İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

İnternet, sigara ve alkol gibi bağımlılık yapıyor

Sizce bağımlımısınız ?

  • Evet.

    Kullanılan: 11 68.8%
  • Hayır.

    Kullanılan: 4 25.0%
  • Bilemiyorum

    Kullanılan: 1 6.3%

  • Kullanılan toplam oy
    16

sepulchral

0
İyinet Üyesi
Katılım
6 Ekim 2005
Mesajlar
3,975
Reaction score
2
Konum
İyinet
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Ceyhan, internet bağımlılarının, internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi aşırı sinirlilik, gerginlik ve huzursuzluk belirtileri gösterdiğini söyledi.
Doç. Dr. Ceyhan, insanların bir saat için internetin başına oturup saatlerce kalabildiğini belirterek, internetin kontrolsüz kullanımının bireyin hayatını değiştirdiğine dikkati çekti.
İnternet başında kalan kişinin günlük yaşamında işlevsel bozukluklar ortaya çıkmasının bağımlılık belirtilerinden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ceyhan, şöyle konuştu: "İnternet bağımlılığı, öğrencinin okulunu, yetişkinin de işini etkilemeye başlıyor. Kullanıcı, internet kullanımı süresi ve amacı hakkında yalan söyleyebiliyor. İnternet bağımlısı, internette olmadığı zamanlarda da yarım kalan sohbetiyle veya oyunda geldiği seviyeyle zihnini meşgul ediyor. İnternet bağımlıları, internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi aşırı sinirlilik, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtiler gösterebiliyor."
Doç. Dr. Ceyhan, internet bağımlılığında en riskli grubun üniversite öğrencileri olduğunu belirterek, son zamanlar da erişkinlerin de internet bağımlılığı risk grubunu oluşturduğunu bildirdi.
İnternet ortamının erişkinlerin ve üniversite öğrencilerinin kimlik denemeleri yapmak, yaşıtları ile yakın ilişkiler kurmak için uygun bir yer olduğunu anlatan Doç. Dr. Ceyhan, şöyle devam etti: "Bu gelişim görevinde de internet bir araç. Özellikle de içine kapanık, çevredekilerle kolay iletişim kuramayan bireyler için internet tam bir kurtarıcı görevi görüyor. Ancak, internetin aşırı derecede kullanılması, internet bağımlılığıyla sonuçlanabiliyor. Kimi internet bağımlıları sanal dünyadaki kimliklerini gerçek yaşamdaki kimliklerine aktaramıyor. Sanal ilişkiler kurmayı alışkanlık haline getiren bireyler, zamanla yalnızlaşıp, sosyal fobi, depresyon gibi bazı ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Her yaş grubunun kendi gelişim ihtiyacı doğrultusunda internetin belli etkinliklerine bağımlılığı var. Erişkin ve gençlerde daha çoğunlukla chat bağımlılığı, çocuklarda oyun bağı mlılığı daha yaygın görülüyor."
Doç. Dr. Ceyhan, çocuklarda internetin aşırı kullanımının fiziksel, bilişsel ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Uzun süre bilgisayar başında oturmaya bağlı olarak çocuklarda iskelet bozukluklarının ve görme bozuklukları da oluşabilir" dedi.
Özellikle şiddet içerikli oyunların çocuklarda saldırganlığa ve şiddete karşı duyarsızlaşmalarına yol açabildiğini anlatan Doç. Dr. Esra Ceyhan, "Aileler, çocuklarının internet başında geçirdikleri zamanı ve hangi amaçla kullandıklarını sürekli olarak denetlemelidir" diye konuştu.

Eskişehir - AA -
 

wesc

1
İyinet Üyesi
Katılım
1 Haziran 2008
Mesajlar
2,223
Reaction score
12
Benim için artık internet @Ozcan.

Bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda interneti pek bilmezdim, dolayısıyla ilgim de yoktu ve maç, müzik vs. derken zaman geçiyordu. Ama internetle tanıştıktan sonra artık akrabalarımın düğününe bile gitmek istemiyorum. Evden dışarı adımımı atmıyorum. Vallahi durum çok vahim. Kambur oldum zaten.
 

peep

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
20 Mayıs 2007
Mesajlar
6,382
Reaction score
86
başka şeylerin bağımlısı olacağıma varsın internet bağımlısı olayım..
 

disconnect

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
1 Şubat 2005
Mesajlar
3,367
Reaction score
5
İnternette sohbet ortamını yakalamış insanlar için doğru olabilir.
1998 de icq dan 3 arkadaşım vardı. Nete girip onları görüp konuşmak için normal hayattaki arkadaşlarımı ekiyor ne yapıp edip pc başına geçiyordum.

Şimdilerde de çevremdeki insanlarda aynı şeyi görüyorum. Facebook arkadaşları, msn arkadaşları olan kişiler tatile geldikleri yerde bile kafeden çıkmıyorlar.
 

bybart

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
509
Reaction score
2
iş kafada bitiyor, can sıkıntısı giderici bi yerde, düzenli olarak arkadaşlarla gezmek eğlenmek gerek iş haricinde...
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Bilgisayarda saatlerce oturmak, nette gezinmek bir yana asıl psikolojik sorun insanların kendi güncel durumlarını çeşitli sitelerde devamlı güncellemesi, msn de çeşitli mesajlar vermesi, hatta yine msn de ne dinlediğini insanlara göstermesi bile o kişilerin psikolojik sorunları oldugunu açıklıyor zaten. Reelden uzaklaşarak arkadaşlarına tanıdıklarına ne yaptığını anlatabilmek hevesi, "bak ben ne dinliyorum" diye kişilere bunu ilan etmesi zaten sanala daraltılmış bir hayat olarak gelir bana yıllardır. Böylesine basit şeyleri bile insanlara duyurabilmek o kişilere zevk veriyorsa asıl sorun budur bence :)
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst