İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Gelecekte Arama Motorları

Ren2x

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Ekim 2007
Mesajlar
0
Reaction score
1
Arama motoru kelimesi son 3-4 yıl içinde belleğimizde yer etmiş durumdadır. Bu oluşum, internet network ağında büyük bir eksiği gidermesi nedeni ile olmuştur. Artık pek çoğumuz internete girmekle birlikte mutlaka Google.com’u da ziyaret etmekteyiz. Pek sade ve istenilen sonuçları çok hızlı veren bu site zamanla değişti,gelişti ve kendi içinde gelişmiş servislere sahip oldu. Bu bizlere arama motorlarının geleceği hakkında biraz da olsa ışık tuttu. İnsanlar kendilerini ilerletmek, merak ettiklerini öğrenmek kısacası ihtiyaçlarına ulaşabilmek için bilgiye ulaşmak zorundadır. Google insanları kütüphanelerin,gazetelerin,dergilerin,televizyonun vermediği bir şeyi verdi. Bu kısa zamanda bilgiye ulaşabilme gücüdür. Zamanım kıymetli olduğu dünyamızda bu çok önemli bir ayrıntıydı.

Şimdi gelelim gelecek de arama motorları veya Google ne gibi gelişimlere sahne olacak. Öncelikle bu alanda gelişim sosyal yaşantıyı hedeflemektedir. Sosyal yaşantı biraz yapay zekanın geliştirilmesi ile mümkün olacak bir düzen gibi görünüyor. Burada önplana çıkan kişiselleştirilmiş aramalar oluyor. Mesela; Ahmet “mutluluk” yazınca ne gelecek, Ayşe bu kelimede neyi aramak isteyecek gibi… Bu sistemi geliştirmek için arama motoru kişinin aramalardan sonra ziyaret ettiği siteleri, bu sitelerde ne kadar kalınmış ve bundan sonra izlenen yollar neledir ? Bu tip özellikleri birleştirip yapay bir kişilik oluşturacak daha sonra aramalarda bu yapay kişiliğe göre şekillenecek. Mesela daha çok romantik bir insan “sevgi,aşk,duygu vs.” gibi aramaları yoğun yaptığı için “hayatın anlamı” gibi bir arama yaptığı zaman onun karşısına hayatın anlamını romatikliğin üzerine kuran bir internet anlatımı gelebilecektir. Bu sayede sitey ziyaret eden kişi hem yararlanmış olacak hem de arama motoru amacına %100 ulaşmış olacaktır.

Bir diğer öngörüm ise arama motoru teknolojisi üzerine olacak.Şu an arama motorları internet,web ve network ağları üzerinde çalışmaktadır.Bu ağ teknolojisi muhtemelen daha da yayılma gösterecektir. Mesela insanların zamanının çoğunu geçirdiği Tv. hala keşfedilmemiş bir kıta gibi bekliyor kenarda… Gerçi önümüzdeki 5-10 yıl içinde Tv-Pc karışımı cihazlar olacak ve artık aramalar kanallar içinde de yapılabilecek. Mesela 100 kanalımız var arama motoruna girerek “aşk” yazıyoruz ve ses-yazı tanımla sistemi sayesinde istediğimiz programa ulaşabiliyoruz. Böyle bir özelliği herkes isteyecektir sanırım.

Bunların yanında arama motorlarının iç sistemleri de gelişme gösteriyor. Harita destekli arama motorları da gündemde yerini koruyor. Kısacası gelecekte arama motorları daha bir insancıl yani insan gibi düşnebilen ve insana göre sonuçlar verebilen bir sisteme dönüşecek gibi görünüyor.

kaynak : www.ren2x.com
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst