İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Google Sıralamasını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Partizano

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Nisan 2011
Mesajlar
0
Reaction score
1
Merhaba Arkadaşlar.Detaylı bir makale'nin tercümesini bitirdim. Bu makale kısa bir süre önce aslına uygun ve kısmen kendi yorumlarımı da ekleyerek yayınlandı. Umarım sizin içinde iyi ve faydalı bir kaynak olur.





Domain Faktörleri



1. Domain Yaşı: , Matt Cutts şunları ifade ediyor:



Bir yıllık ve altı aylık domain arasında ciddi anlamda bir fark yok.



Kelimenin diğer bir ifadesiyle domain yaşına önemveriyorlar ama bu çok da önemli değil.



2. Üst Seviye Alan Adında Görünen Anahtar Kelime. Appears in Top Level Domain: Domain isminde anahtar kelimelerin geçmesi çok fazla önemli değil ama bu alak sinyali vermektedir.



3. Domain Adında İlk Olarak Anahtar Kelimenin Geçmesi : SEOMoz un 2011 Arama Motorlarının Sıralama Faktörleri listesinde, hedeflenen kelimenin domain isminin başında, orta veya sonunda olması olmayan diğer sitelere göre daha avantajlı olduğunu kabul ettiler.

4. Domain kayıt süresi: Google patent şöyle der:



Değerli (yasal) domainler genelde satın ılınırken birkaç yıllığına alınır ama buna karşın kötü amaçlı (illegal) domainler ise çok nadiren birkaç yıllığına satın alınır. Bu yüzden domainin alındığı süre bir yönüyle legal olup olmadığını belirleyen bir faktör olarak algılanır.



5. Alt Domain İsmindeki Anahtar Kelimeler: SEOMozs alt domainde bulunan anahtar kelimelerin faydası olduğunu kabul etmiştir:



6. Domain Geçmişi: whois platformları veya diğer sitelerden alınan linler Googa sitenin geçmişine bir reset atarak değer vermemesini söyleyebilirler.



Matt Cutts Küçük Bir Hava Raporu: Google Algoritmasında yapılacak küçük bir güncelleme, düşük kaliteli Tam Eşleşmeli Domainleri arama sonuçlarında düşürecek.





Onların whois bilgilerini kontrol ettiğimde hepsinin kapalı olduğunu gördüm , hepsi whois gizlilik koruma servisi kullanıyorlardı. Bu alışıldık bir şey değil Whois bililerini gizlemek otomatik olarak o sitenin kötü olduğu anlamına gelmez ama gelebilir de.



9. Ceza Almış WhoIs Sahibi: Google eğer bir kişinin spam yaptığını tesbit etmiş ise o kişiye ait diğer siteleri de ince eleyip sık dokuyarak değerlendirmeye alır.





Sayfa Düzeyi Faktörleri



11. Title Tagdeki Anahtar Kelimeler: Title tag bir web sitesinin ikinci en önemli kısmıdır (site içeriği dışında) ve aynı zamanda site içi SEOuna olumlu yönde katkısı vardır.



12. Title Tagin Anahtar Kelime ile Başlaması: SEOMoz a, göre title tagların anahtar kelime ile başlaması, anahtar kelimenin ortada veya sonda olmasından çok daha iyidir.

13. Description Tagdeki Anahtar Kelime: Diğer önemli bir faöktördür, günümüzde olmaz sa olmazlardan değil ama önemini hala korumaktadır.



14. H1 Tagdeki Anahtar Kelimeler: H1 taglar ikinci site başlıklarıdır ve bu araştırma sonuçlarına göre Googlea olumlu sinyaller gönderirler :

15. Dosyalarda Çok Sık Kullanan Anahtar kelimelerin Bulunmsı: Diğer anahtar kelimelrden ziyade fazla kullanılan anahtar kelimelerin doyalarda yer alması alaka ile ilgili daha iyisinyal verir



16. İçerik Hacmi: Çok fazla kelimenin içeridği içerikler kısa içeriklerden daha öenmli olarak algılanmaktadırlar. SERPIQ içerik hacminin SERP pozisyonuna katkıda bulunduğunu belirtmiştir:





17. Anahtar Kelime Yoğunluğu: Bir zamanlar ço önemliydi ama halen Google sıralamalarda bunu dikkate alıyor. Fakat üzülmeyin kelime yoğunluğunun bir zararı da yok diyebilirim.



18. İçerikte Yer Alan LSI Anahtar Kelimeler : LSI anahtar kelimeleri arama motorlarının bir den fazla anlam taşıyan anahtar kelimeler de sayfanın bulunmalarını sağlarlar.



19. Başlıktaki LSI Anahtar Kelimeler ve Açıklama Tagları: LSI içeriklerde kullanılan anahtar kelimeler Googleın eş anlamlı kelimeler arasından bağlantı kurmalarına yardımcı olurlar. Bu tür içerikler de olumlu sinyaller verirler.









22. Rel=Canonical: Doğru kulanıldığında, Googleı sayfada tekrarlanan içerik olmadığına dair ikna edebilir.



23. Chromeda Sayfanın Hızı: Google Chromeda hızlı yüklenen sayfalara değer verir ve ziyaretçilerin site içerisinde rahat dolaştığı ve sitenin dolaşıma uygun olduğu yönünde sinyal alır.



24. Görsel Optimizasyonu: Sayfada görsel kullanımı arama motorlarına olumlu sinyaller veri, dosya adı, başlık ve açıklama üzerinde verir.





26. İçerik Güncelleme Hacmi: İçeriği güncelleme ve değiştirme de önemli bir faktördür. İçeriğin bir kısmını veya komplesini değiştirmek çok daha önmlidir.



27. Sayfanın Tarihsel Olarak Güncellenmesi: Sayfa ne kadar aralıklarla güncellenmekte? Haftalık mı, aylık nı, yıllık mı? Sayfanın güncelleme sıklığı da arama motorları algoritmalarının önem verdiği güncel faktörlerden birisidir.



28. Anahtar Kelimenin Önemi: Anahtar kelimenin içeriğin ilk 100 kelimesinde yer alması alaka ile ilgili olarak, arama motorları algoritmalarına önemli bir sinyal verir.



29. H2, H3 Taglardaki Anahtar Kelimeler: SEOMozs panel panelin de kabul ettiği gibi H2 or H3 etiketlerinde görünen anahtar kelimelerde zaıfta olsa arama motorlarına olumlu sinyal verirler.



30. Anahtar Kelime Düzeni: Sayfa içeriğinde seçilmiş belirli bir anahtar kelime, farklı cümlelerde , afrklı düzende geçen anahtar kelimelerden arama motorlarında daha fazla yükselecektir. Örneğin; Kediler için Mama kelimesinde yükselmeye çalışan webmaster, içerikte kullanacağı Kediler için mama kelimesi Mamamkediler için kelimesinden daha fazla etki sağlayacaktır. Bu Anahtar Kelime Arama işleminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymak için çok iyi bir örnek.



31. Outbound Link Kalitesi: Bir çok SEO uzanı otoriter sitelere verilen linklerin sitenizin trust değerine katkı sağladığını düşünmekedir .



32. Outbound Link Teması: SEOMoza göre, arama motorları alakalı sayfaya verdiğiniz linkin içeriğini kullanabilirler. Örneğin; sizin otomobiller hakkında bir websiteniz olduğunu varsayalım ve ve bu siteden videolarla ilgili bir siteye link verdiğinşizi düşünelim, bu durum Googlea sitenizin atomobil veideoları hakkıında olduğuna dair bir sinyal verebilir. Otomobil değil, otomobil videoları.



33. İmla Kurallarına Uyma: 2011 yılında, Her ne kadar Cutts karmaşık bir cevap vermiş olsa da ( imla kuralları önemli değil) Dilbilgisi ve İmla kurallarına algoritmalar önem verir.



34. Otoriter İçerik: İçerik özgün mü? Eğer indexlenmiş bir siteden içerik alınır veya kopyalanırsa arama motorları buna değer vermezler, şayet kaynak artık yayından kalmış ise durum değişir.



35. İşe yarayan yardımcı Kaynak: Yeni Güncelenen Google Rater Guidelines Document, e göre yardımcı işe yarayan kaynak sayfanın kalitesine inanılmaz katkı sağlar (aynı zamanda Google sıralamasına)



36. Dışarı verilen backlink sayısı: Dışarıya çok fazla verien DoFollow backlink PageRank kaybına neden olabilir.



37. Multimedia: Resim, video v.s. içerik elemanları içeriğin çok kaliteli olduğuna dair arama motorlarına olumlu yönde sinyal verebilirler.



38. Farklı Sayfalara Yönlendirilen ( İnternal)Site İçi Linkler: Site içerisinde farklı sayfalara verilen linkler o sayfalarının alaka ve önemine vurgu yaparlar.



39.Kaliteli Sayfalardan Alınan Internal Linkler: Otoriter sayfalardan alınan internal linkler PR değeri düşük olan sayfalara ciddi anlamda katkıda bulunurlar.



40.Kırık Linkler: Çok fazla kırık link bulunan site, arama motorlarına artık terkedildiği veya ilgilenilmediği izlenimi verir.



41. Okuma Seviyesi: Hiç şüphe yok ki Google web sayfalarının okunma seviseni hesaba katıyor:







Fakat Googleın bu bilgiyi neden aldığı konusu biraz tartışmalı. Bazıları okunma seviyesinin PR değerini belirlemeye yaradığını çünkü ziyaretçilerin görüşlerini yansıttığını söylerken, bazıları da Linchpin SEO okunma seviyesinin kaliteli siteler ile çöp siteler arasındaki farkı ortaya çıkarmak için olduğunu söylüyorlar.



42. Affiliate Linkler: Affiliate linkler aslında Google sıralamanıza pek zarar vermezler ama eğer bunları çık fazla kullanıyor iseniz, o zaman sitenizi daha dikkatli inceler bunu da sitenizin gerçekten affiliate site olup olmadığını belirler. Ve sonuç olarak olmadığına karar verirse o zaman sorun çıkar.



43. HTML hataları ve WC3 validation: Web sitesinde çok fazla HTML hatası olması veya zayıf kodlama Arama motorlarının siteyi kalitesiz bir site olarak algılamasına neden olabilir. Ayrıca buna bağlı olarak bir çok SEO uzmanı, WC3 validation hatalarının arama motorlarına aynı şekilde sitenin kalitesinin zayıf olduğuna dair sinyaller verir.



44. Sayfanın barındığı Domain: Otoriter domain firmalarında barınan sayfalar düşük kaliteli domain firmalarında barınan sayfalardan daha fazla değer görürler.



45. PageRank Değerleri: Genel anlamda çok fazla etkisi olduğu söylenemez ama özel anlmadan PR değeri yüksek olan siteler sıramalarda daha üst sıralarda yer alır.



46. URL Uzunluğu: Search Engine Journal a göre uzun domain isimleri arama motorlarındaki sıralamayı olmsuz yönde etkileyebilir.



47. URL Yapısı: Anasayfaya daha yakın olan sayfa diğerlerine göre daha otoriter olur.



48. Editörler (İnsan): Her ne kadar teyid edilmemiş olsa bile, Googleın patent dosyasında SERPs sistemine etki edecek ( insan) editörler var.



49. Sayfa Kategorisi: Kategori, sayfa ile alaka sinyali verdiği için önemlidirler. Kategoriyle ilgili bir sayfa sitenin genel anlamda konusunun anlaşışması açısından arama motorlarına olumlu anlamda sinyal verirler.



50. WordPress Etiketleri:. Yoast.com a göre WordPress Etiketleri içerik konusuyla alakalı arama motorlarına verilen net sinyallerdir.



SEO çalışmalarını çok etkili yapmanın yolu site içeriğininin alakalı kısımlarını bir birleriyle ve aynı şekilde de belirli bir konu da olan içerikleride bir bir leriyle direkt ilişkilendirmektir.



51. URL içindeki anahtar kelimeler: Diğer bir alaka sinyalidir



52. URL Dizini: Kategorideki URL Google tarafından tarafından taranır ve web sitesinin ne ile lakalı olduğuna dair tematik yardım sağlar.





53. Referanslar ve Kaynaklar: Araştırma çalışmalarrındaki gibi Kaynak ve Referansları belirtmek yüksek kaliteli içerik oluşturulduğu yönünde Arama Motorlarına sinyal veriri. Google Kalite Rehberi, içeriği inceleyenlerin kaynağı da göz ardı etmediklerini belirtir.



54. Çember, Disk ve Numaralı Listeler: Numaralanmış listeler kullanıcılara daha kullanışlık içerikler oluşturulmasını sağlar. Aynı şekilde Google, Çember, Disk ve Numaralanmış Listelere önem veririr.



55. Site Haritasındaki Öncelik: sitemap.xml doyasında oluşturulan öncelik sıralamayı etkiler.



56. Çok Fazla Dış Link Verilmesi: Google Rehber kalite yönergeleri konuyla ilgili olarak şunu der:



Bazı sayfalar bir çok bağlantıya yol veririr, bu yol ise kullanıcıyı Asıl Konudan uzaklaştırır.



57. Dışarıya verilen DoFollow linkler: Özellikle sık güncellenemeyen ve kaliteli içerik oluşturamayan siteler için daşırı derecede dışarıya DoFollow link vermesi sakıncalıdır.



58. Site yaşı: Her ne kadar Google güncel ve özgün içeriğe değer verse de bazı durumlarda Google eski siteleri üst sıralarda tutar.



59. Kullanıcı Dostu Tasarım: Google Rehber kalite yönergeleri bu konuyla ilgili olarak şöyle der:



Sitenin yğksek kalitedeki tasarımı kullanıcının Ana Konuya en kısa şekilde ulaşmasını sağlar.







Site Düzeyi Faktörleri



62. İçerik Önemli ve Özgün Değer Kazandırır: Google yaptığı açıklamada kendilerinin sürekli güncellenen ve her zaman faydalı içerik yayınlayan siteleri aradıkları söyledi, özellikle affiliate siteleri.



63. Bize Ulaşın Sayfası: Konuyla ilgili olarak Google Rehber kalite yönergeleri yeterince uaşım bilgisi olan sayfalara önem verilir. Eğer whois bilgileriyle sayfadaki adres bilgileri aynı ise bu ayrıca bir artık kazandırır .



64. Domain Trust/TrustRank: Trust derecesi ( Güven-İtibar) yüksek sitelerden bir site ne kadar fazla backlink almış ise o kadar kendi güvenilirliğine katkıda bulunur. Daha fazla bilgi edinmek içim buraya tıklayın.



65. Site Yapısı: Sitenin yapısı Googleın siteyi daha rahat ve hızlı indexlemesi açısından önemlidir.



66. Site Güncellemeleri: Sitenin ne kadar zaman aralıklarıyla güncellendiği ve özelliklede içeriğin siteye ne zaman girildiği site-wide güncelliği açısından çok önemli bir faktördür.



67. Sayfa sayısı: Çok fazla sayfanın olması kalitesiz siteye işarettir. Bunun dışında büyük siteler bu şekilde affiliate sitelerden ayrılırlar.



68. Site Haritası: Site haritası arama motrlarının web sitesini bulma verahat bir şekilde indexleme işlemlerine yardımcı olurlar.



69. Site Uptime: Sürekli server kopuklukları veya bakımı ile birlikte server sorunları sıralamaları ciddi anlamda etkiler.



Not: Site Uptime Nedir?



Bir sunucunun garanti edilen minimum çalışır durumda kalma yüzdesidir. Bu oranlar genelde %100′e yakındır.



70. Server Lokasyonu: Server location may influence where your site ranks in different geographical regions. Especially important for geo-specific searches.



71. SSL Sertifikası (ETicarete Siteleri): Google SSL sertifikası olan sitleri indexlediklerini açıkladı. Bu SSL certifikası olan sitelere olmayanlara göre daha fazla değer verdiklerini gösterir.



72. Hizmet Şartları ve Gizlilik Sayfaları: Bu iki sayfa yardımı ile Google sözkonusu sitenin internette güvenilir olduğuna karar verir.



73. Sitede İçerik Tekrarı: İçerik, sayfa ve meta tekrarı sıralamaları ciddi anlamda etkileyebilir.



74. Breadcrumb Navigasyon: Bu işlem kullanıcı ve arama motorları için sitede dolaşmayı kolaylaştırırken,aynı şekilde kullanıcıların sitenin nerde olduğunu göstermesine yardımcı olur.



Breadcrumb Navigasyon



75. Mobil Optimizasyon:Googles official stance mobil optimizasyonu yapılmış sitelere karşı duyarlı olduklarını belirtir. Bu durum da haliyle mobil aramalarda süte sıralamalarına olumlu yönde etki yapar.



76. YouTube: Hiç şüphe yokku, youtube videoları SERPs ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Hiç şüphesiz bunun diğer bir nedeni Youtubein Google ait olması.







77. Site Kullanışlığı: Site kullanıcıların istedikleri bilgilere erişim noktasında kolaylık sağlaması gerekir, bunun için yönlendirmeler olması.



79. Kullanıcı Yorumları/ Site İtibarı: Yelp.com ve RipOffReport.com gibi siteler Google algoritmaları için önemli bir rol oynamaktadırlar. Google bile bu siteler hakkında samimi bir taslak yayınladı



Backlink Faktörleri



80. Link Alınan Sitelerin Domain Yaşı: Eski bir siteden link almak yeni bir siteden almaktan daha iyidir.



81. # Root (Domain) Backlinkler: Alakalı sitelerden fazla backlink almak Google Algoritması için çok önemlidir. SEOMoz grafiğinde bunu görmeniz mümkün(alt kısımda SERP pozisyonu görülmekte):



Root Domain



82. # Farklı C-Class IP lerden Link Almak: class-c IP lerden link almak siteye önemli katkı sağlar.



83. # of Link Alınan Sayfalar: Aynı sayfadan olsalar bile, alınan başka sitelerden alınan linkler sıralamayı etkilerler.



84. Alt Etiket (Görseller İçin): Alt etiket anchor tekstin Görsel versiyonudur.



85. .edu, gov.tr domainlerden alınan linkler: Matt Cutts TLD sitenin önemine katkı sağlamamaktadır açıklamasını yapmasına rağmen SEO uzmanlarını bunun tersini düşünmektedirler.



87. Link Alınan Domain Otoritesi: Link alınan domainin otoritesi linkin öneminden ayrılabilir ( genelde bir çok SEO uzmanı bunun aynı şey olduğunu düşünür) , Örneğin. Anasayfası PR5 olan bir web sitesinin PR3 sayfasından alınan bir backlinkin değeri Anasayfası PR8 olan bir websitesinin PR3 olan sayfasından alınan backlinkkadar etkili olmayabilir.



88. Rakip Siteelerden Link Alımı: Aynı SERP sahip sitelerden alınan linkler diğer alakasız sitelerden alınan linklerden çok daha faydalı olabilir.



89. Sosyal Paylaşım: Sosyal paylaşım sitelerindeki linkler sitenin link değerine ciddi anlamda katkı sağlarlar.







92. Anasayfadan alınan linkler: İçeriği örtüşen sitelerin anasayfalarından alınan linkler sıralama direkt ve ciddi etki sağlarlar.





Genelde onları takip etmeyiz.





94. Link Türlerinin Çeşitliliği: Doğal omayan yollardan alınan çok fazla sayıdaki linkler ( Porfil, Blog Yourumu v.s) Arama Motorlarına sitenin spam yaptığına dair sinyaller verebilir. Fakat buna karşın, doğal yllardan link çeşitliliği göz önünde bulundurularak alınan linkler sıralamayı etkilerler.



95. Sponsor Linkler: Özellikle konusu aynı olan sitelerden alınan spornsor linkler link kalitesini arttırabilir.



96. Metin Linkleri: Web sitelerinde yayınlanan içeriklerin içerisinde yer alan linkler diğer link çeşitlerinden çok daha etkilidirler. En iyi içerik link alım yolu şüphesiz Konuk Yazar olunarak alınan linkledir. Zahmetli ama bir o kadar da etkilidirler.



Örnek:







Öncelikle, Anchorlar sayfanın kendisinden daha fazla sayfa hakkında bilgi veririler



Açık bir şekilde söylemek gerekirse , Anchor tekstler eskisine nazaran daha az önem taşıyorlar ( dahası spam olarak algınalabiliyorlar) ama alaka ile ilgili önemlerini hala korumaktalar.



99. Site İçi Anchor Tekst Linki: Site içi anchor teks linki de alaka açsısından önemlidir ve Site İçi SEO Çalışmasının önemli bir parçasıdır.



100. Link Başlığı Özelliği: Link Başlığı (Linkin üzerinde dolaştığınızda görünen metin) da aynı şekilde alaka sinyalleri verir.



101. Ülke TLD leri: Belirli bir ülkeden lokasyonlu sitelerden link almak diğer ülkelere ait sitelerden almaktan daha (tr.de, .cn, .co.uk) bu tür linkler bulunduğunuz ülkede sitenin yükselmesine yardımcı olacaktır.



102. Linkin Verideki Konumu: Linlerin içeriğin ilk 100 cümlesinde geçmesi önemlidir. Bu şekilde konumlandırılan linkler diğer link çeşitlerine göre daha etkilidir ve katkıları çoktur.



103.Linkin Sayfadaki Konumu: Bağlantının sayfanın neresinde olduğu önemlidir. Sayfa içeriğine eklenen bir bağlantı, footer veya sidebara eklenmiş bir bağlantıdan çok daha etkilidir.



104. Alakalı Domain Bağlantıları: Birbirine yakın veya tam alakalı nichelerden alınan linkler , içerik olarak alakası olmayan sitelerden daha değerli ve önemlidirler. Bu yüzden etkili bir seo stratejisi bugün alakalı link alımına odaklanmıştır.





106. Bağlantı Etrafında Metin: Google bir web sitesinde link olsun yada olmasın site hakkında yapılan olumlu beya olumsuz yorumları değerlendirir . Fakat pozitif anlamda yapılan yorumlarda link bulunması iyi bir etki yaratabilir.



107. Başlıkta Anahtar Kelimeler: Google sayfada bulunan anhtar kelimelerin sayfa başlığında da yer almasına farklı bir değer verir.



108. Pozitif Bağlantı Hızı: Pozitif bağlantı hızını sağlayabilen siteler genel de SERP noktasında patlama yaşarlar.



109. Negatif Bağlantı Hızı: Negatif bağlantı hızının siteye olumsuz yönde etkisi vardır, sitenin Google sıralmasını olumsuz yönde etkilerken popüleritesini düşürür.





111. Otoriter Sitelerden Alınan Linkler: Otoriter olarak değerlendirilenbir siteden alınan link sıradan bir kaynaktan alınan linkden çok daha etkili ve faydalıdır.



112. Wikipedia Kaynağından Alınan Linkler: Her ne kadar bu kaynaklardan alınan linkler NoFollow olsa da buradan alınan linkler sitenizin otorite ve tustını arttırır.



114. Saydafadaki link çıkışı sayısı: PageRank sınırlıdır. Bir saydan bir link çıkışı yüzlerce link çıkışından dahaönemlidir. Yüzlerce link çıkışı, sayfanın PR değerine olumsuz yönde etkie der.



115. Forum Profile Linkleri: Spam artık endüstriel seviyede olduğu için Google Forum Profillerden alınan backliklere yaptırım uygulayabilir.



Not: Forumlardan backlink amak yerine PR değeri çok daha yüksek farklı platformlardan Profil Link Almanızı öneririm







Liste 1 sayfaya sığmadığı için değer sayfadan devam edeceğim



114. Backlink Yaşı: Google patent,e göre eski yıllanmış linkler yeni linklerden çok daha fazla etkiye sahiptirler.



115. Gerçek Sitelerden ve sahte Bloglardan Link Alımı: Blog ağlarının artmasıyla birlikte Google gerçek sitelerden alınan linklere daha fazla değer vermektedir. Çünkü gerçek sitelerden alınan backlinkler daha güvenilir olmakla birlikte Googleyi yanıltacak sinyaller vermemektedirler. Böylece Google, giderek sayıları artan WordPress, Bloger v.s blog sitelerinden kısa sürede çok fazla açılan bloglardan alınan linklerin önemini azaltmaktadır.



116. Doğal Link Profili: Doğal link profiline sahip bir web sitesi Arama Motorları sılaralasında üst sıralarda yer alır ve daha hızlı indexlenir





118. Kullanıcı tarafından Oluşturulan İçerik Linkleri: Google site sahibi tarafından oluşturulan linkleri tesbit edebeilir. Örnek verecek olursak, Google resmi WordPress.com blog ve en.blog.wordpress.com sitelerinden alınan linklerin besttoasterreviews.wordpress.com sitesinden alınan linkten çok farklı olduğunu anlayabilir.



NOT: Burada vurgulanmak istenen site sahiplerinin kendilerinin başka sitelerden backlin lamması değil, malum yazılımlar aracılığı ile kısa sürede aşırı şekilde blog sitelerden alınan backlinlere vurgu yapılıyor.



119.301 den Gelen Linkler: 301 linkler her ne kadar direkt linkler kadar etkili olmasa da, Matt Cutts 301 linklerin direk linklere benzediğini söylemektedir.



120. Schema.org Microformatlar: Bu uygulamayı kullanan siteler belki kullanmayan sitelerden daha üst sırala çıkmayı başarabilirler. Bu uygulama direkt olarak SERP CTR etkenini ciddi anlamda destekleyebilir.



121. DMOZ Kaydı: Bir çok SEO uzmanı bir web sitesinin DMOZaa kaydının olması Googleın o siteye güvenmesini sağladığını iddia etmektedir.



122. Yahoo! Dizin Kaydı: The algorithm might also have a special place for the Yahoo! Directory, considering how long its been cataloging sites.



125. Linkin bulunduğu içeriğin kelime sayısı: 1000 karakterlik kelimeden oluşan bir içerikten alınan backlink 40-50 kararkterden oluşan bir içerikten alınan linkten çnemlidir.



126. Link Alınan İçeriğin Kalitesi: İçerisinde multimedya barındıran kaliteli bir içerikdetn alınan link , zayıf ,çerikten alınan bir linkten çok daha kalitelidir.



127. Sitewide Linkler: Matt Cutts sitewide linklerin sıkıştırıldığını ve tek bir link olarak algılandığını teyid etti. NOT Söz konusu açıklamanın yapıldığı videoyu YOUtube'un ülkemize erişimi olmadığı için paylaşamadım.



Not: Sitewide Link Nedir? Bir web sitesinin bütün sayfalarında görünen linkleridir, özellikle sitelerin footer kısımlarında bulunurlar.



Kullanıcı Etkileşimi



Not:CTR, Click Through Rate Nedir? Tıklanma oranı; internet reklamını tıklayan kullanıcıların, görüntüleyen kullanıcılara oranıdır. Toplam tıklanma/ toplam görüntülenme şeklinde hesaplanır./formüle edilir.



129. Bütün Anahtar Kelimeler İçin Organik Tıklama Oranı: Sayfa veye Web sitesinin anahtar kelimelerine organik tıklama oranı kullanıcı etkileşimine dair sinyaller oluşturabilirler.



130. Hemen Çıkma Oranı: SEO uzmanlarının hepsinin mutabık olmadığı bir konu, siteden hemen çıkma oranının siteye olumlu veya olumsuz anlamda etki edip etmediği tartışmalı bir konu. Fakat Google sitene kısa sürede çıkış yapılmasını kalitesiz içerik olarak algılayabilir.





132. Geridönüşüm: Google kullanıcıların web sitesine veya sayfaya tekrar geri dönüş yapıp yapmadıklarını test eder. Geri dönüşü çok fazla olan sitelere Google tarafından sıralamalarda üstlere taşınır.





134. Chrome Bookmark: Biz biliyoruz ki, Google Chromeun kullanıcı eğilimlerini değerlendirmektedir. Chrome Yer iminde bulunan siteler Google gözünde değerli sayılabilir.



136. Yorum Sayısı: Sayfanın çok fazla yorum alması, kullanıcı etkileşimi noktasında kalite olarak algı yaratabilir.



137. Bekleme Süresi: Google Kullanıcıların sitede bekleme süresine ciddi anlamda değerlrndirir. Kullanıcların sayfada kaldığını, ne zaman geldiklerini v.s bütün işlemler önem verir. Kullanıcıların sayfada uzun süre kalması arama motorları tarafından kaliteli ve faydalı içerik ve dolayısı ile site olarak algılanabilir. Bunun aksi olarak , kullanıcıların siteyi kısa birsürede terketmeleri, kalitesiz içerik olarak algılanabilir.



Özel Algoritma Kuralları







140. Kullanıcı Tarama Geçmişi: Googlea giriş yaparak ziyarete dilen siteler aramalarda SERP faktörünü olumlu yönde etkileyebilirler.





142. Coğrafi Hedefleme: Google yerel IP ve ülke özgü alan dalarını arama sonuçlarında öncelk verir.



143. Güvenli Arama: Hakaret veya xyz sitelere Google sıralamlarda yer vermez.



144. Google+ Çemberi: Google, Google Plus Çevresine ekli Yazar ve sitelere arama sonuçlarında daha afzla değer verir



145. DMCA Şikayetleri: Google DMCA şikayetleri alan sitelerin değerini düşürür.





147. Ticari Aramalar: Google bazen ticari aramalarda farklı sonuçlar verebilir Uçak Bileti gibi.



148. Yerel Aramalar: Google Arama sonuçlarında Google+ veya Google Haritaya eklenmiş site listeleyebilir.



149. Google Haber Kutusu: Bazı anahtar kelimeler Google Haber Kutusunu tetikler:



150. Büyük Marka Tercihi:Vince Güncellemesi ilebir likte, Google kısa kuyruklu kelimelerde Büyük markaları üst sıralarda sıralayabilir.



151. Alışveriş Sonuçları: Bazen Google arama sonuçlarında Google Alışverişi arama sonucu sayfalarında gösterebilir.



152. Görsel Arama Sonuçları: Google Görsel Arama için Google arama sonuçlarında görsellerle alakalı sayfaları sıralar.



153. Değişen Arama Sonuçları: Googleın çok fazla Değişen Arama Sonuçları Vardır. Örneğin; Google Görsel Aramada Atari Molası diye arama yaptığınızda size oynanabilir oyunları listelerin .Bu konuyu Victor Pan detaylı olarak ele almıştı



154. Yeni Anahtar Kelimelerde Tek Domain : Yeni bir anahtar kelime veya domain ile alkalı yapalan aramalarda arama sonucu sayfalarında sadece bir tane domain.gösterilebilir.



Sosyal Sinyaller







156. Otoriter Twitter Hesapları: Otoriter Twitter hesaplarında paylaşılan sayfa linkleri arama motorlarında olumlu yönde sinyaller verebilirler. Örneğin ülkemizde ( Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cem Yılmaz v.s)



157. Facebook Beğeni Sayısı: Her ne kadar Google, Facebook hesaplarının çoğunu görmese de büyük bir ihtimalle Facebook sayfalarında alınan beğeniler Google sıralasında etkili rol oynamaktadırlar.



158. FacebookPaylaşımları: Facebook paylaşımları çünkü, bu paylaşımlar backlinklere yakın sayılırlar Facebook paylaşımları Facebook beğenilerinden çok dah fazla katkı sağlayabilirler.



159. Otoriter facebook Kullanıcı Hesapları: Twitterda olduğı gibi Facebookta da otoriter hesaplardan alınan linkler ciddi katkı sağlarlar.



160. Pinterest Pinleri: Pinterest çok popüler olan bir sosyal paylaşım ağı olduğu gibi paylaşımlar gösterime açıktır. Bu yüzden hiç şüphesiz Google Pinterest den gelen soyal sinyallere değer verir.



161. Oylama ve Sosyal paylaşım Siteleri: Reddit, Stumbleupon ve Digg gibi sitelerden gelen sinyalleri Googleın değerlendirmeye aldığına eminiz.



162. Google+1 Sayısı: Her ne kadar Matt Cutts Google+ nın arama sonuçlarına doğrudan etkisi yok açıklamasını yapmış olsada bu pek inandırıcı değil, kendi sosyal paylaşım ağlarını gözardı edemezler.



163. Otoriter Google+ Kullanıcı Hesapları: Twitter ve Facebookta olduğu gibi, otoriter bir +1′s hesbaından alınan linkin çok önemli olduğunu düşünmek gayet mantıklı.



164. Google+ Yazar Onayı: 2013 Şubatda , Google CEOsu Eric Schmidt bu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:



Arama sonuçları içerisinde onaylanmış profillerden paylaşılan bilgiler onaylanmamış profillerden paylaşılan bilgilerden daha süt sıralarda listeleneceklerdir.Bu sayede arama yapan kullanıcılar üst seviyede onaylanmış doğal bilgilere ulaşabilecekler



Onaylanmış yazarlık aynı zamanda güvenilirlik seviyesine de katkı sağlayacaktır.



165. Sosyal Sinyal Alakası: Google şüphesiz hesapta paylaşılan bilgi ile bağlantı arasındaki alakayı incelemektedir.



166. Sitenin Sosyal Sinyal Seviyesi: Site-wide sosyal sinyaller sitenin otoritesini arttırabilir bu yolla ayrıca bütün sayfaların ziyaret seviyesi de artabilir.





Marka Sinyalleri





167. Marka İsmi Anchor Tekst: Marka anchor tekst sıradan ama önem marka sinyalidir.





169. Markanın Facebook Sayfası ve Beğenileri: Facebook sayfa ve beğenileri Markaya değer katar.



170. Markanın Twitter hesabı ve Takipçileri: Markanın Twitter takipçi sayısı ve kalitesi Google sıralamasında marka sitesine değer kadar.



171. Resmi linkedin Firma Sayfası: Gerçek bir firmanın mutlaka Resmi Linkedin hesabı olmalı.



172. Linkedin Sayfasında çalışan kişi Sayısı: Rand Fishkin Firmanın Linkedin profilinde belirtilen çalışan kişi sayısının Google olum yönde sinyal verdiğini düşünüyor.



173. Sosyal Medya Hesap meşruiyeti: 10.000 takipçisi olan ve 2 paylaşım yapılan bir sosyal medya hesabının 10.000 takipçisi olan ve çok fazla yorum yapılan otoriter bir hesaptan daha etkili olduğunu düşünüyoruz.



NOT: Kendi tecrübelerim bunun tam tersini söylüyor. Bu idiayı kısmen onaylayabiliriz, fakat genelleme yapmanın yanlış olduğuna inanıyoruö.



174. Haber Sitelerinde Markadan Bahsedilmesi: Gerçek anlamda büyük olan markanalar Google Newsde yerlerini alırlar. Bazı markalar ise Google Newsin en başında yer aldıkları bir gerek.



175. Birlikte Yapılan Atıflar: Bir sayfada link paylaşılmadan Marka hakkında yazılan metinleri Google değerlendirir.



176. RSS Abone Sayısı: RSS Abone sayısı başta Google olamak üzere bütün arama motorlarına olumlu yönde Marka hakkında sinyaller verir.



177. Google Firma Rehberi kaydı : Gerçek firmaların bulunduğu açık bir adres mutlaka vardır, Google Firma kaydı yapılmış firmalara Google değer verir.



NOT: Google Firma Kaydı, firmanın kayıt esnasında verdiği adrese gönderilen PİN aracılığı ile onaylanır.



178. Firmanın Web Sitesinde Vergi verdiğine dair veri: SEOMoz raporunda Googleın verfi verip vermediğini kontrol edebileceği vurgulanmış. Şaysen söylenildiği gibi önemli olabileceğini ama arama sonuçlarını etkileyecek kadar elzem olduğunu düşünmüyoruz.



Site İçi Spam Faktörleri





180. Kötü Komşulara Link Vermek: Yasak, art niyetli, para tuzağı v.s içerikli sitelere link vermek sinin sılamasını olumsuz yönde etkiler.





182. Popups veya Zoraki Reklamalar: Google Rater Guidelines Document açık bir şekilde bu tür sitelerin kalitesiz olduğunu belirtmiştir.



183. Sitenin Aşırı Optimize Edilmesi: Genelde olması gerekenden fazla anahtar kelimelerle bu yapılır, kaçınılması gereken bir işlem.



184. Aşırı Sayfa Optimizasyonu: Bir çok kişi Pandadan çok Penguen in bu tür sayfaları hedef aldığını söylemekte, yine olması gerekenden fazla anahtar kelime kullanımı.



185. Above the Fold Reklamları: Page Layout Algoritması bu tür siteleri cazalandırmaktadır.



NOT: Above The Fold Reklamı Nedir?



Bir web tasarım terimi olan Above the fold browserda bir internet sayfası ilk açıldığında görünen kısma verilen addır. Görünen kısmın altında kalan ve scroll yapılarak görülen kısma da Below the fold adı verilir.



186. Affiliate Linkleri Gizlemek: Affiliate linkleri gizelemek ceza alma sebebidir.



187. Affiliate Siteler: Googleın Affiliate siteleri hiçbir zaman desteklemeyeceği aşikar. Bir çok kişi Googleın bu tür siteleri ve onlarla iş yapanları daha sıkı mercek altına alacağını zaten söylüyor.





189. PageRank Değerini şekillendirmeye Çalışmak: Google, PageRank şekillendirme oyunlarını sevmez bunu genelde dışa verilen ve veya site içi linklerin çoğunu NoFollow yaparak başarmaya çalışırlar.





191. Meta Tag Spamı: Bazen bilinçsiz olarak yapılan bir şeydir. Özellikle blog larda eklentiler kullananlar bu noktada mağdur olmuşlardır. Bilinçli yapanlar ise zaten tesbit edildiklerinde cazalandırılırlar.



Site Dışı Spam Faktörleri



192. Doğal Olmayan Link Akışı: Ansızın ve doğal olmayan şekilde çok fazla link alımı.



193. Penuen Cezası: Google Penguin tarafından ceza alan sitelerde ziyaretçi sayısında büyük düşüş olur.



194. Yüksek ve Düşük kaliteli Profil Linkler:Özellikle Black Hat SEO yöntemleriyle alınan açırı profil backlinkler sitenin sapamtaptığına dair sinayller verirler.



195. Alakalı Domainlerden Alınan Bağlantılar: Ünlü analiz sitesi MicroSiteMasters.com doğal olmayan yollardan aşırı şekilde alınan Penguini harekete geçirir.





196. Doğal Olmayan Link Uyarısı: Googleın Google Webmaster Toolsdan göndediği yüzlerce doğal omayan link uyarısı . Bu durum sitenin ciddi anlamda ziyaretçi düşüşüne neden olur.



197. Aynı Class C IPden Link Alımları: Yüksek miktarda aynı Class IP den alınan linkler blog network habercisidir.



198. hek Linkler: Alınmaması konusunda yorum bile yapmaya gerek yok.



199. Manual Cezalar: Googleın manuel cezalarından haberiniz var mıydı. Daytay burada Interflora fiasco.



200. Link Satımı: Link satışı PageRank değerini düşüreceği gibi sitenin ziyaretöi





202. Google Dansı: Google Patent, in belirttiği bir çok faktörü göz ardı ederek Google Algorirması ile dans etmek tehlikeli sonuçlar doğurur. Bütün emeklerin boşa gitmesi riski gibi



203. Disavow Aracı: Disavow Aracını bu tür cezalarla karşı karşıya kaldığınızda yada rakiplerinizin spamarına maruz kaldığınızda kullanabilirsiniz.



204. Yeniden Değerlendirme Taleni: Başarılı bir yeniden değerlendirme talebi alınan cezalardan kurtarabilir.







Bu Makalenin İngilizce aslı 20 saatte yazılmış, tercümesi de bir o kadar sürdü. Umarım bu emeğimizin karşılığı olarak sizlere faydalı bilgiler sunmayı başarabilmişimdir.



Eğer bizim kaçırdığım başka bir faktör var ise ki SEO denizinde mutlaka vardır, lütfen yorumlar kısmında bunu belirtin, biz de listeye isminizle birlikte ekleyelim.



Makaleyi ham halinde yayınladığım için bazı gramer ve imla hataları var bunun için özür dilerim





Ersin Tezcan
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

rootkeys

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Aralık 2013
Mesajlar
18
Reaction score
0
baya emek harçamış ve bu makalede yazılanların çoğu hala geçerli. :)
 

wwwxxxyyy

0
İyinet Üyesi
Katılım
31 Ekim 2005
Mesajlar
1,005
Reaction score
7
Çoğu hâlâ geçerli ama asıl geçerli olan GOGGLE'ın para hırsı dolayısıyla yürüttüğü mantık şu "Eğer sitenden para kazanıyorsan adwors reklamı verip ilk sıraya çıkman gerekir, eğer ticari bir siten varsa ne yaparsan yap ilk sıraya çıkamazsın"

Seo eskidendi. Şimdi parayı veren düdüğü çalıyor.
 

rootkeys

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Aralık 2013
Mesajlar
18
Reaction score
0
Katılmıyor değilim lakin, google ye bu imkanı tanıyan yine bizleriz. para hırsı insanları böyle yapıyor yani bizim gibi dersem sanırım yanlış olmaz, seo çalışması yapanlarda adworks ün tuzu biberi oluyor rekabeti arttırarak reklam bedelleri tavan , gene kaybeden bizler... :)
 

Partizano

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Nisan 2011
Mesajlar
0
Reaction score
1
Google'ın para hırsı hepimizin 1. sıraya çıkma hırsını geçer arkadaşlar:)
 

ersdal

0
Yasakli Uye
Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
176
Reaction score
0
güzel bir paylaşım olmuş herkes uygularsa 1. sırada kimin sitesi olacak merak ediyorum kardeşim. Ama bilgiler paylaşım güzel ellerine sağlık
 

tay79

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Aralık 2012
Mesajlar
42
Reaction score
0
Bu işlerden anlamayan birisi olarak boş zamanlarımda tekrar tekrar okuyacağım faydalı bilgiler ile dolu yazınız için teşekkürler.
 

dusesmoda

0
İyinet Üyesi
Katılım
12 Haziran 2010
Mesajlar
811
Reaction score
10
Konum
İstanbul
ellerine sağlık sonuna kadar okudum text olarak pc ye kopyaladım bide izninle arada okurum pc den )
 

Partizano

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Nisan 2011
Mesajlar
0
Reaction score
1
Ben teşekkür ederim arkadaşlar. Umarım gerçek anlamda sizlere faydası olmuştur.

--IYINET ; Flood Engellendi -->-> Yeni yazilan mesaj 22:03 -->-> Daha önceki mesaj 22:01 --

Konun yorumlarınızla sabitlenmesi ayrıca benim için sürpriz oldu, çünkü genelde değerli olmayan şeyler sabitlenir:)
 

HbY

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
191
Reaction score
1
Konum
Kastamonu
gerçekten güzel bi konuya değinmişsiniz hocam. emeginize saglik
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst