İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Facebook, az daha kapanacaktı!

EnkaZ

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
47
fft16_mf838529.Jpeg

61063_440549654247_226613754247_4910408_267112_n.jpg

Ankara’da düzenlenen Bilişim 2010’da, Facebook’un mahkeme kararıyla az kalsın kapatılacağını öğrendim. Çok sevinmeyin: Mevcut yasa ve uygulamalar, her an elinizden en sevgili oyuncağınızı alabilir

Facebook, Türklerin en sevdiği paylaşım sitesi. Kısaca ‘Face’ (feys) veya Türkçe ‘façe’ denen Facebook, artık e-mail’den bile daha çok kullanılan bir sosyal iletişim ağı. Bir ara erişiminin engelleneceği söylentisi dolaşmıştı. FB, gerçekten direkten dönmüş. Nasıl bu noktaya gelindiğini anlatayım...
Perşembe günü Ankara’da düzenlenen ‘Ulusal Bilişim Kurultayı’ndaydım. (İsmi bile insana devleti, bürokrasiyi hatırlatıyor, değil mi?) Üç gün süren toplantılarda “Erişimin Engellenmesi” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldım. Oturumun yöneticisi Türkiye Bilişim Vakfı’nın Başkanı Faruk Eczacıbaşı idi. Diğer konuşmacılar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen ve Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi, ticaret hukuku uzmanı Doç.Dr. Tekin Memiş’ti. Benim bu panelde yer alma nedenim, şubat itibariyle Youtube yasağına karşı Cadde’de yürüttüğümüz kampanyaydı. Bu kampanya hala sürüyor ve bugün itibariyle Youtube 874 gündür kapalı. Konuşmamda, Youtube 1874 gün kapalı olsa da devam edeceğimizi söyledim. Umarız bu rezalet o kadar uzamaz. Youtube, erişimi engellenen sitelerin arasında sembolleşti. Ancak uygun-değilgrafi içermediği halde çeşitli sebeplerle kapatılan siteler var. Yasaklar, ifade, iletişim, ticaret, seyahat özgürlüklerimizi kısıtlanıyor. Üstelik neden kapatıldığı ve kaç sitenin yasaklı olduğu artık resmi kaynaklarca açıklanmıyor bile!
Binlerce ihbar geliyor
Facebook’a dönelim... Nihat Şen, panelde bizzat anlattı: 20 Ağustos’ta Atatürk’e hakaret içeriği şikayetiyle polis tutanak tutmuş. Mahkeme, TİB’e ulaşarak sözkonusu içeriğin olup olmadığını sormuş. Şen, “Karar uygulanmadan kontrol ettik. Baktık ki bu içerik kaldırılmış. Mahkemeye cevap yazdık, son anda karar durduruldu. Bu şekilde bize ulaşan çok sayıda mahkeme kararı var. Bazen infaz ulaşan kadar içerik çıkartılıyor. Sadece Facebook’la değil, yaklaşık 5 bin siteyle temastayız” sözleriyle süreci anlattı. Anlayacağınız bu defalık Face ucuz kurtuldu. Ancak mevcut yasa ve uygulamalar sürdüğü takdirde, her an Face’den veya başka bir sosyal iletişim ağından mahrum kalabileceğinizi bilin.
Ortada ölü bir fil var
Youtube, erişimi engellenen sitelerin arasında en bilinen ve en yüz karası örnek. Eczacıbaşı’nın deyimiyle Youtube’da durum şu: “Ortada ölü bir fil var.” Peki bu ölü fili ortadan kaldırmak için ne yapılıyor? Cevap veriyorum: STK’ların münferit çabaların haricinde, hiçbir şey! Kullanıcının derdi sadece Youtube’dan video indirmek, göz ve gönül eğlemek değil. Youtube nedeniyle Türkiye, dünyadaki yasakçı ülkeler kategorisinde. Dışarıdan verilen görüntüyü geçin, ticaret hayatında şirketler bu kanalla videolarını paylaşırken bizler armut gibi boş ekrana bakmak zorunda kalıyoruz. Seyahatten örgütlenmeye, her çeşit sosyallik için kullanılan Youtube, biz Türkler için ancak üçkağıt yapıp takla atarak girilebilecek bir alan.
Anlayacağınız Youtube’a erişimin engellenmesi, sokağa çıkma yasağından farksız! Dünya sokağına çıkma hakkımız engellenirken bazılarının hala “İsteyen, her yerden ulaşır” diye kestirip atmasını çok patetik buluyorum. Çünkü çocuklarımız, DNS ayarlarıyla oynayıp yasaklı sitelere girmeyi öğrenerek büyüyor. Koskoca bir nesli, korsanlığa, üçkağıda teşvik ederek büyütüyoruz. Yeni nesil, neyin, neden yasaklı olduğunu bilmeden, bu yasakları bertaraf etmeye odaklanarak yetişiyor. Allah aşkına, ahlaklı insan bu ortamda nasıl gelişebilir?
Demokratikleşirken yasaklamak
Hiç anlam veremediğim bir başka konu da sürekli demokratikleşmeden bahsederken bu konudaki çelişkiyi görmezden gelmemiz. Hem AB’ye üyelik için çaba harcıyor görünümdeyiz, hem de basit değişikliklerle ele alınabilecek temel hak ve özgürlükler konusunda adım atmakta istekli davranmıyoruz... Hem kendimize, hem devlete sormamız şunları ısrarla sormamız gerekiyor:
- İfade özgürlüğünün, bilgi erişiminin engellendiği bir ortamda hangi demokrasiden söz edilebilir?
- Küreselleşmenin öneminden her fırsatta bahsederken... Nasıl küreselleşmenin en önemli parçası olan iletişim özgürlüğünü es geçebiliriz?
“Bana ne” diyorsanız yarın öbür gün en sevgili siteniz kapandığında hiç boşuna ağlamayın!

AÇIKLAYIN: TÜRKiYE’DE KAÇ SiTE KAPALI?

fft16_mf838530.Jpeg

* Ağustos ayında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) basın özgürlüğünden sorumlu temsilcisi Miklos Haraszti, Türkiye’de internet yasasının ifade özgürlüğü alanındaki uluslararası standartlar ve AGİT’e verilen taahhütler çerçevesinde değiştirilmesi için çağrıda bulundu.
* 5651 no’lu yasa, pek çok yanıyla eleştirilse de Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Memiş’e göre esas sorun yasanın kendi değil, uygulamaÖ Pek çok uzman, internete has ayrı bir yasanın inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.
* 5651 sayılı kanunun asıl amacı çocukları ve aileleri korumak. Zaten kimse çocuk uygun-değilgrafisi veya uyuşturucuya teşvikle ilgili siteleri savunmuyor. Ancak yasaklar, hedeflenen alanda ihlalleri önlemiyor. Teknik olarak bu sitelere girmek hala mümkün. Yani içerik sunandan ziyade kullanıcı cezalandırılıyor.
* Doç. Dr. Memiş, kanunu hazırlayan komisyonda olduğunu, ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın bu çalışma taslağını alıp bir gecede değiştirerek yürürlüğe soktuğunu açıkladı. Neymiş: İstenirse bir gecede değişiklik yapılabilirmiş!
* Bugün erişimi engelli sitelerden en tartışmalı olanları, 5651’e göre değil, “katalog suçlar” denen 8 madde nedeniyle kapatılıyor. Bunların arasında Atatürk’ün manevi şahsına hakaret de var, terörle mücadele kanunu da.
* En tartışmalı konu, link kaldırmak, uyarı vermek yerine doğrudan mahkeme kararıyla ve ihtiyati tedbirle bir sitenin erişiminin toptan engellenmesi.
* Türkiye’nin bu konudaki tartışmaların artmasıyla birlikte, erişim engelleme istatistiklerini Mayıs 2009’dan bu yana yayınlanmıyor. (Doç. Dr. Yaman Akdeniz)

kaynak : http://cadde.milliyet.com.tr/2010/09...i?ref=facebook

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Reaction score
122
Valla facebook sıkı tutuyor türkiyeyi kaybetmemek için... Ve o ihbarların çoğu fakedir veya kasıtlı yapılmıştır çok çok çok büyük bi ihtimalle.Çünkü arkadaşlık sitelerinin çoğunun sonu oldu , iyileri kaldı sadece onlarda facebook kapatılsın diye duva ettiklerine eminim.

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Kapanması yakındır! Sirada Facebook var!

Dipnot : Başlik devrik olmuş. Facebook, az daha kapanacakti! şeklinde olmasi gerekiyordu:)

T

trgy

Misafir
Sırf vakit öldürtüyor kapatın gitsin bunu da. İlk kez mantıklı bir kapama olmuş olur. :p

BlackThorn

1
İyinet Üyesi
Reaction score
49
Arkadaşlar facebook yüzünden sitecilik öldü biliyorsunuz bunu çok iyi. Forumculuğu bile bu facebook öldürdü. Şahsen kapanırsa zerre üzülmem.

webmasterciler

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
Efendimize Hakaret Eden Hit Erifemi Üzülcem Afedersiniz Böyle Kazıklar Adam Oluyor'da Bizler Geri Kalıyoz Düşünün! Siten Tutmuş Daha Ne İstiyonki Belanımı Birde Hakaret V.s Kapansın Yok Olsun Hit Oğlu Hit K.s.r Bakmayın Ama İç Sevmedğim Bir Site

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
bence Kapansın Efendimize Hakaret Edenler Yok Olsun

Efendimize Hakaret Eden Hit Erifemi Üzülcem Afedersiniz Böyle Kazıklar Adam Oluyor'da Bizler Geri Kalıyoz Düşünün! Siten Tutmuş Daha Ne İstiyonki Belanımı Birde Hakaret V.s Kapansın Yok Olsun Hit Oğlu Hit K.s.r Bakmayın Ama İç Sevmedğim Bir Site

yok oldukları falan yok. tamam haklsınız. Bir müslüman genç olarak en sevgiliye yapılan hakaretler kabul edilemez ama bunun çözümü siteyi kapatmak değildir maalesef. sonuçta bu adamlar aynı şeyleri söylemeye devam edecekler. orda ya da başka yerlerde. burada size düşen şeyler var. bunlardan en önemlisi de onlara Hazreti Muhammed(s.a.v) efendimizi anlatmak ve dedikleri gibi olmadığını göstermektir. Bu ne kadar işe yarar? Burada olaya dinimiz açısından bakarsak bir kişiyi bile küfürden döndürsek kar değil midir? Ne denir bilirsiniz; bir kişiyi kurtaran tüm insanlığı kurtarmış gibidir. Siz oradaki insanları kurtarmaya bakın. Değiştiremedikleriniz zaten hak ettiklerini bulacaklar.

Gelelim kapatmayla ilgili genel görüşüme... Bu site kapanırsa çok iyi olur bence. Çünkü arkadaşlarımla doğru düzgün bir şeyler yapamaz oldum. Adamlar bilgisayar başındalar sürekli zaten face'ye girince de komple kopuyorlar. Halı sahaya gitmeyi özledim lan :D

webmasterciler

0
İyinet Üyesi
Reaction score
4
Haklısınız Bir Ara Napıcam Özellikle Dedicated Alıcam Maksat Eğlence Olsun Tüm Yüksek Hızda Saldırcam Botlara Bakalım Açıcakmı Site Bence Açmaz Dedicated!' e Dayanamaz Ama Kimsede Denemiyor

BlackThorn

1
İyinet Üyesi
Reaction score
49
Haklısınız Bir Ara Napıcam Özellikle Dedicated Alıcam Maksat Eğlence Olsun Tüm Yüksek Hızda Saldırcam Botlara Bakalım Açıcakmı Site Bence Açmaz Dedicated!' e Dayanamaz Ama Kimsede Denemiyor

Efendimiz efendimiz diyip duruyorsunuz iyi güzel de bu hareketlerde size yakışmıyor, Hz.Muhammed(SAV) kendini taşlayan, küfür edip aşağılayan insanlara bile kötü davranmadı. Hiçbirisine zarar vermedi. Kötü söz söylemedi ki aksine hepsine herşeye rağmen bir kardeş gibi davrandı.

Ne oldum değil, ne olacağım demeli. İğrendirmek değil, imrendirmek önemli. Son olarak yanlışa yanlış ile cevap verilmez. Netice de aynı seviyeye düşülmez.

Saygılar,

EnkaZ

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
47
Facebook kapatılırsa zerre üzülmem. Facebook türkiye'de duyuldu duyulalı sitecilik öldü. Facebooku tek kelime ile özetleyecek olursam "Beğen,Yorum Yap, Paylaş" Bundan başka bi b/k değil. Oda sadece zaman öldürmeye yarıyor. Türkiyede internet gelişimini engelleyen en önemli etken facebook.

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
Efendimiz efendimiz diyip duruyorsunuz iyi güzel de bu hareketlerde size yakışmıyor, Hz.Muhammed(SAV) kendini taşlayan, küfür edip aşağılayan insanlara bile kötü davranmadı. Hiçbirisine zarar vermedi. Kötü söz söylemedi ki aksine hepsine herşeye rağmen bir kardeş gibi davrandı.

Ne oldum değil, ne olacağım demeli. İğrendirmek değil, imrendirmek önemli. Son olarak yanlışa yanlış ile cevap verilmez. Netice de aynı seviyeye düşülmez.

Saygılar,

Keşke banlamasaydınız arkadaşı. Onu yapmayacağını düşünüyorum ben. Umarım banı kısa sürede açılır. Bu sayfayı yine de okuduğunu düşünüyorum ve BlackThor arkadaşın sizin verdiğiniz örneğe bakarak bundan vazgeçeceğine inanıyorum...

Silence-

0
İyinet Üyesi
Reaction score
26
Onun banlanma nedenini az çok kestirdim.Emrah vardı ya, yüzde yüz oydu.Çünkü ondan başka hiç kimse, hiç'e iç demiyor:) H harfine karşi allerjisimi var doğuştan mi özürlü Üretim hatasi mi bilmiyorum artık!

Yahu sus git be! adam mısın sen? Hiç sevmem diyorsun dinden imandan bahsediyorsun.Kendi Facebook profiline absürt sitelerde bile yer almayan resim koyuyorsun! Dini islami Hz.Muhammedi bizim için sevme! Gösterişte yapma! Allah için sev, ümmeti olduğun için sev! Allah biliyor, kul bilse ne bilmese ne? Biraz insan olunuz! Kendinizle çelişmeyiniz! Neiseniz o olunuz! Kendinizi sevdirmek ya da dindar göstermek için dini alet etmeyiniz! Makyaja gerek yok..

BlackThorn

1
İyinet Üyesi
Reaction score
49
Keşke banlamasaydınız arkadaşı. Onu yapmayacağını düşünüyorum ben. Umarım banı kısa sürede açılır. Bu sayfayı yine de okuduğunu düşünüyorum ve BlackThor arkadaşın sizin verdiğiniz örneğe bakarak bundan vazgeçeceğine inanıyorum...

Efendim kendisini ben uzaklaştırmadım :)

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
Onun banlanma nedenini az çok kestirdim.Emrah vardı ya, yüzde yüz oydu.Çünkü ondan başka hiç kimse, hiç'e iç demiyor:) H harfine karşi allerjisimi var doğuştan mi özürlü Üretim hatasi mi bilmiyorum artık!

Yahu sus git be! adam mısın sen? Hiç sevmem diyorsun dinden imandan bahsediyorsun.Kendi profiline absürt sitelerde bile yer almayan resim koyuyorsun! Dini islami Hz.Muhammedi bizim için sevme! Gösterişte yapma! Allah için sev, ümmeti olduğun için sev! Allahın biliyor, kul bilse ne bilmese ne? Biraz insan olunuz!

Anaaaaam harbi hiç dikkat etmemişim.

Efendim kendisini ben uzaklaştırmadım :)

Sizin banladığınızı düşünmüştüm kusuruma bakmayın. Üstelik bir üstteki alıntıya bakınız, bunu okuduktan sonra siz banlamışsanız da elinize sağlık derdim :)

BlackThorn

1
İyinet Üyesi
Reaction score
49
Sizin banladığınızı düşünmüştüm kusuruma bakmayın. Üstelik bir üstteki alıntıya bakınız, bunu okuduktan sonra siz banlamışsanız da elinize sağlık derdim :)

Yok önemli değil ama ben yine derim ki, herkes hata yapabilir yani hiç kimse mükemmel değildir ders almak lazım ve bu yüzden şans vermek lazım diye düşünürüm. Az önceki açıklamalarımda da bunu demek istemiştim bilhassa. Zaten çoğu müslümanlar bu yüzden kaybediyor aslında ki facebook veya benzeri yerlerde böyle videolara şiddet ile cevap vermek primden başka bir şey değildir kanımca. Oysa herkes sussa, kimse ses etmese, adamlar bakar ve der "hit almıyoruz kahretsin bu müslümanlar gaza gelmiyor" derler ve kaldırırlar videoları :D Biraz mantıklı düşünmek şart yani. :D :ıslık:

ozanTi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
88
Sadece yabancılar değil ki ülkem insanından olanlar da var bunu yapanlar. Ben bu nedenle uyarması gerektiğini söylemiştim. Yabancılarda zaten bunun üzerinden prim yapma olayı dediğiniz gibi, yabancılar için hiç bir şey yapılmaması yeğdir. Batırsınlar öbür dünyalarını iyice, bize ne ki onlardan...

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.