İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Google'dan Wikipedia'ya rakip

haberci02

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
287
Reaction score
0
24712.jpg


Online ansiklopedi Wikipedia'ya Google'dan rakip geliyor...
Google, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük online ansiklopedisi olan Wikipedia'ya rakip olması amacıyla KNOL projesi üzerine uğraştıklarını bildirdi.

Wikipedia'dan farklı olarak KNOL'un içeriğini uzman kişiler tarafından belirlenecek ve kullanıcılar bu içeriği değiştiremeyecek.

Google'da arama yapıldığında ilk olarak eğer varsa aranan kelime ya da kelime grubuyla ilgili olan Wikipedia linki çıkıyor ve bu kullanıcıyı direkt bilgiye yönlendiriyordu.

Google'un bu işlevselliği kendi lehine kullanmak için KNOL projesini ortaya attığı iddia ediliyor.

Wikipedia'dan KNOL'la ilgili gelen açıklama ise "Kullanıcılar bir ekleme yapamayacaksa objektiflik diye bir kavramdan söz edemeyiz" şeklinde.

KNOL projesi ilerleyen haftalarda kullanıcıların hizmetine sunulacak. KNOL, ismini ingilizcede bilgi anlamına gelen Knowledge'dan alıyor.
 

cevirmen

0
İyinet Üyesi
Katılım
17 Mart 2007
Mesajlar
41
Reaction score
0
Konum
ingiltere
wikipedaidan cok daha kullanisli olacagini dusunuyorum, insanlar maalesef wikiyi kendi amac ve cikarlari ugruna kullaniyor, tarafsiz uzmanlarca hazirlanmis bir ansiklopedi bence daha cok tutulur.
 

MéDicLiFé

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2007
Mesajlar
802
Reaction score
0
Konum
Acil Servis
Google'dan Wikipedia'ya olamaz şu açıklamaya göre. Yada bir alternatifte olamaz. Wikipedia özgür bir ansiklopedi. Felsefede de doğru bilgi diye bir kavram yoktur. Her bilgi kişi yada kişilere göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden sadece uzmanlar diye uzmanların yazdıkları bilginin doğruluğu kişilere göre tartışılabilir niteliktedir.

Örnek vermek gerekirse;
Arabanın kapısına sıkışmış bir parmağın tırnağı batma yapıyorsa ve çekilmesi gerekiyorsa bu tırnağı çektirmeden önce haşlanmış pirinç ile sarılması ve bir süre bekletilmesi geçmesine neden oluyor.

Aynı olayı ben yaşadım. Arkadaşımın tırnağı çok feci duruma geldi acil olarak çekilmesi gerekiyordu artık yeterince etin içine girdi. Hocamıza da gösterdik. Acil çekelim Görkem yarın tekrar gelin cevabını aldım. Anneanneme durumu anlatınca pirinç lapası sarın demişti. İlhan'da bunu duymuş ve çektirmektende korktuğu için geldi, Görkem bağlayalımmı belki fayda eder dedi... Saçmala dedim. Ama bu tırnağını çekecekler diye akşamdan korkarak yapmış anlatılan şeyi...

Sabah kalktığında tırnak olması gerektiği şekildeydi ve eti oldukça yumuşamıştı. Ne yaptın ne sürdün de böyle oldu dediğimde pirinç haşlayıp koydum dedi.
Mümkün değil okulu bırakırım ben dedim.
Gittik söz verdiğimiz gibi hocaya. Hocamız (Doç. Nedyalko R.) ne yaptın Görkem dediğinde; hocam pirinç haşlaması sarmış bir bez yardımı ile dedim. Şakayı bırak ne yaptın ki bu şekilde oldu dediğinde hocam ciddiyim dedim.

Adam bana baktı. Eğer ciddiysen diplomamı çatır çutur yırtarım bırakırım bu işi ben dedi.


Ha kimseye önermiyorum yanlış anlaşılmasın. Anlatmak istediğim olayda; alternatif ve tamamlayıcı olarak verilen halk bilgilerine de yer verilmesi, işin olmazsa olmaz kısmıdır diye düşünüyorum.
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
google şu sonradan özenti projelerine bir son vermeli bence ,
parayla değilde benzersizlikle işin yüriyeceğini en iyi onların anlaması lazım
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst