İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Facebook Hala Yokuş Aşağı İniyor

aerte

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Kasım 2007
Mesajlar
33
Reaction score
0
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg bu günlerde gerçekten çok ciddi bir sorunla boğuşuyor. Yıllardır emek verdiği büyüttüğü ve kara geçirmeye çalıştığı şirketi yanlış bir karardan ötürü gittikçe küçülüyor. Facebook dünyanın en büyük sosyal paylaşım platformu olmakla beraber ne kadar kazandığı, ne kadar değeri olduğu hep tartışılıp durdu.

Masrafları uzun bir süre gelirinin üstündeydi ve bu yüzden ilk yıllar sürekli hisse satmak zorunda kalmıştı. Facebook’un halka arzdan önce ortak sayısı 100 ün üzerindeydi. Bunların arasında Microsoft ve Arap prensleri de bulunuyor.

Facebook ona sahip olunamayacak kadar büyük ve fırsatlarla dolu bir site fakat aynı zamanda tehlikeli bir site. Onu kara geçirmek, zarar ettirmekten çok daha zor. Her internet firmasının yaptığı gibi Facebook’ta yeterince büyüdüğünü düşünerek kendini halka açmaya karar verdi. Bu karar bir çok yönden eleştiri almıştı. Yatırımcıların bir kısmı kesinlikle Facebook hisselerine yatırım yapacağını belirtirken bir kısmı ise ölü yatırım olduğunu ve kesinlikle zarar ettireceğini belirtmişti.


Bu tartışmalar sürerken Facebook talep toplamaya çoktan başlamıştı bile. Halka arz edeceği kısmı ve fiyatlar haliyle mevcut tahmini değer üzerinden belirlendi çünkü gerçekte kimse Facebook’un ne kadar değeri olduğunu ölçemiyordu. Bu değer 100 milyar dolar olarak belirlendi ve halka arz edildi. Hisseler büyük ilgi gördü ve ilk seansı başladı. Borsa’da hisseler el değiştirirken bir terslik olduğu ortaya çıktı beklendiği gibi Facebook hisseleri yükselmiyor düşmemek için direnç gösteriyordu.


Bu direnç daha fazla dayanamadı ve hisseler hızla düşmeye başladı. 38$ dan açılan hisseler ilk günün sonunda 26$ lara kadar indiler. Yatırımcılar doğal olarak çok sinirli ve kendilerini aldatılmış hissettiler. ÖZellikle Facebook’un değerinin üzerinde gösterildiğini belirtiyorlardı. İlerleyen günlerde Facebook 20$ lar seviyesinde kendine yer edinmeye çalıştı.Biraz yükseldi bir düştü ama seviyesini koruyordu.


Facebook hisselerine yatırım yapan insanlar çok zarar ettikleri için ellerindeki hisseleri satamıyorlardı. Bu kızgın yatırımcılar ilk kez dün bu hissleri ellerinden çıkarma fırsatı buldular ve bunun sonucunda ise Facebook hisselerinin değeri 19$ a kadar geriledi. 18 Mart’ta 38$ dan başlayan hisseler dün itibariyle %50 düşmüş oldular ve bu düşüşün devam etmesinden korkuluyor. Facebook’un yokuş aşağı yolculuğu sadece hisseler bazında da olmuyor.


Geçtiğimiz süreçte Facebook’un yöneticileri de istifa ettiler. Önemli yöneticiler istifa ederek farklı sektöre geçtiler. Facebook ise giden yöneticilerin yerine hemen yenilerinin atanacağını ve Facebook’un düşüşte olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca Facebook’un hergün onlarca çalışan işe aldığını ve büyümekte olduğunu belirttiler.


Ürün olarak bu kadar değerli ve başarılı olduğu halde, yönetimin yanlış kararlarından dolayı Facebook yok olabilir mi? Onu gelecek günler gösterecek elbette.. Facebook bir çok yönden ele alınabilecek çok geniş bir konu fakat biz başka yönlere girmeden Facebook yaklaşık değerlerini verelim.


Facebook değerlerine bakacak olursak:


2 milyar kayıtlı kullanıcı
100 milyar arkadaşlık bağı
Günlük 250 milyon fotoğraf yükleniyor
Günlük 2.7 milyar Beğenme ve yorum ekleniyor.
Bu büyüklükte bir datanın yönetilmesi, yayınlanması ve daha da önemli kazanca geçmesi çok büyük bir başarı sayılır..
[video=youtube;j1p-jSSCrLE]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j1p-jSSCrLE[/video]

Kaynak: http://www.sanality.com/index.php/facebook-hala-yokus-asagi-iniyor/
 

Rosenrot

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Ağustos 2012
Mesajlar
36
Reaction score
0
ben facebook'u oldum olası sevmedim ve hiç bir hesabımda yok. google plus kullanıyorum gayet kaliteli ve tasarımı da hoş.

umarım oda yakında facebook gibi çöplük olmaz.
 

serkantkar

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Temmuz 2012
Mesajlar
977
Reaction score
7
Konum
Sammamish, WA, US
Uzmanlar FB icin hala cok pahali diyorlar. Yani hisseler $19 oldu hala bu fiyati degerinin uzerinde goruyorlar. Durum cok vahim. Bircok arkadasim sirf hisse sentleri icin FB'ye gecti ama durum kimsenin bekledigi gibi olmadi acikcasi.
 

invincible

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Ağustos 2012
Mesajlar
48
Reaction score
0
Facebook'daki bu büyük kayıplar hızla devam edicek ve hisse senetlerinin değeri daha da aşağı inecek diye düşünüyorum.İnsanlar belli bir süre çok büyük ilgi gösterdiler ancak aynı popülerliğini korumadı, tabiki yukarıdaki verilen rakamlara bakıldığında 2 milyar kayıtlı kullanıcısının olması bize ne kadar geniş bir kitleye yayıldığını gösteriyor ancak her ne kadar sürekli Mark Zuckerberg'in bir deha olduğu söylense de şirket yönetimindeki başarısızlığı yatırımcısını da zarara uğrattı.Sosyal medyayı takip edebilmek için çok faydalı olduğunu düşünen geniş bir kitlenin yanında ben kişisel sohbetlerimin bir databankta depolanması fikrinden pek hoşlanmıyorum bu sebeptendir ki hesabımı da kapattım.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst