İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Giyilebilir Teknolojik Cihazların Tarihçesi

ahmetaksoy

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Eylül 2014
Mesajlar
88
Reaction score
0
1950'lerden sonra gittikçe hızlanan elektronik cihazlardaki gelişmeler çağımıza damgasını vuruyor.
Artık nano-teknoloji, robotbilim, gen-mühendisliği gibi konular giderek daha ön planda yerlerini alıyorlar. Giyilebilir bilgisayarlar ve giyilebilir teknolojik cihazlar da bu kapsamda.
Aşağıdaki alıntıda bu konu, kısaca ve kronolojik olarak ele alınıyor.

Giyilebilir Bilgisayarların ve Teknolojik Cihazların Tarihçesi

Giyilebilir Teknoloji
Foto: tech.co
Giyilebilir teknolojik cihazlar ve aksesuvarların tarihi insanlığın çok eski dönemlerine kadar uzanıyor. Konuyu biraz daraltmak amacıyla bu cihazları sadece elektronik olanlarla sınırladık. Aşağıdaki listede konunun kilometre taşları yer alıyor:

1975 – Pulsar Hesap Makinalı Saat: Üzerinde hesap makinası fonksiyonları bulunan ilk kol saati piyasaya sürüldü. Minik tuşlara basılabilmesi için kullanılan yardımcı gereç çok kolay kaybolduğu için, sıkıntılara neden oldu.

1977- HP 01 Hesap Makinalı Saat: HP kendi hesap makinalı kol saatini piyasaya sürdü.

1979- Sony Walkman: İnsanlar kişisel müzik sistemlerini küçük bir aksesuar olarak yanlarında taşımaya başladılar.

1981- Computer Backpack: Sırtçantası şeklinde düzenlenmiş ilk bilgisayar sistemi Steve Mann tarafından gerçekleştirildi.

1984- Terminator filmi ve cyborg kavramları: Terminatör filmi, cyborg düşüncesinin sinema sayircisiyle daha yakından tanışmasını sağladı.

1984- Casio Databank CD-40: Cep ajandalarının, adres defterlerinin ve hesap makinasının aynı cihazda toplanması ve cepte taşınabilir hale gelmesi.

1987- Dijital İşitme Cihazları: Dijital işitme cihazları piyasaya sürüldü. Ancak boyutlarının büyük olması ve pil ömrünün kısalığı nedeniyle başarılı olamadılar.

1993- Apple Newton PDA: Apple tarafından Kişisel Dijital Asistan kullanıcıların beğenisine sunuldu.

1994- Giyilebilir kablosuz Webcam: Yine Steve Mann tarafından gerçekleştirilen bir proje. 1996 yılına değin webe fotoğraf yükleme amacıyla yoğun bir şekilde kullanıldı.

1999- Blackberry: İlk Blackberry piyasaya sürüldü. Akıllı telefonlar artık sahnede.

2000- Bluetooth headset. Bu sistem sayesinde walkman ile kulaklık arasında uzanan kabloların yarattığı eziyet büyük ölçüde ortadan kalktı. Bluetooth kablosuz kulaklıkların hala favori iletişim yöntemi.

2001- Apple iPod: Apple, i- serisi cihazlarından ilki olan medya çaları iPod adıyla piyasaya sürdü.

2002- Poma PC: Xybernaut Poma Giyilebilir PC, kötü tasarım ve donanım sorunları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

2003- Vitatron C-Serisi: Tamamen dijital olarak geliştiren kalp ritmi izleyici cihaz. Bu cihaz sayesinde klinik uzmanları tüm hasta bilgilerini sadece 18 saniye içinde indirebilme imkanına kavuştu.

2004- Motorola RAZR: Motorola tarafından piyasaya sürülen bu kapaklı telefon 130 milyon adet satıldı ve ulaşılması güç bir rekor kırdı.

2004- GoPro Camera: Giyilebilen ve monte edilebilen ilk kişisel video kamera.

2006- Nike + iPod: Nike ve Apple tarafından ortaklaşa geliştirilen bu spor kiti, kullanıcılarının hareketlerini iPodları ile senkronize etmelerine olanak sağladı.

2007- Apple iPhone: Apple, ilk iPhone modelini piyasaya sürdü.

2007- Fitbit: Bu akıllı bileklik James Park ve Eric Friedman tarafından geliştirildi. Ancak kullanılabilir ilk modelin piyasaya sürülmesi 2009 yılını buldu.

2011- Jawbone Up: iPhone ile bağlantılı olarak çalışan bu cihaz günlük yaşamınızı düzenlemenizi sağlıyor. Yaktığınız kaloriyi, yürüdüğünüz mesafeyi, uyku düzeninizi takip etmenizi sağlıyor ve sabahları sizi titreşimle uyandırıyor.

2012- The Pebble: Customizable SmartWatch: Sadece 100 bin dolarlık bir hedefle yola çıkan proje 10 milyon dolarlık bir satış rakamına ulaştı.

2013: Google Glass: Yeterli bir ticari başarı sağlayamasa da, giyilebilir teknolojik cihaz piyasasında büyük bir sansasyona ve yarattığı olanakların etik kurallara uygunluğu konusunda büyük tartışmalara yol açtı. İngiltere'de Sinema Salonlarında kullanımı yasaklandı. Bu karar, cihazın video kayıt özelliği nedeniyle korsan amaçlarla kullanılmasını engellemek için alındı.

2013- Samsung Galaxy Gear Fit: Bir fitness izleme aracı. Kalp atışınızı, nabzınızı, yaktığınız kalori miktarını izlemenizi sağlıyor. Ayrıca Life Coach uygulaması sayesinde almanız gereken kalori miktarını, diyetinize uyup uymadığınızı da anlık olarak denetleyebiliyorsunuz.

Giyilebilir teknoloji cihazlarının pek çoğunun ticari anlamda başarısızlığa mahkum olduğunu söylemek hiç te yanlış olmaz. Bu girişimlerin hangilerinin ve ne ölçüde piyasa tarafından kabul göreceğini baştan öngörmek mümkün değil. Bu alanda acımasız bir deneme/yanılma mekanizması iş başında. Başarılı çizginin belirginleşmesi, ancak o gün geldiğinde mümkün oluyor.

Ahmet Aksoy - vaybe

Kaynaklar:
http://www.redorbit.com/education/r...113176835/the-history-of-wearable-technology/
http://mashable.com/2014/05/13/wearable-technology-history/
http://www.media.mit.edu/wearables/lizzy/timeline.html
http://incitrio.com/the-history-of-wearable-tech/
http://blog.beyondcurious.com/What-we-do/bid/339953/A-Brief-History-of-Wearable-Technology
http://www.discovery.com/tv-shows/curiosity/topics/astro-teller-developing-wearable-technology.htm
http://www.justwebworld.com/history-wearable-technology/
http://money.cnn.com/2014/03/19/technology/mobile/wearable-devices/
http://io9.com/most-wearable-technology-has-been-a-commercial-failure-1604341886

Alıntı: http://vaybe.axtelsoft.com/giyilebilir-bilgisayarlarin-ve-teknolojik-cihazlarin-tarihcesi/
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst