Yonetileni Turk olsa ne olur yabanci olsa ne olur dediginiz sirketin faaliyetlerini ve sahip olduklarini bilmeden konustugunuzu dusunmeye basladim. Komplo teorisi filan konustugumuz yok, mantikli dusunce neyi gerektiriyorsa onu soyluyoruz. "STRATEJIK" oneme sahip olan isletmeler dunyanin "HICBIR" (muz cumhuriyetleri haric) yerinde "YABANCI" lara satilmaz. 50 milyar dolarda verseler satilmaz 1 milyar dolarda verseler satilmaz, 3-5 tane adam ADSL'den memnun diye de satilmaz, basindaki Turk iyi hizmet vermese de satilmaz, teknik destek telefonunu acan kadin gerizekali olsa da satilmaz.
Burada bir yabanci dusmanligi soz konusu degildir. Bunlar telekom'u aldi simdi bizi mahvedecekler bittik artik gibi bir sey de soz konusu degil. Gelecegi dusunmeli ona gore adim atmali, stratejik noktalarinizi yabancilarin kontrolune vermemelisiniz. Dunya'nin binbir turlu hali vari, bilgi savas ortaminda yarin ne olacagini bilemiyoruz. Bu adamlar gercekten cok iyi insanlar olabilir, finansal stabilite notlari bilmemkac olabilir, tartisilan bu veya hizmet kalitesindeki artis degil. Hizmet kalitesinde dusukluk varsa bunu arttirmanin bir milyon yolu var ancak bunlarin arasinda bu kurumun yabancilara satilmasi kesinlikle yok, olmamali.
Bugun israilden alinan savas techizatlarinin, Amerikan ucaklarinin yazilimlarinin kapali kod oldugunu bilen var mi? Yarin bir gun gudumlu sandigimiz fuzelerin sadece kodu yazanlarin veya donanimi kuranlarin istedigi bolgelere gudumlenebileceginin kimse farkinda mi? Turk telekom'un sahip oldugu iletisim agi ve altyapisinin yarin ne amacla kullanilacagini ozel bir isletmede kim denetleyebilir, denetlese dahi denetleyen kisi satan zihniyetin insani degil mi? Ordu neden Turk Telekom'un yabanciya satilmasina karsi cikti? Sorumluluk sahibi kisilere bir cok dar goruslu, bos milliyetci sifatini yakistiracaktir. Ama dedigim gibi ortada milliyetcilik meselesi degil, bir akil meselesi yatiyor. Akilli ulkelerin stratejik sirketlerinin kimin tarafindan yonetildigine bakmak lazim.
Son eklemek istedigim de Lubnanli bilmemne ailesi ve konsorsiyum aliyor Telekom'u. Petkim veya baska bir sirketti onu da Rus Yukos'a vereceklerdi. Ayrani yok icmeye, gelip milyarlarca dolar Turkiye'ye yatirim yapiyorlar. Rus'un Arap'in Turkiyeye verecek bu kadar cok parasi mi var, yok buyuyen sirketmis bilmemne, kim buyutuyorsa biz de bilelim bu kadar.
not: devlet ne zaman kendisine yararli bir is yapmis son 50 senede Turkiye'de. Bir bildikleri var ki yapiyorlar nasil bir mantiktir. Bir bildikleri varsa bu bildiklerini benle paylasmak zorundalar. Ben, sen, o. Hepimizle paylasmak zorundalar. Telefon actigimda benim hattimin telefon santraline dokunan parmagi hangi kritere gore sectiklerini bana aciklamak zorundalar. Bilmem sorunu anlatabildim mi