İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Htaccess ile linkleri sef haline getirme?

...::LorD::...

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
merhaba arkadaşlar bu konum hem biraz kaynak hem de soru içerikli.

öncelikle sef haline getirmeyi yazayım

mesela news.php?x=1 şeklinde bir linkimiz var bunu htaccess dosyası ile

1-Haber-Basligi.htm şekline çevirebilirsiniz.

bunun için htaccess dosyasına bunu eklemeniz yeterli

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*).htm$ news.php?x=$1 [NC]

bu satırla sadece (.*) yerine bakacaktır -'ye kadar olarak yer x değişleni olacaktır. bunu daha fazla uzatabilirsiniz şu şekilde

mesela haber sayfasının ikinci sayfasına geçtik

1-2-Haber-Basligi.htm

bunun için de

RewriteRule ^(.*)-(.*).htm$ news.php?x=$1&page=$2 [NC] satırını ekleyerek yapabiliriz.

şimdi sormak istediğim konuyu dile getireyim

RewriteRule ^(.*).html$ article.php?x=$1 [NC] satırı ile article.php?x=$1 şeklindeki linki seolu hale getiriyorum. tabi article.php?x=$1 adresi veritabanından bilgi çekerek oluşan bir sayfa.

ben aynı uzantıya hem db'den veri çekmek istiyorum hem de html sayfa olmasını istiyorum şöyleki

Iyinet.htm yazdığımda db'den veri çekecek

Xnet.htm yazdığımda db ile ilişki kurmadan ftp'deki dosyayı çalıştıracak yani aynı uzantıdaki dosyalar çakışmayacak acaba bunu nasıl gerçekleştirebilirim? bu konuda yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Sorunuz tam olarak anlayamamış olabilirim, anladığım kadarıyla cevap vereyim.

RewriteRule ^iyinet.html$ iyinet.php [NC]

şeklinde ayrı bir bölüm de ekleyerek veri tabanından veri çekemsini engelleyerek belirlediğiniz kodların çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda ftp'ye iyinet.html şeklinde de bir dosya da atarsanız veri tabanından çekeceğine o hazırladığınız dosya gösterilir.

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
sorumu yerinde anlamışsınız.

dediğiniz doğru ama bu defa ne kadar html sayfa varsa bir o kadar htaccess'e satır eklemeliyim. gerçi işimi gördükten sonra sakıncası yok. htaccess çok uzun olursa sorun çıkar mı? 60-70 html sayfa var 1000 kadar konu da db'den gelecek zaten

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Fazla olursa nasıl olur bilemiyorum. Ben 40 satırlı kullanmıştım bir sorunla karşılaşmadım.

Aynı zamanda bunu script üzerinde oynamalar ile de yapabilirsiniz. İyinet.html diye normal veritabanından çekilecek şekilde yaparsınız ama o id değerine sahip olduğu zaman içeriği hazırladığınız bir yöntemle çekmesini de sağlayabilirsiniz.

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
htaccess ile dediğinizi yaptım işimi gördü diğer şekilde uğraşmama gerek yok scriptle :D zaten script kapsamlı bir de onun mantığını kurmakla uğraşamayacağım açıkçası yoksa birbirine girer herşey

aLcadraz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
0
sanırım article.php nin içeriği şu şekilde olursa istediğinizi yaparsınız;

PHP:
if(array_key_exists('x',$_GET)) {
	$xxx = $_GET['x'];
	$y = @include($xxx.'.htm');
	if($y) {
		die();
	} else {
		echo 'mysql sorgu ve çıktınız';
	}
}

0
İyinet Üyesi
Reaction score
2
sorunu giderdim htaccess ile ilginize teşekkürler. maksat hem sorumu sormak hem de bir kaynak bulunmasıydı

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.