İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Etkili Makaleler Yazmanın Yolları

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
258
Her şeyden önce makalenin ne için (ve kimin için) yazılacağını belirleyin. Blog ve sitelerde insanlar için yazılan makalelere arama motorlarının yaklaşımı farklıdır. Gerçi her iki durumda da iyi yazılmış bir makale web sitenize direk veya dolaylı yollardan ziyaretçi kazandırıp sitenize olan ilgiyi artıracaktır.

Arama Motoru İçin Makale Yazma

Sitenin makaleler ile yükselmesi optimizasyonda en etkili araçlardandır. Sitenizin "konusu ile alakalı" makaleleri sitenize yerleştirmek siteyi dizinlere kaydetmekten daha olumlu etki yaratacaktır. Doğru anahtar kelimelerin kullanımı ile yazılmış ilgili bir metin arama motorunun gözünde belirli ağırlığa sahip olacaktır.

  • Sitenin konusu ile ilgili anahtar sözcükleri belirleyin, bu sözcükleri makalede eşit olarak kullanın, bu anahar sözcükleri sitedeki diğer makalelerle bağlantılandırın. (bağlantı oluşturun)

  • Anahtar sözcükleri ve ifadeleri arama motorunda geçtiği şekli ile kullanmaya özen gösterin.

  • Noktalama işaretlerini yanlış kullanmanız büyük sorun değil, önemli olan anahtar kelimelerin şekilleri ve içeriğin orijinal olmasıdır. (özgün kelimesinden nefret etmeye başladım :) )

Makalelerin genel hacmi genellikle 2000-3000 karakterden oluşmalıdır. Bağlantıların sayısı ikiyi geçmezse iyi olur. (sadece bir adet de olabilir)

Makaleyi arama motoru için bile yazıyorsanız unutmamanız gereken bir şey var; Bu makaleyi insanlar okuyacaklar. Sitenize makalede kullandığınız anahtar kelimeler ile gelen ziyaretçiler sitede aradıklarını bulamayınca sayfadan hemen çıkıp gidecekler. Bu siteniz için eksi puan sağlayacaktır. Bu nedenle makalenin anlamlı olmasına özen gösterin. Hatta ziyaretçiyi sitede daha fazla nasıl tutarım diye kafa yormaya başlayın.

İnsanlar İçin Makale Yazma

İnsanlar için yazılan yazıların özellikleri nelerdir? Bu konuda en ideal olanı yazarın konuyu kendi deneyimlerine dayanarak yazmasıdır. Ancak böyle bir şey söz konusu değilse bu anlamda yazarın iyi bir araştırmanın sonucu olarak konuyla ilgili özgün bakış açısını ortaya koyması da kabul edilebilir. Önemli olan makalenin özgün ve güncel olması ve zamanlanmanın iyi yapılmasıdır. Örneğin bugün yazılmış "Yılbaşı İndirimleri" konulu makale kimsenin ilgisini çekmeyecektir.

Blog ve siteler için yazılan makalelerde makale başlığı seçimi en önemli konulardandır. Bir kaç kelime ile makalenin içeriği ile ilgili bilgi vermek mümkündür. Sık yapılan hatalardan biri suggest aracını kullanarak makale başlığı seçmektir. Bunun sonucu olarak yüzlerce aynı başlıklı makale ortaya çıkacaktır: "Saç Dökülmesini Nedenleri" popüler arama olabilir ama başlık için iyi bir seçim değildir. Eğer ana anahtar kelimeniz "saç dökülmesi" ise başlıkta bu kelimeyi kullanarak özgün bir şeyler yazmaya gayret göstermelisiniz.

Blog veya site için yazılan yazının uzunluğu 500-700 kelimeden oluşmalıdır. Yazmak istediğiniz konular çok fazla ise en iyisi seri halinde bir kaç makale yazın. Makalenize gereksiz bir sürü görsel eklemeyin. Konuyu destekleyici nitelikte bir veya iki görel yeterli olacaktır.

İlk paragraf çok önemlidir ve ilgi çekici olmalıdır. Aksi halde ziyaretçi sayfayı kapatıp gidecektir.

Makaleniz ruhsuz olmamalıdır. Okuyucu hiç bir şekilde nötr kalmamalıdır. Size katılabilir veya sizinle tartışabilir. Ancak aşırı olumsuz duygular ortaya çıkarmamaya gayret edin. Ziyaretçiyi sitenizden kaçırabilirsiniz.

Son olarak....
Olay pratik yapmakta bitiyor. Etkili bir makale nasıl yazılır? isimli bu yazıyı sadece okursanız hiç bir zaman iyi bir makale yazarı olmayacaksınız. Düzenli olarak yazın, yorumlara kulak verin, sonuç çıkarın ve kendinizi geliştirin. Hedefe ulaşmanızın tek yolu budur....

Bu konuda yazacak çok şey var. Bir sonraki yazılarımda daha fazla detaya yer vereceğim. Örneğin: İyi bir şekilde yazılmış bir makale bloga nasıl yerleştirilmelidir gibi....

Küçük Bir Makale Yazma Kılavuzu
72tzps.gif


Küçük Bir Makale Yazma Kılavuzu

[ONAY]Eif[/ONAY]
 

akahaita

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Nisan 2011
Mesajlar
831
Reaction score
38
Konum
Memleketten
Eif Klasikleri.. :)
Teşekkürler..
(Ben sana niye rep veremiyorum? Başka üyelerin mesajlarını da değerlendirin diyor ama ben zaten 2-3 ayrı üyeye rep vermiştim.)
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
258
Eif Klasikleri.. :)
Teşekkürler..
(Ben sana niye rep veremiyorum? Başka üyelerin mesajlarını da değerlendirin diyor ama ben zaten 2-3 ayrı üyeye rep vermiştim.)

Önemli değil rep vermiş kadar oldun akahaita, teşekkürler :)

(düzelir o rep sonra, başka 3-4 kişiye rep verince dönüyor sanırım)

Yorumlayan tüm arkadaşlarıma teşekkürler.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst