İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Hükumetin AdSense ödemesi alanların peşine düşmesi

KaRNeC

İyinet Üyesi
Katılım
4 Ekim 2002
Mesajlar
2,829
Reaction score
260
Konum
Kahramanmaraş
Google Adsense, Youtube ve Admob üzerinden para kazananların geçmişe dönük 5 yıllık gelirleri üzerinden vergi almaya çalışan hükumet harekete geçti. Google kazancı olanlar artık vergi ödeyecek. Geçmişte kazandıkları paraların da vergileri hesaplanarak alınmaya çalışılacak.

Türkiye'nin ekonomisinde başlayan sıkıntı hükumeti farklı yollarla vergi almaya zorluyor. İnternetten para kazananmasına rağmen *şahıs şirketi ya da limited şirketi açmayıp vergi ödemeyenlere tek tek davetiye gönderiliyor. Artık Google Adsense, Youtube ve Admob reklam gelirlerinin vergisi alınacak. Hatta geçmişe dönük kazançların da vergisi hesaplanıp tahsil edilecek. Konu henüz çok sıcak olduğundan Maliye Bakanlığı vergi memurlarının da konuyla ilgili tam olarak bilgisinin olmadığı sanılıyor. Ancak hükumetin internetten kazanç sağlayanlara yönelik sıkı bir takip başlattığı ve geçmiş 5 yılı da kapsayacak şekilde vergilendirme oluyla KDV ve gelirler vergisini tahsil etme yoluna gideceği öğrenildi.

Google gelirlerini İrlanda merkezli bankalar aracılığı ile yapıyor. Maliye Bakanlığı İrlanda Google hesabından, hesaplarına ödeme gelenleri mercek altına aldı. Webmasterler ve site editörlerinin kazandığı üç kuruşa mı göz diktiler eleştirileri yapılsa da Youtube gelirleri yıllık 1 milyon lirayı bulan Youtuberlerin kazançlarının medyada çok fazla yer almasının, maliyeyi harekete geçirdiği ifade ediliyor. Ne kadarlık bir kazancım varsa vergi ödemeliyim diye soranların sayısı oldukça fazla. Ancak Maliye'ye göre aylık 500 TL bile geliri olan kişinin, KDV ve Gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Gelir beyan etmeyen ve vergisini ödemeyenler hakkında cezai işlem başlatılabilir.*

Türkiye'de hem Google Adsense hem*Youtube hem de Admob gelirleri dünya ortalamasının çok çok altında. İnternetten kazanç sağlayan sayısı çok olsa da nitelik olarak düşük meblağlar ödeniyor. Türkiye'de Google üzerinden kazanç sağlayan en az 100.000 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bunların 90.000 kadarı çok düşük gelir elde ediyor. Yüzde 10'luk kısmı ise büyük meblağlar kazanıyor. aç kişinin ne kadar kazanç sağladığı ile ilgili elimizde resmi bir veri olmasa da, webmasterlerin genel görüşü bu yönde. Google İrlanda üzerinden gelir elde edenleri tek tek tespit eden vergi memurları, reklam geliri beyan etmeyenlerle önce bir görüşme talep ediyor. Görüşmede iki tarafı da zor durumda bırakmayacak bir orta yolun bulunmasına çalışılıyor. Geçmişe dönük 5 yıllık kazançlar üzerinde KDV ve Gelir vergileri hesaplanıp anlaşmaya çalışılıyor. İrlanda ile Türkiye arasında yapılan bu para transferi ile ilgili Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın sitesindeki "Google firmasının reklamlarını Şirketinizin web sitesinde yayınlamak suretiyle vermiş olduğunuz reklam hizmetleri, hizmet Türkiye'de ifa edildiğinden ve hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi bulunmakta olup, Google firması adına düzenleyeceğiniz faturada işlem bedeli üzerinden genel oranda (%18) KDV hesaplamanız gerekmektedir. Diğer taraftan, yurt dışındaki firma söz konusu hizmetten Türkiye'de yararlandığından verilen hizmetin, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilerek KDV'den istisna tutulması da mümkün bulunmamaktadır." ifadesine dayanarak vergilerin alınmasının aslında yasal olmadığı da savunuluyor. Şu anda konu henüz sıcaklığını koruyor. Webmasterler ve Google firması üzerinden gelir elde edenlerin bir an önce sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi isteniyor.

Kaynak: wmal.net
 

Sakli_Sevda

0
Onaylı Üye
Katılım
18 Aralık 2012
Mesajlar
151
Reaction score
19
Son zamanlarda ardı ardına maliyeden adsense için görüşme için çağırdılar.
Sonucunda yıllık 27.000 TL üzeri kazançları olanlar şahıs şirketi ya da ltd. a.ş. kurmaya yönlendirildiler.
2014-2015-2016-2017 yılları için geçmişe dönük beyan verenlerimiz oldu.
Beyan sonrası geçmişe yönelik yıllık gelir vergilerinin ve gelir vergisine ek yaklaşık %35 gecikme zamlarının 30 günde ödenmesi isteniyor. Aynı zamanda vergi ziyaı borçlarının da ödenmesi isteniyor. Aşağı yukarı ana para + gecikme zammının %12'si kadarda bu tutuyor.
Faizle taksitlendirme sadece 6183 kanunun 48a ile mümkün gibi görünüyor.

Ancak bunun yerine 15 Ekim 2018'de süresi dolan 7143 yapılandırma kanunun tekrar gündeme gelmesi durumunda hem gecikme zamları hem de vergi ziyaı tutarında ciddi indirimler söz konusu oluyor. Aynı zamanda da uygun şekilde yapılandırmaya gidiliyor. Örnek vermek gerekirse 100 bin liralık toplam borcunuz 75 bin gibi rakamlara düşebilir ve taksitlendirilir.
Yani durum bizlerin aydan aya ödeyebileceği makul bir hal alıyor. Şu anda adsense kullananların borçlarını ödemekte zorlanacağını düşünüyorum.

Bu sebeple 7143 kanunu tekrar gündeme getirilmelidir.
Buradan hem Milletvekillerine hem Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ve yardımcılarına bu durumu aktarmamız gerekiyor. Eğer siz de anlattığım durumdaysanız sosyal medyadan bu konuları gündeme getirmeliyiz arkadaşlar.
Destek verebilecekleri konuya bekliyorum.
 

HbY

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
191
Reaction score
1
Konum
Kastamonu
5 ayda 200 tl anca kazanıyorum vergisini isterlerse doğalgaz faturam ile giderim.
 

Filmatinesi

0
Onaylı Üye
Katılım
20 Eylül 2010
Mesajlar
205
Reaction score
22
vergi-borcu-silinen-yandaş-şirketler.png


Şu şirketlerin birinin vergi borcu kadar etmez bu garibanlardan alacakları vergiler. Onları affet, bunların peşine düş. Yazık vallahi yazık.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

similarweb

0
Onaylı Üye
Katılım
24 Ağustos 2015
Mesajlar
132
Reaction score
7
@Filmatinesi'e katılıyorum. Zenginlerin servetinden gelecek vergileri affedeceğinize milletin ne emekler vererek ıklama başına kuruş kuruş kazandıklarının vergisini alıyorsunuz. Hem de geçmiş vergilerini + cezaları ile birlikte. el-insaf
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Mekruh

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Şubat 2011
Mesajlar
16
Reaction score
0
Başka bir forumda görmüştüm kazandıkları para üzerinden 500, 600K vergi çıkanlar bile olmuş.
 

Ustad46

0
Onaylı Üye
Katılım
16 Kasım 2008
Mesajlar
1,166
Reaction score
20
Şu şirketlerin birinin vergi borcu kadar etmez bu garibanlardan alacakları vergiler. Onları affet, bunların peşine düş. Yazık vallahi yazık.
Dünyada her zaman ezilen halk, kazanan da halkı sömürenler olur. Malesef şuanda Türkiye'de de durum farklı değil.
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
254
1 ocak 2019dan öncesinin vergisini vermek çok saçma değil mi?
 

Filmatinesi

0
Onaylı Üye
Katılım
20 Eylül 2010
Mesajlar
205
Reaction score
22
Son 5 yıllık kazancın vergisini anladık da cezalar ne oluyor ya?
 

discim

Onaylı Üye
Katılım
31 Ocak 2019
Mesajlar
23
Reaction score
11
adsense'den bizim gibi 3 -5 kazananları ilgilendiren bir durum olmamasına rağmen, geleceğimizi düşünmek şart yakında havadan'da vergi alabilecek bir yönetim var şuan karşımızda bence inş işin sonu kötü olmaz. İşin kötü tarafı geçmişte kazanılan paralar ne alaka ? o zaman demezler mi adama aklın başına yeni mi geldi o zaman isteseydin diye : ) geçmişe yönelik istenen para tamamen haksızlık
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst