İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Seo İpucu Google’ın Temel Felsefesi (10 Temel Kural )

meteor fare

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
11 Eylül 2010
Mesajlar
370
Reaction score
1
Google’ın hayatımızın sanal boyutunda büyük bir yer kapladığını hepimiz biliyoruz. Hatta zaman geçtikçe Google üzerinden trafik almak için pek çok şey yapıyoruz; siteler kuruyoruz, para kazanmak istiyoruz, adımızın duyulmasını istiyoruz vb. pek çok şey sayabiliriz. Güncel SEO ve Web Psikolojisi blogumda bu temel 10 kuralı, SEO üzerine yorumlayacağım.
Askında çok fazla bu temel 10 kuralı açmaya gerek yok ama yine kısa kısa notlar düşmekte fayda var. Etkili bir SEO çalışması yaparken bu en temel 10 kuralın bir çıktısını alıp önümüzde sürekli bulundurmakta fayda var. Google algoritmasının en çok önem verdiği bu en temel 10 kuralı uyguladığımız zaman başarı gerçekten kendiliğinden geliyor. Çünkü Google’ın robot botu için değil insanlar için siteler ve içerikler üretmiş oluyoruz. Kısa sürede Hacettepe Üniversitesinde başarıyı bu şekilde yakaladığım beytepeyasamrehberi.com sitesini örnek olarak gösterebilirim.

İşte Google’ın Google’ın Temel Felsefesi adıyla kendi sayfasından paylaştığı 10 altın kuralı;

İnandığımız on şey
Burada belirttiğimiz “10 şey”i Google henüz birkaç yaşındayken yazdık. Zaman zaman bu listeye dönüyor ve doğruluğunu koruyup korumadığına bakıyoruz. Umarız koruyordur; bu konuda sizlerin de desteğini rica ediyoruz.


1- Başarının anahtarı olarak kullanıcıya hizmet vermeye odaklanmak
Biz, en başından beri kullanıcıya mümkün olan en iyi hizmeti sunmayı hedefledik. İster yeni bir İnternet tarayıcısı geliştirelim ister ana sayfamızın görünümünde bir değişiklik yapalım; kendi şirket içi hedeflerimizden veya kâr oranlarımızdan çok, nihai olarak size hizmet ettiğimizden emin olmaya çalıştık. Ana sayfa arayüzümüz açık ve basittir, sayfalar anında yüklenir. Arama sonucu sıralamaları hiçbir zaman hiç kimseye satılmaz. Reklam olduğu açıkça belirtilen reklamlarımız alakalı içerikler sunar ve dikkati dağıtmaz. Ayrıca yeni araçlar ve uygulamalar geliştirdiğimizde, bunların kusursuz çalışmaları gerektiğine ve sizi “farklı bir şekilde tasarlansaydı nasıl olurdu?” diye düşünmek zorunda bırakmamaları gerektiğine inanırız.


2-Tek bir şeye odaklanıp mükemmele ulaşmak
Arama bizim işimiz. Arama sorunlarını çözme konusunda uzmanlaşmış, dünyanın en geniş araştırma gruplarından biriyle yaptığımız işbirliği sayesinde neyi iyi yaptığımızı ve daha iyi nasıl yapabileceğimizi biliyoruz. Zorlayıcı sorunlar karşısında yılmadan çalışarak karmaşık meseleleri çözebilmeyi ve milyonlarca kullanıcı için bilgi arama sürecini hızlı ve sorunsuz hale getiren bir hizmette sürekli olarak yenilikler sunabilmeyi başardık. Aramayı geliştirme konusundaki kararlılığımız, öğrendiklerimizi Gmail ve Google Haritalar gibi yeni ürünlere entegre etmemize yardımcı olmaktadır. Aramanın gücünü daha önce araştırılmamış alanlara aktarmayı, kullanıcıların yaşamlarında sürekli olarak genişleyen bilgilere erişmelerine ve bu bilgilerden daha da fazla faydalanmalarına yardımcı olmayı umuyoruz.


3-Her zaman daha hızlısını yapmaya çalışmak
Biliyoruz ki zamanınız değerli. Dolayısıyla Web’de bir yanıt aradığınızda ona hemen ulaşmak istersiniz. Bizim istediğimiz de sizi memnun etmek olduğuna göre aradığınızı en hızlı şekilde bulmanıza yardımcı olmak bizim için görevdir. Muhtemelen dünyada bizden başka kimse ana sayfası derhal terk edilebilsin istemez. Fazlalık bit ve baytları sayfalarımızdan ayıklayıp sunucu ortamımızın verimliliğini artırarak kendi hız rekorlarımızı birçok kez kırdık. Böylece bir arama yapıldığında sonuç alma süresini saliselere kadar düşürdük. İster mobil bir uygulama ister modern Web’in ihtiyaçlarına yanıt verecek hızdaki tarayıcımız Google Chrome olsun, çıkardığımız her üründe hıza büyük önem verdik. Halen her şeyi daha da hızlı hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

4-Web’de demokrasinin gücünü kullanmak
Google Arama’yı başarılı kılan, başka hangi sitelerin değerli içerik sunduğunu belirleyebilmek için web sitelerine bağlantı gönderen milyonlarca kullanıcıdan güç almasıdır. Her Web sayfasının önem derecesini, 200’den fazla sinyal ve patentli PageRank™ algoritması gibi bir dizi teknik kullanarak değerlendiririz. PageRank™, Web’deki hangi sitelerin başka sayfalar tarafından en iyi bilgi kaynağı olarak “oy aldığını” inceler. Web’in genişlemesiyle birlikte her yeni sayfa yeni bir bilgi noktası ve yeni bir oy görevi gördüğünden, bu yaklaşım da giderek daha etkili hale gelir. Aynı amaç doğrultusunda, yeniliklerin birçok programcının ortak çabasıyla gerçekleştirildiği açık kaynaklı yazılım geliştirme sürecinde de aktif rol alıyoruz.

5-Sorularınıza yanıt ararken masa başında olmanız gerekmez
Dünya giderek daha da mobil hale geliyor: İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç duydukları anda bilgiye erişmek istiyorlar. Dünyanın dört bir yanındaki insanların e-postalarını ve takvim etkinliklerini kontrol etmekten video izlemeye kadar birçok işi telefonlarından gerçekleştirmelerine yardımcı olan mobil hizmetler için yeni teknolojilere öncülük ediyor ve yeni çözümler sunuyoruz. Tabii bu arada telefon üzerinden Google Arama’ya girmek için de birçok farklı yöntem sunuyoruz. Buna ek olarak, ücretsiz, açık kaynaklı bir mobil platform olan Android ile her yerdeki mobil uygulama kullanıcılarını daha büyük bir yeniliğe teşvik etmeyi umuyoruz. Android, İnternet’i mobil dünyaya göre şekillendiren şeffaflığı sağlıyor. Android, sadece daha fazla seçenek ve yenilikçi mobil deneyim sunduğu tüketiciler için faydalı olmakla kalmıyor; operatörler, üreticiler ve geliştiriciler için de yeni kazanç fırsatları sunuyor.


6-Rahatsızlık vermeden ve ayrıcalık gözetmeden de para kazanılabilir
Google bir işletmedir. Yarattığımız kazanç ise şirketlere sunduğumuz arama teknolojisinin yanı sıra sitemizde ve Web’deki diğer sitelerde görüntülenen reklamların satışına dayanır. Dünyanın her yerinden yüz binlerce reklamcı, ürünlerinin tanıtımı için AdWords’ü kullanırken, yüz binlerce yayıncı da site içerikleriyle ilgili reklam getirmek için AdSense programımızdan yararlanır. Buradan hareketle biz de reklamcı olsun veya olmasın kullanıcılarımızın tümüne hizmet verdiğimizden emin olmak amacıyla, reklam programları ve uygulamalarımız için bir dizi yol gösterici ilke oluşturduk:

  • Gösterildiği yerle alakalı olmadığı sürece arama sonuçlarında reklam görüntülenmesine izin vermeyiz. Reklamların, ancak ve ancak bulmak istediğiniz şeylerle alakalı olduklarında faydalı bilgiler sağlayabileceğine inanırız. Dolayısıyla bazı aramalarda hiç reklam görünmeyebilir.

  • Reklamcılığın, cafcaflı olmadan da etkili olabileceğine inanıyoruz. İstediğiniz içeriği görebilmenize engel olan pop-up reklamcılığını desteklemiyoruz. Kullanıcının ilgilendiği alanla alakalı metin reklamlarının, rastgele görüntülenen reklamlardan çok daha fazla tıklanma oranı elde ettiğini gördük. Hem küçük reklamcılar hem büyük reklamcılar, hedef kitleye yüksek oranda ulaşan bu aracın avantajlarından faydalanabilir.
  • Google’daki reklamlar, her zaman açık bir şekilde “Sponsorlu Bağlantı” olarak belirtildiği için arama sonuçlarımızın bütünlüğüne zarar vermez. Bu sıralamaları, asla ortaklarımızı arama sonuçlarında daha yüksek yerlere yerleştirmek gibi niyetlerle değiştirmeyiz ve hiç kimse daha iyi bir PageRank satın alamaz. Kullanıcılarımız tarafsızlığımıza güvenir ve hiçbir kısa vadeli kazanç, bu güvenin zedelenmesine değmez.


7-Keşfedilmeyi bekleyen pek çok bilgi var
Dizinimize İnternet üzerindeki diğer tüm arama hizmetlerinin sunduğundan daha fazla HTML sayfası ekledikten sonra, mühendislerimiz gözlerini henüz erişilebilir durumda olmayan bilgilere çevirdi. Bu işlem, kimi zaman aramaya yalnızca bir telefon numarası, bir adres tablosu ve bir işletme dizini gibi yeni veritabanları eklenmesinden ibaretti. Haber arşivleri, patentler, akademik makaleler, milyarlarca görsel öğe ve milyonlarca kitap içinde arama yapma olanağı eklemek gibi diğer çalışmalar ise biraz daha yaratıcılık gerektiriyordu. Araştırmacılarımız halen tüm dünyadaki bilgileri, yanıt arayan kullanıcılara sunmak için yeni yollar aramayı sürdürüyor.

8-Bilgi ihtiyacı mesafe ve sınır tanımaz
Şirketimiz Kaliforniya’da kuruldu, ancak misyonumuz tüm dünyada her dil için bilgiye erişimi kolaylaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, 60’tan fazla ülkede 180’den fazla İnternet alanı adı sunuyoruz. Sonuçlarımızın yarısından fazlası ABD dışında yaşayan kullanıcılara aittir. Google’ın arama arayüzünü 130’dan fazla dilde sunuyor, kullanıcılara, arama sonuçlarını yalnızca kendi dillerinde yazılan içeriklerle sınırlama imkanı tanıyor ve geri kalan tüm uygulamalarımızı da olabildiğince çok dilde ve erişilebilir biçimlerde sağlamayı amaçlıyoruz. Kullanıcılar, çeviri araçlarımızdan yararlanarak dünyanın başka taraflarında bilmedikleri bir dilde yazılan içerikleri keşfedebilirler. Bu araçlar ve gönüllü çevirmenler sayesinde dünyanın en uzak köşelerinde bile sunabildiğimiz hizmetlerin çeşitliliğini ve kalitesini çok daha iyi hale getirmeyi başardık.

9-Takım elbise giymeden de ciddi olunabilir
Kurucularımız Google’ı, işin zor ve zorun da eğlenceli olması gerektiği fikri üzerine inşa ettiler. Güzel ve yaratıcı işlerin doğru şirket kültürüyle ortaya çıkabileceğine inanırız. Ancak bu kültür lava lambalar ve lastik toplardan ibaret olamaz. Takım başarısına ve bireysel başarının getirdiği gurura verdiğimiz önemin genel başarımıza katkısı büyüktür. Farklı özgeçmişlerine rağmen iş, oyun ve yaşama karşı yaratıcı yaklaşımlara sahip enerjik ve tutkulu kişilerden oluşan çalışanlarımıza önemli yatırımlar yaparız. Resmiyetten uzak bir ortamda çalışıyor olabiliriz ama kafemizdeki bir kuyrukta, bir ekip toplantısında veya spor salonumuzda yeni fikirler ortaya çıktığında, bunlar baş döndürücü bir hızla paylaşılır, test edilir ve uygulamaya konur. Dahası; bu fikirler dünya çapında kullanıma girecek yeni bir projenin sıçrama tahtası da olabilir.


10-Muhteşem olmak yetmez
Bir alanda çok iyi olmayı, ulaşılacak son nokta olarak değil, bir başlangıç noktası olarak görürüz. Henüz erişmemizin mümkün olmadığını bildiğimiz hedefler belirleriz çünkü bu hedeflere ulaşmak için çalışırken beklediğimizden daha ileriye gidebileceğimizi biliriz. Yenilik ve deneme yoluyla, iyi hizmet sunan ürünler yaratmayı ve bunları çok farklı şekillerde geliştirmeyi amaçlarız. Örneğin, mühendislerimizden biri, aramanın doğru biçimde yazılan kelimelerde etkili çalıştığını fark ettiğinde, aramanın yazım hatalarını nasıl ele aldığıyla ilgilendi. Bu da onu, sezgisel ve daha faydalı bir yazım denetleyicisi oluşturmaya yöneltti.
Ne aradığınızı tam olarak bilmeseniz bile, Web’de doğru yanıtları bulmanız belki sizden çok bizim meselemizdir. Küresel kullanıcı kitlemiz tarafından henüz açıkça dile getirilmemiş ihtiyaçları tahmin etmeye çalışır ve bu ihtiyaçları karşılamak üzere yeni standartlara sahip ürün ve hizmetler sunarız. Gmail, hizmete sunulduğunda, mevcut diğer tüm e-posta hizmetlerinden daha büyük bir saklama alanına sahipti. Buradan dönüp baktığımızda bu alan pek büyük gözükmeyebilir ancak bunun sebebi de yeni e-posta standartlarını, yine bizim belirlememizdir. Bu değişiklikleri yapmaya odaklanarak fark yaratabileceğimiz yeni alanlar aramaktan asla vazgeçmeyiz. Ve son olarak; her şeyin mevcut haliyle ilgili bitmek tükenmek bilmez tatminsizliğimiz, yaptığımız her şeyin ardındaki itici güce dönüşür.

-----

Değerli yorumlarınız bekliyorum.

Kaynak: http://metehanyesilyurt.com/googlein-temel-felsefesi-10-temel-kural/
 

süpermen

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
34
Reaction score
0
kusura bakmayın ama bire bir kopyalanmış. eğer kaynak orası ise ben burda niye okuyorum? :) buna benzer bir kaç bilgi kopyalanmışdır. maalesef.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst