İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

internet tv server kurulumu...

V

vdrturkiye

Misafir
herkeze merhaba,

bu ilk mesajım. öncelikle @Mywedding arkadaşa teşekkür ederim , gönderdiği davetiye sebebi ile...

kemdime bir internet tv kurmak gibi bir projem var. kameram ile çektiğim görüntüleri , hazırladığım programları kendim kurgulayıp montajlayıp , internet üzerinden yayın yapmak istiyorum.

ancak tv'nin yayınını kendi hazırladığım ve evimde bulunacak olan bir server aracılığı ile yapma niyetim var. ama bilgi konusunda sizlere danışmak istediklerim var.

herhalde soracaksınız , kaç kişi izleyecek ?
işin açıkçası bende bilmiyorum. ne kadar çok izlenirse o kadar hoşuma gider tabii. ama 25-30 kişiler ile başlayıp 200-300 kişi aynı anda bağlantı sayısına çıkma gibi bir amacım var. bu birazda telekomun dsl fiyatları ile ve benim yapacağım yayının popülerliği ile doğru ortantılı. bu televizyondan hiç bir gelir beklentim yok. tamamen amatör olarak başlamak istiyorum. uzun vade ne gösterir bilemem tabii...

ayrıca yayın kalitesinede çok önem veriyorum. eski bir dj ve dvb-s (digital video broadcast - satellite)'cı olarak bu benim için çok önemli. birazda benim prestijim olarak görüyorum bu tv'yi.
bağlanan cleint'lara 2 farklı seçenek sunma gibi bir düşüncem var.
1- orta seviye bir çözünürlük ve ses kalitesi = mesela , video:320x240(4:3) audio 192 kbps
2- h264 gibi sağlam bir paketleme sistemi ile daha kaliteli bir ses ve görüntü =
mesela video:852x480(16:9) 480p audio:320 kbps
gibi...

windows media server kullanmayı düşünüyorum. bir web sitesi tasarlayıp bunun üzerinden yayına geçmeyi düşünüyorum.

şu anda kafamdaki düşünceler bunlar. gelelim sorularıma :

1- benim için en önemli konu sunucunun upload performansı ve daha az bantgenişliği ile daha fazla veri iletimi. öyle bir sistem kurulumu yapmak istiyorumki sunucuya yapılan bağlantılar sunucuyu daha az yorsun , bant genişliğimi bitirmesin. bunun için çözümler arıyorum. "multicast ip" diye bir olay araştırdım ama , galiba bana pek uygu değil. çnkü benim sunucuma bağlanacak kişilerin hangi server üzerinden geldiğini hiç bir zaman bilemem.
ama sizin bu konuda bana ne önerileriniz olacaktır ?

2- ne kadarlık bir bantgenişliğine ihtiyacım oldunu hesaplayabilmek için , mesela video:320x240(4:3) audio 192 kbps bir videoyu sunucum üzerinden dağıtmayı denesem , sunucuma her bağlanan kişi , sunucudan kaç kbit harcar ?

3- bana hangi codec veya codecleri önerirsiniz ? ben kamera ile dv formatında kayıt yapacağım , ayrıca mpeg2 formatında başka kayıtlarımda olacak(uydu üzerinden)...

4- yazılım olarak windows 2003 server + windows media için düşüncelerinizi nedir ? benim isteklerime uygun bir yazılımmı ?

5- donanım olarak nasıl bir server makina önerirsiniz ? bileşenlerini yazabilirmisiniz ?

6- birden fazla 2mbit upload olan adsl paketi aldığımı düşünürsek bunları router tarzı bir cihazla kontrol etmek istiyorum. sizce nasıl bir cihaz bana en uygunudur. tavsiyeleriniz marka-model ?

7- sunucudaki güvenlik duvarı olarak, windows2003 server firewall+adsl modem firewall +adsl router firewall yeterlimidir ? sunucunun yazılım olarak başka bir firewall'a ihtiyacı varmı?

şimdilik aklıma gelenler bunlar.
yardımlarınızı bekliyorum.

iyi günler
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
ilk mezajında maşallahın var Cidden döktürmüşsün tebrik ederim:

son 4 yılımı canlı yayın ile geçirmiş birisi olarak bilgilerimi paylaşmak isterim ;

Öncelikle Senin sorularına ek olarak şunları sormak isterim
1 ) türkiyede ve evden yayın yapmak mı istiyorsun
A) evet ( ise 4mbit max bant genişligi ile hemen vazgeç)
B) Hayır (ise çok ciddi bir BW genişligine ihtiyacın olacak bunu dikkatli hesaplamalısın)

2 ) eski bir DJ olarak ses kalitesinin ve görüntü kalitesinin ne denli önem taşıdığını biliyorsun. Upload ederken de bu dataların önem taşıdığını biliyormusun (örnekle açıklayacağım)


Gelelim sorularının cevaplarına :

C1 "bir sistem kurulumu yapmak istiyorumki sunucuya yapılan bağlantılar sunucuyu daha az yorsun , bant genişliğimi bitirmesin" pardon ama nasıl yani ? demekten kendimi alamıyorum.

Elimde varolan 2 X zeon cpu + 16 gig ram + 4 X 15.000 rpm scsi ile aynı anda 1.000 online görüyorum ve makine CPU'su %5 max görüyor. ama senin bu cümleni yinede karşılamıyor.

Yani eğer multicast yayın yapacaksan makine degilde makine parkurun olması gerekir.

C2 ) aslında soruna kendi cevabını vermişsin ama benim denedigim bir başka yöntemle aldığım sonucu sana seve seve iletebilirim.

video:640x480(4:3) audio 64 kbps = 35-39 Kb / sec kişi başı data

C3 ) Codec önerisi yapamam yayın yapacağın sistem ile doğru orantılı olarak kendi kendine ortaya çıkacaktır zaten.

C4 ) makinende MS + media Encoder kullanacaksan ve iyi konfigüre edilmemişse Ciddi bir sorun olacaktır . çünki Streaming denen meret önce makine keşini bitirir ve zamanlama doğru yapılmazsa (temizleme aşamasında) makine max 100 kişide güle der ikinci güleyi diyemez.

C5 ) Donanım olarak şu andaki konfigürasyonumu zaten bir üst mesajda yazdım gayet memnunum. Son denememizde 59 kişi aynı filmi seyretmiştik ve deli gibi eğlenmiştik.
bu forumdan tek bi arkadaşımız mızmızlandı Sebebi ise Wireless ile bağlanıp evin en son ucunda yatakta seyrediyormuş.:D

C6 ) paket kontrollerini router ile degilde software ile çözmen daha mantıklı olur çünki router denen meretler pakedin içerigine bakmadan kısıtlama yaparlarki bu senin dezavantajındır. Stream datası Http deki gibi 80kbyte degildir. ciddi bir yanılgı yaşarsın ( Deneyimle sabittir)

C7 ) eğer bu yayını ADSL ile yapacağım diyorsan Lütfen yukarda yazdığım tüm yazıları yazılmamış kabul edip direk es geç.

DipNot : Stream ile alakalı LiveVj gibi bir arayüzü yazmaya başladım. bakarsın kullanıma yetişirde Demo olarak gösterebilirim. Fakat tarih veremiyorum.

Umarım bazı fikirler verebilmişimdir.
Saygılarımla
 
V

vdrturkiye

Misafir
sn. @CMYLMZ verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

benim niyetim ev'den yayyın yapmak, ve tabiki türkiyeden. ama ev dediğin benim zaten ev-ofisim. her türlü donanımı ve organizasyonu yapabilecek durumdayım. neler gerekli , bunlar için siz bana yardımcı olacaksınız.
benim bu konu hakkında bilgilerim kısıtlı maalesef.

ev-ofisimin bulunduğu yer istanbul değil , şehir merkezide değil , dolayısı ile ghdsl gibi sistemlerin hizmetini bulunduğum bölgenin santralından alıp alamıyacağımdan emin değilim. ayrıca şu an konuştuğumuz olay benim bir projem. bugün yarın hemen uygulayacağım bir konu değil. adsl-2 gibi bir alt yapı yakında başlayabilir. fiyatlarda bir şeyler olabilir vs. vs.

benim için önemli olan bir başlangıç. ama doğru bir başlangıç.
başlangıçta düşük kalitede bir yayınla 5-10 kişilk bir limitle başlarım, zamanla alt yapımı geliştirir , istediğim seviyelere gelirim.

ama öncelikle gerçekten yapmak istediklerimin bir resmini karşımda görmem gerekiyor.

soru 1-
benim sunucuma bağlanan bir kişinin 35 kb/s gibi bir veri çektiğini varsayalım. bunun üzerinden ilk hedefim olan 25-50 kişilik bir grup için yayın yaptığımızı varsayalım. ikinci amacım ise bu kişi adedini 100-200 lere çıkarmak.
son amacım ise 200-300 kişilk bir gruba 100 kbitlik bir yayın seyrettirmek.

şu anki türk telekom altyapısı ve günümüz teknolojisi ile , kurmak istediğim sunucu için ne kadarlık bir upload bantgenişliği önerirsiniz ve nasıl bir bağlantı şekli ile adsl , ghsdl vs...


soru 2-
benim öğrenmek istediğim konu şuydu,
benim sunucu teknolojileri ve internet veri iletişim teknolojileri hakkında bilgim çok sınırlı. ne yapmak istediğimi , nasıl yapmak istediğimi size anlattım.
buradan yola çıkarak , hangi teknolojiyi kullanırsam(tabii böyle farklı teknolojiler varsa) sunucunun upload performansı en optimum olarak kullanılır , az yük biner , hangi teknolojiyi kullanırsam aynı veriyi daha az bant genişliği ile bağlananlara ulaştırabilirim ?
benim öğrenmek istediğim bu idi ?
eğer bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

soru 3-
hangi sistemde yayın yapacağıma göre codec ortaya çıkacak diyorsunuz.
hangi sistemde yayın yapacağım ?
kamera ile dv formatında görüntülerim olacak , birde uydudan aldığım mpeg2 görüntülerim olacak. windows media encoder ile yayın yapacağım diye düşünüyorum.
dolayısı ben şimdi hangi sistem ile yayın yapmış oluyorum ?
ve hangi codecleri kullanmamı tavsiye edersiniz ?

soru 4-
paket kontrollerini yazılım ile çözmemi tavsiye etmişsiniz.
özellikle tavsiye edeceğiniz hangi yazılımlardır ?

soru 5-
sunucunun firewall kullanımı ile ilgili tavsiyeleriniz nedir ?

iyi bayramlar dilerim
 
V

vdrturkiye

Misafir
" video:640x480(4:3) audio 64 kbps = 35-39 Kb / sec kişi başı data "

yukarıda sormayı unutmuşum. bu hesabın bir formulü var mı?
neye göre hesap edilir ?
birde bu 35-39 kb/s , kbyte mı ? kbit mi ? ben kbti soruyorum tabiki.
yok maalesef kbyte ise x8 olacak ve bir kişi 256 kbit/s beim sunucudan götürmüş olacak. eyvahki eyvah...
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
C7 ) eğer bu yayını ADSL ile yapacağım diyorsan Lütfen yukarda yazdığım tüm yazıları yazılmamış kabul edip direk es geç.
 
V

vdrturkiye

Misafir
C7 ) eğer bu yayını ADSL ile yapacağım diyorsan Lütfen yukarda yazdığım tüm yazıları yazılmamış kabul edip direk es geç.
sn.@CMYLZ ,
eğer sorduğum sorular , bilgi dağırcığınızdaki bilgiler içinden sorulmuş sorular ise , "adsl"'ye takılmadan yardımcı olursanız sevinirim. eğer amaç yardımcı olmak ise...
adsl , adsl2 , ghdsl , leasline vs.. duruma göre kararı günümüz koşullarına ve kendi imkanlarıma göre değerlendireceğim.

iyi bayramlar
 

i.ari

0
İyinet Üyesi
Katılım
16 Aralık 2006
Mesajlar
4,437
Reaction score
6
Konum
Ankara
Bu işi serversiz yapmanın imkanı yok. Adsl ile olmaz. Önemli olan uploaddır.
Ayrıca bunun için en az aylık 400-500 kagıt server parası ayırman gerekli.
 
V

vdrturkiye

Misafir
halen sorduğum sorulara cevap alamadım maalesef.
adsl ile yapmayacağım tamam... 400-500 hatta ayda 1 milyar ödemeyi göze alıyorum onada tamam.
hadi o zaman sıra size geldi.

soru 1-
benim sunucuma bağlanan bir kişinin 35 kb/s gibi bir veri çektiğini varsayalım. bunun üzerinden ilk hedefim olan 25-50 kişilik bir grup için yayın yaptığımızı varsayalım. ikinci amacım ise bu kişi adedini 100-200 lere çıkarmak.
son amacım ise 200-300 kişilk bir gruba 100 kbitlik bir yayın seyrettirmek.

şu anki türk telekom altyapısı ve günümüz teknolojisi ile , kurmak istediğim sunucu için ne kadarlık bir upload bantgenişliği önerirsiniz ve nasıl bir bağlantı şekli ile adsl , ghsdl vs...


soru 2-
benim öğrenmek istediğim konu şuydu,
benim sunucu teknolojileri ve internet veri iletişim teknolojileri hakkında bilgim çok sınırlı. ne yapmak istediğimi , nasıl yapmak istediğimi size anlattım.
buradan yola çıkarak , hangi teknolojiyi kullanırsam(tabii böyle farklı teknolojiler varsa) sunucunun upload performansı en optimum olarak kullanılır , az yük biner , hangi teknolojiyi kullanırsam aynı veriyi daha az bant genişliği ile bağlananlara ulaştırabilirim ?
benim öğrenmek istediğim bu idi ?
eğer bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

soru 3-
hangi sistemde yayın yapacağıma göre codec ortaya çıkacak diyorsunuz.
hangi sistemde yayın yapacağım ?
kamera ile dv formatında görüntülerim olacak , birde uydudan aldığım mpeg2 görüntülerim olacak. windows media encoder ile yayın yapacağım diye düşünüyorum.
dolayısı ben şimdi hangi sistem ile yayın yapmış oluyorum ?
ve hangi codecleri kullanmamı tavsiye edersiniz ?

soru 4-
paket kontrollerini yazılım ile çözmemi tavsiye etmişsiniz.
özellikle tavsiye edeceğiniz hangi yazılımlardır ?

soru 5-
sunucunun firewall kullanımı ile ilgili tavsiyeleriniz nedir ?

iyi bayramlar dilerim
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
Öncelikle insanları daha ciddiye almalısın ;

"adsl ile yapmayacağım tamam... 400-500 hatta ayda 1 milyar ödemeyi göze alıyorum onada tamam. hadi o zaman sıra size geldi."

pardon ama çocukmu kandırıyoruz yoksa bu bir geçiştirme de biz mi anlamıyoruz ?


1 Günümüz telekom altyapısı yada digerleri ile eğer 120Kb /sec kişi başı harcayacaksan bu da demektir ki kişi başı senden 1mbit hat götürücek. yani Gshdsl yada adsl yada türevi birşey ASLA sana yaramaz.

2 KnowHow diye bir terim vardır lütfen karşılığını araştır.

3 ve en önemlilerinden birisi . Sistemi tanımadan yada sistemleri tanımadan ve size en uygun olanı "SİZ BULMADAN" bizden alacağınız yardımlar sadece "BİZİM" kullandığımız ve kabul ettigimiz tanımlar olarak kalacaktır. örnek şu anda 800X600 bir ekranda 35kb /sec ile filim seyredebiliyoruz fakat bunun MS media server ile uzaktan yakından alakası yok. bizim yapımız.

4 hardware çözümleri pek önermedigimden Linux üstünde çalışan sniffer ve türevindeki yazılımları öneririm.

5 sonuc : sunucu(lar)un firewall ihtiyacı yoktur sistemin firewall ihtiyacı olabilir. bu da sistem ortaya çıktıktan sonra belirlenir. kör göze parmak yapılmaz bu iş.

umarım yapacağınız işin ciddiyetinin farkına varabilirsiniz. bu konuya yazacağım son mesaj budur. iyi günler
 

Darkart

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Temmuz 2005
Mesajlar
7,037
Reaction score
54
Şimdi arkadaşım mesajlarını okudum fakat burda bi yanlış anlatım var sanırım.

Div kaydından falan bahsetmişsin ancak uncompress bir video tam aklımda değil ama sn. 150-200 mb veri demek. Bunu celeron 256mb ramli bir makinede harddiskten çalıştırsan bile realtime izlemen mümkün değil. Mpeg2 demişsin...Günümüz şartlarında tam randımanlı bir mpeg2 yayını yapmanda çok olası değil çünkü oda 4mbit/sn gibi bir veri akışına sahipti sanırım.

Sonra verdiğin veriler arasında tutarsızlık var.
h264 ile sıkıştırmak istiyorsun hemde 852 vs. çözünürlükte...Bu çözünrlükte net bir görüntü sunmayı amaçladığını anlıyorum ancak buda en az 14-15mbit/sn civarında veri akışı sağlayacaktır. Kaldı ki 320 kpbs kalitede bir sesin çok alakasız olduğu kanısındayım. Yukarıdaki çöznürlüklerde yayın yapamayacağını biliyorum, ancak yaptığını varsayarsak bahsini ettiğin ses kalitesi çözünrlüğe göre 4-5 kat daha yüksek ve buna hiçte gerek yok, anlamsız olur yani. Ses en fazla 128 olsa yeterli olur buda bildiğimiz mp3 değeridir zaten.

Eğer illa yukarıdaki değerlere sahip bir yayın yapmak istiyorum diyorsan bence server falan araştırmana hiç gerek yok. 5mb alan, aylıkta 1gb bw işini görecektir. Böylece sitene bir form koyar doldurana dvd yollarsın ;)

Ancak h264 ile 320x240 px ve 80-160 kbit arası bir veri akışıyla bana kalırsa gayet iyi bir yayın olur.
 

toplumesajci

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Aralık 2005
Mesajlar
116
Reaction score
0
aylık 30-40ytl ye istediğin düzeneği kurarız.
evden 1 çıkış olur serverden izleyicilere dağılır.
aylık 30-40ytl server kirası vermeniz gerekiyor mecburen gidişata göre izleyici sayısı arttıkça bu fiyatta artabilir.
iyi çalışmalar
 

toplumesajci

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Aralık 2005
Mesajlar
116
Reaction score
0
linux servere tv yansıtıcısı kurup arkadaşa teslim edecez oda oradan tüm dünyaya yayın yapacak. Evden webcam dan 1çıkış olacak bu servere gelince isterse 100 kişi izlesin serverden yayılacak.
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
Konuyu detaylı okumadığınızı görmekteyim isterseniz başa alalım TV yansıtıcı dediginiz şey ile internet TV aynımıdır ?
 

toplumesajci

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Aralık 2005
Mesajlar
116
Reaction score
0
evet aynısı aynı radyo gibi düşünün
mesela radyoda evden 1 çıkış oluyor serverde 100 e dağılmıyormu buda aynısı.
evden 1 çıkış olacak istediği çözünürlük ve ses te elbette cihazları iyi olsa bu etkiler iyi bir ses kartı ekran kartı olayıu etkiler iyi bir pc veya webcam. mpeg klartı radyo tv uydu kartları
veya aklıma gelmeyen değişik pc ye takılan multimedya kartları veya cihazlarını kullanmak arkadaşın profesyonelliğine bağlı ama biz sadece çıkış olan 1 yayını 100 veya daha fazla mesela 1000 kişiye yansıtacaz linux serverden.
 

CMYLMZ

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
1,775
Reaction score
0
Konum
Forumdan ayrıld
pardon ama yansıtmaktan kastınız nedir hala anlayabilmiş degilim.
RF kanallarına mı yansıtıyorsunuz ?
bunun internet ile alakası nedir onu hala anlayamadım
 

omermuhtar

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Mayıs 2008
Mesajlar
2
Reaction score
0
CMYLMZ sizin tecrübenizden biraz faydalansak rica etsem.
1: sayın hcam tv hosting alsam canlı ve bant yayın için bana neler lazım
dijital bir kameramız var webicam değil bu dijital kamardan nasıl yayın yapacagız. 1024 lük adls hızı olan bir ziyaretçim canlı yayını yada bant yayını izlerken takılma olurmu .

teşekkürler
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst