonra bizler burada olursak o zaman görürüz bunlardan bazılarının bu sektörde başı çektiğini, görünen her açılan site ilk zamanlar ufacık birşey fakat emek,dürüstlük olursa zaman içerisinde ufacık olan site bir ekol haline gelebiliyor, buradan çıkarmamız gereken; yaratıcı olmasakta fazla bilinmeyen sektörlere yoğunlaşmalıyız.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Mikro site yapımı kolay. Yüzlerce değil binlerce de yapılabilir. Otomasyona bağlamanız gerekiyor. Bu programcılık bilginizle de ilişkili. Çok güzel örnekli bir yanıt yazmıştım. 3 defadır elektrik sorunu olduğu için gönderemedim.

Kısaca özetleyeyim.

Örneğin resim siteleri çiftliğiniz var. Özel bir script kullanıyorsunuz. Mysql alanlarınız şöyle:
siteadi, resimadi, resimyolu...

Bir php scripti cronjoba sokun. Hergün 5-10 resmi sizin için sözcük listenize göre Google Images'tan indirip mysqla kaydetsin. Şöyle ki; siteadi:x.com, y.com, z.com; resimadi: Bahar Çiçekleri, Şekerpare, Mustafa Sandal; resimyolu: x.com/bahar_cicekleri.jpg, y.com/sekerpare.jpg , z.com/mustafa_sandal.jpg

Bir örnek daha: Örneğin güncel wordpress çiftliğiniz var. Yine bir php scriptle belli yerlerden konuları çekip xmlrpc ile Wordpress'e post edebilirsiniz.

İki örnekte de siteye hiç uğramasanız bile o kendi kendini günceller. Bu örnekleri çoğaltmak, genişletmek mümkün.

Elle 5-6 sayfalık mikro siteler yapsanız da olur. İlla güncel olacak, backlink olacak diye bir kural yok. Zaten mikro sitelerin güzelliği bu. Direk alan adıyla ilişkili, uygun tasarımlı, yerleşimli siteler zaten 1.sayfaya/sıraya çıkacaktır. Ek efora ne hacet :)

Son olarak; emeksiz yemek tabi ki olmaz. Bir emek vermeniz gerektiği açık. Ancak bu emek ve zaman sizin yaratıcılığınız ve programlama bilginizle ters orantılı olacak. İyi bir otomasyonla hiç uğramadığınız kendi kendine çalışan binlerce siteye hükmetmek mümkün. Bunu da biliyoruz.
 

Z.YÜKSEL

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ocak 2010
Mesajlar
1,489
Reaction score
18
İyi bir otomasyonla hiç uğramadığınız kendi kendine çalışan binlerce siteye hükmetmek mümkün. Bunu da biliyoruz.

Yukarıdaki yazdıkların iyi hoş tamam kabul edelim ki o otomaston sistemi dediğin bana göre hikaye o sistemi yapabilecek kişi zaten mikrosite yapmaz:))

Neyse emeğe saygımız var makale için teşekkürler.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Yukarıdaki yazdıkların iyi hoş tamam kabul edelim ki o otomaston sistemi dediğin bana göre hikaye o sistemi yapabilecek kişi zaten mikrosite yapmaz:))

Neyse emeğe saygımız var makale için teşekkürler.

Rica ederim. Niye hikaye olsun? O otomasyon zor birşey değil. İlla gerekli de değil. Çok üst düzey bilgi gerekmiyor. Yaptığım otomasyonun elle giriş bölümü ekte. Bu otomasyonu yapmak orta düzey php bilen biri için 1 günü almaz.
 

LaTenT

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Kasım 2005
Mesajlar
717
Reaction score
16
Konunun üzerinden bir süre geçmişken İngilizce bir mikro siteden kazancı yayınlayayım. 2 günlük süreci yayınlıyorum. Genelde tık başı ücreti bu şekilde.

Bugün:
2uzvtpf.jpg


Dün:

34nh0n7.jpg


Çalışma süresi: Haftada en çok 10 dakika.
İçerik: Otomasyon sistemiyle ekleniyor ve özgünleştiriliyor.
Site yaşı: 4-5 aylık mikro site.
Yazılım: Wordpress ve ek php.
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
LaTenT çok güzel anlatmış çoğu kişi yolunu bu şekilde çiziyor ...

Benim önerimde bu tarz siteler yapılınca normal siteler gibi girenin birdaha gelmesi beklenmez ve sadece arama motoru ağırlıklı çalışılır...

Tık sayısını arttırmak içinde linkleri olduğunca gilzeyin ve reklamları ön plana çıkarın yani giren kişi sitede aradığını bulamasın onun yerine reklama tıklayıp yoluna devam etsin
 

DincerAydogdu

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
15 Nisan 2005
Mesajlar
1,741
Reaction score
29
Konum
Live in .NET
Konunun üzerinden bir süre geçmişken İngilizce bir mikro siteden kazancı yayınlayayım. 2 günlük süreci yayınlıyorum. Genelde tık başı ücreti bu şekilde.

Bugün:
2uzvtpf.jpg


Dün:

34nh0n7.jpg


Çalışma süresi: Haftada en çok 10 dakika.
İçerik: Otomasyon sistemiyle ekleniyor ve özgünleştiriliyor.
Site yaşı: 4-5 aylık mikro site.
Yazılım: Wordpress ve ek php.

Yöntem ve anlatım güzel ancak "İçerik: Otomasyon sistemiyle ekleniyor ve özgünleştiriliyor." kısmındaki anahtar özgünleştiriliyor kelimesidir. Otomasyonda özgünleştirmeyi ne şekilde yapıyorsunuz? Eş anlam sözlüğü gibi bir şeyle mi? Yoksa meslek sırrı mı?
 

y2s4n

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Ağustos 2007
Mesajlar
216
Reaction score
1
gerçekten kaydadeğer bir konu çok tşk ederim bende
blogspot ya da wordpress ile bu sistem oturtulabilir yeterki sektörü bulun ve dalışa başlayın
verilecek emek çok önemli başlayıp kenara atmak ile kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacak bir iş fakat emek ve sabır ile olur
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst