İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Soru Etiket ve keyword kavramları?

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Bir arkadaşımızın sorudur, önemli ve incelenmeye değer bir konudur. Yorumlarınızı bekliyorum ben de fikirlerimi belirteceğim.

Etiket ve keyword kavramlarını detaylandırabilir misin?
Somut bir örnek üzerinden gidersek
Yazı başlığı: Tavuklu Mantar Çorbası Nasıl Yapılır? olsun.
Burada Etiketler ne olmalı? neden ?
Keyword ne olmalı? neden?

Mesela :Etiketler:Tavuk Çorbası, Tavuk Çorbası Tarifi, Tavuk suyu çorba, Tavuklu Çorba
Buradaki tekrarlar yapılamalı mı? Tek bir etiket yeterli olmaz mıydı?
 

Gookhan

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Ağustos 2005
Mesajlar
1,040
Reaction score
6
Konum
Ardeşen
Böyle bir sayfaya etiket kullanmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Ama kullanılacaksa sadece tavuklu mantar çorbası yeterlidir.
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
254
dupplicate oluşturacağı için sadece Tavuk Çorbası Tarifi etiketiyle etiketlenebilir
başlığa göre en iyi etiket bu
 

alimali1942

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Aralık 2010
Mesajlar
42
Reaction score
0
Yazı başlığı: Tavuklu Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?
Burada Etiketler ne olmalı?
Tavuklu Mantar Çorbası, Mantar Çorbası Malzemeleri, Tavuklu Çorba Tarifleri (Kelime grubu tekrarlama, aşırıya kaçma, konu içerisinde etiketlerin bulunsun)
Keyword ne olmalı?
Resimli Tarif, Kolay Tarifler, Evde Yapımı (Evde Çorba Yapımı, Kolay Çorba Tarifleri vb de olabilir)
Keyvorda eklediğin kelimeler başlık ve içerikle birleştirilerek aramalarda çıkar. Yani ;
Resimli Mantar Çorbası aramasından
Başlığın:Tavuklu Mantar Çorbası Nasıl Yapılır? , keyword: Resimli
olarak siteniz aramalarda çıkar. Ben keyword ve etiketlerin makale içerisinde geçmesi taraftarıyım. 4-5 etiket ve 4-5 keyword geçen akıcı bir cümle ile hem tariflere az da olsa özgünlük katarsın hem de sitenin spam olarak algılanmasından kurtulursun.
 

soulmy

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
1 Aralık 2010
Mesajlar
955
Reaction score
8
Konum
Samsun
Ben etiket + keyword seçme işlemi makalemi yazdıktan sonra yapıyorum.

Makaleme bakıyorum. En çok kullandığım ve konuyla alakalı olan kelimeleri belirliyorum. Bunların dışında az kullandığım ama konuyla alakalı olabilecek kelimeleri de belirliyorum.

Kelimeleri belirledikten sonra: belirlediğim kelimeler içinden diğer makalelerimde de kullanabileceğim kelimeler varsa bunları etiket yapıyorum, geri kalanları ise keyword yapıyorum. Yani seçtiğim kelimeler birden çok makalede kullanacaksam etiket, sadece bir kere kullanacaksam keyword yapıyorum.
 

bomonti

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Aralık 2011
Mesajlar
201
Reaction score
1
soulmy bence önemli bir ayrıntıyı atlamamışsın, Benzer başka yazılarda aynı etiket veya keyword un kullanılması veya aynı grup içinde tekrarlar ! .
Alimali1942 nin dediği gibi resimli keywordu pek çok yazıda da kullanılabilir mi?
Farklı bir durum konuyu dağıtmak istemem ancak parantez içinde etiketi ve URL adını aynı kullandığınızda g_o_ogle webmaster tools da duplicate hatası alınacağı bilgisini vermek isterim. Bu etiket bilgisinin de indekslendiği durumlarda geçerli olacaktır.
 

kfy2000

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Eylül 2010
Mesajlar
411
Reaction score
0
Ben şu anda etiketleme yada anahtar kelime yapmıyorum.

Wordpres tema kullanıyorum. Google da görünmesi ve yukarı çıkması için başlığın yeterli olduğunu gördüm. Sadece kullandığım konu başlığı bir çok konumu ilk sayfaya taşıyor.

Örnek verecek olursak.

Tüm haber sitelerinde çıkan Hakan Ural ile kızının öpüşme konusunu hakan Ural ve kızı konu başlığıyla siteme ekledim. Anahtar kelime yada etiketleme ile ilgili bir çalışma yapmadım. Şu anda google ilk sayfa ikinci sırada sitem.

Başka bir örnek.

Gene dün neredeyse tüm haber sitelerinde ve bir çok paylasım sitesinde yayınlanan 100 yıllık paket açıldı konusunu siteme 100 yıllık paket açıldı konu başlığıyla girdim ve etketleme anahtar kelime çalışması yapmadım. Google ilk sayfadayım.

Örnekleri çoğaltabilirim.


Sadece böyle girdiğim günlük bir iki konu ile 2 ila 3 k arası hit alıyorum.

Bu işlerde acemiyim. Yeniyim. Yorum sizin.

Not: Konuları kopyala yapıştır yapmıyorum. Kısa da olsa kendşm yazıyorum.
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Şimdi ilk önce keywords ile ilgili; keywords meta tagi artık arama motorları tarafından kullanılmasa da keywords kullanmak istendiğinde bunların içerikle ilişkili olmalı ve fiziksel olarak alaka düzeyi üst düzeyde olmalıdır. Buradaki örnek için Tavuklu Mantar Çorbası, Tavuklu Mantar Çorbası tarifi, Tavuklu Mantar Çorbası nasıl yapılır gibi keyword kullanmanızın sakıncası olmaz.

Etikete gelecek olursak;
- Etiket keywords meta taginden farklı olarak insanlara hitap eder herşeyden önce.
- Bir etiket altında onlarca yazı bulunabilir.
- Bir etiket yer aldığı yazıyı özetlemelidir
- Yazıyı aşırı etiketlerle doldurup onlardan hit almak amaçlanmamalıdır.

Eğer tavuklu mantar çorbası kelimesinden ve versiyonlarından hit almayı amaçlıyorsanız içeriğinizi bunun için yeterli bir şekle getirin. Kullandığınız etiketler ise yazınızı özetlemelidir; tavuklu çorba, mantar çorbası, çorba tarifi ... gibi

Şimdi çoğu kişi diyebilir ama ben tavuk çorbası tarifi yapıyorum etiketi oradan hit alıyorum, olabilir yapabilirsiniz, hit de alırsınız, ama sitenizde bu konuda bir düzen oturtmak istiyorsanız etiketleri amacına uygun kullanmalısınız.

Ve aslında...

Etiket ne blogu olduğuna göre de değişebilir. Blogunuz bir yemek blogu diyelim, muhtemelen orada çorbalar kategorisi vardı. Böyle bir etiketlendirme yapmanıza gerek yoktur.

Ama blogunuz bir genel blogdur, çorbalar bir etiket olabilir...
 

bomonti

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Aralık 2011
Mesajlar
201
Reaction score
1
Başta eif olmak üzere herkese teşekkür ederim.
Benim çıkardığım anlam şu şekilde oldu; "Sitemizde kategoriler var ancak zamanla daha alt kategorilere oluşuyor ve tümünü bu yapı içinde tanımlamak oldukça zor. Bu durumda Etiket metasını bir nevi kategori olarak kullanıyorum ve benzeri yazılarımı bu etiketler üzerinden kategorize ediyorum. Keywords metası ise o yazıya özel bilgiler içeriyor ve bu noktada etiket metasından ayrılıyor. Keywords arama motorları tarafından çok dikkate alınmıyor ve yazıya daha özel açıklamalar olarak tanımlanıyor. "

Sadece kafama takılan tema geregi 10 civarında yazıya aynı etiketleme metasını kullandığımda web master tools da html geliştirmeleri kısmında tekrar konusunda uyarı verdiğini hatırlıyorum.
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Evet duplicate oluşturuyor. Ve sadece etiket de değil, kategori, arşiv, feed sayfaları da duplicate oluşturabilir. Yapılacak en basit şey etiketlere noindex verdirip, feed, trackback gibi kısımları robots.txt den engellemek. daha karışık olarak da kod bilgisi ister ona göre bir düzenleme yapılabilir.
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
10 - 20 veya 30 yazıda da aynı etiketi kullanmak nasıl duplicate oluşturabilir ? yoksa ben mi yanlış anladım..

örnek vermek gerekirse;

nba LA Lakers takımına özel bir blog sahibi olalım..

o blogta takımın oyuncuları hakında biyografi, resim, wallpaper, video ve haber köşemiz olsun..

başlık : LA Lakers Timeout !
etiket: la lakers news, ıvır zıvır, falanda fistan vs..vs..s..

başlık: LA Lakers Duplicate :)
etiket: la lakers news, abc, xyz

yukarıda ki örnekte kullanılan etiketlerde "la lakers news" duplicate mi oluşturur ?

eğer öyle ise burdan yakın..
http://www.autoblog.com/tag/grand+caravan/
 

bomonti

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Aralık 2011
Mesajlar
201
Reaction score
1
Eğer etiketlerinizi botlara indeksletmiyorsanız yani Etiket sayfalarında noindex kullanıyorsanız bu bir problem oluşturmuyor. Eğer aynı etiketi çeşitli yazılarda kullanıyorsanız ve /tag/etiketornek/
şeklinde URL yapısında noindex kullanmıyorsanız. Web master HTML geliştiricisinde duplicate hatası alıyorsunuz.
Aslında ne kadar index o kadar hit midir? Yani Etiketleri, keywords gibi mi kullanmalı ? bende bunu düşünüyorum normade etiketleri indeksletiyorum. Öte yandan eif "Yazıyı aşırı etiketlerle doldurup onlardan hit almak amaçlanmamalıdır." diye belirtmiş.
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Şimdi biz burada wordpress için konuşmuş gibi olduk ama genele dikkat çekmek gerekirse aynı içeriğin farklı url'lerde yer almasını Google istemiyor. Sistemler de ona göre oluşturulmalı. Aşırı etiketlemeden zamanında filtre yiyen kişiler de fazla etiket konusunu zaten iyi hatırlıyorlardır.

Blogger sistemini inceleyecek olursak etiketlerin /search/label/etiket şekilde yer aldığını ve default değerinde robots.txt de Disallow: /search olarak botlara kapatıldığını görebiliyoruz. Bu zaten başlı başına bir ipucu oluşturmakta bence. Blogger neden etiketleri botlara kapatsın ???
 

serkantkar

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Temmuz 2012
Mesajlar
977
Reaction score
7
Konum
Sammamish, WA, US
Nacizane tavsiyem keyword stuffing yapmaktan kacinin ve keywords meta tagi kullanmayin. Sayfa basliklarinizi kurgularken dogal dil yapisindan uzaklasmayin. Bu nedir? Mesela bakkala gittiginizde bir soru cumlesi kurarken karsinizdaki kisinin anlamasi icin keyword stuffing yapmazsiniz, normal cumleler kurarsiniz. Mesela ekmek istediginizde "bana ekmek lazim, beyaz ekmek, en guzel ekmek, en taze ekmek" seklinde stuffing yapmazsiniz, "Suradan tazesinden bir ekmek alabilir miyim?" dersiniz. Arama motorlari 5-10 sene oncesi gibi dummy degil artik ve SEO amacli keyword stufing yaptiginizi aninda ortaya cikarirlar be bayragi kaldirirlar. Bunun yaninda arama motorlari cok gelismis linguistik yapay zeka algoritmalar ile zaten keywordleri kendileri populate ederler. Unutmayin onlarin amaci arama sonucundan relavancysi en yuksek sonuclari kullaniciya ulastirmaktir. Sizin sayfanizda direkt gecmese dahi bazi kelime aramalarinin varyasyonlari hesaplarlar ve sayfanizi arama sonucunda sayfanizi gosterirler.

Bir kac defa tekrarladim iyinet uzerinde, keywords meta tagi kullanmaktan kacinin. Google bu tagi kesinlikle kaale almiyor, biz Bing olarak bunu spam faktoru olarak goruyoruz.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst