İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Grafik Programlarında Optimizasyon ve Önemi Bölüm I

ooppsss

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Kasım 2007
Mesajlar
46
Reaction score
0
Merhabalar,

Günümüzde neredeyse tüm graik programları artık optimizasyon desteklemektedir. Peki nedir bu optimizasyon ?

Optimizasyon, bir resim veya graik üzerinde yaptığımız tüm efekt, filtre ve deiğişikliklerin salt biçimdeki dosya boyutunu çeştili araç ve ayarlar ile çok küçük değerlere düşürebilme yöntemidir. Web tasarımı ile uğraşan, arkadaşına internet üzerinden resim göndermek isteyen veya sadece görsel bigli vermesi açısından ihtiyacımız olan fotoğraf, resim ve grafik benzeri her türlü çalışmamızın optimazsyonu hem süre hemde yer açısından bizlere çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Optimizasyon farklı şekillerde uygulanabilir. Aşağıda örnekler ile bunları nasıl yapacağımızı açıklmaya çalışacağım.

1. Resim veya Dosya formatının başka formatlara çevrilmesi metodu.

Örnek olarak TIFF uzantılı bir dosya ile GIF uzantılı bir dosya arasında büyük farklar vardır. TIFF uzantılı dosyalar genellikle çok yüksek çözünürlükteki imajlar için kullanırken GIF uzantılı dosyalar web, küçük hareketli resimler ve sadece bilgi vermek amacıyla calıstığımız grafiklerde kullanabiliriz. Herhangi bir grafik programında 100*100 Pixel ve 300 inc dpi lik bir dosyayı TIFF olarak kaydederseniz ~32kB yer kaplarken GIF olarak kaydettiğiniz de ~1Kb yer kapladığını göreceksiniz.

Dosya formatları arasında seçim yaparken mutlaka size en uygun olan formatı seçiniz. Matbaa veya baskıya göndereceğiniz bir resimi GIF olarak kaydetmeniz size hiç hoşunuza gitmeyecek sonuçlar verebilir.

Peki neden GIF ile TIFF arasında bu kadar fark var diyorsanız nedeni TIFF formatında sınırsız renk olması GIF de ise maksimum 256 renk kullanılmasıdır.

Diğer formatlarda bu şekilde incelenebilir. Ağaşıdaki çizelge bize en çok kullanılan formatlrın Kalite ve Boyut sıralamasını vermektedir.

Resimlerde ve fotoğraflarda

TIFF -> JPG -> PNG -> GIFÂ Kalite ve Boyut gittikçe düşer

BMP ler genelikle sıkıştırılmamış graik formatlarıdır ve çok yer tutarlar.


Optimizasyonda en önemli noktalardan biride Vektörel ve Bitmap dediğimiz resim şeklinde hazırlanan dosyaların kullanım yerleridir. Örnek verirsek sadece grafik tabanlı bir çizim kullancaksak ( misal 3 5 renkten oluşan logo vb. tasarımlarda ) imajınızı vektörel formatlarda kaydetmeniz sizin için daha avantajlıdır. Nedeni ise vektörel çizimler formüllere dayanan mantıkta oluşturulur ve sadece çizilen alan bilgi olarak saklanır. Bu sebeple boyutları çok daha küçük ve kaliteside bir o kadar yüksek olur. - Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir döküman yazacağım şimdilik burada kesiyorum -

2. Resimlerdeki renklerin azaltılması ve yeterli renk paleti seçimi.

Renk paleti bir resmi oluşturan renklerin her birinin indexlendiği tablodur. Bir bakıma o resim içerisindeki kullanılan tüm renklerdir buna tonlamalar da dahildir. Bildinği gibi insan gözü tüm renk geçişlerini ayırt edemez, dakat pek çok resimde gereksiz yere renkler tonlanmakta ve buda dosya boytunu arttırmaktadır. çok iyi oluşturulmuş bir renk plaeti ile hem kaliteli hemde küçük boyutlu dosyalar oluşturabilrisiniz. Bu yüzden optimisazyondan en önemli konualrdan biridir renk paleti.

Örnek olarak 1 milyon renkten oluşan bir resimde en az 100 bin rengi gözümüz algılayamayacaktır. Yani 100 bin rengin tuttuğu alan boşu boşuna hem zaman hemde yer açısından bize zararlı olacaktır. Peki ne yapmamız gerekiyor ?

Renk paletinizi kullanığını programlar vasıtası ile optimize edebilirsiniz. Nerdeyse tamamı yeşil tonlardan oluşan bir resimde diğer renklerin tonlarının olması pek gerekmeyen bi durumdur ( çok özel durumlar hariç ) bu sepeble resminizin renk kalitesini de bozmadan renk paletinizden kendinizin veya programınızn belirleyeceği gereksiz renkleri çıkarabilrisiniz.

3. Gereksiz Efekt ve Renk kullanımlarından kaçınmak.

Bir çok tasarımla uğraşan inslar bilri ki genelde logo ve benzeri tasarımlarda en fazla 4 veya ekstra 2 renk kullanılır. Amaç ise hem maliyeti düşürmek hemde tasarıma bir çizgi kazandırmaktır. Kendi logosunu yapmak isteyen pek çok kişi ise basit bir yazıda bie onalrca renklendirme efekt vb etkiler kullanarak hem logoyu logo olmaktan çıkarmakta hemde dosya boyutlarında devasa büyüklüklere ulaşmaktadır.

Eğer çok özel biri durum gerektirmiyorsa mutlaka en az renkle ve uygun tonlarla çalışınız. Unutmayın bir web sayfsaında yüzlerce imaj bir araya geldiğinde o sitenin açılmasını ve yüklenmesini uzatacaktır ki bu istenmeyen bir durumdur.

Misal optimize edilmemiş 10 adet grafik dosyası 1 er mb dan 10 mb yaparken optimizasyonla bu 1 mb kadar dusebilir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst