İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Her Site İçin Uygulanması Gereken Seo Teknikleri

Yeşilmen

0
İyinet Üyesi
Katılım
18 Haziran 2007
Mesajlar
10
Reaction score
1
Makaleye başlamadan önce birkaç not eklemek istiyorum.
1. Seo uzmanı değilim ve bu alanda iyi olduğumu da ima etmiyorum.
2. Fikrime göre Seo bilimsel ve ya yeteneksel birşey değildir. Onun için mantık + deneme yanılma + deneyimleri araştırma adımlarıyla bir seo uzmanı kadar olmasa da size yetecek kadar birikim yapabilirsiniz. Yani her zaman bir seo uzmanına ihtiyacınız yoktur.
3. Bu makalede anlatılacak konuların bir kısmı bir çoğumuzun bildiği ama uygulamaktan üşendiğimiz, bunlar teferrüattır diye atladığımız konular olabilir. Onun için "zaten biliyorduk" edasıyla cevap yazmazsanız sevinirim.
4. Makaleye başlama saati » 04:24. Yazım yanlışı olursa kusura bakmayın..


1. Anahtar Kelimeleriniz ve URL yapıları

Hep şunu deriz. "Kardeşim -oyun- ile ilgili bir site açıyorsanız, domainin içinde -oyun- kelimesinin olması sizin için yararlıdır." Bu kesinlikle doğru bir söylemdir. "Oyun" kısmen de olsa size doğruluğunu kanıtlamaktadır.

Birde genel sitelerimiz olur. İçinde oyun da olur, muzik de olur cartı da olur curtu da olur. Bu tür sitelerimiz için SEF uygulamalarına başvurmalıyız. Buradaki püf nokta şu: "?, $, &, +, %" tarzı karakterlerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıyız. Ayrıca anahtar kelimeler üzerinden url yaratmalıyız.

websitesi.com/oyun < Önerilen
websitesi.com/?kategori=futbol < vs tarzı Önerilmez

Burada önemli olan bir diğer husus da şudur. Uzantılarımızda gereksiz "keyword"lerden uzak durmalıyız.

2. Hosting seçiminde dikkatli olun

Hosting alırken uptime oranının yüksek olmasına dikkat edin. Bu kabaca şu demek: "Serverınızın kesintisiz olması ya da kesinti zamanının çok az olması." Önemine gelince. Farzedinki siz bir bakkala gittiniz ama bakkal kapalı. Başınız öne eğik geri döndünüz. ve 5 dk sonra tekrar gittiniz açılmıştır umuduyla. Ama malesef tekrar kapalı. Üşenmediniz bir kez daha gittiniz, o da ne yine kapalı. Ertesi gün gene o bakkala gider misiniz? Şahsen çok zor. İşte Google Amca'mızın sitelerimize yolladıkları botlarda bu mantıkla çalışır. Bot 2-3 kere gelir siteye ulaşamazsa bu sefer siteye uğrama süresini uzatır. Her yarım saatte 1 kere geliyorsa. Bu günde 1 kereye düşer. Durum devam ederse hafta da 1 kere vs vs vs.. Uptime oranının önemini sanırım anlamışızdır.

Lokasyon seçimi. Siteniz hangi ülkeye yayın yapıyorsa mümkün olduğunca o ülkelerden host almaya bakınız. Örneğin sitenize çekmeyi düşündüğünüz ziyaretçiler Türk ise, Türkiye lokasyonlu host, Alman ise Almanya lokasyonlu host almanız sizin yararınızadır. Makalenin başında bahsettiğim gibi bu yerel siteler için bir teferruat olabilir. Yerel dildeki siteleriniz için farkını bazen göremeyeceğiniz bu nokta, global siteleriniz için bir hayli etkili olacaktır. Yani Türk ziyaretçiler için Amerika ve Türkiye lokasyonlu siteler arasında az görülen bu etki, Amerikan ziyaretçilere yönelik yapılan siteleriniz için bunun etkisini bir hayli görebileceksiniz. Burda ki fark şundan dolayıdır. Rakipleriniz arttıkça teferruatlar önem kazanmaktadır..

3. Anahtar Kelime Zenginliği

Duyanınız mutlaka olmuştur kelime yoğunluğunu. Bu nokta site genelinde değil de daha çok sayfa bazında önemlidir. Seo uzmanlarının bir kesimi bu oranı %8 - %10 olarak belirlemişler. [Yanlış hatırlamıyorsam] Peki daha fazla olsa ne olur. Daha fazla olması Google Amca'nın gözünde "spamcı" olarak görünmenize yol açabilir. Sonra Google Amca cıss yapar sizi :)

Anahtar kelimelerinizin, Sayfanın " <title></title> " tagları arasında, yine sayfanın ( <meta name="keywords" content=" ) ve ( <meta name="description" content=" ) kısımlarında yine spam sayılmayacak, makul değerlerde ana anahtar kelimelerinizi ve yan anahtar kelimelerinizi girmenizde yarar var.

Bunun yanı sıra yine sayfa yapısında anahtar kelimelerinizi başlık olarak belirtmenizde yarar var. Başlık derken "<title - </title>" dan bahsetmiyorum. Başlıkta ki amacım sayfa içinde "<h1> </h1>" gibi taglarla belirtilenlerdir. Gani gani faydasını göreceğinizden emin olun.

Ana anahtar kelimelerinizle bağdaşlaşan yan anahtar kelime bulmak için "Google Amca'nın Keyword Tool" servisinden yararlanabilirsiniz..

4. Sayfalarınızdaki Resimler İçin "alt" Tagını Kullanın
Yine bir çoğumuzun bildiği ama üşendiği husulardan biridir. Daha çok metin içerikli web siteleriniz olsa dahi sayfalarınıza eklediğiniz resimlerin ( alt="..." ) taglarını sayfa içeriğiyle uyumlu bir şekilde düzenlemeniz size hem kelime yoğunluğu kazandıracağı gibi, hemde Google Resim Arama servisinden de hit sağlayacaktır.

Özellikle görsel(resim) içerikli web sitelerinizde mutlaka ama mutlaka kullanmanızı öneririm.

5. Sitede Botlara Yol Gösterin
Hani tamam Google Amca başarılıdr web işlerinde ama bu botlar biraz havalıdır. Sitenize uğramadan önce size şunu söyler: "Kardeşim sitene geliyorum, Ne görürsem onları alırım ona göre." Evet hakkaten ne görürse onları alır. Göremedikleri onu bağlamaz. Bu şu demek: Hata yapmaksızın tüm sayfalarınızı diğer sayfalarınızla etkileşimli hale getirin.(Link verin) Sayfalarınızda link ile bağlanmamış sayfa kalmamalıdır ki. Botlar geldiğinde o sayfalara uğrasın. Düzgün bir hiyerarşi kullanın. Mümkünse etiketleme sistemlerinden yararlanın..

Bunun yanı sıra robots.txt dosya oluşturun. Burada ki amaç ise bazen kullandığımı hazır scriptlerde bize yararı olmayacak sayfaların indexlenmesini engellemek. Mesela eğer bir forum kurarsam üye profil sayfalarının bana bir yararı olmayacağını düşünürüm. Bunun için robots.txt dosyamda bunun indekslenmesini engelleyecek kodu girerim.
PHP:
User-agent: *
Disallow: /uyeler/
6. Diğer Sitelerden Link Alın
Aslında bu maddeyi açıklamayı düşünmüyordum zaten zamanımızın çoğunu bununla harcıyoruz. Madem başlığı yazdım bu konu hakkında birkaç noktaya dikkat çekelim.
+ Alacağınız linkler mümkün oldukça sizinle aynı içerikte siteler olsun.
+ Link alacağınız sitenin spam site(link çöplüğü site) olmamasına dikkat ediniz. Benim düşüncem şudur. Link çöplüğüne dönmüş PR5 olan bir siteden alacağınız link, temiz PR4 olan bir siteden alacağınız linkten daha az yararı dokunur. (Hatta bazen abartıp zararı olduğu bile söylenebilir)
+ Link alırken Anahtar Kelimeleriniz üzerinden link alın. ( <a href="..." >Anahtar Kelime</a> tarzında )
+ Alacağınız linklerin dofollow olmasına dikkat edin. (aslında nofollow'larda yarar sağlıyor gözlemlerime göre. Yine de tartışılır..)

7. XML Sitemap Oluşturun
5. Maddemizde botlara siteyi rahatça gezdirmemiz lazım demiştirk. İşte asıl o madde de olması gereken konulardan biridir. XML sitemap sayfanız inanın size çok şey kazandıracaktır. Bunu Google Webmasters servisinden tanıtırsanız bu botlara ve kendinize çok iyi birşey yapmış olursunuz. hem botların kafası karışmadan siteyi ziyaret olmuş gibi olurlar. Hemde sitemap dosyanız güncellendikçe Google Amca sitenizi ziyarete gelmeye çalışır. Ne kadar çok ziyaret o kadar çok indeks. ;)

8. WWW Olsun mu Olmasın mı?
Şimdi siz bir domain alıyorsunuz. www.domain.com aldım diyorsunuz. Ama aslında siz domain.com alıyorsunuz. www ise subdomain oluyor. ve Sub domain da ayrı bir siteymiş olarak algılanıyor. Şimdi kendinize bir iyilik yapın ve bunu(www) kullanacak mısınız kullanmayacak mısınız karar verin. Çoğu zaman ikisi de çalışır. Yani www.domain.com ile domain.com aynıdır. Ama bu zararlıdır. (Konu dışı: Son kullandığım laf bana Ay Lav Yu filmini hatırlattı ne alaka bilmiyorum ama aklıma geldi birden :p ) nedeni ise şudur. "Duplicate content" dediğimiz olay mevcut. Ne dedik www. .. bir subdomaindir ve ayrı site olarak bakılır ama halbu ki aynı sitedir. Bu bazen sizin sitenizin Google Amca tarafından kopya içerik olarak kabul edilip sizin eksi hanenize yazılan noktalardan biri olabiliyor.

Peki ne mi yapacaksınız. Cevap basit: 301 Redirect


9. Orjinal İçerik !
Bu konu hakkında pek birşey yazılmasına gerek duymuyorum. Çünkü artık altı bilmem kaç puntoyla çizilen bir madde. Sitelerinizdeki konularınız orjinal ise kral sizsiniz. Orjinal değilse hırsızsınız ve Google Amca sizden nefret etmeye başlar..


Makale bu kadar..

Şimdi bir itiraf'ta bulunayım. Bu makaleyi ve yazacağım(inşeAllah) diğer makaleleri aslında sizin için değil. Kendim için yazıyorum. Böyle gözümün önünde olursa aklıma gelir uygularım diye. Bir nevi not defterim..
 

kuaza

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Ağustos 2009
Mesajlar
835
Reaction score
7
Boyle notlar tutmaya devam et, kendini gelistirmen acisindan da acemiler acisindan da gayet yararli :)
 

Kharadun

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Mayıs 2009
Mesajlar
196
Reaction score
1
Konum
İstanbul
Başlangıç için yapılması gerekenleri güzel özetlemiş arkadaş, tebrikler.
 

tubiletta

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Nisan 2010
Mesajlar
101
Reaction score
0
Peki ne mi yapacaksınız. Cevap basit: 301 Redirect...

Bunu biraz açarmısınız lütfen...
 

axl

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Şubat 2008
Mesajlar
706
Reaction score
17
düzgün kullanılırsa faydalı olabilecek bilgiler teşekkürler
 

observer

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
28
Reaction score
0
Güzel toparlama. Tebrikler...

Şunu da ekleyebiliriz: Linkbuilding de DOĞAL olarak link toplamaya bakınız! 3 günde 500 link botların gözüne batar. Doğal büyümeye dikkat etmek lazım.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst