İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Elektronik Atıklar Her Yeri İşgal Etti

SebastiHan

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ekim 2002
Mesajlar
395
Reaction score
85
Konum
Almanya - Flensburg
Elektronik atıklar her şeri işgal etti desek kesinlikle abartmış olmayız. Şöyle bir düşünün evinizde bile kullanmadığınız, değerlendirmediğiniz ne kadar elektronik atık olabilir? Gizli saklı çekmeceleri, dolap üstlerini düşündüğümüz zaman tablo ortaya çıkacaktır. Hangimizin alıp kullanmadığı mutfak robotu yok ki? Bu tarz soruları peş peşe sorduğumuz zaman ve evlerimizi, ofislerimizi şöyle bir kıyı köşe temizliğe başladığımızda çıkacak kullanılmayan elektronik atıklara şaşırmamanız mümkün değil.

Amaçsız yere sakladığımız eski veya kullanılmayan elektronik eşyaların ne kadar yer kapladığına dair çarpıcı bir istatistiği yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız. Şimdilik konumuza devam edelim.

Elektronik Atık Nedir?
Elektronik atık şeklinde adlandırdığımız atık türü kullanım ömrünü tamamlamış tüm elektronik eşyaları kapsar. Cep telefonu, tost makinesi, elektrikle süpürge gibi çalışma esnasında bir şekilde elektrikten faydalanan tüm cihazlar elektrikli eşya alanına girer ve kullanım dışı kalanların hepsi elektronik atık olarak değerlendirilir.

Elektronik atık hükmüne girmiş bütün eşyalar mutlaka doğru bir şekilde geri dönüşüm halkasına dair olmalıdır. Evde nasıl çöp biriktirmiyorsak elektronik eşyaları da biriktirmemeliyiz. Özellikle flöresan gibi oldukça zararlı kimyasallar barındıran elektronik eşyalar kullanılmadıkları takdirde hiç vakit kaybetmeden geri dönüşüme gönderilmelidir. Çocuklu aileler bu tarz konularda ekstra ekstra hassas davranmalıdır.

Elektronik Atıklar Ne Kadar Yer Kaplıyor?
2016 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde gerçekleşen “Sıfır Atık” çalışmasında ortaya çıkan rakam oldukça dikkat çekici. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), yaptığı açıklamada Türkiye’de özellikle evlerde bekleyen elektronik atıkların tahmini olarak ağırlığının üç bin şehir hatları vapuru ağırlığının toplamı olarak olduğu belirtildi.

Elektronik atık veya bir başka atık sorunu gündeme geldiği zaman bireye çok fazla iş düşüyor. Bu noktada devlet en fazla denetci olabilirken bireyler davranışları ve tüketim alışkanlıklarışla yerel ve global firmaları atık konusunda hassas olmaya zorlayabiliyor. Bu tarz kullanıcı duyarlılığı sonucunda elde edilen kazanımlar bir daha kolay kolay yitirilmiyor. Bizler de sizleri yazımızın sonunda elektronik atık ve plastik atık başta olmak üzere tüm atık konularında duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Özellikle elektronik atıklarınızın değerlendirilmesini ve adresiniziden teslim alınmasını istiyorsanız EAGD ile 0216 706 12 56 irtibat numarısını kullanarak iletişime geçebilirsiniz.

logoolsun.png
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst