İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Seo İpucu Hit düşüşü analizi

Yeniçeri

Ne Mutlu Türküm Diyene
İyinet Üyesi
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
9,780
Reaction score
306
Tecrübesine, bilgisine çok güvendiğim değerli arkadaşım Denizs'nin ( ismi bende saklı :) ) kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşayım. Kendisine çok teşekkür ederim.


Bu yazımda organik kelimelerin anlamına kısaca yer verecek ve büyük siteler için hit düşüşü analizinin analytics kullanılarak nasıl yapılabileceğini anlatacağım.

Editörün notu: Bir önceki yazım olan Kelime bulmada segment oluşturma yöntemi 50 gösterim ve 5 beğeni almış. Bu yüzde 10 oranında beğenildiğini gösteriyor bu da beni sevindirdi. "Flash flash 5 adımda siteniz ilk sayfada" veya "İlk sayfa garantili çalışma nasıl yapılır" başlıklı yazıların daha çok gösterim alacağının farkındayım fakat bunu yapmayı bazı sebeplerden dolayı gerçekten istemiyorum :) Bu sebeplerden biri de kişilerin forumdan okudukları tek bir yazıyla bunu yapacaklarına inanmadığımdır. Bence SEO'nun sihirli formülleri var, yöntemler, teknikler, çok sayıda bilinmeyeneler... Ama onlara ulaşmak için öncelikle bazı aşamalardan geçilmesi gerekir. Kendi adıma da paylaşımların seviyesinin artmasını çok istiyorum.

Konuyu fazla dağıtmadan hit ve hit düşüşü analizi konulu yazıma giriş yapmak istiyorum. Burada bizi ilgilendiren kısım arama hitidir.

Arama hitinin temel unsurunu organik kelimeler oluşturmaktadır. Organik kelime nedir diyecek olursanız basit şekli ile sitemize arama motorundan ücretsiz hit gönderebilecek kelimelerdir. Bunun zıttı da PPC paralı kelimelerdir. Sitemiz bir kelimede 10. sırada çıkıyor ama bu kelimeden bize hit gelmiyorsa, bu kelimede bizim organik kelimemizdir, sitemize hit gönderme potansiyeline sahiptir. Bir sitenin organik kelimeleri o sitenin arama hitini oluşturduğundan site sahipleri burada organik kelime politikalarını belirlemelidirler. Bir sitenin organik kelimelerinin fazla olması iyidir. Fakat bu tam olarak ne kadar çok organik kelime varsa o kadar çok hit var anlamına gelmemektedir. Çünkü organik kelimelerin aranma hacimleri de önemlidir.

Hit düşüşünün çok çeşitli nedenleri olabilir. Arama hiti düşüşü denilince bunu direk olarak etkilebilecek şeyler birincisi kelimenin aranma hacminin düşmesi, ikincisi kelimede sayfanın pozisyonunun düşmesi olmaktadır. Hit düşüşünün nedeninin doğru tespit edilmesi yapılabilecekler açısından önemlidir. Bir webmaster olarak organik kelimenizin aranma hacminin düşmesi konusunda yapabileceğiniz pek bir şey olmayabilir. Ancak sayfanın pozisyonunun düşüş nedeni doğru tespit edilirse hit düşüşü ortadan kaldırılabilir. Analizini yaptığım bir sitede (forum analizi) moderatörlerin bilinçsiz bir şekilde konu sildiklerini ve bunun da önemli ölçüde hit düşüşüne yol açtığını tespit ettim. Site sahiplerinin bu tarz konularda bilinçli olması büyük önem kazanmaktadır. (paralı analiz hizmeti vermemekteyim arkadaşlar)

Hit düşüşünü doğru analiz etmek düşüş nedenini bulup önlemini almak açısından önemlidir. Organik kelime sayısı az bir sitede bunu yapmak çok kolaydır. Zaten başlıca kelimelerden site hit almakta ve bu kelimelerde pozisyon veya aranma hacmi düşüşünü tespit ederek hit düşüşünün nedenini bulmak çok kolaydır. Ancak büyük ve çok sayıda kelimede hit alan bir sitede hit düşüşü analizi daha zahmetli bir hal alabilmektedir.

Büyük siteler için analytics kullanıcıları hiti düşen kelimeleri bularak hit düşüşü sebebini tespit edebilir ve buna yönelik çalışmalar yapabilirler. Bunun için yapılması gerekenler aşağıdaki aşamalardır:

1. Analytics hesabınıza giriş yapın.
2. Analiz yapacağınız siteyi seçin.
3. Kitleye Genel Bakış sekmesinden siteyi inceleyin. Örnek siteler:

A sitesi ideal:

Sabit hitli bir site. Önemli bir olay yok. Bu site 3 yıldır böyle. Site sahibi tembel ama içeriği hala faydalı.
vf8kd0.jpg


B sitesi ilginç:

Yine sabit hite sahip olan bir site. 19 temmuz tarihinde bir anda hit artışı yaşamış. Tek kelime olduğundan detaylı analiz istemiyor. Kelimeyi google trends adresinden arayarak o gün hit artışı yaşadığını görüyoruz. Büyük bir ihtimalle o gün güncel bir olay olmuş.
29lbkbd.jpg


C sitesi karışık:

10 Haziranda 16k hit alan site 15 haziranda 5k hit kaybetmiş ve bugüne kadar böyle devam ediyor. Çok sayıda organik kelimeye sahip. Hangi kelimenin ne kadar düştüğünü ilk bakışta tespit etmek kolay değil. Detaylı bir analiz istiyor. Fakat bunu kolay bir şekilde nasıl yapacağız?
2cmuj51.jpg


Burada 4. aşama ile devam ediyorum.

4. Trafik kaynakları sekmesinden arama ve organik seçimini yapıyoruz. Kaynaklara bakıyoruz. Evet bunlar arama motorları. Bu kaynaklardan gelen hit düşüşünün sebebini araştırıyoruz.
33ky5x5.jpg


5. Tarih kısmından 10 haziranla 15 haziranı karşılaştıracağız. Burada bir aralık da verilebilir.
hrngw0.jpg


6. Parametre olarak bizi anahtar kelime ve sayfa adresi ilgilendiriyor. Sayfa adresini ekliyoruz. Açılış sayfasını seçmemiz gerekir. Başka eklemek istediğiniz parametre varsa seçebilirsiniz. Ve en altta 10 satır yazan yerde 5000 satır seçiyoruz.
bi84e1.jpg


7. Dışa aktarıp excel dosyamızı açıyoruz. Burada bir sütuna ihtiyacımız var. Sütunumuzu ekleyip ona "Hit ne kadar düştü" adını veriyoruz. E sütunumuz bu yeni eklediğimiz. Ziyaret sayıları D sütununda yer alıyor. Yapmamız gereken bir formül eklemek. Bu formül 10 Haziran ziyaret sayısından 15 Haziran ziyaret sayısını çıkaracak ve "Hit ne kadar düştü" sütununa yazacak. Bunun için E2 ve E3 hücrelerine =D3-D2 formülünü yazıyoruz. Bu formül bize ziyaret düşüşünü sayısal olarak verecek. Formülümüzü kontrol edip tüm sütunumuza uyguluyoruz.
2vipowh.jpg


8. Bazı kelimelerin hitinin düştüğünü göreceğiz. Hit düşmeyenler bize eksi değer vermeyenler.

Bu kelimeleri A dan Z ye sıralayarak en çok hiti düşen ve en az hiti düşen, hiti artan kelimelerimizi ayıracağız. Tekrarlayan sonuçları sileceğiz. Bunu yaparken kelimelerin aranma hacmine bakacağız, google'ın o tarihte bir güncelleme yapıp yapmadığına bakacağız, sayfalarımızın silinip silinmediğine bakacağız... Ne kadar çok veriyi kontrol edersek o kadar doğru tahminlere yaklaşmış oluruz...

Şimdilik bu kadar. Fazla hit düşüşü yaşamamanız dileklerimle :)
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst