İyi demişsin de her ticari kuruluşun gelirleri ve giderleri vardır. Bankalar, bütün bu hizmetleri (dağa taşa atm açmak gibi) karşılıksız yapıyor ve ayakta kalması için hizmet bedeline ihtiyaç var gibi bir tablo çizmişsin. Ancak bankaların bir çok gelir kaynakları var, ve bu hizmet verdikleri insanlar sayesinde kar ediyorlar. Benim paramı alıp devlete/şirketlere/başka kişilere satarak faiz kazanıyor. Karşılığında da tabii ki bana hizmet için dağa atm açacak, elektrik parası ödeyecek. Bunlar amme kuruluşu değil ki, parasız kalıp, yaptığı hizmet karşılığında üyelik ücreti alsın. Bir restorana gidip yemek yersem sadece hesabı öderim. Ayrıca o restoranda 2 haftada bir yemek yemek için üyelik ücreti vermem saçma olur. Restoran sahibi gelip, ama aşçısı var, bulaşık makinesi çok çalışıyor diyebilir mi bana? Bunların hepsi zaten senin kar/zararında yazılır ona göre hizmet verirsin, hesaba dahildir, sorun olmaz. Yani zavallı banka benim için çok çalışıyor diye empati yapacak halim yok, adam benim paramla para kazanıyor.
Kredi kartlarına gelince de problem hak, hukuk meselesi değil, 25 sayfa sözleşme imzalatıp bir yerde küçücük fontlarla yıllık aidat ücretini size imzalatmalarıdır. Kimin bu kadar uzun sözleşmeyi okumak için vakti var. Problem bu, yoksa serbest ticarettir herkes her istediğini yapar. Ancak bankalar için çizdiğin bu gariban tablo malesef Türkiye'de geçerli değil. Türkiye'de bankacılık sistemi, alternatif kar kanalları bazında yurtdışının 10-15 sene ilerisinde.
Ben Türkiye'de de kredi kartı açtırdım, yurtdışında da. (yurtdışında açtırabildim sayılamaz gerçi). Türkiye'de Migros'ta, Metro'da herhangi bir yerde bir form doldurup kredi kartı alabilirsiniz. Ben kredi kartı aldığım zaman öğrenciydim, gelirim filan yoktu. Ablamın kredi kartını gösterdik, yani kelime anlamıyla gösterdik, kefil anlamayın. Bana yüksek limitli kredi kartı verdiler. Ben harcadıkça da 4-5 katına çıkarttılar. Yurtdışında başvurduğumda ise, çalışıyor olmama ve maaş bordrom olmasına rağmen yeterli ödeme geçmişiniz yok diye vermediler. Belirli bir güvenlik depoziti yatırıp alabildim, o da maaşımın 5'te biri bir limite. Her türlü aidattır, hesabımdan çekecekleri 1 doların bile açıklamasını yapıp, 2-3 kere sözlü ve yazılı onay alındı. Dolayısıyla sistemler farklı.