İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Google Farmer/Update Yeni Algoritma

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

EnkaZ

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
10 Ocak 2008
Mesajlar
2,417
Reaction score
47
Konum
World Wide Web / BATMAN
Google, şubat ayında yaptığı ve kayıtlara Google Farmer Update olarak geçen büyük algoritma değişikliğinden bu yana neredeyse bir ay geçti. Bu değişikliğin seo dünyasında meydana getirdiği depremin oluşturduğu toz bulutu yavaş yavaş dağılmaya başladı. Konu ile ilgili bir ay içerisinde okuduklarımdan, yurt dışında katıldığım forumlardaki konuşmalardan edindiğim bilgiler ışığında, bu güncellemenin getirdikleri, etkileri ve bize geldiğinde neler olacağı konusunda yeni bir makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

Matt Cutts, google’un spam ile ilgili bölümünün başında olan ve konu ile ilgili bilgi veren sevimli güler yüzlü kişisi. Her ne kadar söylediklerini google’un resmi uygulamaları olarak ifade etsede, bence çoğu zaman işine gelmediği şeyleri gözümüzün içine baka baka olduğunun aksi doğrultuda ifade ediyor. O yüzden video da geçen cümlelerin bire bir tercümeleri dışında yorumlarım diyerek söylenenleri nasıl algıladığımı da sizlerle paylaştım. Sonuçta yorumlar kısmı bana ait. Doğruda olabilir, doğru olmayabilirde. Ancak ben seo konusunda edindiğim tecrübelere dayanarak gerçekten bu yazdığım yorumlar doğrultusunda düşünüyorum.


Google Farmer Update Nedir?



Özellikle, ingilizce sitelerde, esas amacın yapılan sayfadan para kazanmak olduğu, üretilen içeriğin okuyana bir fayda sağlamaktan çok, yazarına para kazandırmayı hedefleyen sitelere içerik çiftlikleri (content farm) adını veriyorlar.
Google bu algoritma değişikliği ile, özellikle, amacı son kullanıcıyı bilgilendirmekten ziyade yapana para kazandırmayı amaçlayan siteleri hedef aldı. Bu tür sitelerde tipik olarak görünen, sitenin yüzlerce hatta bazen binlerce düşük kalitede makaleler içermesi, ve her makaleye edindiği backlink ler sayesinde hedeflediği kelime ve terimlerde yapılan aramalarda üst sıralarda çıkması idi.
Bu siteleri, esas sayfalarına (money site) backlink sağlamak amacı ile kullanan kişiler genelde, google farmer update sonrası bu linklerin değerinde bir düşüş yaşamadıkları görüşünde. İçerik çiftliği türü siteler, para kazanma amacı ile kullanıldıkları durumlarda sıralamada yerlerini kaybetmiş olmakla birlikte, içlerinde barındırdıkları linklere sağladıkları güç halen eskisi gibi devam ediyor. Bu görüş henüz tam doğrudur diyemesemde, bu durumu onaylayan bir çok kişinin deneyimlerini okuma fırsatım oldu. Ama ilerleyen günlerde bu linklerin değerini de google düşürürmü şu anda bilmek mümkün değil.
Google Farmer Update – Google’u mutlu etmenin yolları



Google, arama yapan kişilere sunduğu sonuçlar sonrasında, arayanı kaliteli bir içeriğe ulaştırmayı hedefler. Seo yaparken aklımızdan bu gerçeği hiç çıkarmamak gerekiyor. Google’un en son isteyeceği şey, arama sonuçlarından memnun olmayan ziyaretçinin, başka bir arama motoru ile aradığını bulmaya çalışmak için google sayfasından ayrılmasıdır.​
Burada hemen bir söylenti(ki sanırım gerçeğe dönüşmek üzere) den bahsetmek istiyorum. Şu anda en az google kadar, hatta biraz daha fazla trafik üreten bir site var : Facebook. Facebook, önümüzdeki günlerde sayfasında web üzerinde arama yapmanızı sağlayacak bir kutu ekleyecek. Bu arama da Bing ile işbirliğine gideceği söyleniyor.
Google’un felsefesini anladıktan sonra, işe başladığınız andan itibaren, özgün ve kaliteli bir içerik sağlamaya çalışır, kalitesiz, kopya, veya içeriği kendiliğinden üretecek blog tarzı site veya sayfalardan uzak durursanız, google farmer update ile gelen değişiklikten zarar görme ihtimaliniz o ölçüde azalacak demektir. Bu söylediklerime hadi canım burası türkiye dilimiz türkçe bizim sitelere bir şey olmaz diyerek okumayın. Google şu anda google farmer update algoritmasına ince ayar yapmakla meşgül. Ilk değişiklik yayınlandığında bazı kaliteli sitelerin de etkilendiği görülmüştü. Ancak yapılan ufak tefek güncellemelerle, bu tür sitelerin arama sıralamalarındaki yerlerine geri döndükleri görüldü.
Benim tahminim, büyük değişikliğe sahne olan bu algoritma güncellemesine yapılan ince ayar tamamlanır tamamlanmaz, diğer tüm dillerde (bizim dilimizde dahil) devreye gireceği.
Google Farmer Update – Google’a sağladığımız içeriğin kaliteli olduğunu nasıl gösterebiliriz?

Bir içeriğin google’a kaliteli olduğunu hissettirmek için dikkat edilecek bir kaç nokta var:

  • İçeriğin özgün olmasına dikkat edin. Google yazınızı ilk bulduğunda, sahip olduğu devasa arşiv içerisinde bu içeriğe birebir olarak rastlamasın. Yani yazınız bir yerlerden copy paste olmasın. Illaki bir yerden yazı alacaksanız en azından bunu birebir kopyalamak yerine kendi cümlelerinizle yeniden yazın.
  • Yazınızda, wiki, google, facebook vs gibi google gözünde otoritesi yüksek sitelere link verin. Dışarıya vereceğiniz linklerden dolayı ziyaretçi sayfamdan ayrılır diye çekiniyorsanız bu tür linkleri yazınızın son bölümlerinde verebilirsiniz.
  • Yazınızda, konu ile alakalı youtube dan alınmış videolar kullanın. Kendinizi sadece youtube ile sınırlandırmayın, bazen metacafe vs gibi diğer video sitelerinden de yararlanın.
  • Kısa kısa yazmak alışkanlığından vazgeçin. Yazınız hiç olmazsa en az 500 kelime olsun. 700 Kelime ve fazlası size daha da büyük üstünlük sağlayacaktır. Uzun yazının önemini anlattığım Makale uzunluğuna dikkat! Google zannettiğinizden zeki isimli makeleye bir göz atmanızı öneririm.
  • Google Farmer Update ile ilgili resmi google açıklamasında, araştırma içeren yazıların değerli kabul edildiği belirtilmişti. Buradan yola çıkarak eğer mümkünse, yazılarınıza bilimsel araştırma makalelerinin linklerini veya o makalelerden bölümler ekleyin. Mesela, kilo verme ile ilgili bir yazı hazırlıyorsanız, üniversite’lerce yayınlanmış obezite ile ilgili istatistik verilerine link verebilirsiniz.Google Farmer Update – Sosyal medya kullanımı

    Facebook, twitter, digg, bunlar başlıca, bizim yurdumuzda da sıkça kullanılan sosyal medya siteleri. Google bu siteleri devamlı olarak takip etmekte. Dolayısı ile yazılarınızın sonunda bu medyalarda yazılarınızı paylaşacak linkleri bulundurun ve okuyucularınızı yazınızı bu ortamlarda paylaşmaya teşvik edin. (E ne duruyorsunuz, benim bu yazımı beğendiyseniz, twitter da tweet leyin, facebook da paylaşın, digg i ve diğerlerini de unutmayın!)
    Google Farmer Update – ve sitenizdeki reklamlar

    Sonuçta öyle ya da böyle, neredeyse hepimiz sitelerimizden üç beş kuruş para kazanmayı amaçlıyoruz. Bunun içinde başta adsense olmak üzere sitede reklam yayınlamak gerekiyor. Ancak reklam yayınlarken ipin ucunu kaçırıp, sayfanızı reklamdan okunamayacak hale getirmeyin. Amaç reklam yayınlamak değil, insanlara faydalı olsun diye bir içerik üretmek. Bunu yaparken içeriğin içine ufak tefek reklamlar serpiştirmekte bir sakınca yok.
    Eğer olayı abartır, reklamın ölçüsünü kaçırır, yani içeriğin reklama oranını belirli bir seviyenin üstüne çıkmasına neden olursanız, google gözünde bu içeriğin değeri önemli ölçüde azalacaktır.
    Google Farmer Update ile ilgili yeni gelişmeler olursa sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Kaynak: http://www.delphi911.com/google-farmer-update-205/
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Bilgilendirme ve öneriler için teşekkürler EnkaZ.

Yeni siteleri inceledikçe eksiğin hep aynı olduğunu görüyorum. Siteyi hangi sistemle açmalıyım, nasıl tanıtmalıyım telaşında olan bir çok kişi asıl soruyu kendine maalesef sormuyor: "Sitemin temelini nasıl atmalıyım?" Bu sorunun cevabını kimse aramıyor ve arama sonuçlarında pozisyon için rakipleri ile mücadele edecek duruma gelemiyorlar.
 

EnkaZ

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
10 Ocak 2008
Mesajlar
2,417
Reaction score
47
Konum
World Wide Web / BATMAN
Bilgilendirme ve öneriler için teşekkürler EnkaZ.

Yeni siteleri inceledikçe eksiğin hep aynı olduğunu görüyorum. Siteyi hangi sistemle açmalıyım, nasıl tanıtmalıyım telaşında olan bir çok kişi asıl soruyu kendine maalesef sormuyor: "Sitemin temelini nasıl atmalıyım?" Bu sorunun cevabını kimse aramıyor ve arama sonuçlarında pozisyon için rakipleri ile mücadele edecek duruma gelemiyorlar.

Kesinlikle, şuanda yeni açılan siteleri kontrol ettiğimde, çok gereksiz şeylere çok fazla vakit ayırıp taktıklarını ve asıl yapmaları gerektiği şeyi unuttuklarını görüyorum. Mesele site açmak dğeildir, açılan sitenin bir yerelere gelmesi için önceden planlı bir şekilde hareket edip ileriyi ve rakipleri görüp onlardan daha farklı ve daha gelişmiş bir şeyler yapmak olmalı. Bu husus çok önemli.
 

KIVANCEFE

0
Yasakli Uye
Katılım
18 Temmuz 2010
Mesajlar
1,505
Reaction score
39
Konum
Gaziantep
paylaşım için eline sağlık, eif sana katılıyorum fakat şöyle bir şeyde var insanlarımız 1 sınıfı bitirmeden 5 inci sınıfa zıplıyorlar bu olay oldukca yerlerinde sayacaklar sürekli + bu işlemi ben bile yaptım ama artık işe daha farklı boyutlarda bakıyorum
 

seo911

0
İyinet Üyesi
Katılım
30 Temmuz 2010
Mesajlar
16
Reaction score
0
Konum
istanbul
Gerçi bu başlık açılıp bu yazı paylaşılalı neredeyse iki yıl olmuş. Kardeşim neden iki yaşında bir başlığı hortlatıyorsun diye düşünebilir bana kızabilirsiniz.

Ancak insan başkalarına faydalı olmak adına yazdığı bir yazı paylaşıldığında sevinemiyorsa, buna hakkı vardır diye düşünüyorum. Ben bir yazı yazmak için emek harcayayım, araştırmalar yapayım, bir bilgi birikimi edineyim ve bu tecrübe ve bilgiyi hiç bir çıkar gözetmeden insanlarla paylaşmak için vakit harcayıp bir makale yazayım, sonra birisi gelsin bu makaleyi copy paste edip, kaliteli bir seo formuna kendi yazısı gibi eklesin. Hiç bir kaynak belirtmesin. Bu en ufak tabiri ile emek hırsızlığıdır.

Aldığınız yazıyı kaynak göstermek, bu yazının aslına bir link vermek sizi küçültmez, bilgisiz yapmaz. Aksine, araştırma yapmak etrafta yazılanları okumak, okunan yazılar içinden kaliteli olanları tespit etmekte bir beceridir, bilgi gerektirir. Ama bu kaynağın varlığını belirtecek erdeme sahip değilseniz, o zaman sadece bir emek hırsızı olursunuz.

Tepkimi mazur görün, ancak bu yazının gerçek sahibi olarak sizi yazının aslına davet etmek istiyorum. Merak etmeyin, tıklayıp geldiğinize değecek :) Zira bu yazının esas yayınlandığı sitede bunun gibi daha kaliteli başka makalelerde sizi bekliyor.

Google Farmer Update

Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın.
 

Eif

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ocak 2005
Mesajlar
7,944
Reaction score
248
Yazının kaynağı eklenmiştir. Site sahibinin talebi olması halinde yazı tamamen kaldırılacaktır.

Site sahiplerinin izni olmadan ve kaynak göstermeden paylaşım yapılmaması gerektiği üyelerimize tekrar duyurulur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst