C
Compni
Misafir

Muğlanın Marmaris İlçesinde, görenleri korkutan Ropilama Nomadica (Göçmen denizanası) bulundu.
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan, yaklaşık yarım metre çapında, 4 kilogram ağırlığındaki denizanasının vücudunda 5 milyar iğnesi bulunduğunu, temas ettiği insanların kalp krizi geçirmesine yol açabileceğini söyledi. Prof.Dr. Tarkanın Akdeniz ve Egede hızla çoğaldığını ifade ettiği göçmen denizanası, Türk gazeteciler tarafından ilk kez yakından görüntülendi.
Marmaris Çevreciler Derneği (MÇD), ilçedeki deniz temizliğinin durumunu belirlemek amacıyla Muğla Üniversitesiyle işbirliği yaparak bir çalışma başlattı. Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkanın liderliğindeki 12 bilim adamı ile Ahmet Kutengin başkanlığındaki 6 MÇD üyesi, söz konusu çalışma kapsamında, gazetecilerle birlikte denize açıldı. Marmaris Körfezi ve açıklarındaki çeşitli noktalardan su numuneleri alındı. Denizaltının durumu görüntülenip, fotoğraflandı. Çevreciler, bilim adamları ve gazeteciler, Marmarise dönmeye hazırlanırken, dipten çıkan bir dalgıcın su üzerinde rastladığı dev denizanası, kepçeyle tekneye çıkarıldı.
Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan, görenleri hayrete düşürüp, korkutan yaklaşık yarım metre çapında ve ve 4 kilo 180 gram ağırlığındaki canlının Ropilama Nomadica (Göçmen denizanası) olduğunu açıkladı. Prof.Dr. Tarkan, bunların denizanalarının en yakıcı türü olduğunu belirtti. Prof.Dr. Tarkan, "Bu türün ana vatanı Hint Okyanusu. Ancak son yıllarda Doğu Akdenizde hızla yayılmaya başladı. Akıntılar yolu ile önce İskenderun Körfezi sonra Mersin, Taşucuna kadar geldi. Ege yakınlarında ilk kez bugün görüldü. Hızla yayılıyorlar, yakın zamanda Egenin içlerinde de rastlanabilir. Gövdesinde 5 milyara yakın zehirli kapsülcüğe sahip iğne taşıyor. Temas edene bunların en az 300- 500ünü saplıyor. Yakıcı zehirlerini derinin altına geçiriyor ve o insanda kalp krizine, aşırı acıya neden olabiliyor. İnsanın iğnelerin saplandığı yeri kesip atası geliyor" dedi.
ALKOL VE AMONYAKLA SİLİNMELİ
Prof.Dr.Tarkan, yazın gelmesiyle birlikte hem Ropilama Nomadica hem de diğer denizanalarıyla temas edebilecek insanlar için de korunma yöntemlerini şu sözlerle aktardı:
"Dokunulan bölge hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su veya buz kullanılmamalı. Temas bölgesi sirke ya da yüzde 40- 70lik alkol veya amonyak ile yıkanarak ilk müdahale yapılmalı. Acı, şişlik, kaşıntı ya da yanma devam ederse, mutlaka ama mutlaka doktora başvurulmalı."
Öte yandan göçmen deniz anası, incelenmek üzere Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarına götürüldü.
Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/guncel/ilk-kez-bu-kadar-tehlikelisi-geldi/575742