İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Exchange Server larınızın Üzerindeki İş Yükünü Paylaştırın (Network Load Balancing)

qdin

0
İyinet Üyesi
Katılım
10 Şubat 2006
Mesajlar
1,677
Reaction score
1
Konum
Ankara
Kullandığımız Exchange server ın bir anlık cevap veremez hale gelmesi çoğu kişinin kabusudur. Sorun anlarında dış dünyaya cevap veremez hale gelebiliriz. Bu tarz sorunları hiç yaşamamak için birçok yol mevcut. Bu yazımda bu yöntemlerden bir tanesi olan Network Load Balancing i inceleyeceğiz ve Front-End Exchange Server yapısının kullanıldığı bir networkü, Network Load Balancing ile sorun anlarında bile dış dünyaya hizmet verebilecek şekilde yapılandıracağız.

NLB Windows 2000 Advanced Server ve sonraki tüm server versiyonlarında bulunmakta. Şekil-1 de ki yapı da üç tane front-end Exchange server çalışmakta. NLB sonrasında dış dünyadan gelen istekler bu üç Exchange arasında cevaplanacak ve iş yükü paylaştırılmış olacak.

Gereksinimler

· Kullandığımız Exchange server versiyonlarının aynı olması,

· Servis paketi versiyonlarının aynı olması,

· Yüklü güncellemelerin aynı olmasını öneririm,

· NLB kullanılacak her server üzerinde iki tane Ethernet kartı olmasını öneririm,

· Exchange server lar üzerinde tanımladığımız OWA kaynaklı ayrıntılar varsa, bu özeliklerinde birebir aynı olmasını öneririm.

http://img136.imageshack.us/img136/295/14bx2.jpg

1. External istemcilerin isim çözümlemesi yapacakları DNS üzerinde istediğimiz ismi bir host kaydı olarak oluşturuyoruz.

http://mshowto.org/images/articleimages/srvnlb/2.jpg

2. Ethernet kartı özeliklerinde NLB kutucuğunu işaretleyelim.

3. Cluster Parameters tabında DNS te yarattığımız kaydın IP sini Cluster IP si olarak verelim ve NLB özeliklerini incelemeye başlayalım.



IP address: Cluster için DNS te tanımladığımız isim

Full Internet Name: İstemcilerin isim çözümlemesinde kullanacakları isim

http://mshowto.org/images/articleimages/srvnlb/3.jpg

Allow Password Control seçeneğini etkinleştirip sonrasında komut satırı ya da WMI yardımıyla konfigürasyon üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Fakat buradaki dezavantaj kullanılan şifrenin herhangi bir şifreleme olmaksızın networkte dolaşması olacaktır.

http://mshowto.org/images/articleimages/srvnlb/4.jpg

3. Host Parameters tabına geçelim ve çalıştığımız bilgisayarın TCP-IP sindeki IP yi buraya tanımlayalım.



Default State: Servis durumu

Retain suspended state: Bilgisayarın restart ından sonra servisin aynı durumda kalmasını sağlar

http://mshowto.org/images/articleimages/srvnlb/5.jpg

4. Port Rules tabına geçelim ve gelen default rule u incelemeye başlayalım. Burada ki seçenekler opsiyonel dir.


Port Range: NLB nin işlem yapacağı port aralığını belirliyoruz

Protocols: Hangi protocol den gelen isteklerin dinleneceğini seçiyoruz

Burada dikkat etmemiz gereken nokta ise Filtering Mode dur.

Eğer kriterlerimize uygun istemcilerden gelen tüm isteklerin NLB deki tüm bilgisayarlar üzerinde işlem görmesini istiyorsak Multiple Host seçiyoruz.

Affinity seçeneklerinde ise bu dağıtımın NLB de ne şekilde yapılacağını belirliyoruz. None ı seçersek, gelen isteklerin kaynağına bakılmadan tüm NLB üyeleri arasında dağıtılır. Single ı seçersek istekte bulunan IP adresinin işlem yapacağı NLB üye sayısı bir ile sınırlandırılır. Class C i seçersek belirli bir C sınıfı IP aralığından gelen isteklerin NLB üyeleri arasında dağıtılmasını sağlar. Oluşturduğumuz kriterlerin NLB üyeleri arasında eşit dağılması için Equal ı seçebiliriz. Bu oranı değiştirmek istersek Load Weight ile istediğimiz yüzde oranını tanımlayabiliriz.

Eğer kriterlerimize uygun istemcilerden gelen tüm isteklerin NLB deki bir bilgisayarlar üzerinde işlem görmesini istiyorsak Single Host seçiyoruz. Bu şekilde NLB üyesi erişilemez olana kadar belirlediğimiz kriter için gelen tüm isteklere tek başına cevap vermeye başlıyor.

Disable This Port Range seçeneği ise port rule da belirlediğimiz kriterler için hiçbir NLB üyesinin cevap vermeyeceği anlamına gelir.

http://mshowto.org/images/articleimages/srvnlb/6.jpg

5. Son adım olarak NLB için ayırdığımız sanal IP yi, her NLB üyesinin TCP-IP sinde ikincil IP olarak tanımlayalım.

Buraya kadar yaptığımız işlemleri her yeni NLB üyesi için tekrarlamak, NLB daki server sayısının artmasıyla zorlaşacaktır. Bunun için Administrative Tools içindeki Network Load Balancing Manager i kullanabilir ve yapılandırmanızı birkaç dakika içinde seçtiğiniz bir server 2003 üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.


not : Konuyu buraya açma sebebim yüksek hite sahip internet sitelerinin günümüz syn udp dd0s gibi ataklara ugramasındandır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst