İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Harcaması çok olana çok vergi dönemi başlıyor

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Eylül 2010
Mesajlar
2,829
Reaction score
32
Konum
ANKARA
Lüks yaşayan, tatilini yurtdışında geçiren, ev, otomobil alan, kredi kartı harcaması yüksek olan az gelir beyan edemeyecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tasarrufların artırılması için vergi teşviklerinin de gündeme gelebileceğini belirtmesinin arkasından hazırlanan yeni Gelir Vergisi Yasası’nda verginin harcamalar üzerinden hesaplanması değişikliği çıktı. Vergi Konseyi’nin üç yıl önce hazırladığı Gelir Vergisi Yasa taslağı üzerinde çalışan Maliye Bakanlığı’nın yasayı kısa sürede hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandırdığı öğrenildi. Taslağa göre Türkiye’de gelir vergisi artık harcama üzerinden alınacak.

Habertürk gazetesinin haberine göre, kişinin evi, arabası, kredi kartı, bankadaki mevduatı, yurtdışı gezisi, kira geliri de incelenecek. Buradan yola çıkarak kişilerin elde edebileceği kazanç belirlenecek. Yıl içinde çok harcama yapan lüks yaşayan örneğin tatilini yurtdışında geçiren, lüks ev ve otomobil alan, bankada birikmiş mevduatı fazla olan ve kredi kartı harcamaları yüksek olan kişiler az gelir beyan edemeyecek. İnceleme sonunda ortalama bir harcama tutarı tespit edilecek. Bu tutar, kişinin aylık gelirinin ortalama ne kadar olduğunu gösterecek. Eğer bu kişiler gelirini az beyan ederse bilgisayar sistemleriyle kolaylıkla bulunup sorgulanacak. Yeni kanun maddeleri ile ceza alacak veya vergisini artırmak zorunda kalacak.

TASARRUFU ARTIRACAK
Yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun da temelini oluşturacak olan bu yaklaşım ile kişiler harcadıkları kadar vergi ödeyeceği için harcama tuturlarının düşmesi ve kişilerin tasarrufa yönelmesi bekleniyor. Böylece tasarruf oranı da yükselecek.

KÂR HADDİ BELİRLENECEK
Yeni Gelir Vergisi Yasası’na göre meslekler içinse ortalama kâr haddi belirlenmesi ve bu kâr haddinin altında gelir beyan edilemeyeceği ilkesinin benimsenmesi bekleniyor. Kâr haddi belirlenecek meslek grupları avukat, doktor, mimar, mali müşavir gibi serbest meslek erbabı ile konfeksiyoncu, müteahhit, kuruyemişçi, kitapçı, kırtasiyeci, lokantacı kasap, manav gibi esnaf ve tüccarlar olacak. Bu meslek gruplarındakiler zarar etse dahi yeni düzenleme bunu kabul etmeyecek.

Hayat tarzına ve sahip olduğu kaynaklara göre belirlediği matrah üzerinden vergi alınacak.

kaynak
 

Caesar

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Haziran 2006
Mesajlar
1,894
Reaction score
7
Bunların kafası sadece insanların cebinden daha çok nasıl alırıza çalışıyor. Bir kerede şu insanların cebine daha çok nasıl koyabiliriz deseler kimse vergi kaçırmayacak.
 

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Eylül 2010
Mesajlar
2,829
Reaction score
32
Konum
ANKARA
Ama bir bakımada iyi yöntem millet o kadar harcama yaparken az vergi vermesi yanlış bir uygulama. Vergiler düzgün verilmiyor malesef ki. Ancak Caesar söylemlerine de katılmamak mümkün değil.
 

Caesar

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Haziran 2006
Mesajlar
1,894
Reaction score
7
Ama bir bakımada iyi yöntem millet o kadar harcama yaparken az vergi vermesi yanlış bir uygulama. Vergiler düzgün verilmiyor malesef ki. Ancak Caesar söylemlerine de katılmamak mümkün değil.

Şöyle düşün babandan bir arazi kaldı zamanında vergisi cartı curtu ödenmiş. Dedinki ulan şansa bak araba istiyordum ev istiyordum babamdan arazi kaldı satayım hemen.

Sattın gittin araba aldın, gittin ev aldın. Üstüne 5 senedir hanım ve çocukları tatile götüremiyordun dedin ki içinden "5 senedir gidemiyorduk bu sefer en lüks yerde 1 haftalık tatil ayarlayım." ve ayarladın.

Sene sonu geldi maliye çöktü. Dediki sen bu sene çok para kazanmışsın ki ev almışsın araba almışsın üstüne bide tatil yapmışsın. Demekki aylık kazancın 100.000 TL senin hadi öde bakalım.

Ne oldu? Evde gitti... Arabada gitti... Bi tatil yaptın akılda o kaldı oda burnundan geldi.

Hay ben böyle işin dedin kendi kendine... Yutkundun. Yutkundun. Yutkundun. Ama bi baktın ki Ali Ağaoğlu'na yine vergi çıkmamış. Neden?

200.000 TL ye Camii yaptırmış devlete hibe etmiş. Ama masraf olarak 2 milyon tl göstermiş. Otoyol yaptırmış 500.000 TL harcamış devletime feda olsun demiş. 10 milyon tl masraf göstermiş. Okul yaptırmış 1 milyona mal etmiş. 20 milyon masraf göstermiş. Ama o sene hayvan gibi 10 tane ferrari almış, tatile gitmiş helikopteri ile gezmiş.

Masrafları çok gösterdiği için yine vergi ödememiş, yine vergi ödememiş...

Olan benim 5 senedir tatil yapamayan memuruma olmuş.
 

ozgurruh

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Eylül 2010
Mesajlar
2,829
Reaction score
32
Konum
ANKARA
Bu düzenleme elbette bu şekilde olursa yanlış uygulama. Ancak herkes kazancına göre değerlendirilmesi gerekir diye düşünmekteyim. NE kadar kazanıyorsa o kazancına göre vergi vermelidir. Vergi kçırmamalıdır.

Ama verdiğin örnek tabiki başlı başına yanlış bir uygulama örneğidir. Bu örneğe benzer manzaralar da yaşanacaktır ne yazık ki
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst