İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Firinda notebook anakart tamiri

serkantkar

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Temmuz 2012
Mesajlar
977
Reaction score
7
Konum
Sammamish, WA, US
1 ay once Dell Inspiron m5010 laptop bilgisayarim anakart hatasi ile gozlerini hayata yumdu. Acilista 7 kere bipliyor ve ekrana birsey gelmiyordu. Bu model icin bilindik ve cok yaygin bir hata imis, eger webte ararsaniz "7 beep black screen" seklinde bir dolu sonuc gorebilirsiniz. 1 aydir laptop olu duruyordu dolabin uzerinde. Bu haftasonu bilgisayari cope atmak ile son bir kez tamir etmeyi denemek arasinda karar verecektim ve ikinciyi sectim. Biraz webde arastirma yaptim. Bu modelin anakartinda lehim hatalarindan dolayi bu sorunla karsilasiliyormus. Cozumu ise lehimleri tekrar isitip sogutmak ve eski baglantilarin onarilacagini ummak. Youtube'dan bircok kisinin imkanlar olmadigi icin isitma ve sogutma islemi icin bildiginiz mutfak firinlarini kullandigini gordum. Herkes ise yariyor diyordu. Bende denemeye karar verdim. Sonucta kaybedek birseyim yoktu. Ise yaramazsa zaten yeni ana kart alacaktim.

Tarif soyle.

1. Firininizi 200 dereceye isitiyorsunuz.
2. Firin isinirken ana karttan ayrilabilecek her turlu bileseni cikariyorsunuz. Pil, CPU, plastik etiketler vs. Pili cikarmayi kesinlikle unutmayin.
3. Tepsinin altina alimunyum folyo dosuyorsunuz isi yansisin diye. Yine alimunyum folyodan toplar yapip ana karti bunun uzerine yerlestlriyorsunuz.
4. Tepsiyi firina suruyorsunuz. 8-10 dakika anakarti bir guzel pisiriyorsunuz.
5. Pisirme islemi bittikten sonra firinin agzini yarim acik birakip sogumaya birakiyorsunuz. Burada yavas soguma onemli; bilesen catlamalarini engellemek icin.
6. Yarim saat kadar soguma suresi tanidiktan sonra anakartinizi afiyetle kullanabilirsiniz.

Pek umudum yoktu once aslinda ama oley! bende ise yaradi. Cope atmaya hazir oldugum 500 dolarlik bilgisayari kurtarmis oldum.

Ekli dosyayı görüntüle 4639


Onemli uyarilar:
1. Bu islemin ise yarayip yaramayaci kesin degil. Eger sansliysaniz ve anakart hatasi lehimlerden kaynaklaniyorsa ise yarayacaktir.
2. Plastik parcalari firinda pisirdiginiz icin mutlaka pisirme suresi boyunca basinda bekleyin. Eger alevlenme ya da duman olusursa direkt mudahale edin.
3. Cikan dumanlar sagliza zararli olabilir. Islem sirasinda mutfaginizi surekli havalandirmayi unutmayin.
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Mükemmel bir notebook kurtarma algoritması fırın ısısı bile yazıyor. Çöpe atmaktan iyidir bence de denenebilir :)
 

süpermen

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
34
Reaction score
0
anakartla çalışır mı bilmiyorum. çok endişeliyim bence her anakart buna uygun değil. ama bir kez grafik kartında denemişdim. çalışdı...
 

serkantkar

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Temmuz 2012
Mesajlar
977
Reaction score
7
Konum
Sammamish, WA, US
Dedigim gibi bende ise yaradi. 3 gundur notebok calisiyor. Eger tekrar bozulursa buraya yazarim. Bu arada ana karti zaten cope atacaksaniz kaybedecek birsey olmuyor.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst